Angina pectorala
Este de fapt expresia aterosclerozei coronariene : ea traduce o circulaţie coronariană care nu poate satisface adaptarea aportului de oxigen şi de substanţe nutritive la nevoile metabolice ale miocardului.
Durerea anginoasă poate să îmbrace aspectul anginei de efort, a anginei de decubit sau a stării anginoase care prin frecvenţa, intensitatea şi durata acceselor dureroase, se poate încadra în angina instabilă.
Simptome: de fapt este vorba despre un disconfort toracic eventual sub formă de gheară, care se poate traduce prin dureri În partea stângă care pot iradia înspre mandibulă, umăr şi braţ, până la degetele 4-5 al mâini stângi.
Agravare: se poate agrava datorită eforturilor fizice, digestia, creşterile tensionale, anemia, emoţia, temperatura scăzută, altitudinea crescută, tahicardia, diabet, etc.
Tratament:
Se evită eforturile : fuga după tramvai, urcarea scărilor sau a pantelor, repaus moral. Bolnavul trebuie să cunoască necesitatea tratamentului: interzicerea fumatului, regim cu mese mici, nu prea copioase, regim hipotoxic, hipoclorurat, sărac în condimente: baza regimului este cel lacto-vegetarian, cu multe sucuri de legume şi fructe. Se evită frigul.
În criză se dă tinctură de valeriană 10 picături –1 linguriţă.
Se mai pot folosi următoarele plante medicinale: aloe (se preferă sucul din frunze sub diferite forme), angelică (este bun orice parte- plantă, rădăcină sau seminţe sub orice formă), anghinare (planta- infuzie), buberic (planta-infuzie), ceapa (în alimentaţie sau tinctură), coacăz negru (fructe sub orice formă sau frunze decoct), ienupăr (bace sub formă de cură 4-15-4), lămâi (suc proaspăt eventual cu miere), lemn câinesc (plantă- infuzie), limba boului (infuzie- plantă), mătreaţa bradului (plantă- decoct), mur (fructe sub orice formă şi frunze decoct), muştar negru (făină cataplasme externe), nap (rădăcină decoct sau cataplasme- frunze infuzie şi aplicate extern), năprasnic (plantă- infuzie), nuc (frunze- decoct), obligeană (rădăcină- praf se ţine sub limbă sau se face decoct intern), păducel (frunze şi flori- infuzie, fructe-decoct sau dulceaţă. Din toate se poate face tinctură), pin (ramuri tinere, conuri tinere verzi sau răşină- decoct sau siropuri şi tincturi intern şi extern se aplică tinctură), priboi (plantă- infuzie), rapiţă (plantă- infuzie), roiniţă (plantă- infuzie), rostopască (plantă- infuzie (doar 250 ml pe zi), secară (seminţe decoct sau încolţite, de asemenea făină extern), traista ciobanului (infuzie din plantă), troscot (infuzie din plantă- conţine acid salicilic în cantitate mare), turiţă mare (infuzie din plantă), vineriţă (plantă- infuzie).
Se mai poate lua:
Tinctura de propolis.
Se va lua tinctură de propolis făcută de Apicola. Este vorba despre tinctura de propolis 30%, care se găseşte de vânzare la toate magazinele Apicole din ţară. Aceasta este recoltată de pe suprafeţe mai mari de teren şi este mult mai eficientă ca cea recoltată de pe suprafeţe mai mici de teren.
Se va lua câte 2 picături de tinctură la fiecare 5 kg corp. Dacă aveţi 50 kg atunci va trebui să luaţi 20 de picături de 3 ori pe zi. Cel mai eficient este să se pună pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură, apoi se înghite. Se face acest lucru de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale.
Este bine să se ia o perioadă de minimum 15 zile, se poate însă lua şi ani de zile fără să producă efecte negative în organism. Este utilă fiind un antibiotic natural cu spectru mare de acţiune, care se poate lua fără antibiogramă. Trebuie doar să se testeze dacă nu există alergie la acest produs. Pentru aceasta se va pune 3-5 picături de tinctură pe o bucată de pâine şi se mestecă bine în gură, după care se înghite. Se face acest lucru seara. Dacă până dimineaţă nu apar fenomene alergice înseamnă că puteţi s-o luaţi fără teamă. Este bine ca tratamentul acesta să se facă zilnic cel puţin 15 zile, fără întrerupere.
Reţeta : compoziţie: frunze de păducel, frunze de vâsc, traista ciobanului, talpa gâştei. Se introduce câte 1 linguriţă rasă din fiecare plantă în 250 ml apă la temperatura camerei. Se lasă la macerat timp de 8 ore. Se strecoară apoi şi se va bea fracţionat în 3 reprize, în decursul unei zile, ultima parte de preferinţă, înainte de culcare.
Anumite substanţe active din traista ciobanului, vâsc, păducel sunt vasodilatatoare coronariene. Substanţele active din frunzele de vâsc au acţiune cardiotonică, iar din păducel şi talpa gâştei acţionează ca vasodilatatoare periferice şi sedative ale sistemului nervos. Păducelul acţionează ca bronhodilatator, favorizând astfel respiraţia.
Dieta:
Reduceţi grăsimile animale bogate în colesterol şi trigliceride: carne grasă, mezeluri, ouă, smântână, untură.
Renunţaţi definitiv la fumat şi la alcool. Reduceţi consumul cafelei doar la o cafea pe zi.
0 comentários:
Post a Comment