-->

Anovulatia

ANOVULAŢIA.

Absenţa ruperii foliculului de Graaf.
Ciclurile menstruale în care nu se rupe folicului ovarian se numesc „cicluri anovulare”.
Această anomalie este trecătoare sau permanentă şi
suprimă, în ambele situaţii, funcţia generativă a ovarului prin lipsa de eliminare a ovocitului din interiorul foliculului.
Cunoaşterea acestei disfuncţii are importanţă în tratamentul sterilităţii femeii, din cauza sterilităţii –este de natură ovariană.


Tratament profilactic: supravegherea pubertăţii cu respectarea regulilor de igienă caracteristic acestei perioade de dezvoltare. Tratarea la timp a infantilismului şi hipoplaziei genitale. Tratarea tulburărilor menstruale, fie prin insuficienţă fie prin exces (amenoree, hipo şi oligomenoree, meno şi metroragii). Tratarea infecţiei pelvo-genitale acute şi cronice.
Tratament curativ: se poate face tratament cu:
-Seminţe de mărar-se vor măcina seminţele de mărar cu râşniţa de cafea transformându-se în praf. Se iau câte o linguriţă care se va pune sub limbă pentru 10 minute, apoi se va înghiţi cu puţină apă. Se face de 3 ori pe zi cu 30 minute înainte de mese.
-Inflorescenţe de morcov- se usucă şi se transformă în praf. Se iau ca seminţele de mărar.
-Tinctură de mlădiţe de zmeur. Se iau conform prospectului.
Se vor administra în prima parte a ciclului menstrual, adică în perioada când se dezvoltă foliculul de Graaf. Se va administra zilnic începând din a 7-a zi până în ziua a 14-a a ciclului. Tratamentul se repetă succesiv timp de 3-4 luni, respectându-se administrarea între a 7-a şi a 14-a zi a ciclului.
În cazurile rezistente la tratament se va aplica tratament medicamentos.
Pe lângă acestea se vor consuma multe sucuri de legume şi fructe care conţin vitaminele C şi de asemenea se vor consuma uleiuri vegetale inclusiv cel de soia care conţin vitamina E. Este necesar deoarece vitamina C prin acidul ascorbic contribuie la elaborarea progesteronului iar vitamina E întăreşte acţiunea acesteia. Aceste vitamine nu intervin direct în mecanismul ovulaţiei, ci influenţează funcţiile corpului galben şi ca atare, potenţează acţiunea hormonilor gonadotropi în tratamentul sterilităţii prin anovulaţie.

Reţeta 1:

lemn dulce 50 g, creţuşcă 4 linguri, coada racului –4 linguri. Se macină toate prin râşniţa de cafea şi se pun 1 linguriţă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, înainte de mesele principale cu 15 minute, timp de 1 an până rămâneţi gravidă.
Reţeta 2: seminţe mărar 50 g cerenţel rizomi 5 linguri, coada şoricelului 4 linguri, osul iepurelui 1 lingură. Se macină toate acestea cu râşniţa de cafea, apoi se va pune 1 linguriţă la 250 ml apă şi se fierbe 5 minute. Se acopere timp de 15 minute. Se beau 3 căni pe zi, înainte de mese perioade lungi de timp.
Reţeta 3: se pun 50 g năprasnic, 50 g seminţe mărar, 50 g lemn dulce şi 50 g schinduf. Se macină toate cu râşniţa de cafea transformându-se în praf. Se pune apoi 2 linguriţe din acest praf la 250 ml apă şi se lasă de seara până dimineaţa. Dimineaţa se mai pun alte 250 ml apă la foc cu 2 linguriţe de praf. Se lasă să fiarbă timp de 5 minute. Se acopere până se răceşte. Se strecoară ambele lichide, se amestecă şi se vor lua cu miere pe parcursul întregii zile, în trei reprize înainte de mesele principale cu 15 minute. Praful se păstrează în borcan ermetic închis, preferabil la rece şi învelit în hârtie. Se poate face un tratament de durată, până la rezolvarea problemei.
Se pot de asemenea folosi helioterapia, precum şi cure balneare în staţiunile cu ape hipercloruro-sodice (Ocna-Sibiului) sau sulfuroase.
În cazul în care acest tratament nu dă rezultatele scontate se va reverifica diagnosticul sau se va vedea dacă un tratament chirurgical nu este necesar (fixarea uterului, suspendarea ovarului în ptozele ovariene, etc).
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment