-->

Accidente

Accidente.

Loviturile: sunt provocate de izbirea bruscă şi puternică a unei părţi a corpului de un obiect dur. Foarte periculoase sunt cele produse de dopurile sticlelor de şampanie, proiectate spre faţă şi mai ales spre ochi, care pot duce la pierderea vederii. Astfel de lovituri- ca de altfel toate loviturile la ochi se tratează numai la spital. Pentru a le preveni nu agitaţi sticla înainte de a o deschide şi este foarte bine să se înţepe dopul cu un ac gros sau cu un cui ca să se elimine surplusul de dioxid de carbon.
În cazul loviturilor urmate de durere, umflătură şi învineţirea pielii (echimoză) calmează durerea aplicând comprese cu apă rece, soluţie de apă şi spirt medicinal, o pungă de gheaţă sau comprese cu Burovin. La nevoie se pot lua şi comprimate de antinevralgic, algocalmin sau paracetamol.
În cazul loviturilor la nas, urmate de hemoragie, veţi proceda astfel: victima sau un membru al familiei va apăsa cu degetul pe nara care sângerează (sau pe ambele nări) timp de 5 minute. După aceia, se slăbeşte presiunea puţin câte puţin. În acelaşi timp victimei i se va pune o compresă cu apă rece pe frunte.
Dacă sângele nu se opreşte se va introduce în rana sângerândă un tampon de vată sau tifon sau o pânză curată. Acestea vor fi umezite înainte cu apă sărată, cu apă oxigenată ori cu soluţie de oţet cu apă. Tamponul va fi introdus cât mai adânc în nară şi va fi bine îndesat, pentru a presa pereţii nării şi a astupa vasele de sânge rupte. După 6-8 ore tamponul se va scoate încet după ce mai înainte a fost umezit cu unul din lichidele arătate mai sus, pentru ca să se poată dezlipi mai uşor. Dacă nici aşa sângele nu se opreşte victima va fi transportată de urgenţă la o unitate medicală.
Comprese cu infuzii concentrate(2 linguriţe de plantă la o cană de apă) din : arnică, isop, sunătoare, conuri de hamei, saschiu, salvie sau sclipeţi.
Tratamentul contuziilor (lovituri care produc strivirea ţesuturilor de sub piele) este identic cu al loviturilor.

Entorse, luxaţii.
Se folosesc comprese sau băi calde (locale) cu infuzie de: arnică, turiţă mare, nalbă de pădure, nalbă mare, calomfir, salvie.

Rănile prin tăiere.
Când rana este superficială, hemoragia se opreşte dacă se exercită o presiune cu un tampon de vată sau cu o batistă curată umezită cu tinctură de iod sau spirt medicinal.
În cazul unei răni adânci, primul ajutor se acordă în funcţie de natura hemoragiei: arterială sau venoasă. Dacă sângele este închis la culoare şi se prelinge din rană fără presiune, atunci el provine dintr-o venă. În acest caz, când rana se află la mâini, ori la picioare, se poate aplica pe membrul respectiv un garou improvizat dintr-o faşă tifon sau chiar o curea. Garoul se fixează sub plagă şi se strânge până se opreşte sângele. Apoi se face dezinfectarea şi pansarea rănii.
Dacă sângele este de culoare roşu deschis şi se scurge cu presiune provine dintr-o arteră. În acest caz se va aplica un garou deasupra plăgii. Până la găsirea garoului altcineva va exercita o presiune puternică asupra rănii, pentru a împiedica pierderea unei cantităţi mari de sânge. Victima va trebui trimisă la spital fără a desface garoul. La aplicarea garoului se va nota ora exactă şi dacă nu se poate ajunge în timp de 2 ore la spital se va lăsa să curgă puţin sânge la 2 ore pentru a nu se obtura ireversibil artera sau vena. După care se pune din nou garoul.
Dacă nu există pansamente sterile în casă se vor fierbe bucăţi de pânză în apă pentru 10 minute apoi cu acestea se pansează. Rănile se vor spăla cu ceaiuri medicinale sau apă fiartă şi răcită şi săpun. Cel care pansează se va spăla obligatoriu cu apă cu mult săpun pe mâini.

Curăţirea rănii: rana va fi spălată cu apă fiartă şi răcită sau ceaiuri din plante medicinale sau cu apă oxigenată sau alt dezinfectant. De asemenea se poate folosi săpun la spălarea rănii. Din cauza iritaţiei şi usturimii pe care o produce în cazul rănilor mari pentru dezinfectarea marginilor rănii nu se va folosi benzina, tinctura de iod alcoolul, etc decât pentru dezinfecţia marginilor plăgii. Dacă nu există în casă praf de antibiotic care se presară pe rană se va pune praf din plante medicinale sau propolis. Cel mai bun însă este praful de antibiotic care se va presăra pe rană.
Se pot trata cu infuzie de sunătoare şi muguri de plop câte 1 linguriţă din fiecare la o cană cu apă clocotită.

Arsurile.
Arsurile se clasifică în 4 categorii:
-Gradul 1 (cele mai uşoare) care se caracterizează prin roşeaţă şi umflătură.
-Gradul 2 când apar băşici cu lichid clar.
-Gradul 3- când apar băşici de culoarea sângelui.
-Gradul 4 caracterizate prin apariţia escarei care poate fi albă, brună, roşie sau neagră.
În cazul arsurii produsă de flacără, după stingerea acesteia cu apă sau cu pături umede, victima va fi dezbrăcată. Dacă nu e posibil, îmbrăcămintea se va tăia. În lipsa altei persoane, acest lucru trebuie făcut chiar de victimă. La fel se procedează şi în cazul arsurilor cu lichide fierbinţi.
În arsurile de gradul 1 şi 2 regiunea cu arsură va fi răcită cu apă rece timp de 10-15 minute. Apoi se usucă cu o compresă sau o pânză curată şi se unge pielea cu antibiotice sau cu Fluocinolon N sau unguent de propolis. Se face un pansament steril şi dacă este nevoie i se administrează victimei calmante ale durerii.
În arsurile de gradul 2 părţile arse se spală şi cu un dezinfectant.
În arsurile de gradul 3 victima va fi transportată imediat la spital, fără a mai pierde timp cu acordarea primului ajutor. Dacă acest lucru nu este posibil imediat, se spală cu apă rece sau se pun comprese reci cu prosoape sau cearceafuri curate timp de 10-15 minute după care suprafaţa arsă se usucă.
-Ulei esenţial de coada şoricelului sau gălbenele.
-Ulei preparat în casă din tătăneasă, lumânărică, seminţe de dovleac, silnic (iarbă de orbalţ), nalbă mare, nalbă de pădure, parechelniţă (urzică moartă), muguri de plop sau tei.
-Comprese, cataplasme cu amidon.

Otrăvirile.
Imediat ce s-a constatat otrăvirea, i se vor provoca victimei vărsături introducându-i degetul arătător în fundul gurii. Dacă victima nu poate vărsa i se dă să bea 1-2 căni de apă caldă şi sărată.
Dacă a trecut mai mult de o oră de la ingerarea substanţei otrăvitoare i se dă intoxicatului şi un purgativ mineral (sare amară sau sulfat de sodiu).
După provocarea de vărsături, victimei i se dă să bea una din soluţiile următoare:
-3-4 pahare de lapte dulce amestecat cu albuş de ou.
-Antidot universal cumpărat de la farmacie.
-Cărbune medicinal.
Nu se recomandă provocarea de vărsături după ingerarea de acizi sau sodă caustică.

Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment