Artroza
Artrozele sunt îmbolnăviri cronice ale articulaţiilor, de natură degenerativă, caracterizate prin deteriorarea cartilajului articular şi prin leziuni ale oaselor din vecinătate.
Este afecţiunea degenerativă a ţesuturilor cartilaginoase şi osoase ce formează articulaţia.
Suprafeţele articulare sunt expuse (cu înaintarea în vârstă) presiunii, frecării. Cartilajul devine mai subţire, suprafeţele neregulate, spaţiile articulare mai înguste.
Pe marginea acestora se depune calciul, sub formă de ciocuri, pinteni, punţi, care se pot vedea bine prin radiografii.
La început poate să nu apară durerea, pe urmă mobilitatea articulaţiei respective devine tot mai redusă şi dureroasă.
Este boala vârstei, dar poate să apară şi la tineri, în special la sportivi, după eforturi mari, repetate îndelung, la cei care depun muncă fizică grea sau la oamenii graşi. Una dintre localizările frecvente este coloana vertebrală (spondilartroză), extremitatea inferioară (genunchiul, articulaţia coxo-femurală, mâinile, etc).
Cauzele sunt multiple şi este foarte dificil de a se stabili în fiecare caz de unde provine afecţiunea. Principalul sindrom este durerea ce apare mai ales diminaţa, după trezire şi atunci când se schimbă vremea. De regulă la mişcări se aud „scârţâituri” ale oaselor.
Cele mai frecvente sunt: coxartroza (localizată la şold), gonartroza (la genunchi), spondiloza (la nivelul coloanei vertebrale).
În toate cazurile nu se poate obţine vindecarea dacă nu se practică gimnastica medicală care să întărească musculatura. Acest lucru ajută nu numai la stoparea evoluţiei bolii ci contribuie foarte mult la vindecare.
Notăm totuşi printre cauze: obezitate, diabet, femei cu tulburări de secreţie ovariană, factorul mecanic (traumatisme, posturi defectuoase), îmbătrânirea, factorul ereditar, etc.
Tratament.
Căldură locală, ultrasunete, masaj, gimnastică medicală, balneoterapie. Nu se vindecă complet, dar durerile se reduc şi articulaţia bolnavă poate recăpăta parţial mobilitatea.
ARTROZA COTULUI.
Succede deseori unui traumatism care a cuprins în suferinţă şi suprafeţe articulare. Se va face tratamentul ca la reumatism şi dacă nu se obţin rezultate se va interveni chirurgical.
Se pot folosi următoarele plante medicinale:
ardei, brânduşă de toamnă (seminţe), brustur, ceapă, cireşe, coada calului, fasole, gălbenele, hrean, iederă, lămâi, măceş, mesteacăn, nuc, osul iepurelui, ovăz, plop, porumb, revent, salcie, spânz, troscot, ţelină, usturoi, varză.
Se va evita frigul, umezeala, eforturile fizice mari. Se combate obezitatea.
În primul rând este nevoie de multă odihnă. Se va întării musculatura prin gimnastică medicală, se alimentează cu multe vitamine.
Alimentaţia trebuie să fie cu multe sucuri din legume şi fructe. Ca alimente medicament avem: fasole verde, ţelină, fructe, lactate, peşte slab, ouă, miere.
Reţetă 1: se ia 1 mână de coada calului care se fierbe în 5 litri de apă timp de 20 minute. Se strecoară în cadă unde se va sta 30 minute. Se va consuma în acest timp un ceai de mesteacăn, mătase de porumb sau coada calului. Se face din 2 linguriţe de plantă puse la 250 ml şi fierte apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. La ieşirea din cadă se va înveli bine fără să se şteargă şi se aşează în pat pentru a transpira. Se poate face zilnic.
Reţeta 2: se fierb coji de ouă în mai multe ape care se aruncă, apoi se pun aceste coji în cuptor cu uşa deschisă, pentru a se usca. Să fiţi atenţi să nu se coloreze în procesul uscării. Se macină apoi sub formă de praf cu ajutorul râşniţei de cafea. Se pune 1 parte praf de ouă (coji) cu 1 parte suc de lămâie. Se poate consuma după 24 ore. Se va lua zilnic câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, pentru complectarea cu calciu.
Pansament cu răşină de brad diluată în alcool sanitar. Se pune apoi o faşă şi se păstrează timp de 24 ore după care se spală cu alcool şi se pensulează altă răşină.
Împachetări cu parafină sau cu nămol de turbă, cataplasme cu muştar, hrean ras şi pus în alcool cu care se va face împachetare.
Se va căuta să se facă gimnastică în măsura posibilităţilor.
Se va feri de frig şi umezeală.
Se va combate sedentarismul.
Se fac băi cu plante medicinale, mai ales cu lujeri de roşii, frasin, nuc, care sunt utile aici.
Roşiile: consumul roşiilor proaspete are efect în purificarea sângelui, eliberând toxinele acumulate în organism, ajutând însă şi la tratarea reumatismului, artrozelor, artritelor. Au efect diuretic şi laxativ uşor fiind utile contra constipaţiei. Măreşte rezistenţa organismului la infecţii, întărind sistemul imunitar.
Se poate face o cură: în prima săptămână se mănâncă dimineaţa 3-4 roşii, peste zi ar fi bine să mâncaţi un regim vegetarian.
În a doua săptămână la micul dejun şi cină consumaţi numai roşii crude doar cu sare. La prânz nu consumaţi carne.
În a treia săptămână rezervaţi micul dejun exclusiv pentru roşii proaspete, iar la prânz şi seara vegetarieni. La începutul celei de treia săptămâni rezervaţi-vă două zile numai cu roşii fără alte alimente. Această cură dă rezultate şi în colite, ameliorează simptomele nefritei şi ale litiazei urinare şi biliare. Se poate urma tratamentul şi cura aceasta şi cu suc de roşii, eventual chiar combinat cu suc de morcovi, de pătrunjel sau ţelină.
Notăm două plante cu efecte excelente: salcie, troscot. Am mai putea adăuga şi coada racului, dar acesta se găseşte mai greu în magazinele de specialitate. Toate aceste plante conţin salicilat care ajută la diminuarea inflamaţiei. Să nu uităm că aspirina are o serie de efecte negative în organism şi aceste plante nu au nici un efect nedorit.
Preparare:
Se pun 2 linguriţe de coajă de salcie sau rădăcină de coada racului la 250 ml apă. Se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, chiar perioade lungi de timp.
Troscoţăl- 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Tinctură intern- se pune 50 g plantă măcinată fin cu râşniţa de cafea într-o sticlă şi se adaugă 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţine timp de 15 zile agitând des sticla. Se strecoară după 15 zile. Se va lua câte 1 linguriţă diluată la 250 ml apă de 3 ori pe zi.
Tinctură pentru extern- se pune tot ca mai sus cu singura diferenţă că se foloseşte alcool sanitar. Se aplică apoi comprese pe locurile dureroase.
ARTROZA GENUNCHIULUI.(vezi şi gonartroza).
Redorile în flexie pot fi reduse prin aparate ghipsate succesive, prin extensie continuă.
Se poate aplica tratamentul chirurgical în anumite cazuri.
Reumatismul cronic deformant al piciorului are doar foarte rar caracterul de artroză pură. De obicei există un tablou foarte complex cu inflamaţii cronice, deficite circulatorii, tulburări de statică (picior plat valg), etc.
Unde este cazul se indică slăbirea şi ajungerea la normal cu greutatea corporală.
Evitarea mersului pe jos distanţe mari.
Evitarea scărilor.
În cazurile avansate se va purta baston pe partea sănătoasă.
Se indică tratament chirurgical, sau se face tratamentul ca la reumatism.
Artroza picioarelor plate (vezi piciorul plat).
Artroza jucătorilor de fotbal beneficiază de tratamentul chirurgical când există osteofite mari, ridi-carea lor poate da rezultate bune.
În cazurile mai uşoare când mobilitatea este păstrată se poate face gimnastică medicală, frecţii şi ungeri cu diferite unguente din plante ca şi băi cu plante medicinale.
ARTROZA MÂINII.
Afecţiunea se localizează mai ales la police, pe articulaţia trapezo-metacarpiană, datorită surmenajului funcţional al acestei încheieturi importante, solicitată la toate mişcările. Se va interveni chirurgical.
Cazurile mai uşore se pot trata naturist cu împachetări ca la celelalte afecţiuni şi de asemenea ungeri cu uleiuri din plante medicinale. Se va căuta să se facă mişcare cu mâna în măsura posibilităţii.
Împachetările cu varză crudă sau cu argilă muiată cu ceai cald din brusture este foarte utilă pentru refacerea articulaţiei afectate.
Băi cu coajă de salcie şi frunze de nuc.
Se va menţine cât mai mult posibil membrul afectat la căldură şi se fereşte de frig.
ARTROZA SACRO-ILIACĂ DUREROASĂ.(vezi şi coxartroza)
Repaus în decubit dorsal cu genunchii flectaţi timp de 4-6 săptămâni.
Antibiotice, băi, vitamine în special B1 şi C.
Tratamentul de la toate artrozele se poate aplica şi aici în acest caz cu succes. Se va insista totuşi pentru dispariţia dureri care este un simptom foarte important la această afecţiune. Tratamentul durerii se poate face cu cele descrise la reumatism.
Menţionăm faptul că băile cu frunze de nuc în acest caz sunt foarte utile şi dau rapid rezultate deosebit de bune.
Frasinul- frunze se poate de asemenea folosi.
Menţionăm un ceai combinat din mai multe plante medicinale care este foarte util consumat in-tern. Se va lua: coada calului, coada şoricelului, salcie(în cantitate dublă), salvie, păpădie, ienupăr, urzică. Se face un amestec din aceste plante şi se va pune 2linguriţe de amestec la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară şi se vor putea consuma 2-3 căni pe zi, în tratamente de lungă durată. Aceste ceaiuri este foarte bine să fie consumate înainte de mesele principale cu 15 minute şi dacă nu aveţi diabet se va îndulci cu miere polifloră după gust.
Se va evita chiar după trecerea fazei acute să se ridice greutăţi.
De asemenea se vor evita profesii care necesită perioade de timp lungi să se stea într-o singură po-ziţie sau în diferite poziţii incomode : zugravi, frizeri, chelneri, etc.
Nu se conduc vehicule pe distanţe lungi nici după ameliorarea simptomelor.
-Vin din ridiche- se rade o ridiche neagră, de mărime potrivită cu coajă cu tot. Se pune la 1 litru de vin. Se lasă la macerat pentru 15 zile. Se strecoară, apoi se bea câte 1 păhărel dimineaţa. Se mănâncă apoi pentru a nu produce arsuri.
-In toate cazurile este foarte bine să se facă o tinctură de ardei iute. Se pune ardei măcinat 50 g la 250 ml alcool Se ţine timp de 15 zile apoi se strecoară. Se aplică câteva picături pe o vată, apoi se aplică pe locul durerii. Datorită faptului că se amplifică circulaţia sângelui este foarte activă la calmarea durerii.
-Băi cu gel cu sare de Bazna. Gelul se aplică zilnic pe zonele afectate şi se masează uşor. Se acopera zona cu o folie de nailon lăsând gelul să acţioneze timp de 30 minute. Se spală apoi cu apă călduţă. Este util în terapia externă a reumatismului, spondiloze, artroze, sechele musculo- articulare, etc.
0 comentários:
Post a Comment