Importanta Vitaminelor si Mineralelor pentru organism
Organismul are
nevoie de vitamine si de minerale pentru a functiona si pentru a indeplini atat
functii de baza, cat si procese complexe.
Printre substantele cele mai
importante pentru organism se numara vitaminele A, C, D, E, K, complexul de
vitamine B, precum si minerale ca zincul, magneziul, calciul sau iodul.
Sa vedem deci importanta
vitaminelor si mineralelor pentru organism:
VITAMINE SI
MINERALE
Vitamina A
- necesar : 5000
UI = 2 mg/zi (un morcov mediu conţine ceva mai mult de 10.000 UI).
Dacă
vitamina A luată constant perioade îndelungate la doze mari prezintă riscuri
notabile, precursorul său, beta-carotenul se pare că nu prezintă nici un risc,
chiar la doze mamut (x 100 doza zilnică).
Trebuie spus că majoritatea fructelor
şi legumelor conţin cantităţi mult mai mari de beta-caroten decât de vitamină
A.
Deşi este o coincidenţă de denumire, nu cred că este greşit ca această
vitamină să se bucure de o consideraţie deosebită din partea noastră, ca fiind
vitamina…A ! Carotenoizii, dintre care potenţa cea mai mare o are
beta-carotenul, au efecte identice cu ale vitaminei A, dar riscul dezvoltării
unei intoxicaţii este aproape nul la doze foarte mari.
Diareea cronică,
medicaţia de scădere a colesterolului, uleiul mineral, contraceptivele orale,
alcoolul, fumatul, stresul, sarcina şi alăptarea, hepatitele şi ciroza hepatică
antrenează de fiecare dată deficite semnificative de vitamină A.
- funcţii :
- antiinfecţioasă
- substanţă anti-oxidantă redutabilă
- vitamina nr. 1 în lupta anti-cancer
- atenuează mult simptomele şi efectele secundare ale
curelor citostatice şi / sau radioterapice
- reglementează somnul şi TA
- creşte numărul şi stimulează activitatea limfocitelor
T „ajutătoare” (LTh)
- frenator folicular în sindromul premenstrual
- stimulează şi creşte sinteza progesteronului
- ajută la formarea smalţului dentar
- utilă în tratamentul retinitei pigmentare
- asigură vederea normală (participă la sinteza
rodopsinei, pigment fotosensibil din ochi) şi protecţia epiteliilor.
Determină inducţia, diferenţierea şi creşterea ţesuturilor epiteliale, le
menţine integritatea şi previne keratinizarea
|
- rol important în reproducere
- stabilizează membranele celulare
- stimulează ARN-ul mesager, cât şi sinteza unor
proteine şi glicoproteine
- determină secreţia lizozimului salivar
- stimulează creşterea osoasă şi dentară
- este un antagonist tiroidian
- protectoare împotriva radiaţiilor
- împreună cu vitamina C, reduce mult secreţia de mucus
bronşic la astmatici şi la bronşiticii cronici (BPCO)
- i s-a demonstrat eficienţa şi-n SIDA, studiile fiind
încă în curs
- utilă în tratamentul calviţiei, al ridurilor şi al
acneei juvenile
- îmbunătăţeşte toleranţa corpului la grefe
- scade riscul dezvoltării unor boli cardio-vasculare
la persoanele care asociază şi un stil de viaţă sănătos ; reduce semnificativ
frecvenţa infarctului miocardic, iar recuperarea post-infarct este de mai
scurtă durată, iar riscul recidivelor este mai mic. Acelaşi efect îl prezintă
şi Coenzima Q10 (vezi mai departe)
- este vitamina longevităţii şi întârzie mult apariţia
senilităţii
- protejează ADN-ul celular de acţiunea nocivă a
toxinelor
|
- surse (mg / 100 g produs) : lucerna
(4,818), morcov (3-9), migdala (5-6), salata (4-8), măceşe (5), alune (4,4),
arahide (3,6), spanac (2,5), varza (2), sfecla roşie (1,78), mango (1,454),
papaya (1,25), pătrunjel, nucă (1,2), pepene galben (1,03) caisa (0,606),
măslina (0,2), roşia (0,133), uleiul de cătină, germenii de grâu,
leguminoasele, rădăcinoasele, citricele, prune, usturoi, ceapă, fasole verde,
tot ce-i verde, zmeură, pere, mere, smochine, creson, mazăre, bostan, dude,
gutui, avocado, castane, cireşe, banane, nap, castravete, ananas, coacăze,
mei, ovăz, orez, păpădie, struguri, ţelină, aloe.
|
0 comentários:
Post a Comment