Adenopatie satelită
Proces prin care un grup ganglionar sau un ganglion sunt interesaţi, fie inflamator, fie neoplazic.
Adenopatia este satelită (regională) pentru că este afectat grupul ganglionar spre care se dirijează drenajul limfatic al unui anumit teritoriu care prezintă leziunea primară.
Adenopatie satelită inflamatorie acută- se caracterizează prin ganglioni sau grup ganglionar măriţi de volum, dureroşi la palpare.
Ganglionii pot adera unii la alţii şi pot adera la piele. Diagnosticul de adenită inflamatorie este mult favorizată de descoperirea leziunii primare: eroziune tegumentară, plagă suprainfectată, etc.
Tratamentul.
Se adresează leziunii primare care trebuie tratată. Pentru adenopatie dureroasă se folosesc comprese reci, propolis, sau în cazurile mai grave tratament de la adenite sau chiar cel chirurgical.
Adenopatie satelită inflamatorie cronică- se întâlneşte atât în infecţiile cronice ne specifice cât şi în cele specifice (sifilis, tuberculoză). În acest caz ganglionii sunt măriţi de volum, au consistenţa mai fermă, au o oarecare sensibilitate, dar au mobilitatea păstrată şi nu sunt aderenţi la tegumente.
Adenopatie satelită neoplazică- apare ca urmare a invaziei ganglionilor regionali cu celule neoplazice plecate din tumora primitivă (neoplasm mamar sau digestiv). Pentru cancerele profunde adenopatia nu poate fi văzută decât prin limfografie, fie cu lipidol ultrafluid, fie printr-o limfografie izotopică. Ganglionii vizualizaţi limfografic sunt ganglioni neinvadaţi.
Tratament.Se face tratament de la cancer.
cute! thank you.
ReplyDeleteyou can also read it in [url=http://crikly.com/pg/profile/dadooshk/]my car blog[/url]
I just added this web site to my google reader, excellent stuff. Cannot get enough!
ReplyDelete