-->

Adenoidita acuta a sugarului

Adenoidita acută reprezintă inflamaţia acută a amigdalei faringiene Luschka (cunoscută greşit, în termeni populari, drept „polipi“).
Această inflamaţie poate fi de cauză virală sau bacteriană. Afecţiunea este frecventă, peste 44% dintre sugarii şi copiii mici suferind episodic de această boală.


Cauza determinantă este exacerbarea virulenţei florei locale (stafilococ, pneumococ, streptococ), ca urmare a schimbărilor bruşte de temperatură, a frigului, a aerului prea uscat, care fac ca aceşti microbi să devină mult mai agresivi decât în condiţii obişnuite.

Simptomatologia diferă în funcţie de vârsta copilului. La sugar, debutul este brusc, cu febră mare (peste 38 de grade), ce poate duce uneori la apariţia convulsiilor febrile. Febra este caracteristică, fiind mult mai mare în cursul dimineţii decât seara (febra de tip invers). Sugarul este agitat, nu poate să respire pe nas, obstrucţia nazală este totală, fapt ce determină apariţia unei respiraţii pe gură dificile, cu polipnee (respiraţii dese, neregulate). Alimentaţia devine, de asemenea, foarte dificilă, iar sugarul pierde în greutate.

În plus, îşi face loc prezenţa unei secreţii nazale muco-purulentă, care îngreunează şi mai mult respiraţia şi suptul, secreţie care, având în vedere vârsta mică şi imposibilitatea suflării nasului coboară în faringe, este apoi înghiţită de sugar, determinând, uneori, vărsătură sau tuse. De multe ori, este prezentă şi o reacţie ganglionară. Astfel, ganglionii din zona gâtului sunt măriţi în volum, dureroşi şi pot determina anumite poziţii vicioase ale capului (torticolis).

La copilul mai mare, simptomatologia este mai puţin gravă decât la sugar, debutul fiind, de asemenea, brusc, cu febră de tip invers, obstrucţie nazală care este parţial compensată de o respiraţie pe gură zgomotoasă. Poate fi prezentă vocea nazonată (copilul vorbeşte pe nas), răguşeală, durere de ureche sau chiar o reacţie meningeală. Unii copii prezintă doar dimineaţa febră, pentru câteva ore, în restul zilei copilul fiind afebril şi cu o stare generală bună. Este prezentă, de asemenea, secreţia nazală mucopurulentă, care produce frecvent tuse şi vărsături. Reacţia ganglionilor este mai puţin importantă decât la sugar.

Tratament local:
Permeabilizarea foselor nazale prin aspirarea mucozităţilor cu o pară de cauciuc. Instilaţii locale cu o soluţie de tinctură de propolis 10% care se va amesteca cu 2 părţi de ulei. Sau se poate să se facă miere cu ser fiziologic. Într-o fiolă de ser se va dizolva o jumătate de linguriţă de miere polifloră. Se pun de mai multe ori pe zi picături, în funcţie de cum reacţionează organismul.
Se va încălzi înainte la temperatura camerei. Este foarte eficientă. Se va face de câte ori este nevoie, dar neapărat de cel puţin 3 ori pe zi.
Dacă se poate se va face aerosol cu propolis 10%. În cameră ar trebui să se menţină o temperatură constantă şi în special trebuie asigurată umiditatea aerului care se respiră.

Tratament general:
sugarul va fi ţinut în cameră încălzită în timpul perioadei febrile. Se va face tratament contra febrei. Pentru aceasta este foarte bun ceaiul de coajă de salcie sau de troscoţăl care are foarte mult acid salicilic. Nu are nici un efect secundar aşa că se poate da fără teamă.

Profilaxie:
adenoidita acută a sugarului constă în realizarea condiţiilor de igienă a locuinţei, aerisire, tratamentul rahitismului şi al diatezelor exudative, evitarea schimbărilor bruşte de temperatură. Profilaxia complicaţiilor se obţine prin practicarea adenoidotomiei.
Se poate ca în baie să se fiarbă 1 mână de coajă de salcie la 5 litri de apă timp de 30 minute, apoi să se strecoare în cadă. Se va face baie în această apă preferabil la temperatura corpului.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment