-->

Administrarea diureticelor în obezitate

 Obezitatea este consecinţa dezechilibrului energetic al organismului, datorat aportului alimentar ridicat (alimente cu valoare calorică mare) şi consumului energetic scăzut (sedentarism, metabolism bazal redus), indicele de masă corporală (IMC) depăşind valoarea de 30kg/m2.


Cauzele obezităţii sunt multiple şi constau în:


  • stilul de viaţă nesănătos, caracterizat printr-o dietă neechilibrată (aport excesiv de alimente bogate în grăsimi, carbohidraţi) şi absenţa unei activităţi fizice practicate în mod regulat;
  • tulburări de nutriţie datorate unor psihopatologii (tulburări de comportament, deprimare psihică);
  • medicamente: glucocorticosteroizii administraţi sistemic, timp îndelungat şi în doze mari; antidepresive triciclice; antiepileptice; antipsihotice; antidiabetice orale de tip sulfoniluree şi tiazolidindione etc.


  • tulburări metabolice;
  • disfuncţii hormonale;
  • factori genetici.

Abuzul de medicamente diuretice sau laxative pentru a induce pierderea în greutate este contraindicat, deoarece produce dezechilibre hidro-electrolitice.

Nu este necesar şi dacă se abuzează este chiar dăunătoar. Regimul alimentar fiind unul hiposodat, pierderea de sodiu prin aceste preparate produce un nedorit hiperaldosteronism secundar.

Dacă se doreşte totuşi se vor prefera ceaiuri din: alun, ceapă, coacăz negru, coada calului, fasole, ienupăr, mesteacăn, osul iepurelui, vulturică. Din acestea în funcţie de toleranţă şi cât de multă apă există se pot consuma 1-3 căni pe zi, preferabil înainte de mesele principale. Se pot consuma cel mai bine la temperatura corpului, nu reci sau prea calde.

Mesteacăn (Betula verrucosa) are saponozide, rezine, mucilagii, etc. Poate combate cu mare succes bolile renale şi de asemenea o serie întreagă de infecţii ale aparatului urogenital. Se va pune 2 linguriţe de frunze bine mărunţite de mesteacăn la 250 ml de apă în clocot. Se va lăsa apoi acoperit 20 de minute şi se va strecura. Se adaugă la acesta obligatoriu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar. Se lasă apoi 6 ore şi se poate abia atunci consuma. Cu 4 linguriţe de plantă preparate identic, se obţine un ceai concentrat care se poate consuma în cursul zilei. La acest ceai este obligatoriu să se pună un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar înainte de a se consuma. Se indică ca diuretic fiind cel mai util ceai, în plus are capacitatea de a elimina acidul uric, colesterolul în exces şi multe alte toxine. Pentru aceste efecte deosebite se indică a fi folosit în: afecţiuni renale, vezicale chiar calculoză renală ,(fiind foarte utilă combinaţia cu coada racului în acest caz), scleroză, afecţiuni cardiace, diabet. În plus este un antiinflamator cutanat şi articular putând fi folosit cu succes la artroze, reumatism, hipertensiune, edemele cardiace, boli de ficat, dereglări uremice. Foarte important este faptul că distruge stafilococul auriu fiind deci şi un excelent antibiotic.
Se mai poate folosi seva, mugurii, coaja, ameţii. Seva este extraordinară la afecţiuni renale sau oculare. Intern seva se ia cate 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Se pot face cure de lungă durată.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment