-->

Avitaminoza


Afecţiune provocată de lipsa vitaminelor în alimentaţie. Sunt specifice fiecărei vitamine. Avitaminozele şi în special avitaminoza B constituie o indicaţie importantă pentru a se folosi cura de struguri şi must. În carenţele importante însă se vor administra şi vitamine sintetice.

Tratament:
În toate cazurile de avitaminoze se preferă să se consume sucuri de legume şi fructe. Acestea se vor prepara doar înainte de a se consuma pentru a nu se oxida între timp. Sunt de preferat sucurile din legume şi fructe proaspete cât mai recent culese, pentru că au mai multe vitamine. De asemenea acestea este foarte bine să fie crescute fără prea multe substanţe chimice. Cantitatea care se consumă zilnic poate să înceapă cu o cantitate de 2-3 căni pe zi, pentru ca pe măsură ce organismul se va obişnui cu acestea să se poată creşte treptat această cantitate până la chiar 2 litri pe zi. Condiţia aşa cum am spus este să se facă doar atât cât se consumă imediat, întrucât foarte multe din acestea se oxidează foarte repede şi nu este indicat să se folosească conservanţi care ar putea să modifice compoziţia sau chiar să dea fenomene de respingere a lor de către organism.
Se poate foarte bine să se facă multe combinaţii de asemenea sucuri în funcţie de ce anume se găseşte în acel moment ca fructe şi legume proaspete. Atragem atenţia şi asupra faptului că este foarte bine ca la prepararea sucurilor să fie puse şi cojile pentru că acestea conţin de cele mai multe ori cele mai multe substanţe active. Avem exemplul morcovilor la care se vor putea pune şi câteva frunze, care îmbogătesc mult calitatea sucului.
Mai trebuie să spunem că în aceste cazuri se va putea ca la 15 minute de la ingerarea sucurilor acestea să se regăsească în circuitul sanguin, şi deci să ducă aceste substanţe în întreg organismul. Pentru aceasta va trebui ca sucurile să fie bine filtrate. Cu cât acestea se obţin din fructe şi legume mai bine mărunţite, cu atât se obţine un suc de mai bună calitate.
Se mai pot folosi şi plante medicinale: afine, banane, caise, căpşun, cătină, coacăz roşu, coacăz negru, coada calului, lămâi, măceş, măcriş iepuresc, măr, mesteacăn, păducel, portocale, scoruş, sfecla roşie, struguri, urzica, urzica mică, zmeură.
Modul de folosire al plantelor medicinale


Afine (Vaccinum myrtylis) se folosesc fructele în special sub formă de suc sau crude. Se pot consuma în cantitate de 100 g de fructe de mai multe ori pe zi în cure de lungă durată. Conţin multe vitamine.
Banane se folosesc fructele acestea pentru că sunt singurele fructe care sunt neutre în privinţa alcalinităţii şi în plus au foarte multe vitamine.
Caise (Armeniaca vulgaris) se indică folosirea acestor fructe datorită faptului că sunt foarte bogate în vitamine şi se pot administra perioade lungi de timp. Se pot folosi şi fructele uscate care se pun în apă pentru 12 ore apoi se consumă atât apa cât şi fructele. De asemenea se pot consuma sub formă de sucuri obţinute proaspăt din fructe crude şi se consumă înainte de oxidare.
Căpşun (Fragaria vesca) se indică folosirea fructelor acestea crude sau sub formă de suc obţinut din fructe proaspete cu ajutorul storcătorului de fructe şi consumate cât mai repede, pentru a nu se altera (oxida). Sirop, compot sau alte preparate care în procesul de preparare au parte de temperaturi ridicate nu sunt aşa de indicate pentru că în timpul acestei preparări se distrug foarte multe vitamine. Atenţie la cei care sunt alergici la acestea.
Cătină (Tamarix ramosissima) se indică folosirea acestor fructe crude sau sub formă de tincturi obţinute din fructe. Se poate lua în acest caz câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Este considerat o polivitamină naturală. Se poate folosi perioade lungi de timp.
Coacăz roşu (Ribes rubrum) se indică folosirea acestor fructe crude sau sub formă de tincturi obţinute din fructe. Se poate lua în acest caz câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Este considerat o polivitamină naturală. Se poate folosi perioade lungi de timp.
Coacăz negru (Ribes nigrum) se indică folosirea acestor fructe crude sau sub formă de tincturi obţinute din fructe. Se poate lua în acest caz câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Este considerat o polivitamină naturală. Se poate folosi perioade lungi de timp.
Coada calului (Equisetum arvense) se indică folosirea prafului obţinut din planta uscată cu ajutorul râşniţei de cafea. Se poate lua câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Este foarte utilă datorită mineralelor care le conţine şi care ajută să se redreseze organismul şi să asimileze mai bine vitaminele.
Lămâi (Citrus lemon) se indică folosirea sucului de lămâi care se va pune (sucul de la o lămâie) în 250 ml apă şi se poate îndulci cu miere polifloră, după gust (dacă nu sunt contra indicaţii). Se poate folosi în orice cantitate tolerată de organism.
Măceş (Rosa canina) 1-2 linguriţe de seminţe se pun zdrobite la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Măcriş iepuresc (Oxalis acetosella) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Măr (Mallus pumilla) se indică folosirea fructelor proaspete în alimentaţie în orice cantitate este tolerată de către organism. Se poate de asemenea folosi sucul din fructe proaspete.
Mesteacăn (Betula verrucosa) suc extras din lemn prin darea unei găuri în trunchiul copacului, se consumă câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi.
Păducel (Crataegus monogyra) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Portocale (Citrus auratium dulcis) se vor consuma cât mai multe fructe.
Prune (Prunus domestica) se indică folosirea acestor fructe datorită faptului că sunt foarte bogate în vitamine şi se pot administra perioade lungi de timp. Se pot folosi şi fructele uscate care se pun în apă pentru 12 ore apoi se consumă atât apa cât şi fructele. De asemenea se pot consuma sub formă de sucuri obţinute proaspăt din fructe crude şi se consumă înainte de oxidare.
Scoruş (Sorbus aucuparia) se indică folosirea acestor fructe crude sau sub formă de tincturi obţinute din fructe. Se poate lua în acest caz câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Este considerat o polivitamină naturală. Se poate folosi perioade lungi de timp.
Sfecla roşie (Beta vulgaris rubra) se indică folosirea sfeclei sub formă de salată (dar numai crudă) sau sub formă de suc obţinut cu ajutorul storcătorului de fructe. Se poate consuma în orice cantitate, însă se indică să se consume minimum 100 ml suc de 3 ori pe zi. Acesta se consumă imediat ce a fost produs, pentru a nu se oxida. Este un suc foarte complex conţinând multe vitamine, enzime, etc.
Struguri (Vitis vinifera) strugurii cruzi sau sub formă de must proaspăt se pot consuma în orice cantitate în funcţie de toleranţa individuală.
Urzica (Urtica dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate consuma şi sub formă de suc obţinut cu ajutorul storcătorului de fructe. Este şi acesta un suc foarte complex care conţine şi clorofilă, pe lângă multe vitamine şi minerale.
Urzica mică (Urtica urens) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate consuma şi sub formă de suc obţinut cu ajutorul storcătorului de fructe. Este şi acesta un suc foarte complex care conţine şi clorofilă, pe lângă multe vitamine şi minerale.
Zmeură (Rubus idaeus) se indică folosirea acestor fructe crude sau sub formă de tincturi obţinute din fructe. Se poate lua în acest caz câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Este considerat o polivitamină naturală. Se poate folosi perioade lungi de timp.
De asemenea în funcţie de vitamina care lipseşte se pot consuma fructe, legume sau alte alimente care conţin aceste vitamine. Menţionăm faptul că laptele nefiert ci proaspăt muls este un aliment complex. Se poate pune şi miere în acesta şi se poate consuma în orice cantitate. Cel mai aproape de laptele uman este laptele de capră, dar repet numai proaspăt muls, pentru că prin fierbere sau pasteurizare nu mai este aşa de util fiind un lapte mort.
De asemenea se mai poate lua în aceste cazuri drojdie de bere- câte 20-40 g pe zi, perioade de 30 zile. Această cantitate este bine să fie repartizată în trei porţii în cursul zilei.
Polenul de albine este un complex de vitamine care are toate vitaminele necesare. Se poate lua din acesta 20 g pe zi, tot în trei reprize. Se va insista pe mărunţirea forte bine în gură a tuturor grăuncioarelor de polen, pentru că organismul nu are posibilitatea să asimileze altfel acest produs, deoarece este învelit în echină care nu se poate digera de organism.
Este foarte bine ca mâncarea să fie foarte variată şi prezentată aspectuos şi de asemenea se vor da 4-6 mese mai mici cantitative, dar se poate mai dese. În unele cazuri se poate ajunge chiar la 10 mese pe zi, dar mici cantitative însă foarte bogate în vitamine.
Se va insista de asemenea pe consumul laptelui, preferabil proaspăt muls (cel mai bun este cel de capră care este mai aproape din punct de vedere al compoziţiei de laptele matern). Condiţia este să fie proaspăt muls, pentru că prin pasteurizare sau fierbere se distrug foarte multe vitamine. Acesta se poate consuma în orice cantitate în funcţie de toleranţa individuală.
Este foarte important expunerea la soare, pentru că numai cu ajutorul soarelui se poate asimila de către organism o serie de vitamine şi în special vitamina D care este foarte necesară formării oaselor.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment