-->

Anemia feripriva

Anemia feriprivă (fierodeficitară, lipsa de fier) este cea mai răspândită formă de anemie și probabil cea mai frecventă carență alimentară întâlnită în lume.
Prevalența acestei boli este estimată la circa 600 de milioane de pacienți de pe întregul glob.

Carența de fier afectează producția de globule roșii (hemoglobină). Persoanele care suferă de anemie feriprivă prezintă deseori simptome de oboseală sau slăbiciune și tind să se albească la față.
Cele mai importante surse de Fe sunt carnea, cârnații și ficatul, deoarece laptele și ouăle îngreunează asimilarea fierului, în timp ce pâinea albă, cu toate că are o rată de resorbție bună, nu are o concentrație de Fe decât de cca. 10% din cea a pâinii integrale. Deoarece vegetarienii nu consumă carne, pește și alte produse animale, ei folosesc surse alternative care sunt si ele bogate in fier.
Numeroase alimente vegetale conțin printre altele și foarte mult Fe, cum ar fi condimentele (coriandru uscat, pătrunjelul, piperul negru și scorțișoara), păstăile (lintea), semințele de cereale (in special grau incoltit), oleaginoasele (susanul, macul, etc.), alunele si alte alimente (cum ar fi drojdia de bere care are 20 mgFe/100) . De exemplul, fasolea albă și boabele de soia conțin la 100 kcal până la opt ori mai mult Fe decât carnea de vită, scorțișoara chiar de peste douăzeci de ori mai mult. Prin urmare "te hraneste ceea ce asimilezi si nu cat mananci". In general pentru o mai buna asimilare a fierului in organism se consuma fructe precum: portocalele, capsunile si grapefruitul.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: afine, cătină, cimbrişor, coada şoricelului, fasole, nuc, sfeclă roşie, spanac, ţintaură, urzică,
-Afine- se consumă în timpul sezonului câte 1 lingură de fructe înainte de fiecare din cele 3 mese principale. Se poate din fructe uscate să se pună 4 linguriţe la 1 litru de apă seara şi dimineaţa să se fiarbă timp de 5 minute. Se strecoară apoi şi se va bea câte 1 cană înainte de fiecare din cele 3 mese principale. Se mai poate consuma: gem, dulceaţă, afinată.
-Cătină- fructe uscate se pun 1 linguriţă la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
-Cimbrişor- 1 ramură se mărunţeşte apoi se pune la o cană de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, întotdeauna după mese.
-Coada şoricelului-1 linguriţă de flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 mi-nute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
-Nuc- frunze- se pune 1 linguriţă de frunze la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Este indicată mai ales la cei care au avut hemoragii mai mari. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este şi hemostatic.
-Sfecla roşie- se face sub formă de salată. Se rade apoi se pune pe ea puţin suc de lămâie şi se mănâncă la fiecare masă. Mai eficient este sucul de sfeclă roşie care se poate consuma câte 50 ml de 3 ori pe zi, în combinaţie cu alte sucuri de exemplu din morcov sau chiar din fructe. Aceasta ajută la formarea sângelui. Este bine să se consume acest suc după mese.
-Urzică (urtica dioica) 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este unul dintre ceaiurile cele mai efi-ciente la această formă de anemie. Conţine şi vitamine A,B, C, K. Este utilă în anemii şi chiar la leucemii
-Combinaţie: cătină albă, urzică, teci de fasole fără seminţe, ţintaură şi coada şoricelului. Tecile de fasole(1 linguriţă) se fierb timp de 10 minute apoi se pune celălalt amestec 1 lingură apoi se stinge focul şi se lasă timp de 15 minute, după care se strecoară. Se beau 3 căni de ceai pe zi cu 30 minute înainte de mesele principale.
Toate ceaiurile se pot îndulci după gust cu miere de mană care conţine de 4 ori mai mult fier ca celelalte soiuri de miere.
Alimente indicate: sfeclă roşie, spanac, ficat sau splină de vită sau viţel-grătar sau fiartă. Grâu încolţit, măduvă de oase de vită, carne, cereale încolţite, gălbenuş de ou, pătrunjel, măcriş, mor-covi, varză, ciuperci, fructe de sezon.
Hercules”- preparat naturist care se găseşte le magazinele naturiste- se consumă conform indicaţiilor producătorului.
Multifruct total 1”- se găseşte la toate magazinele naturiste şi se ia conform prospectului produ-cătorului.
Combinaţii de sucuri:
-50 ml sparanghel, 150 ml morcovi.
-100 ml morcovi, 100 ml spanac.
-180 ml varză, 20 ml suc pătrunhel.
-100 ml sfeclă, 100 ml spanac.
-100 ml sfeclă, 50 ml urzici, 50 ml pătrunjel
-50 ml sfeclă, 50 ml morcovi, 20 ml pătrunjel, 30 ml ţelină.
Băi cu mărar, mentă şi cimbru- o mână de plante mărunţite se pun la 2 litri de apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară apoi în cadă unde se stă timp de 20 minute.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment