Tratamente cu sucuri de legume si fructe
Cum ne putem trata cu sucuri
de legume si fructe
Unul din cercetatorii
proprietatilor curative ale legumelor a fost Jean Valnet. Iata cateva dintre
cercetarile lui asupra proprietatiilor curative ale legumelor si fructelor
Sucuri de legume
Suc de morcovi
Anemii, ulcere gastrice si
duodenale, colite, enterite, diarei sau dimpotriva constipatie, afectiuni
hepatobiliare, intoxicatii, dermatoze – iata cateva din multiplele indicatii
ale acestui suc care ar trebui folosit zilnic. Contine fier, calciu, fosfor,
magneziu, necesare elementelor sanguine si tesuturilor organice in genere,
vitamine multiple, mai ales provitamina A, pectine. Toti batranii vor avea de
pe urma lui un neasemuit folos, ca si cei intre cele doua varste, adultii care,
prin utilizarea lui, isi vor intarzia imbatranirea.
Sucul de morcovi este fad.
Vom putea sa-l facem mai placut cu suc de telina, de rosii, de patrunjel sau de
lamaie sau chiar cu intreg acest ansamblu care ne va furniza unul dintre
cocteilurile de sanatate cele mai active.
Suc de telina
Vom prefera din frunze de
telina, dar si telina – radacina are proprietati asemanatoare. Drenor hepatic
si renal, tonic al sistemului nervos si al suprarenalelor, depurativ,
antireumatismal si antigutos, inzestrat cu proprietati antiseptice are, cum se
vede, numeroase indicatii. Se va folosi pur sau amestecat cu cel de morcovi, de
lamaie sau in alte combinatii.
Suc de castravete
Dizolvant al acidului uric,
depurativ, dezintoxicant, sucul de castravete – fad sau, pentru unii, chiar
gretos – va fi amestecat cu altele (morcov, struguri, mar, telina).
Actiunea lui locala
antiriduri este folosita in cosmetica.
Suc de spanac
Regenerator sanguin prin
clorofila sa si prin fierul pe care il contine, remineralizant, se
intrebuinteaza cu folos in cazurile de anemie, de convalescenta, oboseli fizice
si intelectuale, la copii si la persoanele in varsta. Il adaugam unor
amestecuri diverse.
Asociatiile: spanac-morcovi,
spanac-morcovi-telina, spanac-creson, in cantitati egale, poseda mari virtuti.
Suc de marar
Va fi adaugat la alte sucuri
pentru proprietatile sale diuretice, antireumatismale, vermifuge, galactogege
(pentru sporirea secretiei de lapte).
Suc de rosii
Folosirea lui a devenit
curenta, iar asocierea cu cel de telina este de acum clasica. Se vor folosi
rosii bine coapte. Numeroasele lui proprietati il recomanda demineralizatilor,
ca si pletoricilor, reumaticilor, intoxicatilor, arterioscleroticilor, tuturor
celor care doresc sa preintampine imbatranirea precoce.
Dupa anotimp, se vor adauga
cu folos legumelor destinate sa devina sucuri, fasole verde, frunze de morcov
sau de ridichi sau de ghizdei (spanacul saracului). Virtutile depurative ale catorva
frunze de filimica, proprietatile tonice si antianemice ale tinerelor lastare
de urzica intepatoare nu vor trebui nici ele uitate.
Gustul neplacut, ba chiar
respingator, al unora dintre sucurile acestea va fi atenuat prin adaugarea de
sucuri diverse de fructe. Fiecare isi va alcatui cocteilul potrivit cu
gusturile sale. Amaraciunea care, cu toate acestea, se va simti uneori este
compensata de imensele avantaje pe care le aduce folosirea cu regularitate a
diverselor sucuri de legume.
Sucuri de fructe
Suc de caise
Bogatia acestui fruct in
vitamine si saruri minerale ne face sa intelegem interesul pentru consumul de
suc in cazurile de astenii fizice si psihice, de anemie si in convalescente.
Suc de ananas
Fruct bogat deopotriva in
vitamine, oligoelemente si saruri minerale, ananasul contine, in plus, un
ferment digestiv foarte puternic. Sucul lui este indicat in cazurile de
insuficiente digestive, de crestere, in convalescente. Diuretic, si cu
proprietati detoxifiante.
Suc de coacaze negre
Celor care il prefera sucul
le va aduce servicii prin proprietatile sale antireumatismale, antiartritice,
antigutoase si datorita actiunii lui stimulante hepatice.
Suc de cirese
Este remineralizant,
depurativ, antireumatismal si indicat arterioscleroticilor, pletoricilor,
gutosilor, artriticilor. Energetic, este deopotriva un factor de prevenire a
imbatranirii prin actiunea lui regeneratoare si eliminatoare a deseurilor si a
toxinelor.
Artriticii, obezii, constipatii
vor lua, cu folos, sucul rezultat dintr-un kg de fructe pe zi.
Suc de lamaie
Ca si portocala, grepfrutul,
morcovul, marul si strugurele, sucul de lamaie beneficiaza de o reputatie bine
stabilita. Sucul de lamaie se consuma in caz de ulcer gastric, iar
proprietatile lui depurative sanguine il recomanda consumului zilnic, pur sau
amestecat cu alte sucuri.
Suc de fragi
Este vorba, in cazul acesta,
de un suc remineralizant, antireumatismal si antigutos prin actiunea
eliminatorie a acidului uric. Este folosit deopotriva in arterioscleroza,
autointoxicatie, litiaze urinare. Poseda, pe langa acestea, proprietati
bactericide vadite mai ales impotriva bacilului tifoidei, care tocmai se face
prezent la noi in tara.
Suc de zmeura
Bautura catalogata printre
cele mai placute, indicata pura sau diluata cu apa, in reumatisme, guta,
dermatoze si in stari febrile.
Amestecul de suc de zmeura si
de suc de coacaze, foarte racoritor, diluat cu apa, constituie o bautura
recomandata in febrele eruptive, in afectiunile febrile in genere, in
inflamatiile urinare.
Suc de coacaze rosii
Suc aperitiv si digestiv,
diuretic si depurativ. Actiunea lui se manifesta asupra circulatiei sangelui
(stari pletorice), asupra ficatului (insuficienta si congestie hepatica),
asupra inflamatiilor tubului digestiv si ale cailor urinare, asupra
reumatismelor si gutei. Diluat cu apa este o excelenta bautura pentru cei cu
stari febrile.
Suc de mandarine
Este revitalizant si, prin
continutul sau in brom, se bucura de proprietati sedative.
Suc de dude
Diluat de apa este un
racoritor si un laxativ. Se poate folosi in gargara contra anghinelor, aftelor
si stomatitelor.
Suc de afine
Este indicat in mod special
in tratamentul infectiilor intestinale: enterite, colite, diarei, dizenterii
amibiene sau altele, putrefactii intestinale, colibaciloza. Are o actiune
selectiva asupra unui anumit numar de agenti patogeni intestinali ca bacilul lui
Eberth (tifoida), colibacili. Este, de altfel, un dizolvant al acidului uric.
In sfirsit, stimuleaza vederea nocturna.
Suc de portocale
Bautura preferata de cei mai
multi pentru proprietatile sale racoritoare si tonice. Este, de asemenea, un
fluidifiant sanguin si un protector vascular. Pentru un efect mai puternic, se
va folosi si coaja.
Suc de grepfrut
Aperitiv, digestiv,
depurativ, grepfrutul este deopotriva un stimulent hepatic si un excelent
drenor al veziculei biliare. Ca si sucul precedent, este un fluidifiant sanguin
si un protector vascular.
Suc de persici
Diuretic si laxativ usor,
sucul de piersica va fi deopotriva folositor dispepticilor. Sunt preferabile de
consumat fructele ca atare, bine coapte.
Suc de pere
Depurativ, diuretic,
eliminator al acidului uric, sucul de pere este, de asemenea, remineralizant,
indicat in anemii, surmenaj, tuberculoza. Astringent, lecuieste durerile.
Suc de mere
Sucul de mere se bucura, pe
buna dreptate, de un foarte bun renume. Tonic muscular si al sistemului nervos,
diuretic si antireumatismal, antigutos, antiseptic intestinal, depurativ este
indicat intr-o sumedenie de afectiuni. Constipatii il pot folosi in cantitati
mari.
Sucul poate fi, ca si sucul
de morcovi, amestecat cu multe alte sucuri, pentru a le oferi savoarea lui.
Suc de prune
Stimulent nervos, energetic,
sucul de prune este, de asemenea, diuretic, laxativ si dezintoxicant. Se
recomanda reumaticilor, arterioscleroticilor si astenicilor in general.
Suc de struguri
Gratie calitatilor sale, a
fost supranumit lapte vegetal. Valoarea lui calorica este importanta: peste 900
de calorii la 1 kg. Constituie un stimulent, un remineralizant, un puternic
factor de dezintoxicare, indicat in cazul pletorelor, al artritismului, al
reumatismului, al gutei, al litiazelor, al excesului de uree sanguina, al
tulburarilor de hipertensiune, al enteritei si al congestiei hepatice.
O cura de 1.000-1.200 g de
suc de struguri timp de cateva zile va folosi obezilor si surmenatilor.
0 comentários:
Post a Comment