-->

Avitaminoza PP sau pelagra.

Avitaminoza PP.(pelagră).

Pelagra este o boală cauzată de o dietă deficitară sau de incapacitatea organismului de a absorbi, fie niacina (una dintre vitaminele complexului B), fie triptofanul (un aminoacid esențial).
Boala este întâlnită în anumite părți ale lumii, cu populații care consumă mari cantități de porumb și se caracterizează prin ulcerații eritematoase cutanate, diaree, modificări ale mucoaselor și uneori simptome de boli mentale (demență sau schizofrenie). Boala se poate produce și ca urmare a tulburărilor gastrointestinale sau a alcoolismului. Denumirea bolii provine de la "pelle"(piele) și "agra"(groasă). Pentru prevenirea bolii e indicata o dieta ce conține legume, ciuperci, pește, ouă și lapte, sau suplimente nutritive.

Se întâlneşte de obicei în cursul unor policarenţe.
Clinic: accidente cutanate: eritem cu piele uscată, se descuamează mai ales pe regiunile expuse la soare. Digestive: stomatită, glosită, gastrită anacidă, diaree. Nervoase: modificări olfactive, auditive, instabilitate anxioasă, astenie, insomnie, cefalee, furnicături, parestezii, până la demenţă depresivă sau maniaco-depresivă.

Tratament profilactic. Boala apare de obicei în cadrul unei policarenţe bvitaminice. Necesită regim variat, înlocuirea mălaiului de porumb cu pâine. Regim bogat (3000-4500 calorii) cu adăugare de proteine alimentare: carne, ficat, ouă, lapte brânză.
Se mai dau sucuri de legume şi fructe în cantitate mare.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment