Amiloidoza
AMILOIDOZA.
Boală gravă a metabolismului proteic care apare de obicei secundar, în urma unor supuraţii cronice prelungite, bronşiectaziei, osteomielitei, tuberculozei, reumatismului cronic, etc.
Boala se manifestă prin depunerea unor
mase mari de amiloid (compus dintr-o albumină specială) în pereţii vasculari precum şi în ţesutul conjunctiv interstiţial al diferitelor organe. Semnele principale sunt mărimea de volum a splinei, ficatului, albuminurie mare, edeme, diaree.
In primul rând se va respecta cu stricteţe regimul alimentar impus de către medicul specialist şi care diferă pentru fiecare caz în parte şi de asemenea se va respecta tratamentul medicamentos.
Tratamentul naturist poate să vină în ajutorul celui medical, dar nu să-l înlocuiască în totalitate.
In funcţie de simptomele fiecărui caz se va institui tratamentul adecvat.
In toate cazurile se va încerca tratamentul cu propolis.
Cel mai eficient antibiotic natural fiind acesta şi în cazul în care el va fi aprobat de către medicul specialist poate să înlocuiască cu succes orice alt antibiotic de sinteză la această afecţiune. Se va lua pentru tratament câte 2 picături de propolis la fiecare 5 kg\ corp de trei ori pe zi. Este bine ca dimineaţa să se ia la trezire, la amiaza înainte de mese cu 15 minute, iar seara să se ia doar înainte de culcare, pentru a rămâne mai mult timp în contact cu acest produs organismul. Pentru a se lua corect este bine ca acesta să fie pus pe un miez de pâine şi apoi amestecat în gură şi înghiţit. În acest fel nu va rămâne nici pe vas, nici pe linguriţă şi se va putea verifica ce cantitate se ia de fiecare dată. În plus cu amidonul din pâine este mult mai util în tratament. De asemenea prin mestecarea în gură va fi în contact mai mult timp cu mucoasa din gură lucru foarte util.
Pentru că acest produs poate să îngălbenească dantura, se va spăla cel puţin de 2 ori pe zi cu sare. Pentru aceasta se va pune pe periuţa de dinţi sare alimentară, cu care se vor freca dinţii. Sarea va albi dantura şi totodată o va curăţa. Unii care sufereau de paradentoză, după o lună de asemenea tratament au observat că s-au vindecat şi de această afecţiune.
Propolisul este un antibiotic care poate fi administrat ani de zile fără să producă efecte secundare nedorite, ca alte antibiotice de sinteză. Sunt cazuri în care apicultorii au consumat ani de zile propolis în cantităţi destul de mari şi nu au avut nici o reacţie nedorită.
De asemenea tinctura 30%, care se produce la Apicola este mult mai eficientă în comparaţie cu celelalte, pentru că este recoltată de la foarte multe familii de albine şi datorită acestui fapt este mai activă.
In cazurile în care se doreşte, se va putea consuma cât mai multe sucuri de legume şi fructe, care ajută foarte mult la toate cazurile.
Sunt indicate în special următoarele sucuri: morcov, pătrunjel ( 1\10 din toată cantitatea de suc), ţelină, păstârnac, castravete, salată verde, sfeclă roşie, fructe ori de care sunt în comerţ la momentul respectiv. Se va putea consuma până la 1,5-2 litri de suc proaspăt pe zi. Consumul acestuia va face ca revenirea organismului la normal să se facă mai repede. Consumul sucurilor însă vor trebui să fie introduse doar treptat. La început se va da doar 50 de ml diluat şi în funcţie de reacţia organismului, se va mări treptat cantitatea de suc. În caz contrar se va produce un efect nedorit şi este păcat ca să nu se poată omul folosi de aceste produse. Deci veţi folosi cu cumpătare şi numai după ce s-a obişnuit organismul se va ajunge la cantitatea de 200 ml de trei ori pe zi, cât este necesar, sau se poate chiar la cantităţi mai mari, în funcţie de toleranţa individuală.
Dintre plante pentru tratament menţionăm următoarele: albăstrele, anghinare, brad, brusture, castravete, cimbru, cireş, pepene roşu, coacăz, drobiţă, iarbă neagră, tătăneasă, izmă, nalbă, năvalnic, năprasnic, nemţişori de câmp, păpădie, urechelniţă, urzică. Acestea se vor lua în felul următor:
Albăstrele (Centaurea cyanus)-conţine alcaloizi, hidrocarburi şi terpinoide. Se folosesc florile. Se va lua o linguriţă de flori mărunţite care se vor pune în 250 ml de apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi.
• Anghinare (Cynara scolymus)- conÅ£ine cumarină, flavonozide, etc. Se va pune o linguriţă de plantă mărunÅ£ită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi. Este indicat în special la cei care sufere ÅŸi cu ficatul.
• Brad- se indică mai ales datorită faptului că are posibilitatea să distrugă microbii. Se vor folosi pentru aceasta vârfurile ramurilor tăiate mărunt. O lingură de asemenea rămurele tăiate mărunt se vor fierbe pentru 15 minute în 250 ml apă. Se strecoară apoi ÅŸi se va bea călduÅ£. Se mai poate folosi răşina 20g (2 linguri),care se va pune în 100ml de alcool de 70 de grade, până se topeÅŸte după care se va lua câte o linguriţă diluată de trei ori pe zi. Este un medicament care contribuie foarte mult ÅŸi la cicatrizare.
• Brusture (Arctium lappa), este indicat ÅŸi pentru cei care sufere de lipsa poftei de mâncare. Se va folosi rădăcina mărunÅ£ită. O linguriţă de rădăcină mărunÅ£ită se va fierbe pentru 10 minute în 250 ml apă. Se poate consuma în cursul unei zile până la 3 astfel de ceaiuri.
• Castravete, sucul de castravete este indicat pentru mărirea diurezei, adică pentru a se mări cantitatea de urină eliminată din organism. In special este destinat celor care au reÅ£ineri de apă în organism cu edeme. Se poate consuma atât castravetele la masă cât ÅŸi sub formă de suc în amestec cu alte sucuri, în cantitate de minimum 50 ml de trei ori pe zi.
• Cimbru (Sautreja hortensis)-are tanin, mucilagii ÅŸi substanÅ£e antibiotice. Se va pune 2 linguriÅ£e de plantă mărunÅ£ită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, se strecoară. Se pot consuma 3 astfel de ceaiuri pe zi. Este foarte eficient ca dezinfectant. Se indică ÅŸi celor care mai au în plus ÅŸi afecÅ£iuni respiratorii.
• CireÅŸ- se indică consumul cireÅŸelor chiar sub formă de cură, dacă este cumva sezonul cireÅŸelor. Se va putea în acest caz să se consume la fiecare masă câte 500 g de cireÅŸe proaspete. In cazul în care nu este sezon se va face ceai din codiÅ£ele cireÅŸelor. Se vor pune o mână de codiÅ£e la 500 ml de apă. Se vor fierbe apoi timp de 15 minute. Se strecoară ÅŸi se va consuma în cursul zilei.
• Pepene roÅŸu- se consumă zilnic dacă este sezon minimum câte 500 g la fiecare masă. Este indicat să fie consumat înainte de masă ÅŸi nu după cum se face de obicei, greÅŸit.
• Coacăze (Ribes nigrum) fructele sunt diuretice, astringente
(conţin tanin şi vitamina C), antibiotice renale. La fel de utile pot fi însă şi frunzele. Se va face deci unul din următoarele: a) frunze mărunţite o linguriţă se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi. B) se vor consuma de trei ori pe zi fructe proaspete câte 50g sau se va folosi sirop( o linguriţă de 3 ori pe zi) sau orice altă formă.
• Drobiţă (Genista tinctoria), are ulei eteric, substanÅ£e amare, etc. Este foarte indicată în cazurile în care există ÅŸi dureri. Se va pune o cantitate de 2 linguriÅ£e de vârfuri florifere la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi.
• Iarbă neagră (Calluna vulgaris) conÅ£ine arbutină, acizi, tanin, etc. Se folosesc flori mărunÅ£ite o linguriţă, care se va pune în 250 ml apă clocotită. Se pot folosi 2 astfel de ceaiuri pe zi.
• Tătăneasă (Symphytum offricinalis) conÅ£ine substanÅ£e mucilaginoase, tanante, alcaloizi, etc. Se va folosi rădăcină mărunÅ£ită. 1 linguriţă de rădăcină mărunÅ£ită se va pune la 250 ml de apă. Se va fierbe timp de 15 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi.
• Izmă (mentă Mentha crispa), are în principal carvonă, ulei volatil, etc. Este o plantă care poate ajuta ÅŸi în cazul durerilor. Se va pune 2 linguriÅ£e de plantă mărunÅ£ită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 astfel de ceaiuri pe zi.
• Nalbă (Malva silvestris), are tanin, mucilagii, etc. Se indică mai ales pentru că este emolientă ÅŸi cicatrizantă, dar ÅŸi antibiotică, ne dând voie să se mai înmulÅ£ească microbii. Se poate folosi planta întreagă cu rădăcină cu tot. Se va pune 2 linguriÅ£e de plantă mărunÅ£ită la 250 ml apă care se va fierbe apoi timp de 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Se poate de asemenea folosi doar frunzele, caz în care se poate pune planta în apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară ÅŸi consumă.
• Năvalnic(Phillitis scolopendrium),conÅ£ine tanin, mucilagii, etc. Se va face din rădăcini pisate care se vor pune 1 linguriţă la 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 5 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi.
B) Din plantă mărunţită se vor pune 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se vor putea consuma 2 căni în cursul unei zile.
• Năprasnic(Geranium robertianum), conÅ£ine tanin ÅŸi substanÅ£e amare. Din cauza uleiului eteric este bun ÅŸi pentru efectul analgetic pe care-l are. Acesta are renumele că opreÅŸte ÅŸi orice scurgere ÅŸi se poate da ÅŸi la cei care sufere de cancer. Se vor pune 2 linguriÅ£e de plantă mărunÅ£ită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2 astfel de ceaiuri. Este util de asemenea ÅŸi pentru femeile care doresc să aibă copii. Se mai poate lua sub formă de praf fin realizat cu râşniÅ£a de cafea. Se va lua în acest caz un vârf de cuÅ£it de praf care se va pune sub limbă, de 3 ori pe zi înainte de mesele principale. Se va înghiÅ£i cu puÅ£ină apă.
• NemÅ£iÅŸori de câmp (Delphinium consolida), conÅ£ine substanÅ£e amare, tanin ÅŸi alcaloizi specifici. Este foarte utilă ÅŸi în cazul durerilor, dar se ia cu precauÅ£ie ne depăşindu-se doza deoarece este o plantă veninoasă. Este utilă ÅŸi la femeile care doresc să aibă copii. Se va face un ceai din 1 linguriţă de plantă care se va pune la 500 ml apă clocotită. Se strecoară. Se va consuma cu linguriÅ£a luând 1 linguriţă la 2 ore.
• Păpădie (Taraxacum officinale), conÅ£ine: inulină, substanÅ£e amare, tanin, rezine, mucilagii. Se va folosi rădăcina care se mărunÅ£eÅŸte ÅŸi se va pune 1 linguriţă de rădăcină mărunÅ£ită la 250 ml apă. Se va fierbe apoi timp de 15 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Este indicată în special la cei care mai au ÅŸi dereglări glandulare sau afecÅ£iuni la ficat.
• Urechelniţă (Sempervivum tectorum), se foloseÅŸte în special când există dureri. Se ia 1 linguriţă de plantă care se va pune mărunÅ£ită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi.
• Urzică (Urtica dioica), conÅ£ine tanin, vitamina K, ÅŸi este indicată în cazul când se pierde ÅŸi sânge în urină. Este foarte utilă în oprirea hemoragiilor, dar ÅŸi pentru mineralele care le poate aduce în organism. Se vor pune 2 linguriÅ£e de vârfuri de plantă mărunÅ£ite, în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se vor consuma 2-3 ceaiuri pe zi în cursul zilei, sau mai bine înainte de mese cu 15 minute.
Se vor face ceaiuri în funcţie de preferinţa personală, dar se vor consuma minimum un litru de lichide sub formă de ceai pe zi. Prin acest lucru se va putea menţine filtrul renal în funcţie şi nu se va ajunge la insuficienţă renală.
Tratamentul la această afecţiune este unul de durată şi este bine să se facă cu toată seriozitatea pentru că de multe ori dacă nu se face tratamentul corect se întâmplă accidente uneori mortale.
0 comentários:
Post a Comment