Importanta Vitaminelor si mineralelor - 2
Vitamina B1 (tiamina)
- necesar : 1,6
mg/zi (după alte date 2-3 mg/zi) Alcoolul şi dulciurile concentrate blochează
absorbţia sau / şi o consumă.
Diabetul zaharat, hipertiroidia, sarcina şi
alăptarea, alimentarea cu o pâine cât mai albă, sunt cauze de hipovitaminoză !
- funcţii : - vitamina performanţei
intelectuale şi a bunei dispoziţii
- stimulează pofta de mâncare
- activează peristaltismul intestinal
- intervine în metabolismul glucidic şi lipidic în
special la nivel cardiac şi cerebral
|
- scade necesarul de oxigen al inimii, lucru demn de-a
fi luat în seamă pentru pacienţii cu cardiopatie ischemică sau infarct
miocardic
- diminuează durerea
- are şi un uşor efect diuretic
- participă la conducerea influxului nervos şi la sinteza
mediatorilor chimici din creier
|
- surse (mg / 100 g produs) : cojile
de mere (10-100), drojdia de bere uscată (12), germenii de grâu (2), soia
(0,3-1,5), boabele de grâu, orz şi secară (1-2), migdale (0,7), linte, nuci
(0,5), mazăre (0,36) castane, mure (0,3), roşii (0,16-0,24), varza (0,15),
pere, prune, portocale, smochine, caise, piersici, cireşe, banane (0,1-0,15),
cartof (0,08-0,1), tărâţe de cereale, leguminoase, arahide, anason, vinete,
aloe. Expunerea la lumină şi procesarea termică a alimentelor reduce
cantitatea de vitamină B1 din acestea.
|
Vitamina B2 (riboflavina)
- necesar : 1,7
mg/zi. În sarcină, alăptare şi agresiuni microbiene ce dau stări de boală,
necesarul va fi sporit peste valoarea menţionată anterior.
Seminţele de in la
un consum de peste 50 g pe zi (uneori chiar sub) blochează absorbţia acestei
vitamine.
Alţi factori care sunt răspunzători de hipovitaminoză ar fi :
stresul, diabetul zaharat, sarcina şi alăptarea, alcoolul, medicaţia cu
antidepresive triciclice, diuretice, unele anti-gutoase, cât şi exerciţiul
fizic intens şi susţinut.
Primul semn de carenţă este reprezentat de o
crăpătură dureroasă la colţul gurii (perleşul).
- funcţii : - e un factor de creştere
pentru toate celulele şi ţesuturile corpului
- participă nemijlocit în cadrul metabolismului
protidic, glucidic şi lipidic, ca factor de oxido-reducere
- asigură buna funcţionare a muşchilor, contribuie la
dezvoltarea fizică şi la biosinteza proteică
- este un factor de protecţie şi integritate
cutaneo-mucoasă
|
- ajută la adaptarea la lumină găsindu-se şi-n celulele
cu conuri şi bastonaşe din retină
- este necesară funcţiei optime a vitaminelor B3 şi B6
- asigură prevenţia, dar şi tratamentul cancerului
esofagian
- intervine în procesul de fixare a Fierului în
hemoglobină
|
- surse (mg / 100 g produs) :
spirulina alga (4), drojdii (2-3), nuca, germenii de cereale (0,5-1,5),
migdale (0,6), ciuperci (0,4), caise (0,3), varza, anghinaria (0,12), lămâi,
polen, grape-fruit, roşia, piersica, soia, smochina, seminţele de in, măr, pară,
curmale, orez, vinete, sparanghel, castane, anason, lapte, aloe. Expunerea la
lumină şi prepararea termică a alimentelor, determină reducea conţinutului
acestora în vitamina B2. O sticlă cu lapte lăsată la lumină pentru câteva ore
va determina distrugerea a mai mult de 2/3 din cantitatea de vitamină B2.
|
0 comentários:
Post a Comment