Aritmii cardiace
ARITMII CARDIACE. (vezi şi palpitaţii)
Tulburările ritmului bătăilor cardiace cu modificarea numărului contracţiilor şi a intervalelor care există între ele.
Se datoreaza unei dereglări a nervilor vegetativi care controlează ritmul cardiac sau ale unor leziuni ale miocardului, în special al ţesutului nervos nodular, responsabil de contracţia automată a inimii.
Cele mai importante forme sunt: extrasistola (apariţia unei contracţii la interval neregulat), tahicardia paroxistică (apariţia bruscă de contracţii frecvente care încetează tot atât de brusc), fibrilaţia atrială (pierderea complectă a ritmului cardiac cu contracţii foarte numeroase).
Sunt tulburări ale ritmului normal de contracţie al inimii. Dacă acesta creşte peste 70-80 bătăi pe minute se numeşte tahicardie, iar sub 65 de bătăi se numeşte bradicardie. Succesiunea regulată a bătăilor se nu-meşte extrasistolă. Tratamentul naturist se indică mai ales în profilaxie. În cazurile cu bătăi peste 180-200 bătăi pe minut, se poate să intervină ischemia organelor de importanţă vitală sau stopul cardiac. O scădere sub 40 de bătăi duce la pierderea cunoştinţei.
Tratament :
-Se va exclude constipaţia care se poate realiza cel mai bine prin alimentaţie corespunzătoare la care se vor adăuga sucuri laxative din dovleac, salată, etc.
-Se evită nu numai fumatul ci şi statul în mediu cu fum de ţigară, care poate contribui la agravarea bolii.
-Se interzic orice băuturi alcoolice de orice tip, chiar şi în cantităţi mici.
-Cafeaua, cola sau alte băuturi răcoritoare în special carbogazoase se exclud şi ele.
-Se va căuta să se evite stresul, situaţiile conflictuale, emoţiile, având grijă să se ducă o viaţă liniştită psi-hic, atât la serviciu cât şi în familie.
Se pot folosi una sau mai multe plante medicinale din următoarele: angelică, cicoare, degeţel roşu, garoafă, ginko-biloba, hamei, isop, lăcrimioară, levănţică, linariţă, măturice, păducel, roiniţă, ruşcuţa de primăvară, salvie, sunătoare, talpa gâştei, traista ciobanului, unguraş, valeriană, vâsc
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Angelică (Angelica arhangelica) se poate folosi oricare parte a plantei inclusiv seminţele şi rădăcina. Se macină uscată cu râşniţa de cafea şi apoi se pune sub limbă o jumătate de linguriţă şi se ţine pentru 5 minute, după care se va înghiţi cu apă. Se ia înainte de mesele principale cu 15 minute. Se poate pune de asemenea 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Cicoare-(Cichorium intybus) infuzie din 2 linguriţe de flori la 250 ml apă. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se face timp de 3-4 săptămâni. Este foarte indicată la cazurile în care este vorba despre iritabilitate sau de dureri precordiale.
Degeţel roşu (Digitalis purpurea)- se foloseşte numai preparatul farmaceutic hidroalcoolic glicerinat, câte 10-15 picături sau capsulele din frunze tot de la farmacie, conform indicaţiilor medicului specialist. Conţine purpurea- glucozidul A şi digitoxina cu acţiune tonică pentru inimă, bradicardizantă de creştere a excitabilităţii miocardice; este indicat în fibrilaţia atrială recentă instalată (fără alterări hemodinamice importante) şi în insuficienţa cardiacă asociată. Este contraindicat în bradicardie, tahicardii ventriculare, pericardite, miocardite.
Garoafă- se amestecă o parte plantă mărunţită cu 5 părţi ulei vegetal şi se lasă la macerat timp de 8 zile, timp în care se agită des. Se pot lua apoi după strecurare câte 10 picături de 3 ori pe zi. Se mai poate face dintr-o lingură de plantă mărunţită pusă la 250 ml apă şi apoi lăsat să fiarbă până apa scade la 100 ml după care se strecoară. Se bea cu lingura în decursul zilei. Se poate folosi timp de 3-4 săptămâni.
Ginkgo- este un tonic cardiac şi are efect direct asupra aritmiilor, îmbunătăţeşte circulaţia periferică şi a muşchiului inimii, reduce frecvenţa respiraţiei şi calmează durerile precordiale. Extract câte 60-240 mg pe zi. Nu se indică depăşirea acestei cantităţi. În doze mari produce diaree, iritabilitate şi agitaţie.
Hamei (Humulus lupulus)- măcinat cu râşniţa de cafea se ia câte o jumătate de linguriţă de praf sub lim-bă. Se va ţine timp de 15 minute apoi se înghite cu puţină apă. Se ia de 3 ori pe zi. Indicat pentru calmare în special la tinerele fete. Se recomandă şi în nevroza cardiacă.
Isop (Hissopus officinalis)- acesta scade presiunea sangvină datorită dilatării care o produce. Se va face o infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Lăcrămioare se foloseşte planta înainte de înflorire. 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma în cursul zilei mai ales în cazurile când bătăile inimii sunt foarte accelerate. Nu se depăşeşte doza.
Levănţică (Lavandula angustifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de asemenea ceai. Este indicat în cazurile în care bătăile inimii sunt accelerate. Este un calmant nervos totodată.
Linariţă (Linaria vulgaris) Se pun 2 părţi linariţă cu 10 părţi votcă şi se lasă 21 zile. În caz de tensiune crescută se iau câte 30-40 picături în decurs de 3-4 săptămâni.
Măturice (Sarothamus scoparium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de asemenea ceai. Se indică pentru faptul că ajută totodată şi la dezintoxicarea organismului de toxine.
Păducel (Crataegus oxycantha) -decoct din fructe care se vor face cu 2 linguriţe la 250 ml apă fierte 5 minute apoi strecurate. Se pot consuma 3-4 căni pe zi pe zi sau 20 picături tinctură pe zi de 3 ori, ca tratament. Se poate urma timp de 2-3 luni. Activ prin acidul crategic indicat în special la extrasistole sinusale ale hipertensivilor şi bolnavilor cu tulburări neuro-vegetative. 1 lingură de frunze şi flori mărunţi-te se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, după mese şi se vor consuma călduţe.
Roiniţă (Melissa officinalis)- 2 linguriţe infuzie la 250 ml- 3 căni pe zi. Se poate face tratament de lungă durată. În funcţie de cum este acceptată de organism se poate mări sau micşora doza.
Ruşcuţa de primăvară (Adonis vernalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se bea în cursul zilei. Se poate folosi 3-4 săptămâni.
Salvia (Salvia officinalis) –1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 500 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se ia câte 1 lingură de 3 ori pe zi. După 7 zile se face cu cantitate dublă de plantă şi se foloseşte timp de alte 7 zile. După trecerea acestei perioade se va face cu 4 linguriţe de plantă la 500 ml apă clocotită. Se lasă timp de 30 minute acoperit. Se strecoară apoi se consumă în cursul zilei. Această cură este bine să fie urmată timp de 2 luni apoi se va face o pauză de 7 zile şi se poate relua.
Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 500 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este şi un calmant nervos.
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) se va pune 1 lingură de plantă mărunţită la 250 ml apă şi se va fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Se consumă după mese. Poate calma bătăile repezi ale inimii şi îmbunătăţeşte activitatea inimii. Este de asemenea calmantă pentru sistemul nervos şi combate anxietatea, tensiunea nervoasă şi stresul.
-Tinctură din talpa gâştei câte 10-15 picături de 3 ori pe zi. Se vor lua înainte de mese.
Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris) 1 lingură de plantă mărunţită se va pune în 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Unguraş (Marrubium vulgare) 2 linguri de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Este unul dintre preparatele foarte eficiente. Ajută la normalizare ritmului cardiac datorită marubinei şi acidului marubic, are şi o acţiune expectorantă.
Se va alege din cele de mai sus cel care vă dă cele mai bune rezultate, apoi se va face un tratament de mai lungă durată cu acest tratament, sau se fac chiar tincturi din planta respectivă care se vor lua apoi câte 1 linguriţă de tinctură diluată la 100 ml apă cu 15 minute, înainte de mesele principale. Se poate face de asemenea tratament şi cu combinaţie de 2 sau chiar mai multe din plantele de mai sus.
Valeriană (Valeriana officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, după care se strecoară. Se poate folosi şi tinctura de valeriană câte 10 picături pe zi. Este cel mai puternic calmant, dar ajută şi la asigurarea unui somn liniştit. Este indicat deci şi celor cu insomni.
Vâsc (Vascum album)1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă rece. Se lasă acoperit peste noapte (8 ore), după care se strecoară, fără să se încălzească. Se poate consuma în cursul zilei. Este indicat în special celor care au şi tensiunea arterială mai ridicată. De asemenea acest macerat ajută la curăţirea arterelor.
Aritmii- se poate amesteca suc de coada şoricelului (30 picături) cu suc de rută (30 picături), care se vor pune într-un pahar de vin curat de struguri. Se pot consuma 1-2 pahare pe zi. Se mai poate folosi unguraşul foarte bine fiind extrem de eficient la acestea.
-Se dau prin robot 500 g lămâi, se amestecă cu 500 g miere şi 20 sâmburi pisaţi de caise. Se ia câte 1 lingură dimineaţa şi una seara.
Ceai calmant cardiac tip Plafar- se pot consuma 2-3 căni pe timp de 3-4 săptămâni. Se prepară conform indicaţiilor producătorului.
Ca suplimente se indică: magneziu (protejează celulele inimii, favorizează contracţiile ritmice ale acestuia şi de asemenea contribuie la relaxarea cordului- se indică 250 mg pe zi), potasiu (calmează bătăile inimii şi ajută la scăderea iritabilităţii fibrelor musculare cardiace- se găseşte în foarte multe legume).
-Polen de albine câte 20 g pe zi, în cure de 30 zile.
Buna ziua ma numesc Terezia si vreau sa stiu ce plante medicinale pot folosi in cazul bradicardiei cu batai lente ale inimii cu pauza tensiunea este de obicei 120/60 la o varsta de 68 de ani. Va multumesc.
ReplyDeleteBuna, Terezia, iti voi raspunde la intrebare punand o postare pe blog special pentru aceasta boala. Numai bine iti doresc si multa sanatate.
ReplyDelete