-->

15 cele mai bune alimente pentru stimularea sistemului imunitar




Un sistem imunitar puternic ajută la menținerea unei persoane sănătoase. Pot alimente specifice stimula sistemul imunitar?

Sistemul imunitar constă din organe, celule, țesuturi și proteine. Împreună, acestea realizează procese corporale care luptă împotriva agenților patogeni, care sunt viruși, bacterii și organisme străine care provoacă infecții sau boli.

Când sistemul imunitar intră în contact cu un agent patogen, acesta declanșează un răspuns imunitar. Sistemul imunitar eliberează anticorpi, care se atașează la antigeni asupra agenților patogeni și îi ucid.

Încurajarea anumitor alimente în dietă poate întări răspunsul imun al unei persoane. Citiți mai departe pentru a descoperi 15 alimente care stimulează sistemul imunitar.

Ce alimente stimulează sistemul imunitar?

O dietă sănătoasă și echilibrată joacă un rol vital în mentinerea sanatatii unei persoane.. 

Următoarele produse alimentare pot ajuta la stimularea sistemului imunitar:

1. Afine

Afinele au proprietăți antioxidante care pot stimula sistemul imunitar.
Afinele contin un tip de flavonoid numit antocianina, care are proprietati antioxidante care pot ajuta la stimularea sistemului imunitar al persoanei. Un studiu din 2016 a arătat că flavonoidele joacă un rol esențial în sistemul imunitar al tractului respirator.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care mâncau alimente bogate în flavonoide erau mai puțin susceptibile de a avea o infecție a tractului respirator superior sau o răceală comună decât cei care nu au făcut-o.


2. Ciocolata neagra

Ciocolata neagra contine un antioxidant numit theobromine , care poate ajuta la stimularea sistemului imunitar prin protejarea celulelor corpului de radicalii liberi.

Radicalii liberi sunt molecule pe care organismul le produce când distruge alimentele sau intră în contact cu poluanții. Radicalii liberi pot deteriora celulele organismului și pot contribui la boală.

În ciuda beneficiilor sale potențiale, ciocolata neagră este bogată în calorii și grăsimi saturate, deci este important să o consumați cu moderatie.


3. Turmeric

Turmericul este un condiment galben pe care mulți oameni îl folosesc în gătit. Este, de asemenea, prezent în unele medicamente alternative. 
Consumul de turmeric poate îmbunătăți răspunsul imun al unei persoane. Acest lucru se datorează calităților curcuminei, un compus în turmeric.

Conform unei revizuiri din 2017 , curcumina are efecte antioxidante și antiinflamatorii.


4. Peștele gras

Somonul, tonul, sardelele și alte tipuri de pește gras sunt o sursă bogată de acizi grași omega-3 .
Conform unui raport din 2014 , aportul pe termen lung de acizi grași omega-3 poate reduce riscul de artrită reumatoidă (RA).
RA este o afecțiune cronică autoimună care apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod eronat o parte sănătoasă a corpului.


5. Brocoli

Broccoli este o alta sursa de vitamina C . De asemenea, conține antioxidanți puternici, cum ar fi sulforafanul. Din aceste motive, este o alegere bună de a consuma legume în mod regulat pentru a susține sănătatea sistemului imunitar.


6. Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt bogați în beta-caroten , un tip de antioxidant care conferă cartofilor o culoare portocalie.

Beta carotenul este o sursă de vitamina A. Ajută la îmbunătățirea sănătății pielii și poate oferi chiar și o protecție împotriva afectării pielii de razele ultraviolete (UV).




7. Spanacul

Spanacul poate stimula sistemul imunitar, deoarece conține multe substanțe nutritive esențiale și antioxidanți, printre care :

  • ·         flavonoide
  • ·         carotenoide
  • ·         vitamina C
  • ·         vitamina E

Vitaminele C și E pot ajuta la susținerea sistemului imunitar .
Cercetările indică, de asemenea, că flavonoidele pot ajuta la prevenirea răcelii comune la oamenii sănătoși.


8. Ghimbir

Oamenii folosesc ghimbir într-o varietate de feluri de mâncare și deserturi, precum și în ceaiuri.
Conform unei analize, ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante și este probabil să ofere beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma dacă poate sau nu poate preveni în mod eficient boala.


9. Usturoi

Usturoiul este un remediu comun pentru prevenirea răcelilor și a altor boli.

O examinare a analizat dacă luarea suplimentelor de usturoi care conțin alicină a redus riscul de răceală.

Grupul de participanți care au luat un placebo a avut mai mult decât dublul numărului de răceli decât cei care au luat suplimentele de usturoi. Cu toate acestea, cercetatorii au ajuns la concluzia ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina daca usturoiul poate ajuta la prevenirea racelii.


10. Ceai verde

Ceaiul verde conține doar o cantitate mică de cofeină, astfel încât oamenii să se poată bucura de el ca o alternativă la ceaiul negru sau cafeaua . Consumul de ceai verde poate, de asemenea, să consolideze sistemul imunitar.

Ca și în afine, ceaiul verde conține flavonoide, ceea ce poate reduce riscul de răceală.


11. Kefir

Kefirul este o băutură fermentată care conține culturi vii de bacterii care sunt benefice pentru sănătate.
Cercetările inițiale sugerează că consumul de kefir poate stimula sistemul imunitar. Conform unei revizuiri din 2017 , diferite studii au arătat că consumul regulat de kefir poate ajuta la:

  • ·         lupta împotriva bacteriilor
  • ·         reducerea inflamației
  • ·         intensificarea activității antioxidante


Majoritatea cercetărilor care susțin acest lucru au fost efectuate pe animale sau într-un laborator. Cercetătorii trebuie să efectueze studii suplimentare pentru a înțelege modul în care kefirul poate preveni boala la om.




12. Semințe de floarea-soarelui

Semințele de floarea-soarelui pot aduce un plus gustos salatelor sau bolurilor pentru micul dejun. Ele sunt o sursă bogată de vitamina E , un antioxidant.
În același mod ca și alți antioxidanți, vitamina E îmbunătățește funcția imună . Aceasta face acest lucru prin lupta împotriva radicalilor liberi, care pot afecta celulele.


13. Migdale

Migdalele sunt o alta sursa excelenta de vitamina E . Ele conțin, de asemenea, mangan, magneziu și fibre.
O mică mână sau un sfert de ceașcă de migdale sunt o gustare sănătoasă care poate aduce beneficii sistemului imunitar.


14. Portocale sau kiwi

Portocalele și kiwi-urile sunt o sursă excelentă de vitamină C, vitamina la care mulți oameni se întorc atunci când simt ca sunt pe cale sa răcească.
În timp ce oamenii de știință încă nu sunt siguri exact cum ajută, vitamina C poate reduce durata racelilor și pot îmbunătăți funcția sistemului imunitar uman.


15. Ardei roșu

Pentru persoanele care încearcă să evite zahărul în fructe, ardeii roșii sunt o sursă excelentă de vitamina C.
Coacerea și prăjirea  păstrează conținutul de nutrienți ai ardeiului roșu mai bine decât în ​​aburi sau fierbere, în conformitate cu un studiu privind metodele de gătit .



Alte metode de stimulare a sistemului imunitar

Următoarele strategii privind stilul de viață pot face ca sistemul imunitar al unei persoane să fie mai puternic:

  • ·         evitând fumatul
  • ·         exercitii fizice  în mod regulat
  • ·         menținând o greutate sănătoasă
  • ·         evitând consumul de alcool sau consumare cu moderatie a bauturilor alcoolice
  • ·         a dormi destul
  • ·         minimizarea stresului
  • ·         practicând spălarea corectă a mâinilor și igiena orală


Acestea fiind spuse, este important să ne amintim că sistemul imunitar este complex. 
Consumul unei alimentații sănătoase și echilibrate este doar o modalitate de a susține sănătatea imună.


Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment