Arsuri solare


Se datoresc acţiunii razelor solare ultraviolete şi infraroşii şi nu se deosebesc de arsurile termice.
Sunt însă de mai mică gravitate şi interesează atât pielea cât şi mucoasele buzelor şi ochilor.
Simptomele sunt înşelătoare şi apoi la 5-10 ore
pielea se înroşeşte, ustură şi în cazurile mai grave apar băşicuţe.
 Omul are o stare generală rea care se însoţeşte de febră, oboseală, insomnie.

Majoritatea arsurilor provin în timpul vacanţelor din cauza expunerii pe timp lung la soare. Foarte rare sunt alte cauze incriminate.
Simptome: arsurile care se prezintă cu piele roşie şi dureri locale, cu temperatură locală mai ridicată sunt arsuri considerate de gradul I. În cazul în care apar şi băşici pe piele avem de-a face cu o arsură de gradul II, caz în care poate fi uneori prezentă şi febra. În aceste cazuri uneori avem parte şi de insolaţie (vezi tratamentul acestei afecţiuni).

Primul ajutor: în primul rând se va scoate cel afectat de sub influenţa razelor solare şi va fi dus într-o cameră unde se poate odihni în linişte. Se vor aplica remedii simple la cei afectaţi puţin, urmând ca în cazurile grave să se apeleze la ajutorul spitalelor de specialitate. Nu se pune ulei pe locurile arse, sau vaselină şi alte creme care nu fac decât să agraveze afecţiunea. La fel nu se va tampona cu albastru de metilen. Este suficient să fie acoperit cu un cearşaf curat şi să se dea să consume multe lichide, pentru că în cazul arsurilor solare este nevoie să nu se deshidrateze omul afectat. Dacă s-au format băşicuţe acestea se vor sparge cu un ac care a fost în prealabil ars în foc şi apoi şters cu spirt medicinal. Se pansează apoi cu pansament steril.
În cazul ochilor se va unge pleoapa cu unguent oftalmic sau ceaiuri de silur. Se vor purta apoi ochelari de soare obligatoriu. Se menţin totuşi o perioadă în întuneric pentru a nu fi afectaţi.
-Castravete ras se aplică pe pielea afectată.
-Ridiche zdrobită se aplică cu ajutorul unui pansament pe locul afectat.
-Ceapă coaptă în cuptor apoi transformată în pastă se amestecă cu unt, ulei sau untură şi se aplică pe locul afectat.
-Ulei de in amestecat în părţi egale cu apă de var se aplică pe locul afectat.
-Levănţică macerată în alcool. Se aplică acest alcool pe locurile afectate de mai multe ori pe zi, pentru calmarea durerii şi vindecare.
-Oţet de mere şi miere aplicat pe arsură calmează.
-Alifii din diferite plante medicinale se aplică de mai multe ori pe zi.
-Se rade cartof crud şi se aplică pe locurile afectate se aplică cataplasme.
-Se va rade morcov şi se aplică pe locurile afectate cataplasme.
-Se rade sau se toacă mărunt pepene sau alt fruct care-l aveţi la îndemână, chiar mere şi se aplică pe locurile afectate.
-Se poate pune zer pe locul afectat.
-Se poate face cataplasmă cu brânză proaspătă de vacă care se aplică pe locurile afectate sub formă de cataplasme.
-Se pune cataplasmă cu iaurt.
-Lapte acru- se aplică pe arsurile proaspete.
-Frunze de varză strivite sau felii de nap sau sfeclă, salată, sunt foarte eficiente dacă se aplică local.
-Suc de varză- se aplică local fiind un bun calmant şi cicatrizant.
-Drojdie de bere se moaie cu apă formând o pastă care se aplică pe arsuri sub pansament. Se ţine timp de 24 ore după care se spală şi se poate pune alt pansament identic dacă mai este nevoie.
-Sâmburi de gutui fierţi se aplică pe arsuri pentru vindecare o dată pe zi, sub pansament.
-Miere diluată cu apă se pune pe arsuri apoi se pansează. Se poate să fie amestecată şi cu vin sau se va amesteca cu gălbenuş de ou.
-Ou amestecat cu 25 ml ulei şi apoi aplicat local sub pansament.
-Gălbenuş de ou în amestec cu miere.
-Albuş de ou cu ulei în părţi egale.
-Smântână în amestec cu ou se pune pe locul afectat.
-Vin cu miere. La 250 ml vin se pune 50 g miere. Se amestecă şi apoi se aplică local sub pansament. Se poate ţine 24 ore.
-Carne proaspătă de pui se pune pe locul afectat. Se poate ţine 24 ore, apoi se spală şi se pune alta până la vindecare
-Untură de porc proaspătă. Se unge local.
-Zeamă de varză se aplică local până la vindecare cu ajutorul unei comprese. Se face atât timp cât există afecţiunea şi se menţine cât mai mult umedă.
-Argilă se aplică local atât sub formă de pastă, cât şi sub orice alte forme fiind unul dintre tratamentele foarte simple şi eficiente.
ViralNews
ViralNews

Sa râzi mult si des; sa câstigi respectul oamenilor inteligenti si afectiunea copiilor; sa obtii aprecierea criticilor corecti si sa înduri tradarea prietenilor ipocriti; sa apreciezi ceea ce este frumos si sa descoperi ce este mai bun în fiecare; sa lasi în urma ta o lume un pic mai buna, fie printr-un copil sanatos, fie printr-o bucata de gradina, sau printr-o conditie sociala îmbunatatita; sa stii ca macar un suflet a respirat mai usor pentru ca ai trait tu. Asta înseamna ca ai reusit. — Ralph Waldo Emerson

No comments:

Post a Comment