Boala arteriala periferica
Boala arteriala periferica.
Este cunoscută sub denumirea de arterită obliterantă. Reprezintă o reducere a circulaţiei arteriale periferice într-o zonă irigată de artera respectivă.
Cauzele care produc această afecţiune: ateroscleroza, diabetul zaharat, traumatismele locale, hipertensiunea arterială.
Ca simptom cel mai frecvent este durerea la început la eforturi mari, iar după ce se instalează ca lumea boala apare această durere şi la eforturi mai mici sau chiar permanent.
Durerea este sub formă de crampă, ca un cârcel, în pulpe sau la picioare şi uneori este o durere vie puternică, chiar sfâşietoare. (http://www.ghidulpacientului.ro/arteriopatia-obliteranta/index.php)
Tratament:
Obligatoriu se renunţă la fumat, deoarece fumatul este cel mai mare duşman care agravează foarte tare această afecţiune.Se vor folosi apoi încălţăminte adecvată în sezonul de iarnă în aşa fel ca să fie protejate foarte bine picioarele de frig. Se vor evita elasticele care strâng, cureaua, sau tot ce ar putea să împiedice o bună circulaţie a sângelui.
Se tratează corect afecţiunea care a cauzat această afecţiune.
Se va institui un regim alimentar în care vor fi introduse obligatoriu sucurile de legume şi fructe, minimum 600 ml pe zi.
Se reduce din alimentaţie grăsimea, sarea, cărnurile şi în special grăsimile animale ar fi bine să fie scoase cu desăvârşire din meniu.
Alcoolul se va consuma doar în cantităţi foarte mici şi doar ocazional. În cantităţi mici alcoolul este vasodilatator.
Tratamente naturiste: ( sunt cele de la arteriopatiile obliterante)
Vâscul, sulfina, păducelul sunt cele mai utile ceaiuri care se pot consuma intern.
Usturoiul, ceapa, prazul se vor consuma în ori ce cantitate.
Menţionăm faptul că cura de lămâie, cura de oţet de mere, cura de ienupăr, sunt foarte utile.
Preparate( Valeriu Popa)
1) Se prepara tinctura de spanz. Se introduce intr-o sticla de culoare albastra, radacina de spanz rasa peste care se toarna alcool de 60° si se lasa la macerat 30 zile. La o parte de spanz se adauga 6 parti alcool. Se foloseste extern in comprese sau in masaje usoare. Dupa folosire spalati-va bine mainile, tinctura este foarte toxica.2) Se pun la macerat timp de 14 zile in 750 ml alcool de secara (sau alcool de 38-40°) urmatoarele: 10 gr aloe frunze zdrobite, 5 gr rasina de brad, 2 gr sofran, 10 gr flori de salcam, 10 gr foi de dafin, 10 gr troscat, 10 gr gentiana, 10 gr frunze de frasin, 5 gr fenicul, 5 gr radacina de scaiete, 10 gr angelica, 10 gr boabe de ienupar pisate.
Sticla se pune aproape de o sursa de caldura si se agita zilnic. Dupa 14 zile se strecoara si se pune in sticlute mici de culoare inchisa. Se ia cate o lingurita de 3 ori/zi inaintea meselor principale cu 15-20 minute.
Se tine regim fara carne de porc, grasimi, alcool, cafea, tutun, otet, zahar, paine alba.
3) Se curata 4 catei de usturoi, se pun intr-o ceasca si se toarna peste ei o lingura de ulei de masline presat la rece. Se adauga putin patrunjel verde si o frunza de dafin. Se lasa la macerat amestecul pe timpul noptii. Se consuma preparatul dimineata pe stomacul gol cu o felie de paine prajita, timp de 3 luni.
0 comentários:
Post a Comment