-->

Corpul uman este cea mai complexa si mai incredibila masinarie de pe fata pamantului


Corpul uman este cea mai complexa si mai incredibila masinarie de pe fata pamantului. Traim intr-o epoca in care aproape totul a fost descoperit si putine lucruri ne mai mira.
Cu toate acestea, propriul nostru corp este inca plin de mistere si nu inceteaza sa ne uimeasca. Iata doar cateva dintre lucrurile incredibile care se petrec inlauntrul nostru in fiecare clipa.


Inima noastra pompeaza aproximativ 7.500 de litri de sange intr-o singura zi. Ca sa ajunga la aceasta performanta incredibila, ea bate de 100.000 de ori zilnic. Cu cei aproape 100.000 de kilometri vase de sange din corpul unei persoane adulte, am putea inconjura pamantul de doua ori si jumatate.

Asta, daca vorbim de un om obisnuit, caci pentru fiecare kilogram in plus de grasime sau de muschi, corpul nostru creeaza 14 kilometri de noi vase de sange.

Suprafata desfasurata a plamanilor nostri este egala cu cea a unui teren de tenis. in medie, respiram de 17.000 de ori pe zi, si facem acest lucru involuntar. Totusi, daca vrem, ne putem opri respiratia temporar.
In mod normal, in cursul unei respiratii, in aparatul respirator patrunde o jumatate de litru de aer şi se elimina cam aceeaşi cantitate. Tinand seama ca o persoana adulta sanatoasa respira de 16 ori pe minut, in 24 de ore sunt purtati prin plamani cam 12.000 de litri de aer.

Glandele din gura noastra produc 1,5 litri de saliva pe zi. Daca acest lucru nu s-ar intampla, gura noastra s-ar usca si ar fi napadita de bacterii, iar noi n-am mai fi capabili sa digeram hrana, deoarece procesul digestiei incepe in gura.
De fapt, incepe chiar inainte de a lua prima imbucatura: cand vedem si simtim mirosul alimentului, gura noastra produce automat mai multa saliva, pregatind astfel sistemul digestiv sa treaca la treaba.
Dureaza 6-8 ore ca hrana sa treaca de stomac si 1-2 zile pentru ca procesul digestiei sa fie incheiat, prin evacuarea resturilor alimentare. Daca suntem o persoana normala (nici anorexic, nici gurmand) vom manca cca 50 de tone de alimente pe durata intregii vieti.

Fiecare om isi petrece prima jumatate de ora din viata sub forma unei singure celule. Dupa ce a capatat un corp perfect dezvoltat, cam 10.000 dintre cele 50 de miliarde de care-l alcatuiesc pot sta confortabil pe varful unui ac.

Numai o picatura de sange contine circa 25 de milioane de celule. Celulele care ne captusesc stomacul produc in permanenta o substanta alcalina, pentru a neutraliza acidul din stomac. Daca n-ar face asta, stomacul nostru s-ar autodigera, deoarece unii acizi ai lui sunt atat de puternici, incat pot dizolva si o lama de ras.

Hematiile (globulele rosii ale sangelui) alearga prin tot corpul si fac un circuit complet in mai putin de 1 minut, ceea ce inseamna 1.440 de drumuri zilnic, pentru a aproviziona cu oxigen toate tesuturile si organele noastre si a ne mentine energia de care avem nevoie.
O hematie traieste cam 40 de zile, dupa care este inlocuita cu una tanara, caci ea nu se poate divide singura, deoarece nu are nucleu.

Nici nu-i de mirare ca hematiile au o viata atat de scurta!
Sa faci 60.000 de drumuri prin tot corpul e o treaba extenuanta.
in schimb, o leucocita (globula alba a sangelui) are media de viata de un an, dar daca trebuie sa lupte impotriva microbilor, viata ei se incheie dupa cateva ore.

Fiecare rinichi al nostru contine 1 milion de filtre minuscule, care lucreaza in echipa, filtrand in medie 1,3 litri de sange pe minut, adica 1,872 de litri pe zi, chiar daca nu este mai mare decat un pumn. Toata cantitatea de sange din corp trece prin rinichi de 65 de ori pe zi.
Cei doi rinichi ai nostri elimina 1,5 - 2 litri de urina zilnic.

Creierul este cel mai complex si mai fascinant organ al nostru.
Avem aproximativ 100 de miliarde de neuroni in creier, cam cate stele sunt in Calea Lactee. La varsta de 6 ani, creierul nostru are deja 90% din volumul creierului unui adult, iar la 15 ani isi inceteaza cresterea.
Impulsurile nervoase calatoresc spre si de la creier cu viteza de 400 km/h, mai repede decat o masina de curse de Formula 1.
Creierul nostru lucreaza fara incetare. S-a estimat ca in jur de 55.000 de ganduri ne trec prin cap in fiecare zi, ceea ce inseamna cam 40 de ganduri pe minut!
Creierul nostru ia o decize cu 7 secunde inainte ca noi sa devenim constienti de ea.
Creierul si gura lucreaza in echipa, pentru ca noi sa putem exprima cu voce tare ceea ce gandim.
Unii s-au gandit sa calculeze si o medie a cuvintelor pe care le rostim intr-o zi, si au ajuns la cifra de 5.000.
Asta, daca suntem femei, pentru ca studiile in acest sens releva ca barbatii scot pe gura numai 2.000 de cuvinte zilnic, ceea ce inseamna ca ei, daca n-au ceva relevant de comunicat, prefera sa-si conserve energia.

Si-acum, tineti-va tari! Creierul uman ramane constient timp de 20 de secunde dupa ce posesorul lui a fost decapitat. Cine si cum a stabilit asta nu stim, dar informatia exista.

Ficatul nostru e atat de ocupat pe parcursul unei zile, incat e aproape imposibil sa-i numaram toate activitatile.
El fabrica colesterolul, vitamina D si plasma sangelui, identifica nutrientii de care are nevoie corpul si stocheaza o parte dintre ei, pentru a-i folosi mai tarziu. Ficatul filtreaza 1,43 litri de sange pe minut si produce cam un litru de bila pe zi, pentru desfacerea alimentelor.
Practic, ficatul este o uzina care lucreaza fara pauza, zi si noapte. Mai mult, acest organ miraculos are capacitatea de a se regenera complet, chiar daca indepartam 70% din el.

De mii de ori pe zi, corpul nostru are grija sa nu facem cancer. Cancerul apare atunci cand unele celule isi reprogrameaza ADN-ul si-si schimba metabolismul, devenind anaerobe.
S-a estimat ca, zilnic, cateva zeci de mii de celule o iau razna in felul acesta.
Dar corpul este dotat cu inspectori – niste enzime speciale care, ajunse la fata locului, le repara inainte ca acestea sa se transforme in colonii.

Pielea este cel mai mare organ al nostru, cu o suprafata totala de circa 2 m².
Ea leapada zilnic peste 1 milion de celule moarte, pe care le inlocuieste automat, pentru ca noi sa nu devenim transparenti si expusi la factorii daunatori externi.
Iar daca nu stiati, aflati ca noi avem pe piele aproape tot atata par cat are un cimpanzeu.
Din fericire, in cea mai mare parte, acest par este atat de fin, incat este invizibil.
Ca fapt divers – blonzii si blondele au mai mult par decat brunetii si brunetele.

Parul de pe cap creste cu o jumatate de milimetru pe zi.
Un adult obisnuit, care nu si-a pierdut podoaba capilara, are cam 80.000 de fire de par pe cap.
Printr-o simpla inmultire, rezulta 50 de metri de par care ne creste zilnic.

Cea mai mare parte a energiei noastre este eliberata prin caldura. Corpul nostru produce intr-o zi o cantitate de caldura echivalenta cu 25 de becuri de 100 de wati.

In fiecare noapte, cand dormim, ne lungim cu 8 milimetri. Din fericire, in ziua urmatoare revenim la loc, ceea ce e un lucru bun, pentru altfel ar trebui sa ne cumparam haine noi la fiecare 6 luni si sa inaltam usile casei la fiecare doi ani.

Testiculele unui barbat produc in medie 10 milioane de celule spermatice pe zi. Cele care nu sunt folosite (stim noi la ce) imbatranesc repede, fiind dizolvate si eliminate rapid din sistem, deoarece nu contin nutrienti folositori.

Clipim cam de 28.800 de ori pe zi, fiecare clipit durand o zecime de secunda. Acesta este un reflex de protectie, pe care corpul il foloseste pentru a mentine ochii curati si umezi, fapt de o importanta cruciala, avand in vedere ca 90% dintre informatiile pe care le procesam zilnic sunt vizuale si ca putem evalua o imagine in doar 0,01 secunde. Uimitor este si faptul ca in penumbra vedem mai bine cu vederea periferica, decat la lumina.

Dar cea mai uimitoare capacitate a corpului nostru este aceea de a se regenera.
Corpul nostru produce 25 de milioane de celule noi in fiecare secunda. De fapt, aproape fiecare celula a corpului se regenereaza singura, fara vreun ajutor din afara ei. Asa se face ca avem un set nou de papile gustative la fiecare 10 zile, unghii noi la fiecare 6-10 luni, oase noi la fiecare 10 ani si o inima noua la fiecare 20 de ani.

Acum, stiind toate acestea, tot ce trebuie sa faceti este sa aveti grija de dumneavoastra! Iubiti-va corpul, ganditi-va ca sunteti o minune a naturii si bucurati-va ca ati venit pe aceasta lume.

Nota: Acest articol a fost conceput cu grija, pe baza mai multor surse Internet, romanesti si straine. Totusi, daca sesizati vreo eroare de calcul, va rugam sa ne-o semnalati, si o vom corecta.


Articol preluat de pe blogul
Frumoasa Verde
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment