Avitaminoza A
Avitaminoza A.
Se manifestă prin: hemeralopie, xeratomalcie, anumite metaplazii celulare ale pielii şi mucoaselor.
Alimente care conţin vitaminaA: unt, smântână, ouă, ficat, untură de peşte, legume, fructe care conţin provitamina A (caroten): morcovi, roşii, caise, piersici, portocale.
Dacă avitaminoza se datoreşte unei proaste resorbţii intestinale (celiakie, ciroze), se vor prescrie preparate de vitamina A care se pot administra parenteral.
Se manifestă prin: hemeralopie, xeratomalcie, anumite metaplazii celulare ale pielii şi mucoaselor.
Alimente care conţin vitaminaA: unt, smântână, ouă, ficat, untură de peşte, legume, fructe care conţin provitamina A (caroten): morcovi, roşii, caise, piersici, portocale.
Dacă avitaminoza se datoreşte unei proaste resorbţii intestinale (celiakie, ciroze), se vor prescrie preparate de vitamina A care se pot administra parenteral.
0 comentários:
Post a Comment