Cancerul glandelor salivare
9:54 AM
Afectiuni ale glandelor salivare
,
Afectiuni bucale
,
naturiste
,
plante
,
Sfaturi multe
,
sfaturi_multe
Se disting două tipuri:
-Adenocarcinom- care afectează în special persoanele ajunse la vârsta maturităţii.
-Adenolimfom care afectează în special persoane ajunse la vârste înaintate.
Omul are trei perechi de glande majore care secretă continuu salivă:
Parotide, Submandibulare, Sublingvale.
Acestea sunt situate toate în cavitatea bucală împreună cu multe alte glande de mai mică amploare. În mod normal omul nu le simte, dar ele îşi fac datoria. În anumite condiţii însă sunt simţite, în procesele inflamatorii, tumorale sau atunci când un calcul se formează în canalul de excreţie şi care poate să împiedice eliminarea salivei.
Semne clinice:
O dată cu apariţia unei tumori în această zonă se pot produce o serie de modificări ca: alterarea gustului, dureri la mestecare şi înghiţire, scăderea secreţiei salivare şi lacrimale (senzaţie de gură uscată şi lipsa lacrimilor), paralizie de nerv facial şi hipertrofia ganglionilor din regiunea gâtului.
Diagnosticul se va pune doar în urma unei tomografii sau unei biopsii care este mai sigură.
Tratament:
Se pot folosi următoarele plante medicinale: albăstrele, aloe, amăreală, anghinare, bănuţi, boz, brad, castravete, ceapă, coada calului, crin alb, dovleac, gutui, hrean, iarbă neagră, ienupăr, in, lămâi, leuştean, măslin, mei păsăresc, mesteacăn, molid, pin, podbal, porumb, ridichi, roibă, sânzâiene, soia, tămâie, tarhon, tătăneasă, turiţă mare, varză, viţa de vie.
Modul de folosire al plantelor medicinale:
Albăstrele (Centaurea cyanus) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Aloe (Aloe vera) se taie frunză proaspătă de plantă şi se pune în gură 1 cm apoi se mestecă bine şi se înghite de 3 ori pe zi. Se mai poate folosi şi praful de plantă câte o jumătate de linguriţă de 3 ori pe zi. Se pune sub limbă apoi se înghite cu apă.
Amăreală (Polygala vulgaris) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Bănuţi (Bellis perenis) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Boz (Sambucus ebulus) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici. Nu se consumă multă o dată pentru că poate să producă voma.
Brad (Abies alba) cetină 2 linguriţe sau muguri mărunţiţi se pun la 500 ml apă şi se fierb până scade apa la jumătate. Se strecoară, apoi se consumă cu înghiţituri mici. Se poate folosi de asemenea şi răşina de conifere câte puţin luată şi mestecată în gură ca o gumă de mestecat. Se face de mai multe ori pe zi.
Castravete (cucumis sativum) se consumă crud sau sub formă de suc, fiind unul dintre puternicele diuretice. Se poate aplica şi extern sub formă de cataplasmă cu felii de castravete.
Ceapă (Allium cepa) se consumă crudă, sub formă de suc sau în alte moduri zilnic în alimentaţie. De asemenea se mai poate folosi fiartă sau coaptă aplicată caldă local cataplasmă.
Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un bun diuretic care ajută foarte mult. Se poate aplica şi cataplasmă cu plantele fierte extern şi aplicate calde sau chiar se pot face băi, atât locale cât şi generale.
Crin alb (Lilium candidum) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate şi fierbe bulbul în lapte şi luat intern sau aplicat compresă după strecurare.
Dovleac (Curcubita pepo) se fierbe pulpa de dovleac şi se aplică caldă local.
Gutui (Cydonia oblongata) 1 linguriţă de plante mărunţite (seminţe de fruct) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Hrean (Armoracia rusticona) se rade hrean şi se amestecă cu miere. Se iau 3-4 linguriţe în cursul zilei.
Iarbă neagră (Calluna vulgaris) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Ienupăr (Juniperus comunis) se mestecă boabe de ienupăr de mai multe ori pe zi, apoi se înghit.
In (Linum usitatissimum) se folosesc seminţele care se ţin în apă 1 linguriţă la 250 ml apă, apoi se înghite apa şi se iau şi seminţele. Se poate face de 3 ori pe zi. Este indicat mai ales la cei care au asociată şi constipaţia. Se mai poate folosi uleiul în aplicaţii calde externe cu ajutorul unui tampon.
Lămâi (Citrus lemon) se indică folosirea sucului de lămâi diluat cu apă şi băut cu paiul pentru a nu afecta dantura. Este foarte util pentru a stimula secreţiile şi datorită vitaminei C.
Leuştean (Levisticum officinalis) 1 linguriţă de plante mărunţite (rădăcina) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Măslin (Olea europeae) se indică folosirea uleiului cu care se poate face gargară sau se pun extern comprese cu o vată muiată în ulei călduţ.
Mei păsăresc (Lithospermum purpurea-coeruleum) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate aplica şi extern călduţ.
Mesteacăn (Betula verrucosa) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se adaugă i linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate aplica şi extern.
Molid (Picea albis) cetină 2 linguriţe sau muguri mărunţiţi se pun la 500 ml apă şi se fierb până scade apa la jumătate. Se strecoară, apoi se consumă cu înghiţituri mici. Se poate folosi de asemenea şi răşina de conifere câte puţin luată şi mestecată în gură ca o gumă de mestecat. Se face de mai multe ori pe zi.
Pin (Pinus silvestris) cetină 2 linguriţe sau muguri mărunţiţi se pun la 500 ml apă şi se fierb până scade apa la jumătate. Se strecoară, apoi se consumă cu înghiţituri mici. Se poate folosi de asemenea şi răşina de conifere câte puţin luată şi mestecată în gură ca o gumă de mestecat. Se face de mai multe ori pe zi.
Podbal (Tussilago farfara) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Porumb (Zea majs) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ulei din germeni de porumb- se indică folosirea uleiului cu care se poate face gargară sau se pun extern comprese cu o vată muiată în ulei călduţ.
Ridichi (Raphanus sativus niger) se indică folosirea acesteia în special cu miere de albine, pentru mărirea secreţiilor. Se poate lua de mai multe ori pe zi, câte 1 linguriţă de amestec.
Roibă (Rubinia tinctorum) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este foarte utilă atât pentru tratarea cancerului cât şi pentru dizolvarea depunerilor.
Sânzâiene (Asperula odorata) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Soia (Soja hipoida) se indică folosirea uleiului cu care se poate face gargară sau se pun extern comprese cu o vată muiată în ulei călduţ.
Tămâie (Boswelia sacra) se indică să se presare în strat foarte fin după mărunţire pe o bucată de mămăliguţă foarte caldă care se aplică pe gât cu ajutorul unei bucăţi de pânză. Se aplică cu tămâia pe piele direct şi se înveleşte cu ceva gros pentru a menţine mai mult timp căldura locală.
Tarhon (Artemisia dracunulus) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este indicată pentru faptul că stimulează secreţiile.
Tătăneasă (Symphytum officinalis) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 3 căni calde cu înghiţituri mici şi extern se pun comprese şi cataplasme.
Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Varză (Brasica oleracea) se indică folosirea sucului de varză eventual în combinaţie cu cel de cartofi şi morcovi. Se ia în fiecare zi cel puţin de 3 ori câte 200 ml o dată. De asemenea extern se pot aplica foi de varză strivite.
Viţa de vie (Vitis vinifera) se pun 2 linguriţe de frunze mărunţite la 500 ml apă şi se fierb până scade apa la jumătate. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi. De asemenea se poate consuma seva primăvara câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi.
-Adenocarcinom- care afectează în special persoanele ajunse la vârsta maturităţii.
-Adenolimfom care afectează în special persoane ajunse la vârste înaintate.
Omul are trei perechi de glande majore care secretă continuu salivă:
Parotide, Submandibulare, Sublingvale.
Acestea sunt situate toate în cavitatea bucală împreună cu multe alte glande de mai mică amploare. În mod normal omul nu le simte, dar ele îşi fac datoria. În anumite condiţii însă sunt simţite, în procesele inflamatorii, tumorale sau atunci când un calcul se formează în canalul de excreţie şi care poate să împiedice eliminarea salivei.
Semne clinice:
O dată cu apariţia unei tumori în această zonă se pot produce o serie de modificări ca: alterarea gustului, dureri la mestecare şi înghiţire, scăderea secreţiei salivare şi lacrimale (senzaţie de gură uscată şi lipsa lacrimilor), paralizie de nerv facial şi hipertrofia ganglionilor din regiunea gâtului.
Diagnosticul se va pune doar în urma unei tomografii sau unei biopsii care este mai sigură.
Tratament:
Se pot folosi următoarele plante medicinale: albăstrele, aloe, amăreală, anghinare, bănuţi, boz, brad, castravete, ceapă, coada calului, crin alb, dovleac, gutui, hrean, iarbă neagră, ienupăr, in, lămâi, leuştean, măslin, mei păsăresc, mesteacăn, molid, pin, podbal, porumb, ridichi, roibă, sânzâiene, soia, tămâie, tarhon, tătăneasă, turiţă mare, varză, viţa de vie.
Modul de folosire al plantelor medicinale:
Albăstrele (Centaurea cyanus) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Aloe (Aloe vera) se taie frunză proaspătă de plantă şi se pune în gură 1 cm apoi se mestecă bine şi se înghite de 3 ori pe zi. Se mai poate folosi şi praful de plantă câte o jumătate de linguriţă de 3 ori pe zi. Se pune sub limbă apoi se înghite cu apă.
Amăreală (Polygala vulgaris) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Bănuţi (Bellis perenis) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Boz (Sambucus ebulus) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici. Nu se consumă multă o dată pentru că poate să producă voma.
Brad (Abies alba) cetină 2 linguriţe sau muguri mărunţiţi se pun la 500 ml apă şi se fierb până scade apa la jumătate. Se strecoară, apoi se consumă cu înghiţituri mici. Se poate folosi de asemenea şi răşina de conifere câte puţin luată şi mestecată în gură ca o gumă de mestecat. Se face de mai multe ori pe zi.
Castravete (cucumis sativum) se consumă crud sau sub formă de suc, fiind unul dintre puternicele diuretice. Se poate aplica şi extern sub formă de cataplasmă cu felii de castravete.
Ceapă (Allium cepa) se consumă crudă, sub formă de suc sau în alte moduri zilnic în alimentaţie. De asemenea se mai poate folosi fiartă sau coaptă aplicată caldă local cataplasmă.
Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un bun diuretic care ajută foarte mult. Se poate aplica şi cataplasmă cu plantele fierte extern şi aplicate calde sau chiar se pot face băi, atât locale cât şi generale.
Crin alb (Lilium candidum) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate şi fierbe bulbul în lapte şi luat intern sau aplicat compresă după strecurare.
Dovleac (Curcubita pepo) se fierbe pulpa de dovleac şi se aplică caldă local.
Gutui (Cydonia oblongata) 1 linguriţă de plante mărunţite (seminţe de fruct) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Hrean (Armoracia rusticona) se rade hrean şi se amestecă cu miere. Se iau 3-4 linguriţe în cursul zilei.
Iarbă neagră (Calluna vulgaris) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Ienupăr (Juniperus comunis) se mestecă boabe de ienupăr de mai multe ori pe zi, apoi se înghit.
In (Linum usitatissimum) se folosesc seminţele care se ţin în apă 1 linguriţă la 250 ml apă, apoi se înghite apa şi se iau şi seminţele. Se poate face de 3 ori pe zi. Este indicat mai ales la cei care au asociată şi constipaţia. Se mai poate folosi uleiul în aplicaţii calde externe cu ajutorul unui tampon.
Lămâi (Citrus lemon) se indică folosirea sucului de lămâi diluat cu apă şi băut cu paiul pentru a nu afecta dantura. Este foarte util pentru a stimula secreţiile şi datorită vitaminei C.
Leuştean (Levisticum officinalis) 1 linguriţă de plante mărunţite (rădăcina) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Măslin (Olea europeae) se indică folosirea uleiului cu care se poate face gargară sau se pun extern comprese cu o vată muiată în ulei călduţ.
Mei păsăresc (Lithospermum purpurea-coeruleum) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate aplica şi extern călduţ.
Mesteacăn (Betula verrucosa) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se adaugă i linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate aplica şi extern.
Molid (Picea albis) cetină 2 linguriţe sau muguri mărunţiţi se pun la 500 ml apă şi se fierb până scade apa la jumătate. Se strecoară, apoi se consumă cu înghiţituri mici. Se poate folosi de asemenea şi răşina de conifere câte puţin luată şi mestecată în gură ca o gumă de mestecat. Se face de mai multe ori pe zi.
Pin (Pinus silvestris) cetină 2 linguriţe sau muguri mărunţiţi se pun la 500 ml apă şi se fierb până scade apa la jumătate. Se strecoară, apoi se consumă cu înghiţituri mici. Se poate folosi de asemenea şi răşina de conifere câte puţin luată şi mestecată în gură ca o gumă de mestecat. Se face de mai multe ori pe zi.
Podbal (Tussilago farfara) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Porumb (Zea majs) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ulei din germeni de porumb- se indică folosirea uleiului cu care se poate face gargară sau se pun extern comprese cu o vată muiată în ulei călduţ.
Ridichi (Raphanus sativus niger) se indică folosirea acesteia în special cu miere de albine, pentru mărirea secreţiilor. Se poate lua de mai multe ori pe zi, câte 1 linguriţă de amestec.
Roibă (Rubinia tinctorum) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este foarte utilă atât pentru tratarea cancerului cât şi pentru dizolvarea depunerilor.
Sânzâiene (Asperula odorata) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Soia (Soja hipoida) se indică folosirea uleiului cu care se poate face gargară sau se pun extern comprese cu o vată muiată în ulei călduţ.
Tămâie (Boswelia sacra) se indică să se presare în strat foarte fin după mărunţire pe o bucată de mămăliguţă foarte caldă care se aplică pe gât cu ajutorul unei bucăţi de pânză. Se aplică cu tămâia pe piele direct şi se înveleşte cu ceva gros pentru a menţine mai mult timp căldura locală.
Tarhon (Artemisia dracunulus) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este indicată pentru faptul că stimulează secreţiile.
Tătăneasă (Symphytum officinalis) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 3 căni calde cu înghiţituri mici şi extern se pun comprese şi cataplasme.
Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici ţinându-se mult în gură, apoi se înghit. Este indicat să fie folosite la temperatura corpului. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Varză (Brasica oleracea) se indică folosirea sucului de varză eventual în combinaţie cu cel de cartofi şi morcovi. Se ia în fiecare zi cel puţin de 3 ori câte 200 ml o dată. De asemenea extern se pot aplica foi de varză strivite.
Viţa de vie (Vitis vinifera) se pun 2 linguriţe de frunze mărunţite la 500 ml apă şi se fierb până scade apa la jumătate. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi. De asemenea se poate consuma seva primăvara câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi.
0 comentários:
Post a Comment