-->

Amigdalita cronica


Amigdalita, cunoscuta si sub numele de angina sau „rosu in gat”, este o boala contagioasa - mai frecventa la copii - care se manifesta prin infectarea sau inflamarea amigdalelor palatine, semn ca agentii patogeni castiga teren, ca „bariera” reprezentata de amigdale este pe cale sa cedeze.



Se poate recunoaste cu usurinta dupa durerea intepatoarea de la nivelul gatului, dar si cu ochiul liber, deoarece amigdalele devin rosii, isi maresc volumul si cateodata au pe pe suprafata lor puncte albe cu puroi (in cazul amigdalitei pultacee).

Cele mai multe cazuri de amigdalita se intalnesc la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani, insa asta nu inseamna ca este o afectiune care ocoleste adultii. Orice persoana poate suferi de aceasta afectiune de mai multe ori de-a lungul vietii.

Simptomele amigdalitei
Amigdalita este in foarte multe cazuri confundata cu raceala sau gripa, pentru ca simptomele ei sunt asemanatoare cu cele ale acestor afectiuni. Ba mai mult, uneori au la baza aceleasi cauze. Cele mai frecvente simptome ale inflamarii amigdalelor sunt:


  1. Gat inflamat, dureri de gat si dificultati de inghitire - Bacteriile si virusurile provoaca inflamarea amigdalelor, astfel incat apar in mod automat dificultatile la inghitire, durerile in gat sau senzatia de usturime.
  2. Amigdale umflate, rosii sau cu puncte - La examinarea amigdalelor se observa daca acestea sunt inflamate, rosii si prezinta puncte de culoare alba, cu puroi.
  3. Febra - Organismul incearca sa se apere de atacul bacteriilor si a virusurilor si creste temperatura la peste 38 de grade in incercarea de a le distruge.
  4. Dureri de urechi - Se pot resimti dureri si la nivelul urechilor, acesta iradiand de la amigdale, nasul, gura si urechile fiind conectate intre ele.
  5. Dureri de cap - Durerea de la nivelul amigdalelor poate cauza si migrene suparatoare, puternice si greu de ignorat.
  6. Respiratie urat mirositoare - Bacteriile sunt cele responsabile de mirosul neplacut si ori de cate ori exista infectii, apare si mirosul specific lor. Acest simptom se intalneste in mod special in cazul amigdalitei cronice criptice (amigdalita cazeoasa sau cazeum).
  7. ​Voce schimbata - Amigdalele sunt situate in apropierea corzilor vocale. Astfel, problemele de la nivelul lor influenteaza in mod automat functionarea corzilor vocale si claritatea vocii. Cei care sufera de amigdalita au vocea ragusita si in unele cazuri isi pot pierde temporar vocea.
  8. Dificultati in miscarea gatului - Din cauza durerilor puternice si a inflamarii, miscarea gatului devine dificila, pentru ca este insotita de durere.
  9. Dispneea - Reprezinta dificultate in respiratie si esteun simptom des intalnitr in cazul amigdalitelor.
  10. Rinoreea - Prezenta secretiilor nazale


Se vor putea folosi următoarele plante medicinale: brad, buberic, busuioc, cartof, căpşun, ceapă, cerenţel, coacăz negru, coada calului, creţuşcă, crin alb, lămâi, lichen de Islanda, măr, mur, muşeţel, năprasnic, nuc, pătlagină, pătrunjelul câmpului, porumb, secară, smochine, sorbestrea, tei, toporaş, turiţă mare, zmeur.
În toate cazurile se va încerca tratamentul cu tinctură de propolis sau muguri de plop negru care este foarte eficient. Se va lua tinctură de propolis făcută de Apicola. Este vorba despre tinctura de propolis 30%, care se găseşte de vânzare la toate magazinele Apicole din ţară. Aceasta este recoltată de pe suprafeţe mai mari de teren şi este mult mai eficientă ca cea recoltată de pe suprafeţe mai mici de teren.
Se va lua câte 2 picături de tinctură la fiecare 5 kg corp. Dacă aveţi 50 kg atunci va trebui să luaţi 20 de picături de 3 ori pe zi. Cel mai eficient este să se pună pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură, apoi se înghite. Se face acest lucru de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale.
Este bine să se ia o perioadă de minimum 15 zile, se poate însă lua şi ani de zile fără să producă efecte negative în organism. Este utilă fiind un antibiotic natural cu spectru mare de acţiune, care se poate lua fără antibiogramă. Trebuie doar să se testeze dacă nu există alergie la acest produs. Pentru aceasta se va pune 3-5 picături de tinctură pe o bucată de pâine şi se mestecă bine în gură, după care se înghite. Se face acest lucru seara. Dacă până dimineaţă nu apar fenomene alergice înseamnă că puteţi s-o luaţi fără teamă. Este bine ca tratamentul acesta să se facă zilnic cel puţin 15 zile, fără întrerupere.
De asemenea se va introduce în alimentaţie cât mai multe sucuri proaspete de legume şi fructe care se prepară pe loc şi se consumă înainte de a se oxida.
Dacă este posibil se va întării imunitatea organismului, iar după trecerea afecţiunii se va căuta să se întărească imunitatea corporală. Când este vorba despre o simplă durere de gât, fără febră sau ganglioni măriţi încercaţi mai întâi remediile din casă.


Infuzie de flori de soc- se pun 2 linguriţe de flori mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Are efect foarte bun producând o transpiraţie mai abundentă.
O remarcă deosebit de interesantă: există anumite plante ca: scorţişoară, cuişoare, ghimber, etc, care deşi sunt plante aromate sunt foarte eficiente. Se pun 1 linguriţă la 250 ml de apă clocotită şi se lasă apoi 10 minute acoperite. Se strecoară şi se pot consuma 2- 3 căni pe zi. Sunt eficiente şi pentru distrugerea microbilor şi virusurilor din organism.
Mai notez o plantă deosebit de utilă în tratament şi anume ciuboţica cucului- aceasta se preferă să se folosească rădăcina. Se va pune 1 linguriţă de plantă mărunţită în 250 ml apă şi se va fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Mai eficient este dacă se va pune în acest ceai şi suc de lămâie şi miere după gust (dacă nu există contra indicaţii). Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este util şi pentru calmarea nervoasă care o produce.
Apa. Faceţi o gargară cu apă sărată la primele simptome ale guturaiului şi apoi puneţi un ceai cu multă lămâie şi miere din plantele de mai sus şi beţi-l cald ca metodă de prevenire.
-Ardei iute- dacă vi se înfundă sinusurile consumaţi ardei iute şi vi se vor desfunda imediat.
-Dacă aveti nasul înfundat respiraţi deasupra unui vas în care fierbe muguri de pin, eucalipt, brad, ghimber, mentă sau chiar uleiuri esenţiale de: mentă sau eucalipt.
Se poate să se pună tărâţe de grâu 4 linguri la litru şi se lasă 12 ore, apoi se bea apa aceasta. Este un tratament foarte simplu care face să treacă guturaiul.
Cimbrul- Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat să se folosească îndulcit cu miere. Este un bun antiseptic.
Ghimbirul şi usturoiul au puternice proprietăţi antiseptice. Se pot găsi şi sub formă de capsule la magazinele naturiste, sau ca plantă cu care se face ceai, sau se ia praf ghimbirul şi usturoiul crud în alimentaţie fiind mult mai activ aşa.
Roiniţa- se foloseşte pentru efectul antiseptic. Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat să se folosească îndulcit cu miere.
Schinduful- Se face un ceai din 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat să se folosească îndulcit cu miere. Foarte util pentru desfundat nasul. Acest ceai se poate folosi şi la spălături nazale, dacă se pune o linguriţă de sare în acest ceai. Este un foarte bun decongestionant. Se poate înlocui cu feniculul.
Socul- flori- Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat să se folosească îndulcit cu miere. Este foarte util pentru favorizarea transpiraţiei şi reducerea febrei.
Miere şi lămâie. Se amestecă 1 linguriţă de miere cu câteva picături de suc de lămâie. Luaţi pentru a uşura senzaţia de iritare în gât.
De asemenea se poate consuma borş din tărâţe de grâu, în orice cantitate.
Se consumă multă vitamina C naturală din fructe proaspete.
Frunze de nuc 2-3 linguri se pun la 250 ml şi se fierb în 250 ml apă timp de 10 minute. Se strecoară şi apoi se pun comprese cu acest lichid extern.
Dacă amigdalita se repetă des se indică tratamentul chirurgical.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment