-->

Tratamente cu sucuri de legume si fructe


tratamente-cu-sucuri-din-legume-si-fructe

Cum ne putem trata cu sucuri de legume si fructe

Unul din cercetatorii proprietatilor curative ale legumelor a fost Jean Valnet. Iata cateva dintre cercetarile lui asupra proprietatiilor curative ale legumelor si fructelor

Sucuri de legume

Suc de morcovi

Anemii, ulcere gastrice si duodenale, colite, enterite, diarei sau dimpotriva constipatie, afectiuni hepatobiliare, intoxicatii, dermatoze – iata cateva din multiplele indicatii ale acestui suc care ar trebui folosit zilnic. Contine fier, calciu, fosfor, magneziu, necesare elementelor sanguine si tesuturilor organice in genere, vitamine multiple, mai ales provitamina A, pectine. Toti batranii vor avea de pe urma lui un neasemuit folos, ca si cei intre cele doua varste, adultii care, prin utilizarea lui, isi vor intarzia imbatranirea.

Sucul de morcovi este fad. Vom putea sa-l facem mai placut cu suc de telina, de rosii, de patrunjel sau de lamaie sau chiar cu intreg acest ansamblu care ne va furniza unul dintre cocteilurile de sanatate cele mai active.

Suc de telina

Vom prefera din frunze de telina, dar si telina – radacina are proprietati asemanatoare. Drenor hepatic si renal, tonic al sistemului nervos si al suprarenalelor, depurativ, antireumatismal si antigutos, inzestrat cu proprietati antiseptice are, cum se vede, numeroase indicatii. Se va folosi pur sau amestecat cu cel de morcovi, de lamaie sau in alte combinatii.

Suc de castravete

Dizolvant al acidului uric, depurativ, dezintoxicant, sucul de castravete – fad sau, pentru unii, chiar gretos – va fi amestecat cu altele (morcov, struguri, mar, telina).
Actiunea lui locala antiriduri este folosita in cosmetica.

Suc de spanac

Regenerator sanguin prin clorofila sa si prin fierul pe care il contine, remineralizant, se intrebuinteaza cu folos in cazurile de anemie, de convalescenta, oboseli fizice si intelectuale, la copii si la persoanele in varsta. Il adaugam unor amestecuri diverse.

Asociatiile: spanac-morcovi, spanac-morcovi-telina, spanac-creson, in cantitati egale, poseda mari virtuti.

Suc de marar

Va fi adaugat la alte sucuri pentru proprietatile sale diuretice, antireumatismale, vermifuge, galactogege (pentru sporirea secretiei de lapte).

Suc de rosii

Folosirea lui a devenit curenta, iar asocierea cu cel de telina este de acum clasica. Se vor folosi rosii bine coapte. Numeroasele lui proprietati il recomanda demineralizatilor, ca si pletoricilor, reumaticilor, intoxicatilor, arterioscleroticilor, tuturor celor care doresc sa preintampine imbatranirea precoce.
Dupa anotimp, se vor adauga cu folos legumelor destinate sa devina sucuri, fasole verde, frunze de morcov sau de ridichi sau de ghizdei (spanacul saracului). Virtutile depurative ale catorva frunze de filimica, proprietatile tonice si antianemice ale tinerelor lastare de urzica intepatoare nu vor trebui nici ele uitate.

Gustul neplacut, ba chiar respingator, al unora dintre sucurile acestea va fi atenuat prin adaugarea de sucuri diverse de fructe. Fiecare isi va alcatui cocteilul potrivit cu gusturile sale. Amaraciunea care, cu toate acestea, se va simti uneori este compensata de imensele avantaje pe care le aduce folosirea cu regularitate a diverselor sucuri de legume.
Sucuri de fructe

Suc de caise

Bogatia acestui fruct in vitamine si saruri minerale ne face sa intelegem interesul pentru consumul de suc in cazurile de astenii fizice si psihice, de anemie si in convalescente.

Suc de ananas

Fruct bogat deopotriva in vitamine, oligoelemente si saruri minerale, ananasul contine, in plus, un ferment digestiv foarte puternic. Sucul lui este indicat in cazurile de insuficiente digestive, de crestere, in convalescente. Diuretic, si cu proprietati detoxifiante.

Suc de coacaze negre

Celor care il prefera sucul le va aduce servicii prin proprietatile sale antireumatismale, antiartritice, antigutoase si datorita actiunii lui stimulante hepatice.

Suc de cirese

Este remineralizant, depurativ, antireumatismal si indicat arterioscleroticilor, pletoricilor, gutosilor, artriticilor. Energetic, este deopotriva un factor de prevenire a imbatranirii prin actiunea lui regeneratoare si eliminatoare a deseurilor si a toxinelor.
Artriticii, obezii, constipatii vor lua, cu folos, sucul rezultat dintr-un kg de fructe pe zi.

Suc de lamaie

Ca si portocala, grepfrutul, morcovul, marul si strugurele, sucul de lamaie beneficiaza de o reputatie bine stabilita. Sucul de lamaie se consuma in caz de ulcer gastric, iar proprietatile lui depurative sanguine il recomanda consumului zilnic, pur sau amestecat cu alte sucuri.

Suc de fragi

Este vorba, in cazul acesta, de un suc remineralizant, antireumatismal si antigutos prin actiunea eliminatorie a acidului uric. Este folosit deopotriva in arterioscleroza, autointoxicatie, litiaze urinare. Poseda, pe langa acestea, proprietati bactericide vadite mai ales impotriva bacilului tifoidei, care tocmai se face prezent la noi in tara.

Suc de zmeura

Bautura catalogata printre cele mai placute, indicata pura sau diluata cu apa, in reumatisme, guta, dermatoze si in stari febrile.

Amestecul de suc de zmeura si de suc de coacaze, foarte racoritor, diluat cu apa, constituie o bautura recomandata in febrele eruptive, in afectiunile febrile in genere, in inflamatiile urinare.

Suc de coacaze rosii

Suc aperitiv si digestiv, diuretic si depurativ. Actiunea lui se manifesta asupra circulatiei sangelui (stari pletorice), asupra ficatului (insuficienta si congestie hepatica), asupra inflamatiilor tubului digestiv si ale cailor urinare, asupra reumatismelor si gutei. Diluat cu apa este o excelenta bautura pentru cei cu stari febrile.

Suc de mandarine

Este revitalizant si, prin continutul sau in brom, se bucura de proprietati sedative.

Suc de dude

Diluat de apa este un racoritor si un laxativ. Se poate folosi in gargara contra anghinelor, aftelor si stomatitelor.

Suc de afine

Este indicat in mod special in tratamentul infectiilor intestinale: enterite, colite, diarei, dizenterii amibiene sau altele, putrefactii intestinale, colibaciloza. Are o actiune selectiva asupra unui anumit numar de agenti patogeni intestinali ca bacilul lui Eberth (tifoida), colibacili. Este, de altfel, un dizolvant al acidului uric. In sfirsit, stimuleaza vederea nocturna.

tratamente-cu-sucuri-din-legume-si-fructe


Suc de portocale

Bautura preferata de cei mai multi pentru proprietatile sale racoritoare si tonice. Este, de asemenea, un fluidifiant sanguin si un protector vascular. Pentru un efect mai puternic, se va folosi si coaja.

Suc de grepfrut

Aperitiv, digestiv, depurativ, grepfrutul este deopotriva un stimulent hepatic si un excelent drenor al veziculei biliare. Ca si sucul precedent, este un fluidifiant sanguin si un protector vascular.

Suc de persici

Diuretic si laxativ usor, sucul de piersica va fi deopotriva folositor dispepticilor. Sunt preferabile de consumat fructele ca atare, bine coapte.

Suc de pere

Depurativ, diuretic, eliminator al acidului uric, sucul de pere este, de asemenea, remineralizant, indicat in anemii, surmenaj, tuberculoza. Astringent, lecuieste durerile.

Suc de mere

Sucul de mere se bucura, pe buna dreptate, de un foarte bun renume. Tonic muscular si al sistemului nervos, diuretic si antireumatismal, antigutos, antiseptic intestinal, depurativ este indicat intr-o sumedenie de afectiuni. Constipatii il pot folosi in cantitati mari.
Sucul poate fi, ca si sucul de morcovi, amestecat cu multe alte sucuri, pentru a le oferi savoarea lui.

Suc de prune

Stimulent nervos, energetic, sucul de prune este, de asemenea, diuretic, laxativ si dezintoxicant. Se recomanda reumaticilor, arterioscleroticilor si astenicilor in general.

Suc de struguri

Gratie calitatilor sale, a fost supranumit lapte vegetal. Valoarea lui calorica este importanta: peste 900 de calorii la 1 kg. Constituie un stimulent, un remineralizant, un puternic factor de dezintoxicare, indicat in cazul pletorelor, al artritismului, al reumatismului, al gutei, al litiazelor, al excesului de uree sanguina, al tulburarilor de hipertensiune, al enteritei si al congestiei hepatice.
O cura de 1.000-1.200 g de suc de struguri timp de cateva zile va folosi obezilor si surmenatilor.

Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment