-->

Bolile glandelor sudoripare

Bolile glandelor sudoripare.

În cazul acestor afecţiuni se vor trata ca şi piodermitele, deci se ia tratamentul de acolo.

Aici vom discuta doar despre funcţionarea incorectă a glandelor sudoripare, adică despre tulburările funcţionale.

Alterările funcţionale ale glandelor sudoripare se numesc hidroze.
După caracterul tulburărilor distingem:
-Hiperhidroza, când secreţia sudoripară este exagerată şi persistentă.
-Anhidroza: când este scăzută această secreţie sau chiar lipseşte cu desăvârşire.


Hiperhidroza tratamente.
Poate fi generalizată sau localizată.

Tratament:
Intern se vor administra ceaiuri sau chiar tincturi din diferite plante calmante: levănţică, păducel, rozmarin, salvie, sunătoare, talpa gâştei, tei, valeriană.
- În hiperhidroză la spălături se poate pune şi o linguriţă de tinctură de Creţuşcă în apa de spălat. La picioare se vor schimba zilnic ciorapii, chiar de 2-3 ori.
Nuc (Juglans regia)- frunze-se pun 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se pot consuma în cursul zilei 2 căni de apă. Sunt foarte utile pentru că acestea conţin tanin care este astringent şi diminuează foarte mult transpiraţia. Extern se fac băi sau tamponări cu ceaiuri făcute cu cantitate dublă de plante.
Păducel (Crataegus monogyra)- mai ales la cei care au şi afecţiuni ale inimii. Se poate folosi frunza şi floarea sau fructele. În cazul în care se vor folosi fructele se va pune cantitate dublă de fructe ca şi frunzele fiind mai puţin active. Se va pune 4 linguriţe de frunze şi flori la 1 litru de apă clocotită. Se ţine apoi timp de 15 minute acoperite după care se strecoară. Se poate consuma în cursul zilei întreaga cantitate. Dacă se vor pune fructe acestea vor fi fierte timp de 15 minute.
Se poate folosi şi tinctura din această plantă, caz în care se va putea lua câte o linguriţă de tinctură diluată în puţină apă. Se va consuma de 3 ori pe zi înainte de mese.
Roiniţă (Melissa officinalis)- în special la femei şi mai ales la menopauză, sau la cele care au şi supragreutate. Se va lua 2 linguriţe de plantă mărunţită care se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 3 căni de astfel de ceai preferabil îndulcit cu miere polifloră, în locul zahărului.
Salvia (Salvia officinalis) pe lângă faptul că reglează glandele ajută la diminuarea transpiraţiei şi este indicat să se folosească la tamponari locale caz în care se va face un ceai mai concentrat din 4 linguriţe de plantă mărunţită la o cană de apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute, după care se va strecura. Se poate folosi la tamponamente locale cu un tampon de vată sau chiar se vor face spălături locale de mai multe ori pe zi.
Intern se va face acelaşi ceai dar cu 1 linguriţă de plantă mărunţită la cana de apă clocotită. Se pot consuma 2 ceaiuri din acestea pe zi.
Stejar (Quercus rubus)-Coajă de stejar mărunţită- se vor pune 2 linguriţe la o cană de apă. Se fierbe timp de 15 minute, după care se filtrează. Se pot face tamponari locale cu o bucată de vată îmbibată în această soluţie. Se poate face de mai multe ori pe zi.
Sunătoare (Hipericum perforatum)- flori mărunţite se vor pune 4 linguriţe la 1 litru de apă clocotită. Se acopera apoi pentru timp de 15 minute. Se strecoară şi se va consuma înainte de mese în cursul zilei întreaga cantitate.
Acestea sunt cele mai utile.
Valeriana (Valeriana officinalis)În cazurile grave se va folosi valeriana mai ales la cei suferinzi cu afecţiuni psihice sau care au şi probleme cu somnul. Se poate consuma ceai sau tinctură.
Mai sunt ceaiuri sedative tip Plafar, rozmarin (Rozmarinus officinalis) etc pentru calmare nervoasă, dar sunt utile şi la cei emotivi.
Local igiena locală riguroasă, spălături frecvente. Se pot de asemenea întrebuinţa substanţe inhibatoare ale secreţiei sudoripare:
În încălţăminte se poate pune talc sau oxid alb de zinc care vor absorbi transpiraţie. Se poate de asemenea pune praf de coajă de stejar.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment