Adenoidita
Adenoidita acuta si cronica
Daca cel mic este mai tot timpul bolnav, tuseste, sufla greu in somn si chiar sforaie, atunci cel mai probabil are o adenoidita cronica. Sau polipi, cum este denumita boala popular.
„In spatele nasului exista o aglomerare de tesut limfatic care se numeste amigdala faringiana Luschka. Adenoidita cronica inseamna hipertrofia acestei amigdale insotita de infectie”, explica medicul Marius Ursuleanu.
In perioada in care este alaptat, copilul este protejat impotriva virusurilor de anticorpii furnizati de laptele matern.
Dupa intarcare, prima arma de aparare sunt polipii, acestia inflamandu-se la orice contact cu virusii din aer.
Cand sunt depasite posibilitatile de aparare, polipii raman mariti.
Simptomele difera de la copil la copil. „Unii copii au nasul infundat, altii fac mereu rosu in gat.
O a treia categorie este aceea a copiilor care dau semne ca nu aud bine (polipii infunda comunicarea dintre nas si ureche). Acesti copii dezvolta un tip de otita, denumita seroasa. Nu au dureri de urechi, insa aduna mucozitati in interiorul urechii”, spune Margareta Stoica, medic ORL la Cabinetul de Foniatrie „Opera Romana”.
Medicul este cel care decide care este tratamentul cel mai potrivit. Initial se va incerca reducerea dimensiunii polipilor cu antiinflamatoare sau picaturi pentru nas. Operatia nu este indicata decat atunci cand marirea tesutului limfatic este insotita de infectie si nu inainte de varsta de un an si jumatate.
„Operatia se face cel tarziu la sase ani, pentru a evita modificarile in fizionomia copilului. Un copil cu polipi netratati sta mereu cu gura cascata”, mai explica doctorul Marius Ursuleanu. Dupa operatia de polipi, starea de sanatate a copilului se va imbunatati.
It is very helpful!
ReplyDelete