Artrita purulenta
Tratamentul este diferit după cauza care a produs infecţia articulaţiei respective, precum şi după forma anatomo-patologică a artritei respective (supuraţie limitată la sinovială sau supuraţie interesând toate elementele articulare- panartrită.
Tratament.
Se indică folosirea aici a tratamentelor cu următoarele plante medicinale: brad, brustur, busuioc, cimbru, ciuboţica-cucului, coada-şoricelului, gălbenele, isop, mentă, molid, nuc, obligeană, pelin, pin, plămânărică, scai vânăt, sulfină, sunătoare, tătăneasă, usturoi.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Brad (Abies alba) 1-2 linguriţe de ramuri tinere sau muguri se pun la 500 ml apă şi se fierb până scade apa la jumătate. Se strecoară şi se consumă 3 căni, pentru efectul antibiotic. Extern se poate aplica acest ceai sub formă de comprese, calde mai ales în faza de colectare a puroiului, dar şi după aceia. Răşina de conifere topită în alcool sanitar se poate aplica local pentru efectul antibiotic puternic.
Brustur (Arctium lapa) 1-2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se consumă 3 căni pe zi. Extern se poate pune compresă.
Busuioc (Ocinum basilicum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, iar extern se poate pune compresă.
Cimbru (plantă –infuzie), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, iar extern se poate pune compresă.
Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1 linguriţă de flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, după care se strecoară. Se vor bea 2-3 căni pe zi. Din rădăcină se va pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară şi se pot bea şi din acest ceai 2-3 căni pe zi. Este foarte utilă pentru efectul calmant pe care il are.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, după care se strecoară. Se vor bea 2-3 căni pe zi.
Gălbenele (Calendulla officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, iar extern se poate pune compresă.
Isop (Hissopus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, iar extern se poate pune compresă.
Mentă (Mentha piperita) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, iar extern se poate pune compresă.
Molid (Picea albis) 1-2 linguriţe de ramuri tinere sau muguri se pun la 500 ml apă şi se fierb până scade apa la jumătate. Se strecoară şi se consumă 3 căni, pentru efectul antibiotic. Extern se poate aplica acest ceai sub formă de comprese, calde mai ales în faza de colectare a puroiului, dar şi după aceia. Răşina de conifere topită în alcool sanitar se poate aplica local pentru efectul antibiotic puternic.
Nuc (Juglans regia) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2 căni reducând secreţiile şi extern pentru efectul astringent şi dezinfectant pe care-l are.
Obligeană (Acorus calamus)- 1 linguriţă de rizom mărunţit se va pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 15 minute. Se strecoară. Se pot folosi zilnic 3-4 linguri de ceai care au un puternic efect depurativ şi ajută la calmarea durerii şi reglarea activităţii digestive.
Pelin (Artemisia absinthum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, iar extern se poate pune compresă.
Pin (Pinus silvestris) 1-2 linguriţe de ramuri tinere sau muguri se pun la 500 ml apă şi se fierb până scade apa la jumătate. Se strecoară şi se consumă 3 căni, pentru efectul antibiotic. Extern se poate aplica acest ceai sub formă de comprese, calde mai ales în faza de colectare a puroiului, dar şi după aceia. Răşina de conifere topită în alcool sanitar se poate aplica local pentru efectul antibiotic puternic.
Plămânărică (Pulmonaria officinalis), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, iar extern se poate pune compresă.
Scai vânăt (Eryngium planum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, iar extern se poate pune compresă.
Sulfină (Melilotus albus) 1 linguriţă de flori uscate şi măcinate, se pune 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea în cursul zilei
Sunătoare (Hipericum perforatum) flori uscate se macină cu râşniţa de cafea sub formă de praf. Se pune o jumătate de linguriţă de praf sub limbă, se ţine pentru 5 minute apoi se înghite cu apă. Sau 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai poate folosi sub formă de tinctură. Există la magazinele naturiste. Se iau în acest caz 10 picături de 3 ori pe zi.
Tătăneasă (Sysymbium officinalis)- extern- 50 g de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml alcool de 40 grade sau ţuică de fructe. Se ţine timp de 15 zile agitând des. Se strecoară după trecerea timpului şi se pune în sticluţe de mai mică capacitate la rece. Se umezeşte local şi se face frecţie de la extremitatea membrului spre centru. Se face de 2 ori pe zi, o dată dimineaţa şi o dată seara. Se poate de asemenea să se aplice faşă elastică după acest tratament dimineaţa şi să se ţină peste zi. Este unul dintre cele mai eficiente tratamente indicat la tromboflebite, varice şi mai ales la această afecţiune. De asemenea se poate pune 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Există în comerţ foarte multe preparate (unguente, creme, tincturi care se pot folosi conform indicaţiilor producătorului.).
Usturoi (Alium sativum ) se pun 4-6 căţei de usturoi mărunţiţi la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Intern se poate consuma 2-3 căni şi extern se poate aplica usturoiul după ce s-a strecurat aplicat cu ajutorul unui pansament local.
Răşina de conifere se poate aplica extern după ce se diluează în alcool sanitar şi se transformă în lichid. Aceasta se va aplica cu o pensulă pe locul afectat, apoi se bandajează.
Intern pot fi de ajutor produsele stupului care ajută atât la dispariţia infecţiei prin propolis cât şi la întărirea organismului prin: miere, păstură, apilarnil, etc.
Notăm de asemenea faptul că mierea se poate folosi şi la pansamentele externe în diluţie cu ceaiuri medicinale, fiind foarte utilă.
Artritele purulente de origine hematogenă: (artrite pneumococice, streptococice, etc).
-Necesită de multe ori aparat ghipsat şi este nevoie de intervenţia medicală în fazele cele mai incipiente.
În cele mai multe cazuri necesită însă şi tratament chirurgical, pentru a se putea vindeca.
Este o afecţiune foarte gravă.
Ca tratament ajutător se pot da tot ceaiurile de la „artritele purulente”. În plus se va face tratament pentru afecţiunea de bază care generează această afecţiune.
Este foarte importantă la această afecţiune dieta.
Se va interzice pentru această afecţiune pâinea albă, produsele de patiserie, zahărul şi dulciurile (în afară de miere), lintea, mazărea, fasolea, ceai, cafea, fumatul.
Alimentele socotite medicament în cazul acestei afecţiuni sunt: iaurtul care se poate consuma zilnic în ori ce cantitate, ceapa, usturoiul, sucurile de legume şi fructe, lămâile.
0 comentários:
Post a Comment