Arsuri stomacale
Acestea pot fi cauzate de pătrunderea secreţiei acide din stomac în esofag.
Nu întotdeauna însă este vorba despre aciditate crescută.
De cele mai multe ori este vorba despre pătrunderea secreţiei acide în locuri care nu sunt protejate contra ei.
Esofagul nu este protejat.
Aşa poate apare pirozisul (senzaţia de arsură) la nivelul pieptului, care se agravează când ne întindem în pat, deoarece în această poziţie refluxul conţinutului acid al stomacului nu mai poate fi împiedicat.
Suferinţa poate da o stare de slăbiciune a muşchiului care închide esofagul, sau de o hernie hiatală, afecţiune constând în pătrunderea unei porţiuni din stomac în zona toracică.
Anumite mâncăruri pot contribui la agravare: alcoolul, băuturi acidulate, cafea, suc de citrice, laptele, menta, etc. Fumatul de asemenea agravează afecţiunea. De asemenea persoanele obeze sau femeile însărcinate sunt mai predispuse.
Tratament:
-Menţineţi-vă greutatea în limite normale.
-Evitaţi să consumaţi: afumături, citrice, fasole, grăsimi, lapte, linte, mazăre, mentă, prăjeli, rântaş, roşii, usturoi, conserve, cafea, ceai negru, alcool, băuturi acidulate, sucuri din citrice.
-Mâncaţi de mai multe ori pe zi, dar în cantitate mică. Nu vă culcaţi imediat după masă
-Nu consumaţi nimic cu 2-3 ore înainte de a vă culca.
-Evitaţi consumul calmantelor.
-Nu fumaţi.
Se pot folosi următoarele plante medicinale:angelică, busuioc, busuioc sălbatec, cartofi, călin, coada calului, coada şoricelului, coriandru, dud, gălbenele, ghimber, lămâi, lemn dulce, măcriş, măcrişul iepurelui, măghiran, măr, mărar, mentă, mur, nalbă, obligeană, pătlagină, pătrunjel, pelin, plămânărică, porumb, prun, roiniţă, salcâm, schinel, scoruş, şovârf, sunătoare, talpa gâştei, tătăneasă, tei, troscot, ţintaură, varză, zmeur.
Cărbune vegetal- se ia după fiecare masă câte 1 linguriţă de cărbune vegetal. Cel mai bun este cel de la pomi fructiferi, dar măcinat sub formă de praf cât mai fin.
Cartof- beţi zilnic 2-3 păhărele de suc de cartofi obţinut din tuberculi sănătoşi şi consumaţi-l imediat înainte de a se înnegri. După ce s-a înnegrit nu mai este util şi se aruncă.
Coada calului. Puneţi peste 1 linguriţă de plantă mărunţită 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi. Se recomandă în special în cazul arsurilor hiperacide.
Coada şoricelului. 1 linguriţă de flori mărunţite se pun peste 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2 căni pe zi cu înghiţituri mici.
Gălbenele. 1 linguriţă de flori mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se pot consuma 2-3 căni cu înghiţituri mici.
Lemn dulce- 1 linguriţă de pulbere se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Are proprietăţi antiinflamatoare, antiulceroase şi cicatrizante. Este interzis hipertensivilor, deoarece poate creşte tensiunea arterială.
Măcriş iepuresc. 1 linguriţă de frunze proaspete se pun la 500 ml apă clocotită. Se acopera pentru
15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma în cursul zilei.
Oţet de mere. Se ia 1 linguriţă de oţet în cazul arsurilor. Cu toate că este acid acesta acţionează contra acidităţii stomacale, foarte eficient. Se ia diluată cu 100 ml apă.
Pătrunjelul câmpului. Se foloseşte rădăcina uscată. Se mărunţeşte şi la 50 g de rădăcină se pune 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţine timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Se strecoară şi se pune apoi în sticle de culoare închisă la rece. Se vor lua 15-20 picături diluate la 100 ml apă, o dată pe zi.
Ceai de roşcove: 100 g de roşcove se toarnă peste ele 1 litru de apă clocotită. Se lasă acoperit timp de 1 oră, după care se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Se pune o linguriţă cu vârf de ştevie uscată şi mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de 2-3 ori pe zi călduţ.
Salcâm-flori- 1 lingură de flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se poate îndulcii cu miere de salcâm dacă nu există contra indicaţii.
Schinel- 1 linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă. Se bea câte 100 ml înainte de fiecare masă.
Varză- un pahar de suc proaspăt de varză după fiecare masă. Cura de varză durează o lună de zile şi este foarte eficientă în calmarea durerilor şi chiar vindecarea bolii.
Zmeură- 2 linguriţe de frunze de zmeură se pun la o cană de apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se poate îndulci cu miere dacă nu sunt contra indicaţii.
Zmeură- se consumă câte 100 g de fructe proaspete după fiecare masă în cură, în timpul sezonului mai ales la afecţiunile cronice. Frunze şi mlădiţe tinere de zmeur se pun 2 linguriţe mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Reţeta 1: flori de salcâm şi frunze de dud. Se pune câte o jumătate de linguriţă din fiecare la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea fracţionat în 3 reprize în cursul zilei. Frunzele de dud au un puternic efect de scăderea acidităţii, iar florile de salcâm acţionează şi ele identic fiind ambele utile în această afecţiune.
Reţeta 2: se umple o sticlă cu frunze de urzică tăiate mărunt însă fără să se îndese. Se completează cu rachiu din fructe sau votcă la 40 grade. Se lasă apoi la soare închis ermetic timp de 6 săptămâni. Se strecoară. Se pune apoi într-o sticlă cu capac ermetic la rece. În cazul în care aveţi arsuri luaţi câte 50 ml din acest preparat imediat şi vă vor trece pe loc.
0 comentários:
Post a Comment