-->

Anorexia

ANOREXIA. (lipsa poftei de mâncare).

Tratament:
Se pot folosi una sau mai multe din plantele de mai jos: afin, albăstrele, aloe, anason, angelică, anghinare, busuioc, busuioc sălbatec, călţunaşi, cicoare, cimbru, coacăz negru, coada şoricelului, coriandru, creţişoară, fenicul, gutui, ghinţură, hrean, isop, lemnul Domnului, lemn dulce, leuştean, lichen de Islanda, mesteacăn, negrilică, obligeană, orz, paltin, păpădie, pătrunjel, pătrunjelul câmpului, pelin, pepene galben, podbal, revent, ridiche neagră, roiniţă,
rotunjoară, rozmarin, salcie, salvie, sănişoară, scaiul dracului, schinduf, schinel, scumpie, şofran, sparanghel, şofran, tarhon, trifoişte de baltă, troscot, turiţă mare, ţelină, unguraş, valeriană, verbină. Se fac ceaiuri care se vor consuma 2-3 căni pe zi din una sau mai multe plante.
Simptomul acesta se produce în foarte multe afecţiuni. Se va trata afecţiunea de bază în primul rând apoi se va fixa ore regulate de masă, regim variat, prezentat estetic.
Se îndepărtează grijile şi emoţiile, de asemenea orice preocupare psihică.
Viaţa cât mai puţin sedentară, exerciţii în aer liber, excursii, duşuri reci, sport fără exces, înot, plimbări.
Insuficienţa hepatică, anorexia, greaţa, vor trebui combătute cu ajutorul unui tratament energic. Regimul alimentar aici are un rol major.
Constipaţia cronică care este de foarte multe ori prezentă presupune un regim adecvat pentru fiecare caz în parte. În aceste cazuri de cele mai multe ori este suficient să se introducă în alimentaţie tărâţe de grâu. Pentru aceasta se vor lua tărâţele cu apă, lapte, ceai, după ce au fost măcinate fin cu râşniţa de cafea. Acestea vor ajuta şi la alimentarea organismului cu multe vitamine şi oligoelemente.
În cazurile mai grave se vor introduce ceaiuri laxative sau chiar ceai de coajă de Cruşin. Aici remarcăm faptul că ceaiul de rădăcină de lemn dulce ajută foarte mult nu numai la rezolvarea problemei digestive ci ajută chiar la vindecare.
În cazul uremiei se va trata uremia şi apoi se va trece la tratarea anorexiei.
În caz de pierdere ponderală mare se va cerceta cauza şi se va institui un regim alimentar cu pondere de sucuri şi alimente mai concentrate.
În toate cazurile se va scoate zahărul din alimentaţie şi se va înlocui cu miere de albine.
Încă o dată mai trebuie să amintim că pe lângă aceste tratamente este nevoie neapărat de tratarea afecţiunii care a produs acest simptom. Se vor respecta orele fixe de masă, regim variat, prezentat estetic.
Se vor îndepărta grijile, emoţiile, preocupările psihice.
Viaţa cât mai puţin sedentară, exerciţii în aer liber, excursii, duşuri reci, sport fără exces, înot, plimbări. Se va afla cauza care a produs afecţiunea respectivă. La adulţii peste 10 de ani trebuie de multe ori să ne gândim la un neoplasm.



Angelică- vin- 10 linguri de rădăcină de angelică mărunţite se pun la 1 litru de vin. Se ţin timp de 10 zile, apoi se strecoară. Se pune în sticle la rece. Se va lua câte 50 ml înainte de mese pentru mărirea poftei de mâncare.
Fenicul- o jumătate de linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute. Se strecoară şi se consumă înainte de mese cu 15 minute.
Reţeta 1: Vin tonic: 3 linguri de rădăcină de Ghinţură măcinată cu râşniţa de cafea se va macera cu 60 ml alcool de 60 grade pentru 24 ore, apoi se adăuga 1 litru de vin. Se lasă timp de 10 zile, agitând des sticla care este ermetic închisă. Se strecoară apoi şi se poate pune miere după gust. Se va lua 1 linguriţă de 3 ori pe zi diluată cu 100 ml apă. Se va lua înainte de mesele principale.
Reţeta 2: Vin cu seminţe de negrilică- se pun 2 linguriţe de seminţe la 1 litru de vin. Se fierb timp de 10-15 minute. Se strecoară şi se va bea câte 50 g cu 15 minute, înainte de mese pentru stimularea poftei de mâncare.
Reţeta 3: pastă din muguri de nuc cu miere- compoziţie: 100 g muguri de nuc, 200 ml apă, 150 g miere.
Preparare: Mugurii se spală şi se fierb la foc domol până lichidul scade la jumătate. Se zdrobesc bine mugurii, se lasă să se răcească şi se adaugă mierea. Compoziţia se amestecă bine până la omogenizare, se pune într-un borcan, închis ermetic la rece. Se poate păstra doar 2-3 zile la temperatura camerei sau 14 zile la rece după care devine toxic.
Administrare: copiii între 3-6 ani 1 linguriţă dimineaţa, între 6-12 ani 3 linguriţe pe zi, toate dozele se dau înaintea meselor. Se dă timp de 1 lună. Adulţii 3 linguri pe zi. Stimulează pofta de mâncare, accelerează metabolismul şi ajută la îngrăşare. Prin iodul ce-l conţin şi vitaminele B ajută la funcţionarea glandei tiroide, remediul fiind foarte folositor atât pentru prevenire cât şi pentru tratarea guşei endemice, de asemenea sporeşte rezistenţa la infecţii. Se dă şi la oboseală, slăbiciune, boli nervoase de tip astenic, insuficienţă glandulare şi sexuale.
Contraindicaţii: nu se dă diabeticilor.
Reţeta 4: Vin de obligeană: 50 g de rădăcină de obligeană se mărunţeşte cu ajutorul râşniţei de cafea. Se pune apoi într-un litru de vin preferabil roşu. Se ţine timp de 10 zile. Se astupă şi se ţine la temperatura camerei. Se agită zilnic. Se strecoară şi se poate adăuga 100 g de miere dacă nu aveţi contraindicaţii. Se va lua câte 1 lingură de 3 ori pe zi. Este indicat în anorexie, afecţiuni gastro-intestinale, lipsa poftei de mâncare. Are de asemenea certe proprietăţi tonice. Este util pentru copiii mofturoşi care pot bea 50 ml înainte de mese.
Reţeta 5. Vin de ţintaură. Se pun 2 linguri de plantă mărunţită la 1 litru de vin roşu sau negru. Se lasă timp de 10 zile agitând des. Se strecoară. Se ia câte 1 păhărel înainte de mese, iar copiii vor lua câte 1 linguriţă. Acesta ajută la refacerea poftei de mâncare. Se ia până ce pofta de mâncare revine.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment