-->

Ghidul complet al mastilor de fata. Alege masca potrivita tenului tau

Ghidul complet al mastilor de fata. Alege masca potrivita tenului tau
De fiecare data cand trebuie sa iti alegi o masca de fata potrivita pentru tenul tau, probabil te intrebi ce ti se potriveste cel mai bine? Ai un ten gras sau cu tendinte de ingrasare? Sau un ten uscat si rigid pe care cu greu reusesti sa il hidratezi cum se cuvine? 
Este extrem de important sa descoperi ce fel de masti se potrivesc cel mai bine tenului tau, iar pentru aceasta sunt eu aici, sa te ajut sa iti gasesti repede si usor o masca de fata care se adapteaza cerintelor tale. Acestea sunt un mijloc foarte eficient de a menţine aspectul sănătos al pielii.
Sunt folosite din cele mai îndepărtate timpuri. Romanii le numeau ”vultus domesticus” =faţa de acasă, iar francezii „le masque au mari”= masca pentru bărbat.
Acestea dacă se folosesc cu pricepere aduc reale servicii pielii care va apare mai netedă, curată, suplă şi întinerită.

Masca trebuie să aibă următoarele calităţi:
-să formeze o pastă moale, fără grunji sau miros neplăcut,
-să se poată întinde uniform pe piele,
-să se usuce repede,
-să formeze pe piele un strat aderent,
-să poată fi îndepărtată uşor de pe piele, fără să producă durere, eventual numai cu apă,
-să nu conţină substanţe vătămătoare organismului.
Clasificare după tip:
-măşti de curăţire- sunt absolut toate măştile cu acest rol, dar la unele acesta este secundar. Cele care se fac numai pentru curăţirea pielii se fac cu substanţe care absorb murdăria, excesul de sebum, celulele moarte şi de obicei conţin şi substanţe abrazive, care prin curăţire au un efect de frecare al pielii şi cu aceasta curăţă mai drastic, ca alte măşti. Conţin: caolin, bentonită, amidon, oxid de zinc, carbonat de magneziu.
-măşti nutritive: ajută la regenerarea pielii, la întârzierea fenomenelor îmbătrânirii sau la dispariţia ridurilor. Se vor face cu: gălbenuş de ou, cazeină, creme grase cu vitamine, polen, miere. Ultimele produse cosmetice contra ridurilor conţin şi albumine animale, proteine din lapte, etc şi pot fi aplicate pentru perioade mei lungi, deoarece sunt aproape invizibile formând un strat foarte fin la suprafaţa pielii. Aplicate perioade mai lungi acestea au un efect mult mai pronunţat.
-măşti calmante, se aplică pentru pielea iritată, sau foarte sensibilă. Sunt cu infuzii din plante şi caolin sau amidon.
-măşti astringente: se folosesc de obicei la tenurile grase cu porii deschişi. Se fac din substanţe sicative: carbonat de magneziu, carbonat de calciu, caolin şi diferite sucuri de legume sau fructe, sau chiar infuzii simple din plante astringente.
-măşti hidratante: sunt folosite la tenurile uscate şi deshidratate.
Au rolul de a complecta necesarul de apă al pielii. Se pot înlocui însă cu simple comprese cu ceaiuri din plante.
-măşti cu acţiune tonică: se folosesc la tenurile ofilite, cu riduri, etc. Se fac din sucuri de fructe cu acţiune revitalizantă: căpşuni, fragi, caise, piersici, struguri albi, infuzii de mentă, polen, lăptişor de matcă, miere, etc.
Se mai pot clasifica după:
Consistenţă:
- cu viscozitate mare sau pastele care conţin mai mult caolin,
-cu viscozitate redusă sau care curg. Acestea sunt mai uşor de aplicat şi prin uscare produc o tensiune a pielii care ajută la netezirea ei şi este foarte mult apreciată.
După temperatură:
-măşti reci
-măşti calde.

Măştile sunt de obicei reci în afară de masca de parafină care se pune caldă. Parafina se poate folosi simplă sau în amestec cu alcool cetilic sau stearic. Se topesc şi se întind pe faţă, calde. Prin răcire masca formează u strat impermeabil prin care transpiraţia pielii nu se poate evapora. Această transpiraţie contribuie la îndepărtarea murdăriei şi în acelaşi timp pielea se hidratează. Efectele sunt de-a dreptul spectaculoase şi se obţin foarte rapid. Este una dintre procedurile rapide de restabilire a pielii şi de curăţire.
Substanţe folosite la prepararea măştilor:
Cele mai cunoscute: oul, uleiuri vegetale, parafina, cazeina, substanţe minerale( argila, caolin, carbonat de calciu, carbonat de magneziu, oxid de zinc, sulf, etc), drojdia de bere, caimacul din lapte, smântâna, laptele, substanţe medicamentoase( mentol, camfor, acid salicilic, alaun, etc), infuzii din plante, extracte din nămoluri, sucuri de fructe, tărâţe de grâu, făină de grâu, făinuri din alte cereale, amidon, miere.
Oul- se poate folosi întreg sau doar albuşul sau numai gălbenuşul. Albuşul indicat în tenurile grase la care se poate adăuga o jumătate de linguriţă de suc de lămâie sau alaun. La tenurile uscate gălbenuşul care se freacă cu ulei vegetal formând o maioneză. Se mai pot adăuga sucuri de fructe, zeamă de lămâie sau portocală şi bine înţeles că se fac cu caolin, amidon sau argilă.
Cei care nu suportă săpunurile, sau au pielea uscată se pot spăla cu gălbenuş de ou, în loc de săpun.
Se poate în cazul în care-l ţineţi la frigider să-l păstraţi mai multe zile (2-3)
Argila- În toate cazurile În care se indică caolin acesta poate fi înlocuit cu argila. Se ia argilă de undeva din apropierea casei. Se indică orice argilă. Se foloseşte cel mai bine cea care se foloseşte de către olari sau artiştii plastici. Se usucă, se cerne apoi prin sită pentru îndepărtarea pietricelelor şi impurităţilor şi se poate folosi ca şi caolinul. Se mai foloseşte argila verde care există de vânzare la magazinele naturiste.
Uleiurile vegetale: sunt foarte indicate pentru tenurile uscate. Se poate folosi orice ulei (de măsline, migdale, floarea soarelui, soia, germeni de porumb, etc).
Măştile cu ulei se aplică sub forma unor comprese. Uleiul trebuie să fie călduţ, pentru a înmuia stratul cornos al epidermei, precum şi pentru a îndepărta impurităţile de pe piele. Pot fi aplicate şi ca paste cu: argilă, caolin, tărâţe, amidon, mălai, etc.
Caimacul de lapte şi smântâna: au acţiune emolientă şi se indică la tenurile uscate. Trebuie ca acestea să fie foarte proaspete.
Cazeina- este emolientă şi calmantă, reface pielea. Se obţine din lapte de vacă.
Parafina- aplicată pe piele topită, formează prin răcire un strat izolator care nu lasă să se evapore sudoarea eliminată din cauza temperaturii ridicate a parafinei. În cazul tenului uscat caracterizat printr-o transpiraţie insuficientă nu are rost să fie aplicată deoarece nu are efect. Aplicarea unui strat de cremă sub masca de parafină este o bună metodă care are un efect emolient. Se poate aplica la temperaturi destul de ridicate 50-60˚. Apa, uleiul nu se pot suporta la aceste temperaturi.
Sucurile de legume şi fructe: acestea se vor alege în funcţie de natura tenului. Se fac chiar înainte de a se folosi, deoarece dacă stau mai mult aceste sucuri se oxidează, îşi schimbă culoarea şi nu mai sunt utilizabile.
-Sucul de castraveţi: se obţine din castraveţi proaspeţi care vor fi curăţaţi de coajă apoi se rad şi se pun într-o pânză şi se stoarce sucul. Sucul va trebui apoi filtrat prin pânză. Se mai poate obţine cu storcătorul de fructe. Acest suc se poate amesteca cu caolin, talc şi ulei de germeni de porumb (sau alt ulei) şi se foloseşte la tenurile deshidratate. Cantităţile se pun în funcţie de dorinţa fiecăruia. În mod normal la o parte se suc de castravete se va pune ½ ulei şi caolin doar pentru a se putea plica pe faţă, deci ca să fie suficient de vâscoasă. În funcţie de cât doriţi să fie de consistentă.
-Sucul de fragi, căpşuni, etc, au acţiune tonică.
-se mai pot folosi: suc de roşii, portocale, caise, piersici, struguri albi.
-Sucul de gutuie se recomandă tenurilor grase pentru că sunt tonice şi astringente. Sucul sau ceaiul din seminţe de gutui este emolient şi se foloseşte la tenurile uscate.
-Morcovii raşi sau sucul de morcovi se foloseşte la tenurile uscate şi iritate. Au multă vitamina A care reface integritatea pielii. Au acţiune emolientă şi calmantă. Se poate amesteca cu caimac proaspăt (sau smântână) şi caolin dând o mască pentru tenul uscat. Dacă se mai pune şi puţină cremă nutritivă sau polen sfărâmat, lăptişor de matcă, etc poate da măşti foarte hrănitoare indicate la tenul îmbătrânit.
Infuziile din plante se pot pune aşa cum sunt şi se fac spălături, se pot pune de asemenea comprese, pulverizate în alte substanţe sau chiar amestecate cu caolin, argilă, amidon până se formează o pastă de consistenţa dorită.
Se prepară din 2 linguriţe de plantă mărunţită care se va pune la 100 l apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperite, se strecoară şi se pot folosi. Cele din rădăcini se vor fierbe timp de 10-15 minute, după care se strecoară şi se folosesc ca şi celelalte.
Cele de: muşeţel, tei, nalbă, salată verde, salvie, sunt calmante, de congestionate şi se folosesc în general la pielea uscată şi iritată (vezi şi alte plante la ten).
Infuzii de anin, castan, cimbru, pătlagină, levănţică, albăstrele (vezi altele la ten) au acţiune astringentă şi se folosesc în cazul tenurilor grase cu porii dilataţi.
-Mască cu nalbă mare- 2 linguri de pulbere de plantă se pune cu 1 lingură de miere şi 3 linguri de apă fierbinte. Se amestecă până se face o pastă care se va întinde pe faţă, gât, decolteu şi umeri. Se lasă apoi o oră ca să acţioneze, după care se spală cu multă apă caldă, apoi un duş rece scurt. Este foarte utilă pentru a reda strălucirea tenului. Se poate aplica zilnic. Este foarte util la cele cu ten uscat sau îmbătrânit.
Măştile de nămol: cu condiţia ca acesta să fie sterilizat înainte se vor folosi la pielea grasă.
Caolinul sau argila- are acţiune absorbantă, uşor sicativă şi emolientă. Se poate folosi la orice tip de ten. Se poate folosi orice tip de argilă: alb, verde, roşu, etc. se pot face 2-3 aplicaţii cu argilă pe săptămână sau chiar în fiecare zi dacă doriţi. Întotdeauna însă după acestea este foarte bine să se clătească tenul cu apă cu suc de lămâie, care astupă porii.
Se mai pot folosi: talc, amidon, oxid de titan, oxid de zinc, carbonat de magneziu, etc.
-Acidul acetic (oţetul) are acţiune stimulentă, tonică şi se mai foloseşte foarte mult contra mâncărimilor sau în întăriturile pieli.
-Acidul lactic este astringent
-Acidul tartric(sare de lămâie) este astringent şi micşorează transpiraţia exagerată.
-Acidul citric-suc de lămâie- este antiseptic, astringent, antipruginos şi uşor decolorant.
-Acidul boric- antiseptic şi antiinflamator.
-Acidul salicilic-antiseptic. Se foloseşte 1-2% pentru că în cantitate mai mare provoacă descuamarea pielii.
-Alaunul (sulfatul de aluminiu şi potasiu) este astringent puternic.
-Ihtiolul 2% la tenuri acneice sau seboreice.
-Tinctura de benzoe este uşor astringentă, decolorantă, calmantă, dar de cele mai multe ori se foloseşte pentru a se conserva mai bine produsele cosmetice.

Măştile se aplică numai după ce s-au făcut la piele următoarele:
-demachiată, curăţită,
-Baie de abur,
-masaj,
-aplicarea măştii.
Se va aplica pentru fiecare tip de ten masca potrivită. Este bine ca aceasta să fie aplicată, atât pe gât cât şi pe decolteu, pentru a nu crea diferenţe vizibile.
Demachierea.
Se face în fiecare seară şi dimineaţă, iar în timpul zilei ori de câte ori se aplică un nou fard. În cazul în care urmează să vă puneţi o mască trebuie cu cea mai mare atenţie demachiat tenul sau pielea ce urmează a fi tratată.
Trebuie să se cunoască faptul că demachierea este foarte importantă pentru că atunci pielea poate respira în voie.
Demachiantul folosit este în funcţie de natura tenului.
Demachierea se execută cu un lapte demachiant sau cu o cremă demachiantă şi numai în cazul tenurilor grase, seboreice se pot face loţiuni „detergente” cu mare capacitate de curăţire.
Este foarte important să nu schimbăm aciditatea pielii prin folosirea unui săpun necorespunzător.
Laptele demachiant sau crema se va aplica de mai multe ori şi de fiecare dată se va şterge cu vată, până când tamponul de vată va rămâne curat.
Înainte de demachiere este foarte important ca mâinile să fie foarte bine spălate şi de asemenea este necesar să se lege părul cu o bentiţă, chiar dacă aveţi părul scurt.
Se va începe întotdeauna cu demachierea buzelor, pentru că în caz contrar rujul de buze se va întinde pe faţă. Se vor şterge prin mişcări circulare.
Urmează ochii- aceştia se vor demachia cu o cremă cu multă vaselină dacă au fost rimelaţi. Tamponul de vată cu care se şterge este bine să fie umezit în acest caz în ceai de plante. Se îndepărtează rimelul de pe gene şi apoi cu alte tampoane de vată (sau pânză) se vor şterge uşor pleoapele cu mişcări circulare. Şi de această dată este bine să fie umezite aceste tampoane cu infuzii sau decocturi din plantele indicate. Pentru aceasta este bine să faceţi mai mult ceai care se pune într-o sticlă în baie (se poate ţine 2 zile) şi să aveţi când doriţi să vă curăţaţi sau chiar la demachiere. Se poate foarte bine folosi în loc de vată bucăţele de pânză albă tăiate la 10 cm. Acestea se vor spăla şi fierbe după fiecare întrebuinţare. 1 m de pânză tăiată bucăţele mici vă vor ajunge câteva zile. Este bine să fie spălate, fierte şi chiar călcate, pentru a fi sterile.
Crema sau laptele demachiant se va întinde uniform pe faţă, gât, decolteu şi prin mişcări uşoare de jos în sus pe obraz şi prin mişcări de dute- vino la gât, la decolteu de la un umăr la celălalt se unge peste tot.
După ce s-a întins laptele demachiant se face un masaj uşor cu vârful degetelor pentru ca acesta să poată să încorporeze toată murdăria şi s-o încorporeze în el. Se va aştepta apoi câteva minute, după care se va îndepărta demachiantul cu tampoane sterile. Acestea este bine să fie înmuiate în infuzii din plantele indicate pentru fiecare ten în parte.
Mai trebuie cunoscut faptul că măştile trebuie puse doar dacă persoana care le pune poate să stea în imobilitate totală cu partea pe care se pune masca, pe perioada în care este aplicată. Numai în acest caz va reuşi să obţină efectul dorit. Acesta este motivul pentru care atunci când se aplică masca este important să se stea culcat, perfect relaxat.
Cele mai eficiente sunt măştile cu plante medicinale.
Am notat ce plante sunt indicate pentru fiecare ten aşa că nu aveţi decât să alegeţi plantele care vă plac cel mai mult.
Se face un ceai mai concentrat din : 4 linguri de plantă care se vor pune la 100 l de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. (dacă se folosesc rădăcini atunci se fierbe timp de 15 minute apoi se strecoară).
Cu acest lichid se va face masca. Se poate pune în completare argilă sau caolin, până va deveni suficient de vâscoasă ca să se poată întinde pe regiunea care o doriţi.
Se mai poate adăuga de asemenea dacă se doreşte o mască nutritivă vitamine, gălbenuş de ou, polen, lăptişor de matcă.
Pentru o mască astringentă se mai poate pe lângă plante astringente să se pună suc de lămâie, albuş de ou.
La tenul foarte uscat sau bătrân se mai poate pune şi puţină smântână.
Trebuie ţinut pe faţă, gât sau bust(pentru că este bine ca să fie aplicată şi pe bust) timp de 30 minute după care se poate spăla. În funcţie de toleranţă însă se poate ţine şi mai mult. Principalul este ca în acea perioadă în care este masca să nu se mişte nici un muşchi.
Se spală apoi cu apă călduţă.
Mască cu miere 1.
1 linguriţă de miere, 20 g de brânză de vacă, drojdie de bere de mărimea unei nuci. Se amestecă toate într-un bol şi apoi se aplică pe obraz pentru 20 minute. Se spală cu apă călduţă. Este indicată la toate tipurile de ten.
Mască cu miere 2.
1 linguriţă de miere, 1 gălbenuş de ou, drojdie de bere de mărimea unei nuci, câteva fire de frunze de pătrunjel tocat foarte mărunt. Se amestecă totul foarte bine, strivind bine firele de pătrunjel şi se aplică apoi pe faţă călduţă pentru 20-30 minute.
Mască cu fructe (toate tipurile de ten).
Se strivesc fructele (care le aveţi), se amestecă dacă se doreşte această pastă de fructe cu puţină argilă sau caolin şi se întinde pe faţă. Se ţin pe faţă timp de 20-30 minute. Se poate face cu suc din fructe şi caolin sau argilă.
De asemenea se mai poate să se amestece mai ales sucul cu albuş de ou la tenul gras sau cu gălbenuş la celelalte tipuri de ten. Sunt foarte indicate pentru că păstrează şi aciditatea pielii.

Mască cu caise (sau alte fructe).
Toate tipurile de ten. Se zdrobesc fructele sau se foloseşte numai sucul. Se pun într-un bol şi se pune şi o cantitate egală de lapte cât fruct sau suc avem. Se adaugă apoi caolin sau argilă şi se amestecă bine formând o pastă care se va putea întinde pe piele. Se ţine timp de 20-30 minute, apoi se spală.
Mască din piure de mere.
Se curăţă 2 mere de coajă, apoi se rad. Se fierb apoi într-un vas cu o ceaşcă de lapte. Se mai adaugă o ceaşcă de ulei de măsline (sau alt ulei), conţinutul acesta se va amesteca bine şi se aplică călduţ pe piele. Este bună şi pentru tenurile grase dar fără adaos de ulei.
Mască de morcovi -1.
Un morcov mai mare se curăţă, apoi se rade. Se mai pune un gălbenuş de ou şi o picătură de suc de lămâie. Se foloseşte la tenul normal. Pentru tenul gras se va pune mai mult suc de lămâie.
Mască de morcovi-2.
Se dă la fel morcovul pe răzătoare ca mai sus, se pune 1 linguriţă de ulei, 1 gălbenuş de ou, 1 linguriţă suc de lămâie. Se amestecă toate bine într-un bol şi se aplică călduţ pe piele. Este indicată pentru tenul uscat şi deshidratat. Se mai poate adăuga şi câte puţină vitamina A, E, F.
Mască de pepene galben (toate tipurile de ten).
Se taie pepenele, i se scot seminţele şi se curăţă de coajă. Cei mai buni sunt pepeni mai parfumaţi şi zemoşi. Se pasează apoi într-un bol. Poate că nu vreţi să folosiţi întreg fructul o dată aşa că puteţi pregăti (pasa)doar atât cât folosiţi o dată, restul se pune la frigider.
Puteţi să-l aplicaţi aşa cum este pe piele. Se poate de asemenea amesteca în părţi egale cu lapte. Se poate adăuga de asemenea şi caolin sau argilă. Fiecare poate opta pentru metoda care-i convine cel mai bine. Se aplică pe piele în strat subţire şi se stă pentru 30 minute fără să vă mişcaţi, preferabil perfect relaxată în pat. Pentru a nu păta patul (lenjeria, etc) se poate pune ceva dedesubt.
Mască pentru ten foarte uscat.
Se va unge obrazul cu untură de peşte (ulei de morun) masându-se uşor. Se aplică imediat o compresă umedă de infuzie de plante ( muşeţel, salvie, petale de trandafir, nalbă, etc).Pe măsură ce intră grăsimea în piele, obrazul se va unge din nou.
Compresele calde se aplică de câteva ori. Se va spăla apoi obrazul cu apă în care au fiert plantele şi în final cu apă care a fost fiartă şi la 1 litru de apă se pune 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu. Se lasă să se răcească şi apoi se clăteşte.
Mască cu cremă grasă pentru tenul uscat.
15 g unt sau untură (se poate folosi şi lanolină anhidră) şi 15 l ceai concentrat din plante.
Grăsimea se frecă cu apa şi după ce s-a omogenizat se pot adăuga 15 picături de benzoe şi 30 g de ulei preferabil de măsline turnat picătură cu picătură.
Mască pentru oprirea transpiraţiei excesive.
Apă fiartă şi răcită, benzoe 5 g, alaun 5g, carbonat de calciu 10g oxid de zinc 7g Se va dizolva alaunul în apă şi se adaugă benzoe. Peste carbonatul de calciu şi oxidul de zinc se toarnă câteva picături din acest lichid. Rezultă o pastă untoasă, care se aplică pe obraz timp de 20 minute. Se spală apoi tenul cu ceai de muşeţel sau apă fiartă şi răcită în care a fost dizolvat bicarbonat de sodiu alimentar. La urmă se aplică câteva comprese cu restul lichidului ( alaun şi benzoe).
Mască tonifiantă pentru un ten obosit.
Se amestecă un cartof fiert pasat cu o lingură de lapte fierbinte. Se adaugă apoi un gălbenuş de ou şi se aplică pe obraz timp de 20 minute.
Mască din făină de muştar.
1 linguriţă de făină de muştar se dizolvă cu o linguriţă de apă şi se amestecă bine cu 2 linguri de ulei de măsline sau de germen de porumb, ori ulei de soia. Se ţine pe obraz doar 5 minute. Această mască se aplică numai tenurilor rezistente, dar anemice, de culoare galben-gri, fără o circulaţie prea bună a sângelui. Persoanele cu obrazul sensibil o vor evita.
Mască pentru o piele iritată.
1 gălbenuş de ou, 2 linguriţe miere, 2 linguri de făină de orez. Se amestecă toate împreună şi se aplică pe obraz timp de 30 minute.
Mască după iritare solară la ten uscat.
¾ pahar de smântână, un gălbenuş de ou, câteva picături de suc de lămâie şi o linguriţă de suc de castravete.
După 20 minute, obrazul va fi spălat cu ceai de muşeţel călduţ, apoi va fi uns cu o cremă bine hidratantă.
Mască contra arsurilor solare.1.
Suc proaspăt de castraveţi se amestecă bine cu pireul de cartofi cruzi raşi şi se unge obrazul. Se ţine 10 minute, apoi se repetă la o oră.
- Felii de castravete se pun direct pe obraz pentru 20 minute, după care se schimbă.
Mască contra arsurilor solare.2.
Se aplică o mască de iaurt direct pe faţă sau turnat pe un tifon. Este indicată mai ales în cazul expunerilor mai lungi la soare vara.
Mască de ulei călduţ pentru ten uscat.
Se încălzeşte în bain-Marie o ceşcuţă de ulei. Se aplică pe obrazul bine spălat, cu o vată îmbibată în ulei cald, câteva comprese, timp de 5-10 minute.
Regim alimentar pentru ten uscat:
Peşte, pâine de secară caşcaval, carne de vită, ficat de vită şi pui, lapte, ouă, brânză, bere. Toate acestea conţin vitamina B1, B3.
Mască contra coşurilor şi pentru tenul acneic.
Se şterge bine obrazul cu un lapte demachiant şi astringent, pentru îndepărtarea impurităţilor. Se spală apoi faţa cu săpun de sulf sau de gudron, după care se aplică o mască din câţiva căţei de usturoi zdrobiţi, peste care s-au turnat câteva picături de suc de castraveţi proaspeţi. Se ţine timp de 15 minute. Se şterge obrazul cu apă fiartă şi răcită în care s-a dizolvat 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apă.

Mască pentru tenuri seboreice.
Ceai de salvie călduţ se toarnă într-un castron în care se înmoaie bucăţi de vată sau tifon, ce vor fi aplicate în comprese pe obraz şi schimbate din 5 în 5 minute, timp de 20 minute.
La un ten cu tendinţe acneic se întrebuinţează creme cu bază acidă şi cu vitamina A. La tenul cu început de cuperoză sunt recomandate măştile de salată opărită, în care s-au pus câteva picături de vitamina E.
Mască pentru combaterea coşurilor.1
Se rade o ridiche neagră, se stoarce printr-un tifon şi se face un piure care se aplică încălzit pe obraz. După 20 minute se îndepărtează şi se tamponează obrazul cu suc proaspăt de ridichi, care va rămâne pe faţă timp de 10 minute. Se spală apoi cu apă fiartă şi răcită la care s-a pus o linguriţă de bicarbonat de natriu alimentar la 1 litru.
Mască pentru combaterea coşurilor. 2.
Se ia 1 g praf de sulf (dacă nu se găseşte se rade de pe batoanele de sulf care se folosesc la afumarea butoaielor de vin.) Se amestecă apoi acest praf cu caolin 4 linguri şi 4 linguri de ulei. Se amestecă foarte bine şi se aplică pe obraz pentru 20 minute. Se spală apoi cu apă fiartă şi răcită în care s-a pus o linguriţă de bicarbonat de sodiu.
Mască contra punctelor negre:
Se stă pentru 10 minute deasupra aburilor de la un ceai cu plante (muşeţel, salvie, etc) Se amestecă apoi făină de mălai cu tărâţe de grâu în părţi egale şi se va adăuga caolin sau argilă ca să fie moale. Se pune atâta ceai cât să fie o pastă care se poate aplica. Se ţine apoi pe faţă călduţă timp de 20 minute. Se spală apoi cu apă caldă pentru a da jos masca după care se freacă pielea cu tărâţe amestecate cu făină de mălai în părţi egale. Se spală apoi cu apă fiartă şi răcită în care s-a pus o linguriţă de bicarbonat la 1 litru.
Loţiune contra urticariei şi a mâncărimilor de piele.
Apă fiartă şi răcită 250 l, salicilat de sodiu 2g, bicarbonat de sodiu 2g. Se aplică pe locurile afectate.
Mască de cimbru pentru ten acneic cu asperităţi:
În 4 linguri de apă clocotită, se vor pune 2 linguri de cimbru mărunţit. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pune apoi pe un tifon şi se aplică pe obraz ca o compresă. Cu ceaiul rămas se va şterge seara tenul. Se poate face la fel cu orice plantă medicinală din cele enumerate la ten.
Mască pentru ten iritabil.
1 albuş, 2 linguriţe de miere, 2 linguri de făină (orez, mălai, orz). Se face mai întâi un masaj cu puţin talc, ciupindu-se puţin obrazul, apoi se pălmuieşte uşor Începând de sub bărbie în sus, foarte uşor. Se aplică apoi această mască şi se ţine 30 minute. La sfârşit se spală obrazul cu apă de ploaie, ceai de muşeţel sau cu apă cu bicarbonat.
Mască pentru decolorarea pistruilor.
Se poate folosi orice mască de fructe care datorită vitaminelor care le conţine contribuie atât la vitaminizare cât şi la decolorarea pistruilor. Se poate foarte bine să se strivească fructele şi să se pună pe faţă. De asemenea se poate adăuga la o lingură de fruct zdrobit 2-3 picături de ulei, pentru tenul normal sau uscat. Se poate amesteca şi cu caolin sau argilă, în funcţie de dorinţă.
Mască pentru puncte negre.
Se taie o roşie bine coaptă şi se aplică rondele pe faţă.
Mască pentru ten cu pete.
Se ia o mână de pătrunjel frunze. Şi se pune în 100 l apă. Se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se adaugă 2 linguri de caolin şi se întinde pe piele.
Mască contra acneei rozacee.
Drojdie de bere (de mărimea unei nuci), 1 linguriţă de suc de lămâie, pătrunjel tocat câteva fire. Gălbenuşul se amestecă cu celelalte ingrediente. Compoziţia rezultată se aplică şi se ţine pe obraz 20 minute. Se spală, se şterge şi se pudrează cu pudră de talc.
Mască pentru vindecarea eczemei.
1 litru de apă clocotită, se pune 1 pumn de orez. Când apa este încă puţin călduţă, se strecoară şi se păstrează în vas. Cu tărâţa rămasă se va face o mască pe obraz timp de 20 minute, apoi se continuă. După ce a fost îndepărtată masca de tărâţe se aplică compresă cu apa scursă din vas.

Mască contra cojilor de pe obraz.
1 albuş bătut spumă se amestecă cu 2 linguri de mălai. Se freacă uşor obrazul la început apoi se aplică pasta timp de 20 minute. Se spală cu ceai de muşeţel şi apoi se unge cu cremă hidratantă sau cu lapte de demachiant.
Mască pentru bărbaţii cu pielea iritată de la ras.
Se taie felii 2 castraveţi bine copţi la soare şi se aşează pe o mască de tifon căruia i s-au făcut găuri pentru ochi. Este indicat ca masca să cuprindă bine fruntea şi întreg obrazul. Se ţine 20 minute, apoi se aplică o mască cu acelaşi conţinut pe gât, care este de obicei foarte sensibil şi iritat. Se spală la sfârşit cu ceai de muşeţel sau flori de nalbă.
Mască pentru tenul îmbătrânit şi îngroşat. 1.
2 l apă fiartă se pune câte o lingură de: muşeţel, mentă, petale de trandafir, flori de nalbă.
Se fac aburi, acoperindu-se cu un şervet timp de 10 minute. Se scurge apa, iar plantele rămase în vas se amestecă cu sucul unui morcov ras şi cu o jumătate de linguriţă de miere, la care se mai adaugă o bucăţică de drojdie de bere dizolvată într-un gălbenuş de ou crud. Pasta obţinută se aplică pe obraz sub formă de mască şi se ţine 20 minute. Se spală obrazul cu apa în care au fiert plantele.
Măşti pentru tenurile ridate, senile, ofilite.
-1 gălbenuş ou cu 1 linguriţă de ulei şi 0,10 g lăptişor de matcă şi 2 l vitamina A.
-30 g drojdie cu 1 lingură de lapte călduţ, un gălbenuş de ou şi un vârf de cuţit de polen.
-Se topeşte pe baia de apă 10 g de ceară de albine şi 10 g de miere. Se ia de pe foc, se frecă bine şi se adaugă 10 l suc de ceapă şi 10 l suc de crin.
-100 g fragi, căpşuni, piersici sau orice fruct zemos se stoarce prin tifon şi se loţionează pe faţă cu acest suc. Se poate şi freca direct faţa cu fructul, sau să se amestece cu caolin sau argilă.
Mască de drojdie de bere:
30g de drojdie se amestecă cu lapte sau în cazul tenului gras cu suc de lămâie sau cu apă oxigenată în cazul tenului pătat, până se obţine o pastă care se aplică pe piele. Ca toate măştile se ţine 20-30 minute.
Tărâţele de grâu.
Se amestecă 3 linguri de tărâţe cu câte o linguriţă de lapte, 1 linguriţă de miere, şi una de suc de lămâie. Este foarte indicat la tenurile ridate sau chiar normale. Dacă se pune mai mult suc de lămâie se foloseşte la tenurile grase.
Fulgii de ovăz.
2 linguri de fulgi se lasă să se umfle cu 3 linguri de lapte şi o lingură de suc de lămâie. Este ideal pentru tenul aspru şi gras.
Mască cu pulpă de fructe.
Piersici, căpşuni, pepene galben, caise, mere, pere, orice fruct se transformă în piure. Se amestecă cu smântână, caolin, amidon. Sunt indicate la toate tipurile de ten. 2 linguri pastă de fructe 1 lingură smântână şi a1 lingură caolin. Amidonul poate înlocui caolinul. Smântâna se poate înlocui cu ulei. La tenurile grase se poate înlocui cu lapte. Toate acestea depind de tipul de ten.
Mască cu prune.
Se curăţă 6 prune de coajă (după ce se opăresc= se scot sâmburii, se strivesc şi se amestecă cu 6 picături de ulei (se preferă uleiul de măsline), se mai adaugă 1 lingură suc de lămâie. Se amestecă toate ingredientele bine şi se întinde pe faţă. Este foarte bună pentru tenul cu pori dilataţi. De asemenea pentru tenurile grase.
Făină de mălai.
Se foloseşte în general pentru gomaj şi a îndepărta depunerile, dar se poate face şi mască. 2 linguri de făină cu 2 linguri lapte sau una de smântână şi puţin ulei (1 lingură) este o mască foarte bună. Pentru a se întinde mai uşor se pune 1 lingură de caolin sau argilă. Se foloseşte la tenurile încărcate pentru curăţire. În cazul petelor se poate adăuga şi pătrunjel frunze tocate mărunt.

Mască cu albuş de ou.1.
Se poate folosi şi pentru a astupa pe moment ridurile. Se bate albuşul spumă, se adaugă suc de lămâie sau alte citrice şi se întinde pe faţă. În cazurile tenurilor uscate se poate adăuga puţin ulei, la cele bătrâne lăptişor de matcă.
Mască cu albuş de ou.2.
Făină de mălai se amestecă cu albuşul bătut spumă şi apoi se întinde pe faţă. Este foarte bună ca mască astringentă. Se foloseşte la orice ten. La tenurile uscate se poate pune şi puţin ulei.
Mască cu albuş de ou.3.
Albuş de ou bătut spumă cu 1 lingură de făină de mălai. Se întinde pe faţă în special la tenul asfixic.
Gălbenuş de ou.
1 gălbenuş cu 1 lingură ulei, 1 lingură de miere de albine şi 1 linguriţă de suc de lămâie. Este foarte bună pentru tenul uscat sau îmbătrânit. Este o mască hrănitoare care are multe vitamine şi reface foarte repede pielea.
Mască pentru ten gras.
Se macină fin 3 linguri de coajă de stejar. Se pune apoi la 100 ml apă. Se fierbe 5 minute. Nu se strecoară ci se adaugă 1 linguriţă oţet de mere sau suc de lămâie şi 10 g praf din frunze de sclipeţi. Amestecaţi până se obţine un preparat omogen. Se întinde pe faţă şi gât şi se lasă să acţioneze timp de 15 minute: clătiţi cu apă caldă.
Gene şi sprâncene rare.
Se perie zilnic şi se ung seara cu ulei de ricin.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment