-->

Yerba Mate - o solutie pentru o sanatate de fier.



Va prezentam ceaiul din telenovele Yerba Mate

Suntem amorezati de telenovele. In fiecare telenovela cineva bea Mate. Asa cum la noi multe se intampla in jurul unei cesti de cafea, la ei la fel de multe se intampla in jurul unei cesti de Mate.
Numai ce-i vezi ca isi duc pipa la gura si sorb o inghititura de Mate. Ca fan al telenovelelor, simt ca si voi doriti sa stiti ce este, de fapt, un Mate, si tocmai de aceea va propun acest material edificator. Cand o veti mai vedea pe Kachora ca bea Mate cu Nesuferitul, atunci veti sti cu siguranta cam ce consuma cei doi simpatici indragostiti…

Ce este Yerba Mate

Mate este un fel de ceai consumat în special in Argentina, Uruguai, Paraguai si sudul Braziliei. Se prepara din frunzele uscate ale arborelui peren Ilex paraguarensis (Yerba Mate). Substantivul mate provine din cuvantul mati, care denumeste dovleacul (Lagenaria vulgaris) ce este folosit pentru a se bea infuzia din el. Numele stiintific, Ilex paraguarensis, a fost dat de naturalistul si botanistul francez Auguste de Saint Hilaire în 1822. Arborele apartine familiei Aquifoliaceae si creste intre paralela de 10 si de 30 sud, in bazinele raurilor din Parana si Paraguai. Este o planta tipica regiunilor Alto Parana, Alto Uruguai si nord-estului Argentinei. Este o planta tropicala sau subtropicala, care necesita temperaturi ridicate si umiditate mare. In medie, se produc 300.000 de tone de mate anual.

In salbaticie, planta are nevoie de 25 de ani pentru a ajunge la maturitate, atingand 15 metri inaltime. Frunzele cuneiforme alterneaza cu cele ovale, avand marginile usor zimtate. Infloreste in perioada octombrie-decembrie. Florile sunt mici iar corola este tetrametrica. Fructele seamana cu boabele de piper.

Mate are o aroma dulce-amaruie care se aseamana cu ceaiul. Din 196 de componente chimice volatile continute de mate, 144 se regasesc si in ceai. Infuziile de Ilex paraguarensis sunt mai putin astringente decat cele obtinute din ceai.

Este folosit in medicina populara si este introdus in preparatele din ierburi, ca stimulant al sistemului nervos central, diuretic si antireumatic.

O solutie pentru o sanatate de fier

Yerba Mate sau doar Mate este o planta din America de Sud care a castigat multi adepti in toate colturile lumii. In cautarea unui stimulent natural fara efecte secundare si toxicitate s-a ajuns la Mate, care pare sa indeplineasca aceste conditii. Un revigorator al mintii si al trupului, o sursa naturala de nutritie, Mate merita atentia fiecarei persoane interesate de o sanatate optima. Yerba Mate a fost introdus in lumea civilizata de indienii Guarani din Paraguai si Argentina. A reprezentat din totdeauna un ingredient des folosit in tratamentele Guaranilor.

In Argentina moderna si în Paraguai, Mate a inceput sa fie consumat zilnic ca ceaiul sau cafeaua. Printre Guaranii nativi, folosirea acestuia in scopuri medicale persista inca. Îl consuma pentru a imbunatati imunitatea organismului, a curata si detoxifica sangele, a mentine echlibrul sistemului nervos, a revigora culoarea naturala a parului, a incetini procesul de imbatranire, a combate oboseala, a stimula mintea, a controla apetitul, a reduce stresul si, nu in ultimul rand, a elimina insomnia.

Mate creste salbatic în Argentina, Chile, Peru si Brazilia, dar cel mai abundent se gaseste în Paraguai, unde este si cultivat. Planta este vag clasificata dupa medicina naturista occidentala ca planta aromatica, stimulent, laxativ, astringent, diuretic, purgativ, antiperspirant si inamic al febrei. Mate contine numeroase vitamine si minerale, rasina, fibre, ulei volatil, tanin si caroten. Dintre vitamine sunt prezente cele din complexul B, vitamina A, C si E. Mai contine acid nicotinic si pantotenic, magneziu, calciu, fier, sodiu, potasiu, mangan, silicon, fosfati, sulf, acid hidrocloric. În 1964, un grup de cercetatori de la Institutul Pasteur si Societatea stiintifica din Paris au ajuns la concluzia ca Mate contine practic toate vitaminele necesare sustinerii vietii.

Continutul de Xanthine

În plus fata substantele nutritive obisniute, Mate contine o substanta care apartine unei clase spacializate de elemente chimice numite Xanthine. Cu toate ca se gaseste doar o mica cantitate din aceste substante in Mate, prezenta lor a generat un mare interes. Xanthina primara din Mate este numita Mateina. Aceasta contribuie probabil foarte putin la actiunea generala a plantei dar a dat nastere la numeroase speculatii. Unele Xanthine sunt mai putin benefice, cum ar fi cafeina. Altele, ca theophyllina si theobromina, au actiuni specifice si un set caracteristic de efecte secundare. Cu toate ca Xanthinele au compozitie asemanatoare, fiecare in parte are proprietati unice. Cercetatorii de la Institutul de Igiena din Hamburg, Germania, spun ca, chiar daca ar fi cafeina in Mate, aceasta este într-o cantitate atat de mica incat ar fi nevoie de 100 saculeti de Mate pentru a se ajunge la cantitatea de cafeina continuta de o ceasca de cafea. Principiul activ din Yerba Mate nu este cafeina.

Exista un singur efect care este comun tuturor Xanthinelor: relaxarea musculaturii. Aceasta actiune face ca acestea (cu exceptia cafeinei a carei actiune de relaxare a muschilor este diminuata de alte efecte secundare) sa fie folosite ca dilatatori ai bronhiilor si elemente importante in tratamentul astmului. Se pare ca Mate contine combinatia perfecta de Xanthine. De exemplu, ca si alte Xanthine, stimuleaza sistemul nervos central; dar spre deosebire de majoritatea Xanthinelor (si in special de cafeina), Mate nu creaza dependenta si induce somnul. Este un diuretic lejer, la fel cum sunt foarte multe Xanthine, si imbunatateste circulatia sangelui in vasele de sange periferice, reducand presiunea sangelui fara efecte secundare. De asemenea, se cunoaste faptul ca Mate ajuta sistemul psihomotor fara a induce stari depresive ca majoritatea Xanthinelor. Doctorul Jose Martin, directorul Institutului National al Tehnologiei din Paraguai, spune ca noile cerecetari si tehnologia avansata au aratat ca, cu toate ca Mate are un anumit continut de cafeina, legatura moleculara este diferita. Mate nu are nici unul dintre efectele secundare ale cafeinei. Horacio Conesa, profesor la Universitatea de Medicina din Buenos Aires, afirma ca: Nu exista nici o contraindicatie din punct de vedere medical in privinta consumului de Mate. Studiile clinice arata ca pana si cei sensibili la cafeina pot consuma Mate fara a prezenta reactii adverse.

Proprietati gastrointestinale

Poate ca cel mai mare beneficiu oferit de Mate este cel destinat tubului gastrointestinal. Multe persoane suferind de boli si leziuni ale acestui tub au raportat imbunatatiri imediate in urma consumului de Mate. Constipatia, acuta sau cronica, poate fi usor inlaturata de Mate. Acesta stimuleaza miscarea normala in intestine.

Efecte asupra sistemului nervos

Mai bun decat oricare alta Xathina, Mate are proprietatea de a mari agilitatea mintii fara efecte secundare ca nevrozele sau tremuraturi. Se pare ca actioneaza ca un tonic, stimuland un sistem nervos slabit si sedand un sistem nervos foarte excitat. Ceea ce se cunoaste despre efectele consumului de Mate, se limiteaza la observatii asupra schimbarilor de comportament spre stari energice, imbunatatirea puterii de concentrare, scaderea gradului de nervozitate, agitatie si anxietate, cresterea rezistentei la oboseala psihica. Imbunatatirea starii persoanei in caz de depresie se realizeaza dupa ce aceasta consuma Mate, cauza fiind cresterea energiei. Unul dintre aspectele remarcabile ale Mate-ului este acela ca nu deregleaza ciclurile normale de somn; chiar are puterea de a regla somnul.

Efecte cardiovasculare

Bolile de inima de toate tipurile au fost tratate sau prevenite prin folosirea Yerba Mate-ului. Acesta suplineste multe elemente nutritive necesare inimii pentru buna functionare si tratament. In plus, Mate creste cantitatea de oxigen destinata inimii, in special in perioadele de stres sau efort fizic. Mate a devenit favoritul persoanelor care practica culturismul si a tuturor celor interesati de beneficiile aduse de exercitiile fizice. Efectele metabolice ale Mate-ului par sa includa si evitarea scaderii nivelului carbohidratilor in cazul exercitiilor fizice prelungite. Aceasta actiune are ca finalitate arderea mai multor calorii, marirea eficientei cardiace si scaderea presiunii sangelui.

Efecte asupra imunitatii organismului

O observatie prezenta in majoritatea scrierilor sud-americane despre Mate este aceea ca Mate imbunatateste imunitatea organismului si capacitatea lui de a reactiona la diferite boli. Aceste actiuni, ca hranirea si intarirea organismului persoanei bolnave in timpul manifestarii bolii si in covalescenta, accelereaza procesul de vindecare. Mecanismele exacte prin care actioneza Mate nu au fost inca descoperite, dar ele includ actiuni impotriva bolilor si cresterea rezistentei organismului in contactarea acestora. Continutul nutritional al plantei joaca probabil un rol major in acest sens, dar se poate ca si alte elemente componente sa contribuie la actiunea de stimulare a activitatii celulelor albe din sange.

Proprietati nutritive

Interactiunea numeroaselor elemente nutritive din Mate nu a fost niciodata studiata în amanunt. Dar marturiile privind calitatile nutritive ale Mate-ului nu sunt mai putin spectaculoase. Mate este folosit adesea ca mancare esentiala, cateodata inlocuind alimente importante ca painea sau legumele. Elimina cu usurinta senzatia de foame si este la fel de hranitor ca o masa in toata regula, in opinia cunoscutilor medici naturisti cilieni, J. Zin si R. Weiss. Lucratorii din Corpurile pentru Pace au raportat cazuri in care grupuri mari de bastinasi si-au pastrat sanatatea in perioadele de foamete, chiar daca mancau o singura masa frugala pe zi. Acest lucru se întampla deoarece ei beau cantitati mari de Yerba Mate. Cativa dintre ei si-au petrecut intreaga viata urmand aceasta dieta si au atins varste foarte inaintate, chiar peste suta de ani. Guvernantii din America de Sud au adoptat aceasta dieta pentru a incuraja mamele, in special din regiunile sarace, sa includa Yerba Mate în alimentatia copiilor.

Cum se utilizeaza Yerba Mate
Yerba Mate este un ceai si din acest motiv poate fi folosit ca atare. Modul cel mai uzual de ambalare sunt saculetii de 500 grame cu frunze uscate de Mate. In unele locuri se gaseste in saculeti de ceai numiti Mate Cocido, dar nu are aceeasi putere si nu aduce aceleasi beneficii ca cel folosit in metodele traditionale.

Yerba Mate isi trage numele de la vasul traditional din care se bea. Acest vas era facut dintr-un dovleac uscat si decorat, dar in zilele noastre poate fi facut si din altceva. In America de Sud, de unde este original Mate, este inca baut din vasul traditional.

In prezent exista numeroase modalitati de preparare a ceaiului Mate. Poate fi preparat si ca oricare alt tip de ceai si strecurat inainte de a fi turnat in cana. Alta modalitate ar fi ca Mate sa fie introdus intr-un filtru de cafea si preparat ca atare. Poate fi baut si rece, cu gheata, in zilele fierbinti de vara. Daca aveti un vas special pentru Mate, facut dintr-un dovleac, ceaiul se prepara dupa metoda traditionala.

Prepararea traditionala a infuziei de Mate



Pentru a prepara infuzia de Mate, se pun frunzele uscate de ceai in vasul special iar apoi se toarna apa fierbinte (aproximativ 70 de grade C). Infuzia este bauta printr-un pai din metal numit bombilla care are un filtru la capatul ce se afla în ceai pentru a nu lasa sa treaca bucatelele de frunze. Sunt multe tehnici de preparare a ceaiului Mate, dar o metoda traditionala este urmatoarea:

1. se umple trei sferturi din vasul special cu Yerba Mate. Pentru a obtine mai mult ceai, dar mai putin concentrat, se umple doar jumatate din vas cu frunze de Mate.

2. se toarna apa fierbinte pana aproape de umplerea vasului. Nu este nici o problema daca unele frunze raman uscate, plutind la suprafata. Ele vor absorbi apa la urmatoarele preparari ale infuziei.

3. se lasa cateva secunde pentru ca frunzele sa absoarba apa, dupa care se toarna iar apa fierbinte.

4. cand apa nu mai este absorbita, se introduce paiul metalic (bombilla) in vas.

Unele persoane adauga zahar sau alte frunze de ceai, ca menta de exemplu. Altele, inlocuiesc apa cu lapte, in special pentru copii. Aceleasi frunze de Mate pot fi folosite de mai multe ori, pana cand apa nu mai are nici un gust. Folosirea repetata a frunzelor este o metoda eficienta de extragere a tuturor elementelor benefice din planta.

Cei care beau pentru prima data vor simti un gust neobisnuit dar care le va ramane in memorie. Este ca si cum organismul ar sti cat de benefic este Mate pentru el si ar cere sa mai bea.

Nu doar pentru trup

Mate nu este benefic doar pentru trup. Este bun si pentru suflet. Bautul Mate-ului poate fi o forma de meditatie si reflectie, permitand ceaiului sa intre in corp si mintii sa se odihneasca. Dar aceste lucruri nu se intampla cand persoana il bea singura.

In folosirea traditionala a Mate-ului, acesta era cel mai adesea impartit cu prietenii apropiati si cu familia. Ramasite ale tipului de apropiere despre care a scris Robert Heinlein in Straini pe pamînt strain, unde personajele deveneau frati de apa sau surori de apa cand beau din acelasi vas unul dupa altul, se regasesc si la cei care impart ceaiul Mate creandu-se o legatura stransa intre ei. Yarba Mate este un simbol al acceptarii totale si al prieteniei.

In Argentina si Brazilia, fermierii, dupa ce termina de lucrat pamantul, se aduna in jurul unui foc de tabara si beau Mate pentru a-si intari legaturile de prietenie. In Buenos Aires, este ceva obisnuit sa intalnesti familii, indragostiti sau prieteni care beau impreuna Mate pe plaja sau pe terase. In aceste locuri, daca esti invitat de un grup sa bei Mate trebuie sa consideri aceasta invitatie ca pe cel mai de pret compliment si trebuie apreciat ca atare. Pentru a evita sa ofensezi pe cineva la o asemenea adunare trebuie respectate cateva reguli.

In adunarea traditionala in care se bea Mate exista o singura persoana care toarna apa fierbinte si serveste ceaiul celorlalti. La o petrecere cu prieteni apropiati, aceasta persoana este gazda. In general, cel care serveste va bea primul si va face si o noua infuzie. Aceasta noua infuzie va fi bauta de urmatoarea persoana din acelasi vas. Acest procedeu se repeta pana cand toti cei prezenti beau si aroma din frunze dispare.

Unii considera acest obicei neigienic. Probabil ca este, dar nu mai neigienic ca sarutul. Exact acest lucru face ca Mate sa fie baut intre persoane foarte apropiate, la un eveniment intim. Ceaiul se imparte cu cei cu care ti-ai împarti si sufletul.



P.S. Dacă ţi-a plăcut articolul şi consideri că poate fi util şi altor oameni, apreciază-l aşa cum se cuvine şi transmite-l mai departe.


Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment