In ce afectiuni putem folosi sucuri de fructe si legume
In ce afectiuni putem folosi
sucuri de fructe si legume
Sucurile de fructe si legume sunt
substante care ajuta la regenerarea organismului prin continutul lor bogat in
aminoacizi, saruri minerale, enzime si vitamine, cu conditia sa fie preparate
proaspete, crude si fara conservanti.
Este necesar ca sucurile sa fie preparate zilnic, prospetimea fiind o conditie a eficientei. Sucurile nu se pastreaza niciodata de la o zi la alta. Fructele sau legumele cu coaja, inainte de a fi stoarse, vor fi bine spalate cu apa rece, apoi taiate in felii subtiri. Aparatul cu ajutorul caruia putem prepara sucuri de fructe si legume de calitate este, desigur, storcatorul electric. In lipsa acestuia, mai ales pentru legume, iar dintre fructe in special pentru mere, putem folosi razatoarea metalica, urmand sa obtinem sucul prin stoarcere, presare manuala sau cu ajutorul unui aparat. Pentru citrice, in special lamai sau portocale, se poate utiliza storcatorul de sticla sau de plastic. Sucurile odata obtinute se vor bea cu circa o jumatate de ora inainte de masa sau la 3 ore dupa masa, in asa fel incat sa poata furniza organismului substantele necesare.
Este necesar ca sucurile sa fie preparate zilnic, prospetimea fiind o conditie a eficientei. Sucurile nu se pastreaza niciodata de la o zi la alta. Fructele sau legumele cu coaja, inainte de a fi stoarse, vor fi bine spalate cu apa rece, apoi taiate in felii subtiri. Aparatul cu ajutorul caruia putem prepara sucuri de fructe si legume de calitate este, desigur, storcatorul electric. In lipsa acestuia, mai ales pentru legume, iar dintre fructe in special pentru mere, putem folosi razatoarea metalica, urmand sa obtinem sucul prin stoarcere, presare manuala sau cu ajutorul unui aparat. Pentru citrice, in special lamai sau portocale, se poate utiliza storcatorul de sticla sau de plastic. Sucurile odata obtinute se vor bea cu circa o jumatate de ora inainte de masa sau la 3 ore dupa masa, in asa fel incat sa poata furniza organismului substantele necesare.
Sucul de ardei gras
Sucul de ardei gras contine o
mare cantitate de siliciu necesar unghiilor, parului si glandelor sebacee.
Ajuta la curatarea pielii de petele inchise la culoare. Este bun in colici
intestinale, crampe, meteorism. Sucul este mai eficient daca este combinat cu
suc de morcov si de spanac, in proportie de 1:2:2. Se bea cu inghitituri mici,
cu 30 de minute inainte de mesele principale.
Sucul de cartofi
Sucul de cartofi contine
hidrati de carbon, protide, lipide, saruri minerale, vitamine (B1, B6, C, K).
Este hranitor, diuretic, energizant, cicatrizant, antispasmodic, antiulceros.
Este indicat in gastrite, ulcere gastrice si duodenale, diabet, litiaza
biliara, constipatie. Se bea cate 1/2 pahar de 3-4 ori pe zi, timp de o luna in
diabet sau ulcere gastroduodenale. In caz de litiaza biliara, obezitate,
constipatie sau hemoroizi, se bea cate 1/2 pahar de 1-2 ori pe zi. Daca nu
poate fi suportat simplu, se poate amesteca cu miere, suc de morcovi, cu cateva
picaturi de suc de lamaie sau de catina.
Sucul de castravete
Sucul de castraveti contine
vitamine (A, B, C), oxid de calciu, magneziu, sulf. Este racoritor, depurativ,
diuretic. Se recomanda in stari subfebrile, intoxicatii, in reumatism sau guta.
Fiind cam fad se foloseste cu suc de telina, de mar sau de morcov. Se foloseste
cu succes in cosmetica pentru tratarea ridurilor.
Sucul de ceapa
Contine vitamine (A, B, C),
saruri minerale. Este un bun stimulent al sistemului nervos, hepatic, renal,
diuretic puternic, antiseptic, antiinfectios, antisclerotic, antireumatismal.
Se utilizeaza in astenii, surmenaj intelectual, reumatism, afectiuni
respiratorii (guturai, bronsita, astm), gripa, diabet, ateroscleroza,
obezitate, impotenta, prostatite, edeme. Se poate amesteca cu putin suc de
telina sau de morcovi, sau cu cateva picaturi de lamaie; se poate bea de
asemenea diluat cu apa (cate 1/2 pahar de 2 ori pe zi).
Sucul de fasole verde
Contine vitamine: A, B, C,
saruri minerale, hidrati de carbon, oligoelemente. Este diuretic, depurativ,
antiinfectios, tonic hepatic. Se foloseste in reumatism, guta, diabet, litiaza
renala. Se administreaza cate 1/2 pahar pe zi.½
Sucul de grepfrut
Contine multe minerale,
vitamine (C, B1 si B2, PP), enzime, pectina, acid citric etc. Este aperitiv,
tonic, depurativ, antihemoragic. Este indicat in anorexii, dispepsii, oboseala,
stari febrile, artrita, afectiuni pulmonare. Se administreaza 3 pahare pe zi,
inainte de mesele principale. Se consuma ca atare sau indulcit cu miere.
Sucul de lamaie
Contine acid citric, acid
malic, glucide, saruri minerale, oligoelemente, vitamine: B1, B2, B3, A, C, PP.
Este racoritor, bactericid, tonic al sistemului nervos, tonic cardiac,
diuretic, antireumatismal, antigutos, antiscorbutic, remineralizant,
carminativ. Este indicat in infectii diverse, reumatism, guta, ulcere
stomacale, obezitate, ateroscleroza, demineralizare, crestere la copii, diaree,
dizenterie, paraziti intestinali. Se administreaza intr-o jumatate de pahar de
apa indulcita, numarul de lamai stoarse crescand progresiv pana la 8-10 lamai
pe zi. Dupa o cura de o luna, numarul de lamai stoarse incepe sa descreasca.
Combinatia dintre sucul de lamaie, morcov, sfecla si castraveti ajuta la
curatirea ficatului, a rinichilor si vezicii biliare si in general a
organismului de toxine. In perioada folosirii acestor sucuri este indicat sa se
renunte la carne, amidon, zaharuri.
Sucul de mere
Contine zaharoza, celuloza,
pectina, saruri minerale, vitamine: B1, PP, A, C. Este diuretic, tonic
muscular, racoritor, antiseptic intestinal, laxativ, depurativ sanguin,
antireumatismal. Este indicat in astenie fizica si intelectuala, anemie si
demineralizare, reumatisme, guta, obezitate, stari febrile, gastrita, ulcer
gastric, insomnii, cefalee. Sucul de mere este unul dintre cele mai apreciate
sucuri pentru toate varstele. Se administreaza cate 3-4 pahare pe zi, inainte
de masa. Combinat cu celelalte sucuri mai putin placute la gust, le da o aroma
deosebita.
Sucul de orz
Contine vitamine, enzime,
saruri minerale. Comparativ cu alte plante, ovazul contine de 250 de ori mai
multa vitamina A decat salata, de peste 25 de ori mai mult potasiu decat o banana,
de peste 11 ori mai mult calciu decat laptele, de peste 11 ori mai mult fier decat
o telina, de peste 7 ori mai multa vitamina C decat o portocala, de peste 10
ori mai multa vitamina B1 decat spanacul. Este tonic general si al sistemului
nervos, antidiareic. Este indicat in afectiuni pulmonare, demineralizari, stari
febrile, hipotensiune. Se administreaza preventiv cate 1-2 cesti pe zi, mai
ales in combinatie cu suc de mere.
Sucul de pere
Contine acizi, hidrati de
carbon, pectina, vitamine: A, B1, B2, PP, C, saruri minerale. Este diuretic,
antiputrid, laxativ, sedativ, racoritor. Se recomanda in reumatisme, guta,
astenie, surmenaj, TBC, sarcina, diaree. Se recomanda cate 2-3 pahare de suc pe
zi, cu 30 de minute inainte de mese.
Sucul de papadie
Este unul dintre cele mai
pretioase tonice. Este bogat in saruri minerale si oligoelemente. Este bogat
mai ales in magneziu si fier. Este tonic, aperitiv, depurativ sanguin,
diuretic, antiputrid, antiscorbutic. Este indicat in litiaze biliare, reumatism,
guta, anemie, astenie, obezitate, hemoroizi, celulita. Se beau 2-3 cesti pe zi,
inaintea meselor principale. Sucul de papadie obtinut din frunze si radacini,
combinat cu suc de frunze de gulie, ajuta la vindecarea bolilor de oase,
intareste coloana vertebrala, previne formarea cariilor.
Sucul de ridiche neagra
Contine vitaminele B si C.
Este colecistochinetic, aperitiv si digestiv, diuretic, antialergic, sedativ
nervos. Este indicat in litiaze biliare, colecistite, insuficienta hepatica,
afectiuni pulmonare, bronsite cronice, astm, reumatism, guta, rahitism, alergii,
eczeme. Pentru a obtine sucul, se foloseste ridichea cu tot cu frunze. Se beau
20-50 de grame pe zi, deoarece este foarte puternic. In cazurile de litiaza
biliara se beau zilnic cate 200-400 ml de suc. Se administreaza de obicei in
combinatie cu suc de morcovi, in acest fel ajutind la refacerea mucoaselor din
organism.
Sucul de sfecla rosie
Contine zaharuri, saruri
minerale, oligoelemente, vitamine: A, B, C, PP. Este racoritor, foarte nutritiv
si energetic. Se recomanda in anemii, demineralizare, TBC si chiar si in
cancer. Este foarte folositor in cazul epidemiilor de gripa. Este contraindicat
diabeticilor. Nu este indicat sa se consume prea mult suc de sfecla, deoarece
da stari de voma si greturi, ca urmare a efectului de epurare rapida a substantelor
toxice din ficat. Se recomanda un pahar de suc de sfecla pe zi, repartizat in
trei reprize.
Combinatia dintre sucul de lamaie,
morcov, sfecla si castraveti ajuta la curatirea ficatului, a rinichilor si
vezicii biliare si in general a organismului de toxine. In perioada folosirii
acestor sucuri este indicat sa se renunte la carne, amidon, zaharuri.
Sucul de spanac
Contine saruri minerale,
oligoelemente, vitamine. Este remineralizant, antianemic, antiscorbutic,
cardiac tonic. Este recomandat in anemii, convalescenta, scorbut, rahitism,
astenie fizica si nervoasa, arsuri. Este foarte bun pentru curatarea intregului
tract digestiv. Consumat in cantitate de 500 ml pe zi a vindecat constipatii
cronice.
Sucul de varza
Contine saruri minerale,
oligoelemente, vitamine: A, B1, B2, C, PP. Este diuretic, remineralizant. Sucul
de varza cruda se recomanda in gastrite, ulcer gastric si duodenal, bronsite,
in eruptii cutanate. Pentru a evita balonarile, este bine sa se inceapa cu suc
de morcov sau de spanac timp de 2-3 saptamani, dupa care se trece la sucul de
varza. Se beau 1-2 pahare de suc de varza pe zi.
Sucul de telina
Contine saruri minerale,
oligoelemente, vitamine. Este aperitiv, tonic al sistemului nervos si general,
remineralizant, diuretic, depurativ, antireumatismal. Se foloseste in
inapetenta, astenie, surmenaj, convalescenta, demineralizare, reumatism, guta,
afectiuni pulmonare, litiaza urinara, impotenta. Se administreaza cate 1-2
lingurite de 3 ori pe zi inainte de mese, sau cate 1/2 pahar pe zi timp de
15-20 de zile in cure intensive. Favorizand eliminarea excesului de apa din
tesuturi, poate fi folosit in cure de slabire.
P.S. Dacă ţi-a plăcut articolul şi consideri că poate fi util şi altor oameni, apreciază-l aşa cum se cuvine şi transmite-l mai departe.
0 comentários:
Post a Comment