-->

10 beneficii senzationale ale telinei


10 beneficii  senzationale ale telinei

Fie că este vorba de supe, legume la tava sau adăugata la un fel de mâncare, majoritatea oamenilor au consumat țelina într-o forma sau alta. Acesta este un lucru bun, deoarece beneficiile telinei - să nu mai vorbim de  semințe de țelină - sunt o excelentă sursă de antioxidanți și enzime benefice, în plus față de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina K, vitamina C, potasiu, acid folic și vitamina B6 .



Administrata ca un agent antihipertensiv in medicina populara, de cateva secole, telina continua sa dovedeasca faptul ca are o multime de beneficii pentru sanatatea inimii. In studiile farmacologice recente, telina isi demonstreaza atat activitatea antioxidanta, cat si cea antiinflamatoare, ajutand la scaderea tensiunii si colesterolului, dar si la prevenirea bolilor de inima.

Țelina furnizează, de asemenea, fibre dietetice - mai ales atunci când mâncați mai mult de o ceașcă la un moment dat - ceea ce stimulează digestia și scăderea în greutate. În plus, procentul mare de apă din telina și electroliți poate preveni deshidratarea , iar compușii specifici ajută țelina să acționeze ca un diuretic și să reducă balonarea. Ca furnizor de  flavonoizi si fitonutrienti polifenolici, - cum ar fi ftalidele - alte beneficii semnificative ale țelinei includ capacitatea sa de a îmbunătăți sănătatea ficatului, a pielii, a ochilor și a creierului.
Majoritatea oamenilor aleg să mănânce tulpina de telina, dar frunzele și semințele de telina sunt, de asemenea, comestibile și benefice.

Semințele de țelină - care se găsesc fie sub formă de semințe întregi, sub formă de extract - au beneficii impresionante pentru sănătate, deoarece contribuie la reducerea inflamației și la combaterea infecțiilor bacteriene.
În unele părți ale lumii, țelina este cultivată în primul rând pentru semințele sale benefice, care sunt de fapt un tip foarte mic de fructe.
Semințele de țelină sunt folosite în mod obișnuit ca condimente atunci când sunt zdrobite și conțin un compus uleios special numit apiol care este utilizat ca agent de aromatizare și pentru numeroasele sale utilizări medicinale.


Top 10 beneficii de sănătate din țelină


 1.      Ajută la scăderea colesterolului înalt
 2.      Reduce inflamația
 3.      Previne sau trateaza tensiunea arterială ridicată
 4.      Ajută la prevenirea ulcerului
 5.      Protejează sănătatea ficatului
 6.      Beneficii pentru pierderea în greutate
 7.      Stimulează digestia și reduce balonarea
 8.      Conține proprietăți antimicrobiene care luptă împotriva infecțiilor
 9.      Ajută la prevenirea infecțiilor tractului urinar
10.  Poate ajuta la protejarea împotriva cancerului




1. Ajută la scăderea colesterolului înalt

Beneficiile telinei includ   puterea de scădere a colesterolului, care o face utilă pentru îmbunătățirea sau menținerea sănătății inimii. Țelina conține un compus unic numit  3-n-butilftalidă (BuPh), care a fost raportat anterior că are acțiune de scădere a lipidelor, dar cercetătorii cred că țelina are mulți alți compuși beneficii care sunt încă în curs de cercetare.

Într-un studiu realizat de Departamentul de Farmacologie al Universității din Singapore, când șobolanii au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi timp de opt săptămâni, șobolanii cărora le-a fost administrat extract de țelină au prezentat niveluri semnificativ mai scăzute de lipide în sângele lor comparativ cu grupul martor de șobolani care nu au primit extract de țelină.


2. Reduce inflamația

Țelina conține antioxidanți și polizaharide cunoscute pentru a acționa ca antiinflamatoare, în special antioxidanți flavonoizi și polifenoli. Acestea sprijină sănătatea generală, mai ales când cineva îmbătrânește, prin combaterea daunelor provocate de radicalii liberi (sau stresului oxidativ) care pot duce la inflamație . Inflamația este adesea o cauză contributivă a bolilor cronice cum ar fi cancerul, bolile de inimă, artrita și multe altele.

Cercetatorii au identificat peste douazeci de tipuri diferite de antioxidanti care sunt responsabili pentru beneficiile telinei - acestea includ acizi fenolici cum ar fi acidul cafeic si acidul ferulic, plus flavaolii ca quercetinul . Acest lucru face ca țelina să fie utilă pentru tratarea unei game largi de afecțiuni care sunt agravate de inflamație: dureri articulare (cum ar fi artrita), gută, infecții ale rinichilor și ficatului, afecțiuni ale pielii, sindromul intestinului iritabil și infecțiile tractului urinar.

3. Preveniți sau tratați tensiunea arterială ridicată

Extractele de semințe de țelină au proprietăți antihipertensive care ajută la scăderea tensiunii arteriale crescute , unul dintre factorii de risc importanți pentru boala coronariană, care este cea mai mare cauză a mortalității în țările industriale.

Beneficiile semințelor de țelină ajuta la controlul nivelurilor cronice ridicate ale tensiunii arteriale. Avantajele scăderii tensiunii arteriale din țelină provin din semințele sale, care conțin extracte hexanice, metanolice și apă-etanolice, care îmbunătățesc circulația, reduc inflamația și ajută la controlul tensiunii arteriale.

Atunci când șobolanii au primit extract de semințe de țelină pe o perioadă de șapte săptămâni într-un studiu publicat în Journal of Medicinal Food , aceștia au prezentat îmbunătățiri semnificative ale tensiunii arteriale comparativ cu șobolani hrăniți cu aceeași dietă, dar care nu au primit extract de țelină. Se crede că țelina ajută la scăderea tensiunii arteriale ridicate, acționând ca un relaxant al mușchiului neted și îmbunătățind fluxul de calciu și potasiu în și din celule. Extractul de telina ajuta la extinderea si contractarea vaselor de sange, imbunatateste fluxul sangvin si ajuta la sanatatea inimii.

4. Ajută la prevenirea ulcerului

Iată unul dintre avantajele țelinei pe care nu ați știut-o: poate ajuta la prevenirea sau reducerea formării ulcerului dureros. Un studiu publicat în 2010 în Journal of Pharmaceutical Biology a constatat că țelina conține un tip special de extract de etanol care este util pentru protejarea mucoasei tractului digestiv la  ulcere . Extractul de țelină are capacitatea de a reaproviziona în mod semnificativ nivelele de mucus gastric epuizate care sunt necesare în mucoasa stomacală pentru a preveni formarea găurilor și a deschiderilor mici.



Cercetatorii cred ca telina hrănește stomacul, colonul și intestinele datorită prezenței constituenților chimici, cum ar fi flavonoidele, taninurile, uleiurile volatile și alcaloizii, care controlează nivelul acidului gastric eliberat, îmbunătățind totodată nivelul mucusului protector.

5. Protejează sănătatea ficatului

Când cercetătorii de la Departamentul de Nutriție și Științe Alimentare de la Universitatea Helwan din Egipt au hrănit șobolani cu telina(împreună cu cicoare și orz), acești șobolani au prezentat o reducere a cantității de grăsime acumulata in ficat.

Oamenii de stiinta au observat o îmbunătățire a funcției enzimelor hepatice și a nivelelor lipidelor din sânge. Cu cât mai multă țelină, cicoare și orz au fost administrate șobolanilor, cu atât mai mult sa îmbunătățit sănătatea ficatului. Acest lucru sugerează că o dietă bogată în țelină, precum și cicoare și orz poate fi benefică pentru persoanele care suferă de boli hepatice .

6. Beneficii pentru pierderea în greutate

Țelina este extrem de scăzută în calorii și poate fi o mâncare valoroasă pentru a vă ajuta să pierdeți din greutate din cauza capacității sale de a furniza substanțe nutritive vitale și de a ajuta la reglarea metabolismului lipidic (grăsime).
Unul dintre beneficiile majore ale telina este ca are o densitate mare de nutrienti, ceea ce inseamna ca ofera antioxidanti, electroliti, vitamine si minerale, cum ar fi vitamina C, vitamina B si potasiu, toate cu foarte putine calorii.


7. Stimulează digestia și reduce balonarea

Semințele de țelină conțin un compus inodor și uleios cunoscut sub numele de NBP, care are un efect diuretic și ajută la detoxifierea organismului  . La șobolanii implicați, publicat în Journal of Medicinal Foods  menționat mai sus, volumul de urină a fost semnificativ mai mare atunci când șobolanii au primit extract de țelină comparativ cu un grup de control.



Beneficiile digestive ale telinei sunt parțial datorate efectului său diuretic. Acest lucru ar putea fi, de asemenea, unul dintre posibilele mecanisme anti-hipertensive ale semințelor de telina care ajută la scăderea tensiunii arteriale. Pentru că îmbunătățește circulația în intestine, este de asemenea utilă pentru îmbunătățirea digestiei, ajutând la ameliorarea balonării și a efectelor cauzate de retentia de apa.

8. Conține proprietăți antimicrobiene care luptă împotriva infecțiilor

Semințele de telina au fost de fapt folosite de secole ca un medicament pe bază de plante cu efecte antibacteriene raportate. Un raport din 2009 publicat în Jurnalul de Farmacie și Farmacologie arată că țelina conține componente antimicrobiene speciale care se găsesc în semințele plantei.

Când extractul preluat din semințe de țelină a fost combinat cu compuși bacterieni dăunători care provoacă infecții la om, extractul de țelină a fost capabil să purifice în mod semnificativ și să reducă creșterea bacteriilor, sugerând că telina poate fi utilizată pentru a stimula în mod natural imunitatea și a combate infecțiile bacteriene.

9. Ajută la prevenirea infecțiilor tractului urinar

Deoarece țelina ajută la reducerea acidului uric și stimulează producția de urină, este benefică pentru combaterea infecțiilor bacteriene din tractul digestiv și organele de reproducere. În mod similar cu afinele care sunt cunoscute pentru combaterea infecțiilor tractului urinar (UTI) , țelina poate ajuta la prevenirea unor astfel de UTI, precum și a tulburărilor vezicii urinare, a problemelor de rinichi și, eventual, chiar a chisturilor asupra organelor de reproducere.

10. poate ajuta la protejarea împotriva cancerului

Un alt avantaj important al telinei? Face parte din aceeași familie de plante ca și legumele de protecție împotriva cancerului, cum ar fi morcovii, țelina, feniculul, patrunjelul și păstânacul, care conțin compuși chimio-protectori numiți poliacetina. Studiile recente au arătat că poliacetilenele contribuie la reducerea toxicității și la combaterea formării cancerului , în special cancerul de sân, cancerul intestinal și leucemia.

Poliacetalinele au multe efecte imunostimulatoare, incluzand abilitatile de combatere a tumorii care opresc celulele mutante de la proliferare. Potrivit facultatii Departamentului de Stiinte Agricole la Universitatea Aarhus din Danemarca, „poliacetilenele au aratat multe bioactivități interesante , inclusiv anti-inflamatoare, citotoxice, activitate antitumorală, precum și activitate împotriva bacteriilor și micoplasmelor.“

Asta nu e tot. Țelina conține un flavonoid numit  apigenin, care sa dovedit a induce moartea în celulele canceroase.

Istoria țelinei

Țelina, care are denumirea științifică Apium graveolens , este o legume din familia plantei numită Apiaceae .
Este o legumă extrem de veche, cu înregistrări care arată că frunzele de telina erau parte din rămășițele găsite în mormântul lui Pharaoh "Regele Tutankhamun", care a murit în 1323 î.Hr. În antichitate, țelina era atât de populară în Grecia și în Imperiul Ro­man, încât a fost consemnată în scrie­rile filosofilor, în versurile poeților și în tratatele medicilor, care o conside­rau un medicament deosebit de prețios, recomandat în boli de inimă, reuma­tism, gută și astenie sexuală. Hipo­crate, părintele medicinei, o numea "selinom” și o socotea un remediu foarte eficient pentru liniștirea sistemului nervos. Însuși Homer o menționează în "Iliada” și "Odiseea” drept o iarbă sacră, cu calități terapeutice excepționale. La rândul lor, romanii preparau o băutură alcoolică din rădăcina și semințele de țelină, pentru a-și mări capacitatea de efort și fertilitatea. Medicii romani le prescriau și copiilor și adolescenților rădăcină de țelină, pentru a crește mai repede, pentru a fi feriți de boli și de tulburările adolescenței. Tot la romani exista credința că o cunună din frunze de țelină pusă pe cap ferește mintea de aburii vinului în exces. Se spunea chiar despre poetul latin Horațiu că purta mereu, atunci când participa la ospețe, o cunună de frunze de țelină.





În trecut, țelina a fost cultivată ca o legumă mai ales în timpul iernii și în primele luni de primăvară.  După cum știm, țelina detoxifică organismul datorită calităților sale hidratante. Semințele de țelină au fost de asemenea folosite pentru a ajuta la ameliorarea durerii, fie că este vorba de artrită sau de alte dureri de țelină, se credea că ajută.

Cum să cumpărați și să depozitați țelina

Țelina este considerată o recoltă de sezon lung și oarecum greu de crescut, deoarece are nevoie de umiditate constantă și nu poate rezista la căldură foarte bine.
Atunci când alegeți țelină, asigurați-vă că tulpinile par ferme și nu sunt prea limpezi. Dacă tulpinile au frunzele atașate încă, căutați frunze viu colorate.
Nu spălați țelina imediat după ce ați adus-o acasă, pentru că acest lucru poate face să se înrăutățească mai repede. Depozitați țelina uscată, învelită într-un prosop de hârtie, dacă doriți, în interiorul frigiderului timp de cel puțin cinci până la șapte zile. După acest timp, țelina are tendința de a deveni limpede și conținutul său de nutrienți începe să scadă. De asemenea, nu se recomandă înghețarea țelinei, deoarece se usucă cu ușurință și va deveni ciudată odată ce se decongelează.
Pentru a curăța și tăia țelina, aruncați baza care este de obicei fermă și albă. Puteți să salvați frunzele și să le folosiți în rețete, cum ar fi supe, tocană sau o sauté.
Frunzele de telina sunt o sursa buna de vitamine si minerale la fel ca si tulpinile, deci nu le pierdeti! Clătiți tulpinile de țelină bine pentru a îndepărta orice murdărie și apoi tăiați tulpinile în bucăți.
Cel mai bine este să mănânci țelina brută sau să o gătești ușor, cum ar fi fierberea telinei timp de câteva minute pentru a o înmuia.


Măsuri de precauție

Deși alergia nu este foarte frecventă, țelina se numără printre un mic grup de alimente care este asociat cu apariția unor reacții alergice severe în unele cazuri, asemănătoare unei alergii la arahide. Când cineva care este alergic la țelină este expus la uleiurile sale, expunerea poate provoca efecte secundare potențial letale. Semințele de țelină conțin cele mai ridicate niveluri de conținut de alergen, care nu este distrus în timpul gătitului, astfel încât țelina trebuie evitată complet de oricine are o alergie alimentară cunoscută.


Beneficiile telinei - nu mai putin ale semintelor de telina - incepe cu o excelenta sursa de antioxidanti si enzime benefice, in plus fata de vitamine si minerale, cum ar fi vitamina K, vitamina C, potasiu, acid folic si vitamina B6.
S-a dovedit că țelina contribuie la scăderea nivelului colesterolului, la scăderea inflamației, la prevenirea sau tratarea hipertensiunii arteriale, la prevenirea ulcerului, la protejarea ficatului, la scăderea în greutate, la stimularea digestiei și la reducerea balonării, prevenirea UTI și potențial împotriva cancerului. În plus, țelina conține proprietăți antimicrobiene care luptă împotriva infecțiilor.



Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment