12 alimente pe care nu ar trebui sa le punem la frigider.
12 alimente pe care nu ar trebui sa le punem la
frigider.
Electrodomesticele aparute in secolul XX au
reprezentat un salt mare pentru umanitate. Pana in secolul trecut treburile
casei erau o munca cu program complet, pentru care femeia era tintuita in casa
si ca sa nu mai vorbim si de mentalitatea de atunci precum ca femeia pentru
asta a fost menita.
Masina de spalat a fost probabil cel mai
revolutionar lucru al timpului sau si multe femei stiu ce insemna sa speli
rufele manual si sa freci la ele pana ce devin curate.
Frigiderul a insemnat de asemenea un mare pas,
permitand depozitarea alimentelor proaspete in interior, evitand altfel mersul
la cumparaturi in fiecare zi. Astazi este fara indoiala una dintre cele mai
importante componente ale bucatariei noastre si asta deoarece frigul permite
pastrarea alimentelor mai mult timp, economisind astfel timp, bani si reducand
astfel riscul de intoxicatii alimentare. Totusi trebuie sa stim ca nu tot ce
straluceste este din aur, si in timp ce laptele si pestele rezista cu siguranta
mai mult, fara a-si pierde proprietatile, la temperaturi scazute, exista multe
alte alimente care nu trebuie refrigerate. Sa vedem care sunt acestea:
1. Cartofii
La temperaturi sub 7ºC, amidonul continut de
cartofi se transforma in zahar, ceea ce ii determina sa devina negri. Cartoful
este unul dintre alimentele cele mai consumate - ca piure, prajiti, copti,
etc., insa un lucru pe care nu trebuie sa il faci niciodata este sa-l pui la
frigider. In mod ideal, cartofii se pastreaza intr-un loc uscat si intunecat,
intr-o punga de hartie sau intr-o cutie de lemn. Cartofii nu sunt un produs
perisabil, ei pot dura luni intregi.
2. Bananele
Ca fructe tropicale ce sunt va dati seama ca nu se
impaca bine cu frigul si se innegresc de suparare. Glumesc. Dar asta este
adevarul, bananele tinute in frigider devin negre. La fel se intampla si cu
ananasul si avocado. Oricum faptul ca bananele devin negre nu inseamna ca sunt
rele ci doar ca sunt prea coapte si foarte dulci. Exista persoane care le
prefera asa.
3. Pepenele verde
Pepenele verde si cel galben - isi pierd aroma si
proprietatile in frigider astfel incat cel mai bun mod de a-l manca proaspat
este sa il infasurati intr-o carpa umeda. Daca dupa ce mancati va mai ramane il
puteti pune la rece cel mai bine intr-un borcan de sticla bine inchis.
4. Rosiile
Desi este adevarat ca rosiile rezista mai mult la
frigider, temperaturile scazute le impiedica sa se coaca si isi pierd aroma si
textura. Daca le lasati la temperatura camerei acestea continua sa se
maturizeze iar aroma si savoarea lor vor fi mult mai pronuntate.
5. Citricele
Portocalele, Limele, Lamaile si Mandarinele
putrzesc datorita umiditatii din frigider. Ele trebuie tinute la temperatura
camerei. Pielea lor groasa le protejeaza si in afara de asta in casa va mirosi
foarte bine. La fel se intampla si cu castravetele care daca este pus in
frigider se va inmuia.
6. Usturoiul si Ceapa
Ceapa si Usturoiul isi pierd proprietatile si se
intaresc daca sunt bagate in frigider. Cel mai bine este să le depozitati
intr-un loc rece si uscat in semi-intuneric. Cutiile de lemn sunt perfecte. Dar
nu puneti ceapa in aceeași cutie cu cartofii, deoarece, curios,
cartoful face ca ceapa să se strice. Depozitati-le in cutii diferite. Nu puneti
usturoiul intr-un borcan de sticla inchis ermetic, deoarece are nevoie de aer.
Se gasesc in comert cutii din ceramica speciale pentru usturoi, care au gauri
si favorizeaza oxigenarea.
7. Ciocolata
Vara foarte multi dintre noi depozitam ciocolata
in frigider pentru a nu se topi, dar adevarul este ca frigul modifica complet
textura si gustul ciocolatei. Faceti-o doar daca este prea cald si este
singurul mod in care ciocolata noastra nu se va transforma in Nutella.
8. Ouale
In supermarket ouale sunt intotdeauna in afara
zonei reci, ceea ce ar trebui sa ne faca sa banuim ca este destul de rar sa le
pui in frigider. De fapt ceea ce le dauneaza este schimbarea de temperatura.
Cel mai bine este sa le pastrati la temperatura camerei, in camara sau in
dulapul din bucatarie.
9. Paine
Daca va ramas paine, cel mai bine este sa o taiati
felii si sa o congelati. Pusa in frigider painea isi va pierde savoarea si
textura, painea nu se impaca bine cu umiditatea din frigider.
10. Mierea
Pusa in frigider mierea se va cristaliza si in
cele din urma isi va pierde o parte din proprietatile sale nutritive. In afara
de asta va fi aproape solida si greu de intins pe o felie de paine prajita.
Pastrati-o in dulapul din bucatarie, la intuneric. Nu-ti fie teama ca un borcan
te va tine o mie de ani, mierea adevarata nu are termen de garantie.
11. Cafeaua
Temperatura scazuta din frigider afecteaza
gustul cafelei, atat macinata cat si boabe. In afara de asta daca pastrezi in
frigider un pachet de cafea desfacut risti ca mirosurile din frigider sa fie
absorbite de catre cafea. Pastrati cafeaua intr-un recipient etans in camara
sau in dulapul din bucatarie.
12. Nucile
Chiar daca temperaturile scazute pot face ca
nucile sa dureze mai mult timp, gustul lor nu va mai fi acelasi. Pastrati-le
intr-un recipient etans intr-un loc uscat si rece.
P.S. Dacă ţi-a plăcut articolul şi consideri că
poate fi util şi altor oameni, apreciază-l aşa cum se cuvine şi transmite-l mai
departe.
0 comentários:
Post a Comment