Artrita cronica la adulti
Sunt maladii inflamatorii care afectează ţesutul articulaţiilor, artrita se manifestă sub diferite forme, dintre care cea mai răspândită este artrita reumatoidă.
Foarte dureroasă şi afectează mai mult femeile, dar şi bărbaţii de peste 55 ani.
Afectează mai multe articulaţii, având efecte asupra întregului organism, ducând la slăbire, dureri şi anchiloza mâinilor, picioarelor şi genunchilor.
Boala evoluează lent şi se manifestă prin accese acute şi violente marcate de febră, dureri şi anchiloza articulaţiei. Inflamaţia se poate extinde la ligamente, tendoane şi muşchi. Slăbirea acestor ţesuturi duce în cele din urmă la deformarea zonelor afectate, din ce în ce mai dureroasă. În ultima fază articulaţiile sunt complet erodate. Ea poate apărea la orice vârstă, dar de obicei se declanşează după 40 de ani. Femeile sunt de 3 ori mai expuse decât bărbaţii.
Tratament:
Se pot folosi următoarele plante medicinale: agriş, anason, angelică, anghinare, ardei iute, bujor, cais, cartof, castan sălbatec, cătină, ceapă, cicoare, coacăz roşu, coacăz negru, coada calului, coada racului, creţuşcă, in, lăcrimioară, lemnul Domnului, lemn dulce, limba mielului, măr, mesteacăn, muştar negru, orz, păpădie, pătlăgea roşie, pătlăgea vânătă, pedicuţă, plop negru, porumb, porumbar, ridiche neagră, rozmarin, salată, salcie, scai vânăt, schinduf, sfeclă roşie, sunătoare, troscot, ţelină, usturoiţă, varză, vâsc, vişin.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Agriş (Ribes grosularia) se vor consuma fructe crude sau frunze infuzie. 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera cu 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi 15 minute şi se pot consuma 3 căni în cursul zilei. Ajută la curăţirea organismului de toxine.
Anason (Pimpinela annisum) 1 linguriţă de seminţe măcinate se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera cu 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi 15 minute şi se pot consuma 3 căni în cursul zilei. Ajută la curăţirea organismului de toxine.
Angelică (Angelica archangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Sau 1 linguriţă de seminţe se macină cu râşniţa de cafea, se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Sau rădăcină-decoct, 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă, se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Din oricare dintre variante se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai poate consuma de 3 ori pe zi câte o jumătate de linguriţă de praf de plantă (din orice parte a plantei), se macină cu maşina de cafea. Se pune sub limbă pentru 15 minute, apoi se înghite cu apă. Contribuie la curăţirea organismului de toxine stimulând secreţiile organismului şi ajută la refacerea organismului. Se mai găsesc la magazinele naturiste tincturi şi extracte care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului.
Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru faptul că ajută la eliminarea toxinelor în special din ficat.
Ardei iute (Capsium annum) se indică mai ales extern pentru calmarea durerii sub formă de tinctură aplicată pe o bucată de vată în locul dureros.
Bujor(Poeonia officinalis) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă, se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Sau 1 linguriţă de flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma în cursul zilei 3 căni.
Cais (Armeniaca vulgaris) se consumă fructele acestea pentru marea bogăţie în vitamine.
Cartof ( Solanum tuberosum) fiert- tuberculul- se aplică cald pe locul dureros în special piure. Calmează foarte rapid durerea.
Castan (Aesculus hippocastanus) se culeg muguri de castan şi se zdrobesc. La 50 g muguri zdrobiţi se pune 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţine timp de 15 zile agitând des. Se strecoară după 15 zile şi se pune într-o sticlă de capacitate mai mică la rece. Se administrează în funcţie de afecţiune între 5 picături şi 20 picături diluate cu 100 ml apă de 3 ori pe zi. Se ia înaintea meselor cu 15 minute. Există în magazinele de specialitate şi preparate cu castan care se folosesc conform indicaţiilor producătorului.
Cătină (Tamarix ramosissima)1 lingură de fructe zdrobite se vor pune la 250 ml apă. Se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
Ceapa (Allium cepa) se va consuma crudă în alimentaţie sau sub orice formă în cantităţi cât mai mari ajutând la refacerea circulaţiei şi curăţind organismul de toxine. Aplicată extern sub formă de tinctură poate să calmeze durerea.
Cicoare (Cychorium intybus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, De asemenea 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma zilnic 3 căni.
Cătină (Tamarix ramosissima)1 lingură de fructe zdrobite se vor pune la 250 ml apă. Se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
Coacăz negru (Ribes nigrum) zilnic 250 ml suc de coacăz. În lipsă se poate face un ceai din 1 lingură de fructe zdrobite (uscate) care se vor pune la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute. Se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Coacăz roşu (Ribes rubrum) se foloseşte ca şi cel negru.
Coada calului (Equisetum arvense) este o plantă comună care se găseşte foarte uşor este şi ea foarte eficientă pentru că în plus faţă de alte plante contribuie la scăderea colesterolului rău din organism în timp foarte rapid. Se poate consuma sub formă de decoct. Se pune 2 linguriţe de plantă mărunţită sau măcinată la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. De asemenea conţine şi o serie de minerale utile.
Coada racului (Potentilla anserina) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Creţuşcă (Alchemilla vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
In (Linum usitatissimum) uleiul de in se foloseşte extern pentru ungerea locală, datorită faptului că este foarte emolient. Se poate aplica şi cald pus pe o compresă. De asemenea intern se va lua câte 1 linguriţă pe zi, lucru ce ajută întregului organism. -In- consumul 1-2 linguriţe de ulei din seminţe de in care conţine cel mai mult omega 3 dintre toate produsele (mai mult ca peştele) poate să reducă durerile şi chiar să vindece în unele cazuri.
Se mai poate folosi şi 1 linguriţă de seminţe puse la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se va bea zilnic câte 1 cană.
Lăcrimioară (Convalaria majalis) 1 linguriţă de plantă se pune mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se va consuma în cursul întregii zile fără să se supra dozeze.
Lemnul Domnului (Artemisia abrotanum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Lemn dulce (Glycyrrhiza echinata)- se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită sub limbă pentru 5 minute apoi se înghite cu puţină apă. Este foarte indicată mai ales femeilor peste 40 de ani.
Limba mielului (Borago officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Măceş (Rosa canina) 1 lingură de fructe se vor pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Reface elasticitatea şi permeabilitatea capilarelor.
Mere (Mallus pumilla)- se pot consuma zilnic cât mai multe mere crude, pentru că ajută la curăţirea arterelor.
Mesteacăn (Betula verrucosa) are saponozide, rezine, mucilagii, etc. Poate combate cu mare succes bolile renale şi de asemenea o serie întreagă de infecţii ale aparatului uro-genital. Se va pune 2 linguriţe de frunze bine mărunţite de mesteacăn la 250 ml de apă în clocot. Se va lăsa apoi acoperit 20 de minute şi se va strecura. Se adaugă la acesta obligatoriu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar. Se lasă apoi 6 ore şi se poate abia atunci consuma.
Cu 4 linguriţe de plantă preparate identic, se obţine un ceai concentrat care se poate consuma în cursul zilei. La acest ceai este obligatoriu să se pună un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar înainte de a se consuma. Se indică ca diuretic fiind cel mai util ceai, în plus are capacitatea de a elimina acidul uric, colesterolul în exces şi multe alte toxine. Pentru aceste efecte deosebite se indică a fi folosit în: afecţiuni renale, vezicale chiar calculoză renală ,(fiind foarte utilă combinaţia cu coada racului în acest caz), scleroză, afecţiuni cardiace, diabet. În plus este un antiinflamator cutanat şi articular putând fi folosit cu succes la artroze, reumatism, hipertensiune, edemele cardiace, boli de ficat, dereglări uremice. Foarte important este faptul că distruge stafilococul auriu fiind deci şi un excelent antibiotic.
Se mai poate folosi seva, mugurii, coaja, ameţii. Seva este extraordinară la afecţiuni renale sau oculare. Intern seva se ia te 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Se pot face cure de lungă durată.
Muştar negru (Sinapis noigra) se face o pastă cu făină de muştar şi apă caldă. Se aplică local şi se ţine în funcţie de toleranţă, până la 20 minute, pentru refacerea circulaţiei sângelui.
Orz (Hordeum vulgare) Suc de orz verde- se spală planta tânără în mai multe ape, apoi se toacă mărunt şi se pune în centrifugă. Se consumă câte 50 ml dimineaţa amestecat cu suc de mere înainte cu 30 minute de a mânca şi seara cu 30 minute înainte de cină. Se mai poate folosi şi cu suc de morcov sau de fructe de pădure. În cazul unei afecţiuni mai grave se va folosi de 3 ori pe zi. Se pot face cure oricât de lungi pentru că cu cât se continuă cura mai multe zile cu atât va fi mai bine pentru organism.
Păpădie (Taraxacum officinalis) se consumă frunzele crude în salată primăvara cu suc de lămâie. Se mai pot consuma de asemenea zilnic 10 tije florale. Se rup, apoi se spală bine şi li se rup florile care se aruncă. Se consumă tijele în fiecare dimineaţă sub formă de cură de 30 zile pentru curăţirea ficatului. 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. De asemenea 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma zilnic 3 căni. Păpădia sub ori ce formă (crudă în salate- frunzele, rădăcina, planta, florile, În ceaiuri sub formă de decoct sau infuzie(planta şi florile) este şi ea deosebit de utilă.
Pătlăgele roşii (Lycopersicon esculentum) Roşiile: consumul roşiilor proaspete are efect în purificarea sângelui, eliberând toxinele acumulate în organism, ajutând însă şi la tratarea reumatismului, artrozelor, artritelor. Au efect diuretic şi laxativ uşor fiind utile contra constipaţiei. Măreşte rezistenţa organismului la infecţii, întărind sistemul imunitar.
Se poate face o cură: în prima săptămână se mănâncă dimineaţa 3-4 roşii, peste zi ar fi bine să mâncaţi un regim vegetarian.
În a doua săptămână la micul dejun şi cină consumaţi numai roşii crude doar cu sare. La prânz nu consumaţi carne.
În a treia săptămână rezervaţi micul dejun exclusiv pentru roşii proaspete, iar la prânz şi seara vegetarieni. La începutul celei de treia săptămâni rezervaţi-vă două zile numai cu roşii fără alte alimente. Această cură dă rezultate şi în colite, ameliorează simptomele nefritei şi ale litiazei urinare şi biliare. Se poate urma tratamentul şi cura aceasta şi cu suc de roşii, eventual chiar combinat cu suc de morcovi, de pătrunjel varză, cartofi, sau ţelină.
Pătlăgea vânătă (Solanum melongena) se taie rondele rotunde şi se aplică crude pe locul afectat. De asemenea se poate consuma gătită în special cu ulei de măsline şi ceapă, ajutând în acest caz la curăţirea arterelor de depuneri..
Pedicuţă (Lycopodium clavatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Plop negru (Populus nigra) se pun 2 linguriţe de muguri zdrobiţi la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară, cât sunt calzi. Se pot consuma 3 căni pe zi. Sunt utile în cazul în care în organism există infecţii sau se mai poate folosi alifia care există în comerţ, pentru ungeri externe.
Porumb (Zea majs) mătase de porumb 1-2 linguriţe se pun la 250 ml apă pentru 2-3 ore apoi se aduc la punctul de fierbere. Când clocoteşte se poate strecura. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, pentru efectul diuretic pe care-l are.
Porumbar (Prunus spinosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Ridiche neagră (Raphanus sativus niger) se rade şi se aplică extern rasă, pentru stimularea circulaţiei sângelui. De asemenea se aplică suc de ridiche în amestec în părţi egale cu spirt medicinal, extern pentru calmarea durerilor. Intern se consumă în orice cantitate pentru faptul că stimulează secreţiile.
Rozmarin (Rozmarinus officinalis)- intern se poate lua câte 2-3 căni pe zi. Se face din 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Are un efect de activare a circuitului sângelui. Extern se poate face cu o mână de plantă care se pune într-un săculeţ de pânză şi se lasă să curgă apa fierbinte pe el. se stă în cadă pentru 30 minute la temperatura corpului.
Salată (Lactuca sativa) se poate consuma crudă salată sau sub formă de suc obţinut cu storcătorul de fructe. Se poate consuma 100 ml suc de 3 ori pe zi. Se poate lua şi în amestec cu alte sucuri. Este un suc care ajută la calmarea durerii, luat intern. Are şi un efect laxativ. Extern se pot pune foi încălzite în puţin ulei şi aplicate calde pentru trecerea durerii.
Salcie (Salix alba) 1 linguriţă de coajă se macină cu ajutorul râşniţei de cafea transformându-se în praf. Se pune o jumătate de linguriţă sub limbă pentru 10 minute, apoi se înghite cu apă. Este foarte util la această afecţiune pentru că conţine acid salicilic. Se mai poate pune 1 linguriţă de coajă mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Salcia este absolut indispensabilă în tratament fiind necesară înlocuirea aspirinei şi altor medicamente de sinteză cu coajă de salcie sau cu troscot care au de asemenea aceiaşi componentă chimică şi au acelaşi efect, însă nu produc nici un efect negativ în organism.
Scai vânăt (Eryngium planum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte.
Schinduf (Trigonela foenum graecum) 1 linguriţă de plantă mărunţită (seminţe) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese. Se pot lua şi sub formă de praf câte o jumătate de linguriţă care se pune sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Se face de 3 ori pe zi.
Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) 1 linguriţă de rădăcină se poate pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se consumă zilnic 3 căni. Se poate de asemenea consuma crudă sub formă de suc mai ales în amestec cu alte legume şi fructe. Se poate consuma câte 100 ml de 3 ori pe zi. De asemenea se poate folosi în diferite preparate culinare.
Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Troscot (Polygonum aviculare) linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi.
Ţelină (Apium graveolens) cel mai bine este să se folosească sucul din rădăcină şi frunze. Se pune 20-50 ml de suc din acesta împreună cu 150 ml suc de morcovi şi se consumă de 3 ori pe zi, înaintea meselor.
Usturoiţă (Alliaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Varza (Brasica oleracea) se striveşte foaie de varză cu o sticlă pe un dog de lemn şi se aplică la locul dureros. Se poate lăsa peste noapte.
Vâsc (Vascum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă la temperatura camerei. Se lasă pentru 8 ore după care se încălzeşte la 40 grade şi se strecoară. Se pot consuma în acest caz 3 căni pe zi. Ajută la refacerea circulaţiei sângelui şi în plus ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Vişin (Cerasus vulgaris) 1-2 linguriţe de cozi de vişine sau cireşe se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute. Se strecoară şi apoi se consumă 3 căni pe zi, pentru efectul diuretic.
Se va face tratament cât mai precoce pentru că în cazurile mai avansate este foarte greu de tratat şi rezultatele sunt defavorabile revenirii.
Se va face tratamentul instituit de medicul curant şi suplimentar se vor administra zilnic ceaiuri. Acestea se vor consuma câte 2-3 căni pe zi, perioade mai lungi de timp.
Pe lângă ceaiuri este indicat să se facă băi calde sau împachetări cu nisip cald zilnic perioade mai lungi de timp. Se va insista de asemenea pe gimnastica medicală care este absolut obligatorie şi fără de care revenirea este problematică.
Se va insista de asemenea pe asanarea tuturor focarelor de infecţie (polipi, amigdale, dinţi, sinusuri).
-Ceai complex: se amestecă 50 g coajă de salcie, 10 g rădăcină de brusture, 30 g rizomi de pir, 10 g fructe de ienupăr. Se fierbe 1 lingură din acest amestec timp de 15 minute în 250 ml apă. Apoi se strecoară se beai 2-3 căni din acest ceai zilnic de preferinţă îndulcite cu miere după gust.
-Comprese şi băi cu făină de muştar negru. Baia este foarte bine să fie făcută zilnic în perioada acută sau se pot face cataplasme în cazul în care episodul acut a trecut. Se pune într-un săculeţ de pânză 100 g de făină de muştar şi se lasă că curgă apa caldă în cadă peste el. Se intră în cadă şi din când în când se mai stoarce puţin săculeţul. Baia durează 20-30 minute. Dacă trece episodul acut puteţi să faceţi cataplasmă. Se amestecă făină de muştar cu făină de in 1/1 şi se umezeşte cu apă formând o pastă care se întinde pe o pânză în strat subţire. Cu această pânză se va înveli încheietura pentru 5-20 minute, în funcţie de toleranţa individuală. După ce se ia se spală local cu apă caldă. Se poate face zilnic.
-Vată termogenă- se face tinctură de ardei iute. Se macină ardeiul cu maşina de carne şi se pune 3 părţi alcool sanitar de 40 grade şi 1 parte de ardei. Se lasă apoi timp de 15 zile agitând des. Se strecoară după această perioadă şi se pune puţin pe o vată care se aplică pe locul dureros. Se face de câte ori este nevoie, pentru calmarea durerii.
-Cura de oţet de mere cu miere. Este foarte eficientă pentru că acesta are potasiu, fosfor, magneziu, calciu, siliciu şi numeroase microelemente. Se pun 2 linguri de oţet la 250 ml apă şi se îndulceşte cu miere după gust. Se pot consuma 2-6 pahare pe zi. Primul se va consuma imediat ce vă treziţi. Se poate face în cură de mai multe zile sau chiar luni.
Este indicat să se mănânce: banane, brânză, ceapă, coacăze, grepfruit, lapte, lămâie, legume, mere, miere, polen, porumb, usturoi.
Se vor evita: spanacul, ficatul de pasăre, condimentele, cacao, alcoolul.
-Uleiul de peşte- se pot folosi capsule în cure de lungă durată care ajută foarte mult la vindecarea afecţiunii. Se vor folosi conform indicaţiilor producătorului.
0 comentários:
Post a Comment