Afectiuni respiratorii
Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, anason, brad, brustur, busuioc, călţunaşi, cârcel, cătină, ceapă, cimbrişor, cimbru, ciuboţica cucului, echinaceea, evening, fasole, feciorică, fenicul, gălbenele, ghimber, ghinţură, hrean, iarbă mare, imuno-spectrum, lămâie, lemnul Domnului, lemn dulce, levănţică, limba mielului, lumânărică, măr, mentă, mesteacăn, molid, morcov, mur, muşeţel, nalbă, nuc, ovăz, pin, pir, plămânărică, podbal, răchită, ridiche neagră, rozmarin, salcie, salvie, sfeclă, soc, sunătoare, tei, trandafir, trei fraţi pătaţi, unguraş, urechelniţă, usturoi, varză, vineriţă, viorea, zmeur.
Prişniţe: De la simpla răceală la cele mai grave afecţiuni când sunt cuprinşi şi plămânii în aceste afecţiuni se poate face prişniţă calde, puse pe piept care ajută la fluidificarea secreţiilor şi uşurează foarte mult respiraţia. Se va muia un prosop de bumbac în apă fierbinte, se stoarce, apoi se va înfăşura în jurul pieptului. Se acopere după aceia cu un alt prosop uscat şi se înveleşte bine. Când se simte că acest prosop s-a răcit se moaie din nou în apă fierbinte. Se ia apoi jos şi se unge pieptul cu ulei eteric. Se poate folosi cel mai bine eucalipt (etc). Se mai pot face de asemenea băi calde cu ceai de molid sau brad. Se fierbe 1-2 mâini de ace în 2-3 litri timp de 15 minute, apoi se strecoară în cadă. Se stă în această baie timp de 15 minute.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Afin (Vaccinum myrtylis) se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, călduţe şi eventual îndulcite cu miere de albine. Fructele se pot consuma în orice cantitate fiind cu foarte multe vitamine, minerale şi având totodată un puternic efect antibiotic.
Anason (Pimpinella annisum) se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, călduţe şi eventual îndulcite cu miere de albine. Se indică pentru efectul expectorant.
Brad (Abies alba)
-Conuri de brad- se pun 3-4 conuri de brad sau pin la un litru de apă şi se lasă la macerat în apă timp de 2-3 ore. Se pune apoi vasul pe foc şi se lasă să fiarbă timp de 5 minute. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot bea 3 căni pe zi. Este util în toate afecţiunile respiratorii.
Ace de brad şi rămurele mici tinere.
Se pun la fiert la foc foarte mic în mai multe zile. Este indicat să fie fiert cel puţin 3-4 zile la rând.
Brustur (Arctium lappa) 1-2 linguriţe de rădăcină se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma câte 3 căni pe zi, pentru efectul emolient asupra aparatului respirator. Extern se pot aplica prişniţe calde pe piept sau gât.
Busuioc (Ocium basilicum)- ulei volatil 5 picături de 3 ori pe zi. Se găseşte la toate magazinele naturiste. Are efect bronhodilatator şi antiinfecţios. 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Călţunaşi (Bellis perenis) se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, călduţe şi eventual îndulcite cu miere de albine.
Cârcelul (Ephedra dystachya)- este o plantă care dilată bronhiile şi uşurează respiraţia- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. În plus ajută şi la pierderea în greutate. Se poate folosi pentru calmarea tusei şi în foarte multe alte afecţiuni.
Cătină (Tamariy ramossisima) se indică să se folosească aceste fructe fiind unul dintre cele mai complexe polivitamine, lucru de mare ajutor în toate afecţiunile respiratorii. De asemenea la magazinele naturiste există şi ulei de cătină din care se va lua conform indicaţiilor producătorului. Poate să fie emolient sau cicatrizant.
Ceapă (Allium cepa) se indică folosirea în alimentaţie în toate afecţiunile respiratorii ajutând ca expectorant. De asemenea se poate să se amestece cu miere sucul de ceapă (în special roşie) în părţi egale şi să se ia câte 1 linguriţă la nevoie pentru oprirea tusei. În gripe este unul dintre cele mai eficiente tratamente după usturoi.
Cimbrişor (Tymus vulgaris) se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, călduţe şi eventual îndulcite cu miere de albine. Are aceleaşi efecte ca şi cimbrul.
Cimbru (Satureja hortensis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Tinctură (există la plantele medicinale gata preparată) se iau 50 picături de 3 ori pe zi cu 100 ml apă. Este un bun expectorant, emolient, antiseptic şi calmant în foarte multe afecţiuni respiratorii.
Ulei de cimbru- se găseşte la toate magazinele de plante. 2 picături de 3 ori pe zi. Este foarte util în tratarea pneumoniilor şi bronşitelor.
Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate folosi atât rădăcina cât şi planta sau florile. Există la magazinele de specialitate multe produse din această plantă. Au acţiune de calmare asupra tusei, au acţiune antibiotică şi de aceia se indică în toate afecţiunile respiratorii, în unele producând adevărate miracole. Este o plantă care trebuie încercată atunci când alte tratamente nu au dat rezultat.
Echinacea- de 4 ori pe zi câte 1 linguriţă de tinctură diluată cu 100 ml apă. Este una dintre plantele cel mai des folosită în toate afecţiunile respiratorii şi pentru întărirea imunităţii corpului. Adjuvant în căile respiratorii superioare, creşte capacitatea de apărare a organismului.
Evening Primrose- produs naturist obţinut de Walmark şi care se găseşte la magazinele naturiste. Se ia conform indicaţiilor fabricantului şi ajută la dureri de gât, răceli, alergii.
Fasole (Phasoleum vulgaris) se macină boabele de fasole şi se amestecă cu un ceai cald şi se aplică extern sub formă de prişniţe ca mai sus.
Feciorică, 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Fenicul (Foeniculum vulgare) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică folosirea ei pentru efectul expectorant şi de stimularea secreţiilor.
Gălbenele (Calendulla officinalis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (preferabil flori) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are efect antibiotic şi emolient.
Ghimber (Zinghiber officinalis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (rădăcină) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este antibiotic şi totodată ajută în cazurile când din cauze diverse apare greaţa care este foarte frecventă uneori în aceste afecţiuni. Se poate lua în orice afecţiune şi pentru stimularea organismului.
Ghinţură (Gentiana lutea) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică pentru efectul antibiotic şi de stimularea poftei de mâncare.
Hrean (Armoracvia rusticona) se va rade rădăcină de hrean care se amestecă cu miere şi se ia câte 1 linguriţă de mai multe ori pe zi, în cazul gripelor, răcelilor sau diferitelor afecţiuni ale aparatului respirator, fiind un bun antibiotic şi totodată ajută la stimularea secreţiilor. Desfundă foarte rapid nasul, etc. Se poate face şi un ceai din 1 linguriţă de rădăcină rasă la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma 3 căni pe zi, pentru efectul expectorant şi antibiotic.
Iarba mare (Inula helenium)- rădăcina sub formă de pulbere se ia câte o jumătate de linguriţă sub limbă unde se ţine timp de 5 minute apoi se înghite cu puţină apă. Se poate lua de 4-6 ori. Este utilă în boli astmatice pentru că opreşte rapid tusa şi decongestionează bronhiile pe care le ajută şi să se vindece. Se poate face tratament de câteva luni Este una dintre cele mai eficiente plante în afecţiunile respiratorii.
Imuno spectrum- produs Walmark care ajută la diferite afecţiuni respiratorii şi pentru întărirea imunităţii.
Lămâie (Citrus limoniu) se indică folosirea sucului de lămâie în toate afecţiunile respiratorii, pentru efectul antioxidant al vitaminei C din acest suc.
Lemnul Domnului (Artemisa abrotanum) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică pentru efectul antibiotic în afecţiunile respiratorii.
Lemn dulce (Glycyrrhiza echinata) praful de rădăcină se poate lua sub limbă pentru câteva minute, apoi se înghite cu apă. De asemenea se poate cu acesta îndulci orice ceai fiind de 10 ori mai dulce ca zahărul. Se poate folosi în special la afecţiunile superioare respiratorii.
Levănţică (Lavandula angustifolia) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică pentru efectul calmant. Există în comerţ şi extracte sau alte preparate care se vor lua conform indicaţiilor producătorului. Atenţie unele din acestea sunt indicate doar pentru consumul extern.
Limba mielului (Borago officinalis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică pentrui efectul antibiotic şi calmant asupra aparatului respirator.
Lumânărică (Verbascum phlomoides) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un bun antibiotic pulmonar şi se poate lua în toate afecţiunile pulmonare sau respiratorii.
Măr (Mallus pumilla) se indică consumul merelor zilnic în orice cantitate crude fiind foarte bogate în vitamine care pot ajuta în toate afecţiunile respiratorii.
Mentă (Mentha piperata) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică în toate afecţiunile ca expectorant şi de asemenea se mai poate folosi şi pentru efectul antibiotic.
Mesteacăn (Betula verrucosa)- este foarte utilă în diferite tratamente la afecţiuni respiratorii în special în bronşitele cronice sau când este nevoie de o plantă cu puternice efecte antimicrobiene. Frunzele se pun 1-2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pune înainte de folosire un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Se mai poate folosi extractul din muguri din care se iau câte 30-50 picături diluate de 3 ori pe zi. Există la magazinele de plante medicinale.
Molid (Picea albis) 2- 3 linguriţe de ace, vârfuri de ramuri tinere sau chiar conuri verzi se mărunţesc şi se pun la 250 ml apă. Se fierb timp de 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, pentru efectul antibiotic şi de calmarea tusei.
Morcov (Daucus carota) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (preferabil cu inflorescenţe) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. De asemenea se poate consuma 200 ml suc de morcovi obţinut din rădăcină proaspătă cu ajutorul storcătorului de fructe. Se poate consuma şi în amestec cu alte sucuri. Are foarte multă provitamina A foarte utilă organismului, pentru că se transformă în organism în vitamina A.
Mur (Rubus fruticocosus) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (se preferă ramurile tinere cu frunze) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. De asemenea se pot consuma fructele fiind foarte bogate în vitamine, minerale şi chiar principii antibiotice. Ajută şi la diminuarea secreţiilor.
Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (flori) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are un puternic efect antibiotic fiind indicat la toate afecţiunile în care sunt implicaţi germeni patogeni.
Nalbă (Malva crispa) -1 linguriţă de flori de nalbă de pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute. Se strecoară. Se îndulceşte cu miere dacă nu există contra indicaţii. Se pot consuma 2-3 căni pe zi din acest ceai. Este recomandat cu precădere bătrânilor şi copiilor. Util în afecţiunile bronho pulmonare, colite, hemoroizi, atonii intestinale şi afecţiunile căilor urinare sau astmului bronhic şi tusei persistente când se poate lua din oră în oră câte 1 linguriţă, şi de asemenea laringitei.
Nuc (Juglans regia) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, cu scopul de a diminua secreţiile. De asemenea se poate consuma seminţe măcinate în amestec cu miere câte 2-3 linguriţe de mai multe ori pe zi, pentru întărirea organismului.
Ovăz (Avena sativa) germeni de cereale se pot da pentru fortificarea organismului câte 100 g pe zi, perioade mai lungi de timp. De asemenea se mai poate lua seva de la mlădiţe tinere obţinută cu ajutorul storcătorului de fructe. Se găseşte şi în magazinele naturiste caz în care se va lua conform indicaţiilor producătorului.
Pin (Pinus silvestris)- ramuri cu muguri. Se vor pune cu apă (de 3 ori cantitatea de apă măsurată ca înălţime în vas). Se pune la fiert la foc foarte mic să fiarbă mai multe zile la rând până va rămâne doar puţină apă cât să acopere aceste crenguţe tăiate în prealabil mărunt. Se strecoară apoi se pune miere după gust. Se va lua câte 1 linguriţă de 3-5 ori pe zi. Este foarte utilă în toate afecţiunile respiratorii ajutând la curăţirea bronhiilor şi la vindecarea multor afecţiuni respiratorii fiind şi un bun dezinfectant şi chiar antibiotic pentru mulţi germeni patogeni.
Pir (Agropyron repens) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va fierbe timp de 5 minute, se aruncă această apă şi se pune la 250 ml apă clocotită plantele care au fiert prima dată. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se adaugă un vârf de bicarbonat de sodiu alimentar. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un bun eliminator al secreţiilor.
Plămânărică (Pulmonaria officinalis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Aşa cum o indică numele este foarte eficientă în toate afecţiunile pulmonare fiind şi un antibiotic.
Plop negru (Polulus nigra) mugurii- se pune 1 linguriţă de muguri la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Utilă în toate afecţiunile respiratorii pentru efectul antibiotic puternic. La fel se poate folosi şi extractul câte 50 picături de 3 ori pe zi, diluat. Se găseşte gata preparat la magazinele naturiste.
Podbal (Tussilago farfara) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică în toate afecţiunile în care se doreşte diminuarea tusei, fiind un antitusiv foarte eficient.
Răchită (Salix fragilis) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se consumă pentru efectul de calmare al durerii, febrifug sau de diminuare a secreţiilor. Extern pentru calmarea durerilor se face alcool sanitar 200 ml cu 50 g de plantă mărunţită. Se ţine timp de 15 zile apoi se strecoară. Se aplică local o bucată de pânză muiată în acest lichid. Este foarte util ca şi calmant al durerii.
Ridiche neagră (Raphanus sativus niger) Sirop: se vor lua 3-4 ridichi negre de mărime mijlocie. Se spală bine, apoi se rad şi se pun într-un borcan cu 500 ml de miere polifloră. Se lasă de seara până dimineaţa când se va strecura sucul care se formează. Se va pune în sticle preferabil de culoare închisă şi sticle care se închid ermetic. Se poate lua câte 1-2 linguriţe după fiecare masă. Este util şi pentru tuse, pentru afecţiunile pulmonare sau respiratorii în general sau chiar pentru calculoza biliară.
Ridiche neagră- tinctură-se găseşte la magazinele naturiste. Este utilă în obstrucţia căilor respiratorii superioare, stări inflamatorii şi tonic respirator. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.
Rozmarin (Rozmarinus officinalis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se recomandă în special la cei cu afecţiuni ale căilor superioare fiind un bun antibiotic. Există de asemenea la magazinele de profil şi esenţă sau extracte care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului. Unele pentru baie având efecte calmante sau sudorifice, altele se pot lua intern. Este foarte bine să se respecte indicaţiile producătorului, pentru că nu toate se pot folosi intern.
Salcie (Salix alba) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se consumă pentru efectul de calmare al durerii, febrifug sau de diminuare a secreţiilor. Din aceasta s-a fabricat prima dată piramidonul şi are aceiaşi acţiune cu a piramidonului fără însă să aibă efecte negative. Se poate lua şi praf obţinut cu râşniţa de cafea, care se va pune sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite, având aceiaşi acţiune.
Salvie (Salvia officinalis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are o bună acţiune antibiotică.
Sfeclă (Beta vulgaris) Sirop: se rad napi sau sfeclă (albă sau roşie) cât să umple un borcan dar fără să se apese. Se completează apoi cu miere polifloră. Se acopera borcanul pentru o perioadă de 12 ore (de seara până dimineaţa). Se strecoară lichidul care s-a obţinut, apoi se pune în sticle de culoare închisă bine astupate la rece. Se poate lua din acest sirop de către adulţi câte 1 lingură după mese şi copii 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Acest produs nu are contra indicaţii decât pentru cei care au contra indicaţii în folosirea mierii.
Soc (Sambucus nigra)- sirop- se pun 5-6 inflorescenţe proaspete la un litru de apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit şi se strecoară. Se adaugă 1 kg de zahăr. Se fierbe până primeşte consistenţa unui sirop. Se toarnă apoi în sticle mai mici. Se poate folosi câte 1 linguriţă pusă în orice ceai pentru afecţiunea respectivă (cimbru, podbal, etc). se poate lua de mai multe ori pe zi. Este indicat la toate afecţiunile respiratorii. Se mai pot folosi de asemenea florile. 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni calde pe zi. Este un bun expectorant fiind util şi în cazurile cu febră fiind de asemenea şi cu acţiune antifebrilă.
Se mai poate face socată. 3-4 flori mărunţite se pun la 5 litri de apă împreună cu 3-4 lămâi tăiate mărunt şi 500 g de zahăr. Se lasă la soare timp de 4-7 zile (în funcţie de temperatură) după care se poate consuma obţinându-se după strecurare o băutură răcoritoare foarte utilă cu efecte în eliminarea secreţiilor bronhice şi care conţine multă vitamina C.
Sunătoare (Hipericum perforatum) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate da în toate afecţiunile microbiene fiind foarte activă şi de asemenea este un bun calmant.
Tei (Tylia tomentosa) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (Flori fără bractee) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate consuma şi mierea de tei. Este un bun calmant al tusei şi se indică mai ales la copii şi bronşite. Are şi o acţiune sedativă a tusei.
Trandafir (Rosa centifolia) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (se preferă petalele) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un antibiotic cu o acţiune slabă.
Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor)- se transformă sub formă de praf cu ajutorul râşniţei de cafea şi apoi se pune o jumătate de linguriţă-1 linguriţă sub limbă pentru 5 minute, după care se înghite cu puţină apă. Este una dintre cele mai indicate plante pentru astmă în special alergic fiind utilă în toate alergiile. Se găseşte şi sub formă de tinctură care este mai eficientă contra alergiilor şi se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.
Unguraş (Marrubium vulgare) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Pentru aparatul respirator este foarte util ajutând să se elimine secreţiile bronhice. Ajută de asemenea şi la reglarea muşchiului cardiac. Se indică mai ales în cazurile cu astmă sau alte afecţiuni în care este implicată şi o afecţiune a inimii.
Urechelniţă, 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Usturoi (Allium sativa)- tinctură- indicat în toate formele virale, infecţii la nivelul aparatului respirator. Se găseşte la orice magazin de plante şi se consumă conform indicaţiilor producătorului. De asemenea se poate consuma în orice cantitate crud, se poate adăuga în diferite preparate culinare, indiferent că este verde sau doar bulbul curăţit.
Varză (Brasica oleracea) se indică folosirea sucului de varză sau ale altor crucifere, pentru efectul de stimulare a respiraţiei şi antibiotic care-l au aceste plante. Extern se pot aplica pe piept sau gât frunze strivite de varză, după ce au fost încălzite în ulei. Se aplică calde şi se acopera cu ceva de lână, pentru a menţine mai mult timp căldura locală.
Vineriţă (Galium odorata) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ajută la eliminarea secreţiilor bronhice.
Viorea (Viola odorata) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate lua în toate afecţiunile respiratorii având un efect antibiotic.
Zmeur (Rubus idaea) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (Se preferă mlădiţele tinere) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Există în comerţ şi tinctură care se consumă conform indicaţiilor producătorului. Este foarte eficientă datorită faptului că este un bun dezinfectant. Fructele se indică să se consume pentru multele vitamine care le conţin şi datorită faptului că sunt foarte aromate şi plăcute la gust.
Cură de dezintoxicare: dimineaţa la trezire se ia în gură 1 lingură de ulei de floarea soarelui cu care se clăteşte gura timp de 15 minute, fără să se înghită absolut nici o picătură (devine foarte toxic). Se aruncă la Wc şi se clăteşte foarte bine gura cu mai multe ape. Se spală bine pe dinţi. După ce se clăteşte gura cu uleiul, acesta trebuie să fie alb la culoare, în caz contrar înseamnă că nu s-a clătit cu suficientă forţă. Se face timp de 15 zile apoi se face o pauză de 7 zile şi în cazurile mai grave se poate repeta. Nu se va întrerupe tratamentul chiar dacă apar anumite tulburări, pentru că în acest caz înseamnă că tratamentul a fost eficient. Se dovedeşte util în toate afecţiunile ficatului, în boli cronice respiratorii, oboseală cronică, afecţiuni renale, ginecologice, intestinale, bolile pielii, afecţiuni articulare, flebite, tromboflebite, migrene, varice, etc.
Tinctura de propolis.
Se va lua tinctură de propolis făcută de Apicola. Este vorba despre tinctura de propolis 30%, care se găseşte de vânzare la toate magazinele Apicole din ţară. Aceasta este recoltată de pe suprafeţe mai mari de teren şi este mult mai eficientă ca cea recoltată de pe suprafeţe mai mici de teren.
Se va lua câte 2 picături de tinctură la fiecare 5 kg corp. Dacă aveţi 50 kg atunci va trebui să luaţi 20 de picături de 3 ori pe zi. Cel mai eficient este să se pună pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură, apoi se înghite. Se face acest lucru de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale.
Este bine să se ia o perioadă de minimum 15 zile, se poate însă lua şi ani de zile fără să producă efecte negative în organism. Este utilă fiind un antibiotic natural cu spectru mare de acţiune, care se poate lua fără antibiogramă. Trebuie doar să se testeze dacă nu există alergie la acest produs. Pentru aceasta se va pune 3-5 picături de tinctură pe o bucată de pâine şi se mestecă bine în gură, după care se înghite. Se face acest lucru seara. Dacă până dimineaţă nu apar fenomene alergice înseamnă că puteţi s-o luaţi fără teamă. Este bine ca tratamentul acesta să se facă zilnic cel puţin 15 zile, fără întrerupere.
Tinctura aceasta poate înlocui foarte multe antibiotice având un spectru foarte mare, cu condiţia să se ia o perioadă suficient de lungă şi în felul arătat. Cu pâine (amidon) este mult mai eficient. În nici un alt mod nu se poate lua aşa de bine. Dacă se va pune în apă se va lipi tot ce este mai bun pe marginea paharului. La fel se va întâmpla şi atunci când se pune într-o linguriţă. Deci aplicaţi cu încredere acest mod de administrare. De asemenea este bine să fie luată cu 15 minute înainte de mese pentru a nu se combina cu alte alimente şi a fi mai uşor asimilată de organism.
Extern:
Se pot folosi foarte multe uleiuri eterice la diferite inhalaţii cu scopul de a ajuta la desfundarea căilor respiratorii. Se poate folosi: brad, busuioc, cimbru, eucalipt, etc.
De asemenea se pot face băi aromatice atât cu uleiuri eterice cât şi cu diferite plante medicinale. Ca plante medicinale se poate folosi cu mare succes: brad, busuiocul, cimbru, levănţica, salvia care sunt cele mai frecvente plante folosite la noi în ţară. Uleiurile eterice însă se pot folosi într-o gamă foarte variată în funcţie de ceea ce vă place şi mai ales de ceea ce găsiţi în magazinele de specialitate.
În cazurile cu lichid pleural: în loc de apă se va consuma ceai de ovăz 2 linguri de seminţe se fierb timp de 15 minute la 250 ml apă. Se strecoară. Se mai pot fierbe morcovi cu sfeclă, apoi se amestecă cu unt de casă şi miere şi se consumă 3-5 linguri pe zi.
Se scobesc 2 ridichi negre şi în scobitura aceasta se pune miere. Se lasă apoi până dimineaţa când se consumă lichidul acesta cu linguriţa în cursul zilei. Este foarte eficient în oprirea tusei şi chiar în tratarea unor afecţiuni, inclusiv astmă bronhic.
Se pun la fiert 4-5 cepe cu coji cu tot la 1 litru de apă până se moaie cepele bine. Se strecoară apoi se amestecă cu miere şi se consumă în afecţiunile respiratorii cu linguriţa. Foarte eficient pentru tuse, astmă şi răceli, gripe, etc.
Se fierbe 3 căpăţâni de usturoi curăţate timp de 30 minute în 500 ml apă. Se strecoară apoi şi se amestecă cu 250 ml miere. Se ia cu linguriţa fiind un antibiotic natural util în răceli, gripe sau alte afecţiuni chiar microbiene.
Se mai poate să se facă diferite tratamente în staţiunile climaterice de la noi din ţară unde se fac şi diferite tratamente. Se remarcă în special cele care au climat sărat sau apă salină: Slănic Prahova, Praid, Slănic Moldova , etc.
Aer ionizat: staţiunile din prejma Mării Negre-
Aerosoli la Căciulata, Olăneşti, Techirghiol, etc.
Si eu am avut probleme respiratorii dar au trecut de cand nu m-am mai stresat cu diferite probleme. Este si pe baza de stres. Foarte folositor articolul. Multumesc si va doresc o zi minunata.
ReplyDelete