-->

Proprietatile terapeutice ale citricelor

proprietatile-terapeutice-ale-citricelor

Proprietatile terapeutice ale citricelor

Citricele afructe la indemana oricui. In acestea exista o cantitate mare de vitaminele C, B, P, de asemenea acid citric.
In lamaie exista foarte multa vitamina A, B1, B2, P si C. Aceasta combinatie mentine sanatatea intregului organism, activizeaza sistemul imunitar si contribuie la imbunatatirea singelui. Dar, cu toate acestea, valoarea terapeutica a lamaiei nu consta in vitaminele continute, ci in acidul citric, care in acest fruct se gaseste in proportie de 6,9-8,1 la suta.

Digestia se regleaza cu coaja de mandarina macerata in alcool

In cazul gastritei insotita de o secretie scazuta a sucului gastric este recomandata administrarea a 100 de mililitri de suc de portocale proaspat stors, de trei-patru ori pe zi.

In cazul lipsei poftei de mancare si al unei digestii proaste de mare ajutor sunt mandarinele. Coaja proaspata de la trei-patru fructe se taie marunt, se pune intr-un pahar de alcool si se lasa la macerat timp de o saptamana intr-un vas bine inchis, agitind din cand in cand continutul. Dupa aceasta perioada se strecoara si se iau cate 20-25 de picaturi de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa.

In cazul constipatiei permanente se mananca seara, inainte de culcare, cate doua portocale.

In cazul intoxicatiei provocate de consumarea unor conserve lipsite de calitate, la fiecare 15-20 de minute se bea sucul stors dintr-o portocala.

Pentru inlaturarea sindromului de mahmureala, intr-un pahar de suc de portocale se adauga un ou proaspat, se amesteca bine si se bea. Daca sindromul persista, repetati procedura dupa doua-trei ore.

In cazurile de bronsita, tusea este calmata cu un decoct din coaja de mandarina: doua linguri de coaja taiata marunt se pun in doua treimi de pahar de apa fierbinte, se lasa la fiert, la foc mic, 10-15 minute; decoctul se lasa sa se raceasca, se strecoara si se bea pe parcursul zilei.

Portocale si hrean impotriva migrenelor

In profilaxia racelii, in special in perioada de toamna-iarna, o jumatate de pahar de limonada fierbinte se amesteca cu o jumatate de pahar de suc de portocale, apoi se adauga o lingura de vin alb. Amestecul se bea seara inainte de culcare, fiind foarte indicat si in caz de insomnie.

In cazurile de ateroscleroza si migrena, o jumatate de kilogram de portocale se spala bine, se taie marunt impreuna cu coaja, se adauga 100 de grame de hrean (trecut prin masina de tocat carne) si 300 de grame de zahar. Amestecul acesta se pune intr-un litru de vin alb si se tine la baie de aburi o ora. Se lasa sa se raceasca si se iau cate 50 de grame de cinci-sase ori pe zi.

Impotriva mastitei este recomandata urmatoarea reteta: 100 de grame de coaja de mandarina si 20 de grame de radacina de iarba-dulce se taie marunt, se pun in doua pahare de apa si se fierb la foc mic 30 de minute. Decoctul se lasa sa se raceasca, apoi se imparte in doua parti, care se beau dimineata si seara. O imbunatatire a starii de sanatate se observa de obicei dupa trei-patru zile.

In cazul eczemelor uscate, seara se pune pe partea de piele bolnava coaja de portocala, cu partea interioara pe rana, si se bandajeaza bine.

In cazul infectiilor micotice, se curata de coaja o felie de mandarina si se pune pe locul afectat. Procedura respectiva trebuie repetata de cateva ori pe zi.

In cazul pielii aspre de pe coate si genunchi, o lingura de suc de portocala proaspat stors se amesteca cu zece linguri de ulei de floarea-soarelui. Seara se intinde acest amestec pe coate si genunchi, iar dupa o ora se spala cu apa calduta. Dupa aceasta procedura se unge pielea cu o crema hidratanta. Pentru intretinerea zilnica a pielii decoctul din coaja uscata de mandarina se amesteca cu suc de aloe si se adauga in baie.

Suc de lamaie cu miere in caz de laringita

proprietatile-terapeutice-ale-citricelor

In cazurile de podagra, lamaia dizolva si elimina din organism acidul uric. Foarte eficient este sucul de lamaie in cazul afectiunilor articulatiilor, afectiuni legate de depunerea de saruri, de asemenea in cazul pietrelor in vezica biliara si in rinichi. Lamaia este nu numai un mijloc terapeutic, ci si profilactic impotriva pietrelor in vezica biliara.

In cazurile de anghina, este recomandata consumarea unei jumatati de lamaie impreuna cu coaja. Se mesteca incet, pentru ca sucul sa patrunda in zonele inflamate ale mucoasei gatului. Dupa doua-trei ore se mananca si jumatatea care a ramas. Procedura se repeta pana cand durerea din gat dispare. In acest caz trebuie insa respectata o conditie – nu se bea nimic dupa ce ati mancat lamaia, iar de mancat puteti manca numai la o ora dupa procedura.

In cazurile de laringita se amesteca o jumatate de pahar de suc de lamaie cu un pahar de miere, se pun la fiert cateva minute la foc mic; se ia cate o lingurita din acest amestec la fiecare 5 minute.

Lamaie amestecata cu hrean pentru tratarea bronsitei cronice

In cazul nasului infundat se storc in palma cateva picaturi de suc de lamaie, care se pune in nas. Dupa cateva minute se spala caile nazale cu o solutie slaba cu sare de bucatarie. Pe parcursul zilei, aceasta procedura se repeta de doua-trei ori.

In cazul bronsitei cronice, se da pe razatoare sau se trece prin masina de tocat radacina de hrean, astfel incat sa obtineti un sfert de pahar. Peste hrean se stoarce sucul de la doua-trei lamai, se amesteca cu atentie si se pastreaza la frigider. Se ia cate o jumatate de lingurita din acest amestec dimineata si dupa pranz. Dupa administrarea amestecului, timp de 30-40 de minute nu trebuie sa beti nimic.

In cazul toxicozei din timpul sarcinii, insotita de greturi si varsaturi, se bea cate o jumatate de pahar de decoct de lamaie.

In cazul insuficientei laptelui la mamele care alapteaza, o lamaie taiata marunt se amesteca cu doua linguri de seminte de chimen si o jumatate de pahar de zahar, se adauga un litru de apa calduta si se pune la fiert la foc mic 8-10 minute, amestecand continuu. Se lasa sa se raceasca, se strecoara si se iau cate doua linguri de trei ori pe zi.

In caz de stenocardie si miozita se stoarce sucul de la zece lamai, se adauga un kilogram de miere si zece capatani de usturoi trecut prin masina de tocat. Se amesteca foarte bine totul si se pune intr-un borcan din sticla, bine inchis, timp de sapte-zece zile. Se iau o data pe zi cate patru lingurite din acest amestec. Inainte de a fi inghitit, continutul fiecarei lingurite trebuie tinut putin in gura. Durata acestui tratament este de doua luni.

Scapati de bataturi cu coaja de lamaie

In fazele incipiente ale hipertensiunii, este nevoie ca o jumatate de lamaie cu coaja sa fie data pe razatoare, amestecata cu zahar sau miere dupa gust; din acest amestec se ia cate o lingurita de trei ori pe zi.

In cazurile de osteoporoza, se mananca in fiecare dimineata, timp de o luna, cate o lingurita de pasta pregatita dintr-o lamaie si o capatana de usturoi.

In cazul durerilor de cap, o coaja de lamaie curatata de miezul alb se pune cu partea interioara pe tampla si se tine pana cand apare o pata rosie. De asemenea, se da pe razatoare o lamaie cu tot cu coaja, iar pasta obtinuta se intinde pe frunte si pe tample.

In caz de ameteli se pune pe frunte si pe timple miez de lamaie incalzit usor.

In cazul infectiilor micotice, al eczemelor se fac comprese cu suc proaspat de lamaie, diluat putin cu apa calduta.

Daca aveti crampe musculare foarte des, timp de doua saptamani, in fiecare dimineata si seara se ung talpile cu suc de lamaie.

Pentru indepartarea bataturilor se pun picioarele in apa fierbinte, iar pe batatura se pune o coaja de lamaie cu putin miez. Procedura trebuie repetata timp de patru-cinci zile.

Trebuie sa tineti cont de un fapt: folosirea in exces a lamiilor conduce la afectarea smaltului dintilor. Lamaile sunt de asemenea contraindicate in cazul enterocolitei cronice, al gastritei, ulcerului gastric si duodenal, insotit de aciditate crescuta a sucului gastric.



P.S. Dacă ţi-a plăcut articolul şi consideri că poate fi util şi altor oameni, apreciază-l aşa cum se cuvine şi transmite-l mai departe.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment