-->

Importanta Vitaminelor si mineralelor - 2




Vitamina B1 (tiamina)

- necesar : 1,6 mg/zi (după alte date 2-3 mg/zi) Alcoolul şi dulciurile concentrate blochează absorbţia sau / şi o consumă. 
Diabetul zaharat, hipertiroidia, sarcina şi alăptarea, alimentarea cu o pâine cât mai albă, sunt cauze de hipovitaminoză !

- funcţii : - vitamina performanţei intelectuale şi a bunei dispoziţii
- stimulează pofta de mâncare
- activează peristaltismul intestinal
- intervine în metabolismul glucidic şi lipidic în special la nivel cardiac şi cerebral

- scade necesarul de oxigen al inimii, lucru demn de-a fi luat în seamă pentru pacienţii cu cardiopatie ischemică sau infarct miocardic
- diminuează durerea
- are şi un uşor efect diuretic
- participă la conducerea influxului nervos şi la sinteza mediatorilor chimici din creier

- surse (mg / 100 g produs) : cojile de mere (10-100), drojdia de bere uscată (12), germenii de grâu (2), soia (0,3-1,5), boabele de grâu, orz şi secară (1-2), migdale (0,7), linte, nuci (0,5), mazăre (0,36) castane, mure (0,3), roşii (0,16-0,24), varza (0,15), pere, prune, portocale, smochine, caise, piersici, cireşe, banane (0,1-0,15), cartof (0,08-0,1), tărâţe de cereale, leguminoase, arahide, anason, vinete, aloe. Expunerea la lumină şi procesarea termică a alimentelor reduce cantitatea de vitamină B1 din acestea.



Vitamina B2 (riboflavina)

- necesar : 1,7 mg/zi. În sarcină, alăptare şi agresiuni microbiene ce dau stări de boală, necesarul va fi sporit peste valoarea menţionată anterior. 
Seminţele de in la un consum de peste 50 g pe zi (uneori chiar sub) blochează absorbţia acestei vitamine. 
Alţi factori care sunt răspunzători de hipovitaminoză ar fi : stresul, diabetul zaharat, sarcina şi alăptarea, alcoolul, medicaţia cu antidepresive triciclice, diuretice, unele anti-gutoase, cât şi exerciţiul fizic intens şi susţinut. 
Primul semn de carenţă este reprezentat de o crăpătură dureroasă la colţul gurii (perleşul).

- funcţii : - e un factor de creştere pentru toate celulele şi ţesuturile corpului
- participă nemijlocit în cadrul metabolismului protidic, glucidic şi lipidic, ca factor de oxido-reducere
- asigură buna funcţionare a muşchilor, contribuie la dezvoltarea fizică şi la biosinteza proteică
- este un factor de protecţie şi integritate cutaneo-mucoasă

- ajută la adaptarea la lumină găsindu-se şi-n celulele cu conuri şi bastonaşe din retină
- este necesară funcţiei optime a vitaminelor B3 şi B6
- asigură prevenţia, dar şi tratamentul cancerului esofagian
- intervine în procesul de fixare a Fierului în hemoglobină

- surse (mg / 100 g produs) : spirulina alga (4), drojdii (2-3), nuca, germenii de cereale (0,5-1,5), migdale (0,6), ciuperci (0,4), caise (0,3), varza, anghinaria (0,12), lămâi, polen, grape-fruit, roşia, piersica, soia, smochina, seminţele de in, măr, pară, curmale, orez, vinete, sparanghel, castane, anason, lapte, aloe. Expunerea la lumină şi prepararea termică a alimentelor, determină reducea conţinutului acestora în vitamina B2. O sticlă cu lapte lăsată la lumină pentru câteva ore va determina distrugerea a mai mult de 2/3 din cantitatea de vitamină B2.




Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment