-->

Anemia pernicioasa


Anemia pernicioasă, numită şi anemia Biermer, este o afecţiune sangvină caracterizată prin tulburarea funcţiilor eritrocitelor (globulele roşii ale sângelui), determinate de absorbţia deficitară a vitaminei B12 din tubul digestiv.

Cauza principală a anemiei pernicioase este secreţia inadecvată a factorului intrinsec de către mucoasa gastrică. Factorul intrinsec este o substanţă care contribuie la absorbţia vitaminei B12 din tubul digestiv. Secreţia lui este insuficientă în afecţiuni ale mucoasei gastrice (gastrita atrofică sau atrofia gastrică), în lipsa unui mediu acid în sucul gastric (hiposecreţie de acid clorhidric sau aclorhidrie), ori în rezecţiile chirurgicale ale stomacului.

Manifestările anemiei pernicioase sunt cele ale sindromului anemic, cu tegumente palide, puţin gălbui, aspre şi uscate, părul şi unghiile sunt friabile, apar arsuri pe limbă, tulburări gastro-intestinale (greaţă, vărsături, lipsa poftei de mâncare, constipaţie, digestie tulburată), scăderea în greutate, oboseală, dificultate la mers. În anemia pernicioasă apar şi manifestări nervoase: furnicături şi amorţeli ale unor părţi din corp (parestezii). La unele persoane pot să apară stare subfebrilă (37-37,5 grade Celsius), o pigmentare mai pronunţată a mâinilor sau o mărire a splinei (splenomegalie).
Tratamentul se face cu vitamina B12 prin injecţii deoarece pe gură este dificil de administrat. Deci se va aplica doar tratamentul instituit de medicul de specialitate. Aplicarea prea târziu a tratamentului este foarte periculoasă deoarece pot să apară foarte multe complicaţii greu de tratat.
Royal tonic- un preparat naturist care se va administra conform indicaţiilor producătorului.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment