-->

Sucuri si tincturi din plante medicinale


Sucuri din plante medicinale
1. Sucul de drăgaica (SÂNZIENE)

- se spalã planta proaspãtã, se stoarce cât este umedã cu ajutorul storcãtorului electric de uz gospodãresc. Se foloseşte sucul amestecat cu unt în ulceraţii canceroase si în bolile de piele de naturã canceroasã. Sucul proaspãt de drãgaicã împreunã cu alifia de gãlbenele este indicat în bolile maligne de piele, ale tiroidei si în cazul guşaţilor.



2. Sucul de filimica (GÃLBENELE)

- se spalã frunzele, tulpinile si florile si se trec în stare umedã prin storcãtorul electric de uz casnic. Se foloseşte împotriva cancerului pielii. Hemangionul uns de câteva ori pe zi, timp mai îndelungat, îl face sã disparã, la fel semnele din naştere (petele colorate) sau keratoza senilã (petele de bãtrânete).

3. Sucul de ghiocei

- florile se pun într-un vas, se toarnã deasupra zeama de la 2 lãmâi bine coapte, se agitã bine astfel încât florile sã se îmbine cu sucul de lãmâie. Se pun florile într-un sãculet de in, strecurând lichidul prin tifon. Sucul obţinut se pãstreazã în sticlã închisã la culoare, acoperitã cu dop de cearã, la rece. Înainte de culcare se înmoaie un tampon de vatã în sucul de ghiocei, se freacã zonele pãtate ale pielii si mâinile.
Se recomandã folosirea sucului pânã la disparitia completã a pistruilor sau petelor închise la culoare de pe fatã, gât si mâini.

4. Sucul de păpădie

Este unul dintre cele mai preţioase tonice. Este bogat in săruri minerale si oligoelemente. Este bogat mai ales in magneziu si fier. Este tonic, aperitiv, depurativ sanguin, diuretic, antiputrid, antiscorbutic.
Este indicat in litiaze biliare, reumatism, guta, anemie, astenie, obezitate, hemoroizi, celulita. Se beau 2-3 ceşti pe zi, înaintea meselor principale. Sucul de păpădie obţinut din frunze si rădăcini, combinat cu suc de frunze de gulie, ajuta la vindecarea bolilor de oase, intareste coloana vertebrala, previne formarea cariilor.

TINCTURILE

Cu siguranţa, sfârşitul mileniului doi este marcat de întoarcerea lumii la natura, la leacurile taranesti care si-au dovedit de sute de ani eficienta. Nici n-ar putea fi altfel, mai ales la noi, romanii, pe care Dumnezeu ne-a binecuvântat cu păduri si dealuri pline de flori si ierburi de leac.
Numai ca Dumnezeu da, dar nu baga si-n traista.

TINCTURILE SIMPLE (dintr-o singura planta)

- Tincturile sunt extracte naturale hidroalcoolice obţinute prin macerare naturala in alcool de 40 grade dintr-o singura planta sau din combinaţii de plante medicinale, in funcţie de natura bolii căreia i se adresează.
Principiile active din tincturi sunt in concentratie mai mare si isi păstrează calitatea terapeutica timp indelungat. –

Pentru ce boli sunt folosite aceste tincturi?
- tincturile simple, realizate dintr-o singura planta medicinala:

- Tinctura de aloe este recomandata pentru efectele biostimulatoare, cicatrizante, antimicrobiene, antituberculoase si antitumorale date de principiile active extrase din frunzele de aloe.
Pe cale interna, se folosesc cate 10-30 picaturi, de 3 ori pe zi.
Pe cale externa se aplica direct pe ulceratii, plagi si arsuri, grabindu-le vindecarea.
Da rezultate foarte bune in boli de piele: tuberculoza cutanata, pionefrite, lupus eritematos. Administrata intern, tinctura de aloe amelioreaza si vindeca boli digestive si tumori.

- Tinctura de cimbrisor se foloseste pe cale interna in tuse convulsiva, tuse spastica, astm, raguseala, anorexie la anemici; actioneaza ca antiseptic asupra ficatului si rinichilor, ameliorandu-le functia; elimina viermii intestinali.
Se administreaza cate 20-30 picaturi pe zi pentru copii si 30-60 picaturi pe zi pentru adulti.
Extern, tinctura de cimbrisor se foloseste sub forma de: tamponari, masaje, comprese, gargara, frictionarea musculaturii membrelor si coloanei vertebrale; in dezinfectarea si cicatrizarea ranilor, scleroza in placi (leuconevraxita).

- Tinctura de coada-soricelului.
Extern, se pun comprese si se fac spalaturi pentru calmarea tenurilor inrosite si iritate, arsuri, plagi purulente, eczeme, ulcer varicos, hemoroizi; spalaturi bucale in abcese dentare.
Intern, se iau 10-20 picaturi in ceai care se bea dimineata pe stomacul gol, pentru eliminarea viermilor intestinali; in leucemie, pentru reinnoirea sangelui, se folosesc 10-20 picaturi pe zi.
In boli interne (enterocolite, colici gastrice, cistite, dismenoree, hipermenoree, marirea secretiei biliare) se iau cate 10-15 picaturi de 3 ori pe zi.

- Tinctura de sunatoare se foloseste la prepararea apei de gura (se face gargara cu 10 ml tinctura dizolvata in 100 ml apa fiarta si racita).
In boli reumatice, se fac frectii pe zonele dureroase.
In boli de piele, arsuri si degeraturi se pun comprese imbibate cu tinctura de sunatoare. Pe cale interna se utilizeaza de la 20-30 picaturi pana la 6 lingurite pe zi pentru depresii nervoase, icter infectios, insomnii, somnambulism, boli urinare, incontinenta urinara, dereglari ale ciclului menstrual. Tratamentul dureaza 7 zile. Se poate relua dupa 2-3 zile de pauza.

- Tinctura de galbenele (filimica) se foloseste pe cale externa in afectiuni bucale infectate si gingivite, sub forma de gargara si spalaturi bucale; pentru infectia cu trichomonas, leucoree si candidoza se fac spalaturi vaginale in dilutie cu apa; pentru dezinfectarea ulceratiilor cronice purulente, pentru eczeme, arsuri si degeraturi se fac spalaturi sau se pun comprese; de asemenea, sub forma de frectii se foloseste in intinderi musculare, spasme musculare si intepaturi de insecte.
Pe cale interna se folosesc 10 pana la 60 picaturi, dizolvate in apa sau ceai, pentru tratarea bolilor gastro-intestinale, curatirea sangelui de toxine, viroze, infectii bacteriene si intarirea vederii.
In bolile neoplazice, inflamatii ale ganglionilor si pentru diminuarea efectelor menopauzei se iau ca adjuvant cate 30 de picaturi pe parcursul unei zile. Sub forma de masaje, comprese sau adaugata la apa de baie, combate micozele picioarelor.

- Tinctura de rostopasca are actiune antibiotica asupra unui numar mare de agenti patogeni; are actiune antitumorala (distruge celulele canceroase in multiplicare), actiune coleretic-colagoga, fiind indicata in colecistopatii (inflamatii ale vezicii biliare), litiaze biliare (pietre in vezica biliara), boli de ficat.
Tinctura de rostopasca are actiune sedativa asupra centrilor nervosi superiori si in special asupra coronarelor.
Stimuleaza respiratia si scade tensiunea arteriala; da rezultate bune in insuficienta cardiaca si angina pectorala.
Are actiune antispastica asupra tractului gastro-intestinal. Pe cale interna se administreaza 10-20 de picaturi pe zi, dizolvate in ceai sau apa. Extern, se foloseste sub forma de tamponari si masaje in: boli de piele, negi, pecingine, matreata, muscaturi de insecte si serpi.

- Tinctura de propolis are un spectru foarte larg de actiune farmacologica: bacteristatica, antifungica, analgezica, trofica si regeneratoare a tesuturilor, cicatrizanta si antiinflamatoare.
- Pe cale externa se utilizeaza in afectiuni dermatologice (eczeme, arsuri), prin tamponari, fara a se pansa locul respectiv. Se mai utilizeaza in boli ORL si boli ale cavitatii bucale (gingivite, stomatite, abcese, parodontoza), sub forma de gargara si spalaturi bucale - cate 30-40 picaturi dizolvate in apa. Intern, se iau 20-30 picaturi pe zi, cu o ora inaintea meselor, pentru normalizarea tensiunii arteriale. in cazuri de alcoolism, 50 de picaturi dizolvate intr-un pahar cu apa rece administrate omului beat il vor face sa se trezeasca.
- Cate 10 picaturi de tinctura dizolvate intr-un pahar cu apa, luate cu o ora inaintea meselor, dau rezultate foarte bune intr-o mare gama de boli (pulmonare, digestive, ginecologice, boli ale sistemului nervos si boli glandulare).

TINCTURILE COMPLEXE (din combinatii de plante)



- Tinctura antiacneica amelioreaza sau in cele mai multe cazuri elimina acneea.
Se utilizeaza pe cale externa sub forma de tamponari, de 2-3 ori zilnic. Avand in vedere multiplele cauze interne care genereaza acneea, concomitent cu tratamentul extern se face si un tratament intern cu urmatoarele ceaiuri: sunatoare, galbenele, salcie, musetel, pin, brusture, cicoare si hamei (se beau 2-3 ceaiuri pe zi din acest amestec de plante). Cura dureaza 4-6 saptamani si se poate relua dupa doua saptamani.

- Tinctura antianemica este obtinuta din mai multe plante medicinale cu rol in formarea globulelor rosii prin stimularea maduvei hematogene si imbogatirea sangelui in fier si vitamine.
Pe cale interna se utilizeaza cate 3 lingurite pe zi, dizolvate in "Ceai antianemic" indulcit cu miere de albine.

Tinctura anticolitica este un extract natural hidroalcoolic realizat dintr-o combinatie de plante medicinale cu rol antiseptic intestinal, antivomitiv, carminativ, antispasmodic si sedativ.
- Se utilizeaza pentru calmarea colicilor intestinali si stomacali atat la copii, cat si la adulti; combate indigestiile insotite de greturi, gazele, aciditatea gastrica si enterocolitele. Pe cale interna se dozeaza cate 8-15 picaturi, de 3 ori
pe zi, dizolvate in "Ceai anticolitic".

- Tinctura antigripala este preparata dintr-o mare varietate de plante medicinale cu rol depurativ, emolient, antiseptic, calmant, antispasmodic, antiviral si antimicrobian. Se utilizeaza in stari gripale insotite sau nu de febra. Se administreaza cate 4-6 lingurite de doua ori pe zi, dizolvate in "Ceai antigripal" indulcit cu miere de albine (neindulcit pentru diabetici). Extern, se fac inhalatii cu vapori de tinctura, gargara, baie generala in care se pune tinctura antigripala si ceaiuri din plante ("Flori de camp").

- Tinctura antistres este un extract natural obtinut din plante medicinale cu rol sedativ asupra sistemului nervos central. Se utilizeaza in stari de oboseala, stres, insomnii, stari de agitatie nervoasa, tulburari cardiace si digestive.
Tratamentul intern consta in administrarea a 10-15 picaturi de 3 ori pe zi, ultima doza seara, la culcare. Extern, se fac bai generale in care se adauga tinctura antistres sau infuzie din plante sedative (tei, sunatoare, sovarv, cimbru, menta, ciubotica cucului) sau "Ceaiul Antistres".

- Tinctura contra caderii parului este obtinuta din mai multe plante medicinale cu rol in regenerarea parului, intarirea radacinii parului, inlaturarea matretei si seboreei. Tratamentul consta in masaje zilnice sau de 2-4 ori pe saptamana.
Pe langa tratamentul extern, recomandam si un tratament intern (2-3 cani de ceai obtinut din urmatorul amestec de plante: urzica, mesteacan, stejar, nuc, tintaura, brusture, hamei si salvie).

- Tinctura gastrica este un extract natural hidroalcoolic obtinut din plante medicinale cu actiune astringenta, antiseptica, cicatrizanta si hemostatica.
Tinctura gastrica se utilizeaza in hiperaciditate gastrica, ulcer gastric si duodenal, spasme gastro-intestinale, gastrite. Se consuma inaintea meselor principale cate 3 lingurite de tinctura, dizolvate in "Ceai gastric". Tratamentul dureaza 6 saptamani.

- Tinctura hepato-biliara are actiune coleretica si colagoga, antispastica, bactericida, decongestiva, antiseptica si antiinflamatoare.
Se utilizeaza pentru stimularea si imbunatatirea functiei hepatice, insuficienta biliara, colecistite subacute si cronice, ciroza hepatica si diskinezii biliare. Se utilizeaza cate 10 picaturi de 3 ori pe zi, adaugate in "Ceai hepato-biliar". Tratamentul dureaza 4-6 saptamani.
- Exista, totusi, bolnavi carora le este interzis cu desavarsire consumul de alcool. Pot ei sa urmeze un tratament cu tincturi?
- Persoanele carora le este interzis consumul de alcool vor pune tinctura in ceai fierbinte sau in apa fiarta inainte de folosire, alcoolul evaporandu-se dupa 5-10 minute.

Tinctura de arnica (Arnica montana)

Principiile sale active, care stimuleaza imunitatea, sunt inrudite cu cele ale echinaceei, insa are cateva calitati care o individualizeaza si care o fac un ajutor nepretuit pe perioada sezonului rece.
In primul rand, ea stimuleaza imunitatea nespecifica la nivelul gatului si al cailor respiratorii superioare, protejandu-le de infectii si fiind ideala pentru cei care sunt mai mereu ragusiti, au amigdalita cronica, faringita, sinuzita etc.
Apoi, folosita extern, ea imbunatateste circulatia, incalzeste extremitatile si creeaza o stare de confort fizic, fiind excelenta pentru persoanele sensibile la frig (frigul fiind unul din principalii dusmani ai imunitatii). Nu in ultimul rand, ea este un ajutor pretios atunci cand boala s-a instalat, intrucat elimina senzatiile de slabiciune si ameteala, tonifica inima (care este solicitata mai ales in bolile cu febra puternica) si regleaza, prin mecanisme inca necunoscute, temperatura corpului. Marele Goethe adora aceasta planta, care-i salvase viata atunci cand o infectie respiratorie, cu febra foarte puternica, nu cedase la nici un alt remediu.



Cum se administreaza arnica

Intern: se iau 30-40 de picaturi de tinctura de trei ori pe zi, diluate in apa, pe stomacul gol, vreme de 30 de zile, pentru o cura de amplificare a imunitatii. Atunci cand boala s-a instalat, se pot lua 4, maximum 5 doze pe zi la adulti. La copiii sub 7 ani aceasta planta nu va fi administrata decat sub supraveghere medicala, cei peste aceasta varsta putand lua 5-10 picaturi de trei ori pe zi.

Extern: In tratamentul infectiilor gatului se face gargara cu arnica: 1-2 lingurite de tinctura la jumatate de pahar de apa, dar cu atentie, pentru a nu inghiti preparatul. Persoanele care au circulatia periferica deficitara, fiind foarte sensibile la frig, vor face inainte si dupa expunerea la frig frictionari energice ale membrelor si toracelui cu aceasta tinctura, dupa care vor aplica o pelicula subtire dintr-un unguent natural (de tataneasa sau musetel) pe locurile frictionate.

Echinacea (Echinacea purpurea)
Dozele repetate de echinacea sporesc imunitatea la marea majoritate a bolilor infectioase, de la cele respiratorii la cistite, anexite etc. De asemenea, persoanele care au frecvent ganglionii inflamati, care la primele valuri de frig se confrunta cu umflari ale amigdalelor, raguseala, curgerea nasului si a ochilor sa apeleze la cura cu aceasta planta. Tratamentul standard pentru amplificarea imunitatii este ca si la arnica, de 30 de zile, dar pentru cei deja atinsi de boala, rezultate bune se vad din primele zile sau chiar la cateva ore de administrare a plantei. In ultimul timp, echinacea este mai mult recomandata sub forma de drajeuri sau de pulbere, intrucat tinctura luata in cantitati mari si in cure de lunga durata este mai greu de suportat de organism.


Cum se administreaza echinacea

Planta uscata, care se gaseste la Plafar, se macina cu rasnita electrica de cafea sau in piua, dupa care se cerne prin sita pentru faina alba. Se iau trei lingurite rase de pulbere pe zi, pe stomacul gol. Planta se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. In infectiile acute se pot lua pana la sase lingurite de planta pe zi, pe stomacul gol, tinand eventual planta mai putin timp sub limba, intrucat este destul de iritanta si lezeaza tesuturile epiteliale.

Tinctura de chimen negru (Nigelia sativa)

Nigelia (Nigelia sativa) este un remediu extrem de vechi, adus din Etiopia acum mii de ani, dar care in Europa a fost redescoperit de curand. La noi in tara creste in zonele sudice, fiind un condiment foarte apreciat in anumite alimente (mai ales in lactate). In scop terapeutic, se foloseste fie uleiul esential al acestei plante (care este foarte scump si greu de gasit), fie tinctura, cu care se obtin de asemenea rezultate foarte bune.
Studiile facute in ultimii ani au demonstrat ca administrarea acestei plante in cure de 12-21 de zile este eficienta nu numai in prevenirea guturaiului, bronsitelor sau a gripei, ci a unei game impresionante de boli, in care sistemul imunitar joaca un rol esential, inclusiv in cele tumorale benigne sau maligne.

Iata cum folosim aceasta planta:

Administrarea tincturii de nigelia
Se iau 50 de picaturi de tinctura in jumatate de pahar de ceai verde rece sau caldut (in nici un caz fierbinte), de patru-sase ori pe zi. Amestecul de ceai verde si nigelia are un gust si o aroma extrem de placute, inviorand si eliminand slabiciunea de moment. Pentru persoanele care nu suporta ceaiul verde (care este el insusi un stimulent foarte bun, dar si puternic) se recomanda dizolvarea tincturii in ceai de sunatoare sau talpa-gastei. O cura pentru intarirea imunitatii dureaza minimum 12 zile, putand fi facuta o data pe luna.

1. TINCTURA DE CIMBRU

- se preparã cu inflorescente culese în soarele amiezii. Se umple o sticlã pânã la gât, fãrã a se îndesa, se toarnã rachiu de fructe de 350-400 si se lasã la macerat la soare timp de 14 zile. Cu aceastã tincturã se vor trata, prin frectii, copiii slab dezvoltati dar si bolnavii de sclerozã în plãgi multiple.

2. TINCTURA DE COADA CALULUI

- 10 gr de plantã se lasã la macerat cu 50 ml rachiu natural de fructe timp de 14 zile, la soare sau altã sursã de cãldurã, agitând zilnic. Se pot trata picioarele care transpirã (hiperhidrozã plantarã), prin frectii.
Se recomandã si a se bea zilnic, dimineata pe stomacul gol, 1 ceascã cu ceai de coada calului.
Se mai pot face bãi la picioare cu ceai din aceeasi plantã. Pe timpul tratamentului se tine o dietã cu sucuri de fructe si zarzavaturi, timp de 2 luni, dimineata se face o clismã cu 2 l infuzie cãldutã de musetel, se bea zilnic 3x50 ml suc de orz verde, sau sevã de mesteacãn. Se face o curã cu boabe de ienupãr. Este recomandatã baia vitalã, timp de 25 minute, o baie de abur a picioarelor, urmatã de dus rece, sau baie alternantã de picioare.
Pentru persoanele care suportã, se face baie rece la picioare timp de 15 minute, de 2 ori pe zi, în solutie de apã cu otet de mere în pãrti egale. Tinctura suedezã are efecte benefice, dacã se tin tãlpile picioarelor într-un vas cu tincturã în cantitate necesarã sã asigure un contact intim cu toatã suprafata piciorului, timp de 15 minute. Ciorapii si încãltãmintea se pudreazã cu oxid de zinc.

3. TINCTURA DE COADA SORICELULUI

- florile culese în soare se introduc, fãrã a se îndesa, într-o sticlã, pânã la gât, se toarnã deasupra tuicã de fructe de 400, se lasã la macerat 15 zile la soare sau în apropierea unei surse de cãldurã. Planta are o influentã pozitivã asupra mãduvei osoase, stimuleazã hematopoeza (formarea sângelui), asupra osteoporozei, hemoragiei pulmonare, cancerului pulmonar.

4. TINCTURA DE GÃLBENELE

- se pune un pumn de flori în 1 l tuicã de 400, se lasã la soare 2 sãptãmâni la macerat, agitându-se zilnic. Diluatã cu apã fiartã, este foarte potrivitã la compresele preparate pentru rãni, contuzii, hematoame, rupturi musculare, ulceratii purulente sau de naturã canceroasã, pentru rãni deschise din cauza escarelor, pentru umflãturi, abcese, pustule.

5.Tinctura de Untul Pamantului

Aceasta tinctura miraculoasa este un produs natural obtinut din radacina numita Untul Pamantului (Tamus Communis) macerata in alcool triplu distilat sau spirt sanitar.
Mod de preparare a radacinii: radacina se spala, se da pe razatoare si se pune in alcool sau spirt, se tine cinci zile la macerat agitandu-se zilnic cat mai des. Se pastreaza in loc intunecos (cutie, dulap etc.) la temperatura camerei .
Indicatii:
· dureri reumatice acute sau cronice
· lombosciatica
· spondiloza cervicala
· deformari osoase
· artrite
· sinuzite frontale sau maxilare
· dureri reumatice acute sau cronice
· lombosciatica
· spondiloza cervicala
· deformari osoase
· guta
· ciocuri, monturi
Mod de întrebuintare:

Se agita sticla dupa care se decanteaza un minut tinctura, se desface usor dopul lasand sa curga filtrat. Cu solutia astfel obtinuta se frictioneaza masand locul dureros, seara inainte de culcare ori chiar in cursul zilei numai cand doare si unde doare. Pentru ciocuri, monturi se recomanda si alifia de radacina în combinatie cu tinctura. Pentru guta se poate intrebuinta extern si intern, 5 picaturi la o cana de ceai diuretic (pentru rinichi) mareste diureza face sa dispara acidul uric mai rapid .
Atentie: Pentru persoanele care nu suporta intepaturile ori sunt alergice din cauza efectului revulsiv se recomanda in prealabil ungerea locului cu o crema (alifie de galbenele) sau ulei comestibil. Astfel nu veti mai simti intepaturile si face sa dispara alergia.
Pentru cei care o suporta direct are un efect mai rapid si benefic, facand sa dispara durerea mai rapid. Aceasta tinctura de Untul Pamantului este binevenita pentru orice dureri reumatice putand fi utilizata de orice membru a familiei.
Tinctura este valabila cinci ani, putandu-se completa inca odata peste radacina ramasa in sticla cu alcool. A doua macerare (plamadit) va dura 15-20 zile dupa care se poate utiliza .

Tinctura de Untul Pamantului:
Indicatii terapeutice: dureri reumatice acute sau cronice, lombosciatica, spondiloza cervicala, deformari osoase, ciocuri, monturi, sinuzite frontale sau maxilare, carcel, apa la genunchi, dureri musculare, articulare, de menisc, degeraturi, artrita, artroze, coxartroze, umflaturi, vanatai, varice, eczeme uscate

Tinctura de Ghintura:
Indicatii terapeutice: arsuri stomacale, gastrite, ulcer stomacal de orice tip, colite, enterocolite, colite de fermentatie, dispepsii, inflamatii gastrice si intestinale, lipsa poftei de mancare, diaree cronica, ficat marit, timol marit, hepatita de tip A, B, ciroze incipiente, grasimi la ficat, afectiuni biliare, litiaza biliara, fiere (colecist) lenesa, tensiune si presiune in craniu, caldura la nivelul obrajilor, ameteala, cefalee pulsatile presiune in orbitele oculare, dureri frecvente ale ochilor urmate de lacrimare, conjunctivita si ochi rosii.

Tinctura de Marul Lupului
Indicatii terapeutice: vaginite, trichomoniaze, prurit vaginal, candidoze, vulvite, lues in faza incipienta, gonoree, fibrom uterin, chisturi mamare, infectii mamare (galactoforite, fisuri mamelonare, limfangite, abcese); eczeme, dermatoze, infectii cu ulceratii, rani, taieturi, arsuri, opariri, regenerarea pielii(stimularea colagenului si elastinei), amigdalite; hemoroizi externi; varice, plebite, ulcer varicos.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

1 comentários: