-->

Avitaminoza B

Avitaminoza B.

B1. (se mai numeşte aneurina, tiamina).
Se datoreşte aportului alimentar insuficient sau alimentaţie exclusivă cu glucide (cartofi, zahăr).

Clinic: beri-berii, slăbire musculară generală, dureri şi parestezii în extremităţi, echimoze, hipoproteinemie cu edeme, hipotermie cu hipotensiune, inimă mărită. Gastro-intestinal: constipaţie, lipsa poftei de mâncare.

Tratament:
Regim alimentar variat, mai ales unde se consumă mult orez decorticat. La copii se va evita regimul de făinoase purificate. Se va adăuga lapte: sugarii nu vor fi hrăniţi de mame care au beri-berii.
Se poate aplica în toate bolile care au carenţe de vitamină: tulburări neurologice, polinevrită alcoolică, polinevrita gravidică, postinfecţioase, nevrite traumatice, nevrite optice, nevralgii, sciatică, dureri reumatismale, pareze, hemiplegii, pierderea poftei de mâncare, ptoze viscerale cu hipotonie, tulburări metabolice (diabet, obezitate, artrite, hepatite acute şi cronice, insuficienţă cardiacă cu inimă mare, edeme prin disproteinemie, copii slabi cu edeme de nutriţie, etc.
Cel mai simplu este să se consume drojdie de bere. La copiii 5-10 g zilnic. La omul mare 1 linguriţă de 2-3 ori pe zi, mergând până la 25-50g drojdie pe zi.
B2 (Riboflavina).
Se poate asocia cu alte avitaminoze din grupa B.
Clinic: fisuri în colţul buzelor, cheilită, glosită, acumulări seboreice în şanţul nazo-libial. Vascularizaţie corneeană, cu fotofobie şi slăbirea vederii. Oboseală, anorexie, greaţă. Tulburări intestinale similare cu cele din Celiakie.
Avitaminozele complexului B.
Se pot găsi carenţe de grup vitaminic B în cazurile de eliminare rapidă (diaree, vărsături), utilizare excesivă (febră, hipertiroidism, activitate musculară excesivă)sau administrare de antibiotice cu spectru larg.
Clinic: anorexie prelungită, boală actinică, întârzierea creşterii la copii, toxemia în lăuzia prelungită, boala actinică, dispepsie, neurastenie, psihoză acută.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment