-->

Afectiuni neuro-psihice

Afecţiuni neuro-psihice.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: angelică, cartofi, ciuboţica cucului, ciumăfaie, do-vleac, fasole, ghiocel, hamei, hrean, isop, levănţică, mac, măcriş, morcov, nuc, obligeană, omag, ovăz, păducel, pelin, ridiche, roiniţă, salată, saschiu, sfeclă, şovârf, sunătoare, talpa gâştei, tei, trifoişte de baltă, ţelină, untul pământului, ventrilică.
Modul de folosire al plantelor medicinale:
Angelica (Angelica arhangelica) Vin de angelică- se pune 20 g de rădăcină de angelică la 1 litru de vin alb. Se ţine apoi timp de 8 zile agitând zilnic la temperatura camerei. Se strecoară şi se poate folosi câte 50 ml de vin pe zi în toate afecţiunile psihice sau neurologice fiind foarte eficient. Se ia înainte de masă cu 30 minute.
Cartofi (Solanum tuberosum) se indică să se dea suc de cartofi crud cât mai proaspăt, în orice caz înainte de a se oxida. Acesta contribuie la liniştirea nervoasă datorită solaminei şi altor substanţe care le conţine. Este excepţional în combinaţie cu suc de salată verde.

-Suc de cartofi şi salată- consumaţi o jumătate de pahar de suc de cartofi peste care puneţi în completare sucul de salată, înainte de masa de dimineaţa şi de prânz timp de 15 zile. Este un relaxant blând al sistemului nervos şi combate durerile cronice de cap.
Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi rădăcina tot la fel preparat şi cu aceleaşi indicaţii.
Ciumăfaie (Datura stramoniu) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma în cursul zilei fără să se depăşească această doză. Asigură o calmare nervoasă. Este o plantă toxică.
Dovleac (Curcubita peppo) se consumă pulpa de dovleac pentru efectul laxativ care-l are şi este foarte indicat să se folosească şi pentru efectul de liniştire al nervilor.

Suc de dovleac. Se consumă seara la culcare, câte 100 ml de suc de dovleac amestecat cu o jumătate de pahar de suc de morcovi. Se indică în cazul în care aveţi insomnii, sau un somn agitat.
Fasole (Phasoleum vulgaris) se macină boabele şi se dă o linguriţă de praf de 3 ori pe zi, fără să fie încălzit ci eventual numai în amestec cu apă. Este eficient pentru calmarea întregului organism şi conţine şi foarte multe vitamine şi mai ales minerale.
Ghiocel (Galanthus nivalis) se pune bulb mărunţit 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Este util pentru efectul de refacere al nervilor.
Hamei (Humulus lupulus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este util pentru efectul calmant. Se indică în special în isterie şi excitaţii sexuale.
Hrean (Armoracia rusticona) se rade şi se amestecă în părţi egale cu miere. Se ia câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, pentru refacerea nervilor. Extern se poate aplica sub formă de cataplasmă cu alcool sanitar pentru refacerea nervilor şi a circulaţiei sângelui.
Isop (Hissopus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se folosea încă din antichitate (chiar şi în Biblie este pomenit) pentru refacerea nervilor.
Levănţică (Lavandula angustifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se folosea încă din antichitate (chiar şi în Biblie este pomenit) pentru refacerea nervilor.
Mac (Papaver rhoeas) se indică folosirea petalelor. 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate da şi copiilor. În cazurile de agitaţii puternice, insomnie, etc se pot folosi capsulele de mac.
Măcriş (Rumex acetosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se indică datorită mineralelor fiind un calmant natural.
Morcov (Daucus carota) se indică folosirea sucului de rădăcină proaspăt obţinut şi consumat pe loc imediat ce s-a produs. Se poate consuma câte 200 ml de 3 ori pe zi, preferabil înaintea meselor cu 15 minute. Se poate administra şi în combinaţie cu alte sucuri.


Nuc (Juglans regia) se indică folosirea nucilor în cantitate cât mai mare pentru faptul că conţin lecitină şi foarte multe minerale şi vitamine, utile nervilor. În general se indică şi pentru refacerea nervilor sau pentru cei sănătoşi în perioadele de examene sau când au parte de mai mult stres.
Obligeană (Acorus calamus) se indică să se ia un vârf de cuţit de rădăcină mărunţită care se va pune în gură, pentru 5 minute, apoi se va înghiţii cu apă. Se face acest lucru de 3 ori pe zi în cazurile grave sau se pune 1 linguriţă de rădăcină la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu linguriţe în cursul întregii zile. Este foarte eficientă pentru calmarea stomacului şi intestinelor asigurând totodată şi reglarea glandulară.
Omag (Aconitus napellus) se foloseşte doar extern, intern fiind cea mai puternică otravă naturală. Se pune rădăcină 50 g la 250 ml alcool sanitar. Se ţine timp de 15 zile agitând zilnic. Se strecoară şi apoi se poate folosi la tamponamente locale. Se va avea grijă să nu se aplice pe pielea rănită pentru că poate otrăvii. Este cel mai puternic calmant producând anestezierea locului unde se aplică. Se pot face şi creme cu diferite mase grase (smântână, unt, untură, lanolină, ulei, etc) cu care se va putea unge local pentru calmarea durerii. Este utilă în orice durere.
Ovăz (Avena sativa) se indică folosirea sucului obţinut din mlădiţe tinere de plantă. Se consumă minimum 1 linguriţă de suc din acesta pe zi, pentru efectul de refacerea nervilor. Există şi în magazinele naturiste gata preparat de diferite firme şi în acest caz se indică folosirea conform indicaţiilor producătorului.
Păducel (Crataegus monogyna) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze şi flori- în cazul în care se folosesc fructele se foloseşte cantitate dublă.) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este un calmant nervos inclusiv al muşchiului cardiac.
Pelin (Artemisia absinthum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. În general se foloseşte pentru afecţiunile digestive şi foarte puţin pentru afecţiunile neuro-psihice cu toate că are efecte deosebite în foarte multe boli neuro-psihice.
Ridiche (Raphanus sativus niger) în general se cunoaşte acţiunea de stimulent al secreţiilor şi mai puţin de calmant al nervilor. Se poate folosi însă cu succes şi pentru aceasta în combinaţie cu alte plante fiind şi mai activă (cu suc de morcovi şi salată de exemplu).
Roiniţă (Melissa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Asigură calmarea nervoasă şi buna dispoziţie. Se cunoaşte acest efect şi s-a folosit încă din antichitate.
Salată (Lactuca sativa) -Suc de cartofi şi salată- consumaţi o jumătate de pahar de suc de cartofi peste care puneţi în complectare sucul de salată, înainte de masa de dimineaţa şi de prânz timp de 15 zile. Este un relaxant blând al sistemului nervos şi combate durerile cronice de cap.
Saschiu (Vinca minor) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Ajută la refacerea nervilor.
Sfeclă (Beta vulgaris rubra) cea mai eficientă este cea roşie. Se foloseşte crudă sau sub formă de suc în amestec cu alte legume, datorită conţinutului mare în magneziu şi alte minerale. Se poate consuma ca suc câte 200 ml de 3 ori pe zi. Este foarte bine ca acesta să se consume înaintea meselor.
Sovârf (Origanum vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se dă în special în combinaţie cu alte plante fiind foarte util ca şi calmant.
Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este planta care se foloseşte cel mai mult în cazurile depresiilor.
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Asigură o liniştire nervoasă.


Tei (Telium tomentosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori fără bractee) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Asigură o liniştire nervoasă şi poate fi folosit şi la copii.
Trifoişte de baltă ((Menyanthes trifoliata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se indică datorită mineralelor care le conţine.
Ţelina (Apium graveolens)- este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos şi hipotensor, acţionând şi asupra epitelului renal, determinând creşterea urinei eliminate. Stimulează activitatea de drenare a bilei, provoacă apariţia ciclului menstrual întârziat. Se fierb 3 linguri de rizomi mărunţiţi la 1 litru de apă timp de 20-30 minute. Strecuraţi şi apoi beţi 2 căni pe zi. Se pot folosi şi frunzele- 4 linguri de frunze mărunţite se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
Untul pământului (Tamus communis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se foloseşte şi extern pentru efectul calmant, fiind indicat sub diferite forme (cu spirt, vin unguent, smântână, etc) pentru calmarea diferitelor dureri.
Ventrilică (Veronica officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Indicat în diferite dureri, pentru calmarea lor şi pentru efectul de refacere celulară.
Unele dintre afecţiunile sistemului nervos se manifestă fie prin hiperactivitate, dureri de cap, somn agitat, fie prin stări de somnolenţă, slăbiciune, ameţeală. Câteva băuturi din legume şi fructe pot contribui în mare măsură la ameliorarea acestor tipuri de suferinţă. Astfel acţiune calmantă au băuturile din dovleac, cartofi, usturoi, salată, care se indică în cazuri de surescitare nervoasă, insomnie, dureri de cap. În stările de apatie, scădere a puterii de concentrare, sunt utile băuturile ce conţin hrean, ceapă ridichi, etc.
-Ridiche, sfeclă, morcovi. Amestecaţi în părţi egale şi beţi de 3 ori pe zi înainte de mese câte 100 ml de asemenea suc. Este indicat ca acest suc să-l consume persoanele slăbite, apatice, surmenate. Se poate face acest lucru perioade lungi de timp.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

1 comentários: