Sucuri care trateaza afectiuni
Sucuri care trateaza afectiuni
Cel mai adesea sucurile sint considerate bauturi, dar ele sint si alimente. Si niste alimente foarte hranitoare, daca ne gindim numai la necesitatile pe care le au celulele si tesuturile din organismul nostru. Cu alte cuvinte, celulelor din organismul nostru le face foarte bine un asemenea aliment lichid, care consta in cea mai mare parte din apa organica de cea mai buna calitate.
Ce este mincarea solara
Fructele sint considerate alimente, si inca unele foarte pretioase din punct de vedere energetic. Acest lucru se poate spune insa numai despre sucurile naturale, proaspete. Compotul obisnuit din fructe nu rezolva nici macar o mica parte din acele probleme care sint foarte simple pentru merele, perele, caisele si alte fructe proapete.
In anul 1914, cercetatorul Birher Benner in lucrarea sa despre bazele unei alimentatii energetice arata ca criteriul in alegerea alimentelor nu trebuie sa fie numarul de calorii, ci energia solara acumulata in ele.
Profesorul bulgar Todorov denumeste alimentele vegetale proaspete mincare solara. Cercetatorul belgian G. Dreiz a demonstrat in anul 1978 ca plantele sint capabile sa absoarba energie solara sub forma asa-numitilor biofotoni si sa o acumuleze in nucleul celulelor ADN, acolo unde se gaseste informatia mostenita. Pe baza caracteristicilor fizice ale acestor fotoni din produsele vegetale proaspete, autorul ajunge la concluzia unei diferente principiale intre influenta asupra organismului a alimentelor proaspete si influenta celor prelucrate termic.
Sucurile proaspete sint cele mai bune
Legumele si fructele sint extraordinare, dar mai bune sint sucurile din ele, acestea sint nu numai foarte gustoase, ci si au si proprietati terapeutice deosebite. Daca doriti sa fiti sanatoti, beti sucuri dintre cele mai diferite, dar intotdeauna proaspat pregatite.
Trebuie sa mai amintim ca sucurile sint digerate si asimilate la 10-15 minute dupa ce au fost consumate. In acelasi timp cu hrana are loc si refacerea celulelor, a tesuturilor si glandelor. Rezulta de aici ca sucurile va ajuta sa va imbunatatiti sanatatea si sa va purificati chiar unele sisteme ale organismului.
In zilele noastre se vorbeste tot mai mult despre necesitatea si proprietatile terapeutice ale sucurilor de fructe. Terapia prin intermediul sucurilor de fructe este unul dintre cele mai puternice, dar si cel mai placut mijloc de tratament. Daca sucurile de legume contribuie in principal la hranirea organismului, sucurile de fructe il si purifica in acelasi timp.
Sucurile de citrice curata limfa
Cu ajutorul sucurilor proaspete din citrice se poate curata limfa. Limfa este un lichid care circula in spatiile intracelulare. Daca se ia in consideratie alcatuirea, aceasta aminteste de singe. Principalele functii ale limfei sint functia trofica (hranitoare) si cea de aparare. Ea joaca un rol important in aprovizionarea celulelor cu substante hranitoare si in indepartarea elementelor prelucrate in procesele metabolice, a leucocitelor moarte, a fagocitelor, microbilor si virusilor.
Daca ganglionii limfatici si splina sint plini de toxine, nu mai pot indeplini functia de purificare si de aparare. Iata de ce curatarea limfei contribuie la inlaturarea sindromului de oboseala, la imbunatatirea starii de sanatate a persoanelor cu afectiuni pulmonare, cardiovasculare, renale.
Curatarea limfei trebuie efectuata numai dupa procedura de curatare a intestinului. Astfel, cu trei zile inainte de inceputul procedurii, faceti cite o clisma dimineata (pe stomacul gol) si seara. Alimentatia trebuie sa fie usoara, vegetariana. Dupa aceea pregatiti 2 litri de apa filtrata.
In ziua in care aveti de gind sa efectuati curatarea pregatiti 900 de mililitri de suc de grepfrut, 500 de militri de suc de portocale, 200 de mililitri de suc de lamiie. Amestecati totul si adaugati 2,4 litri de apa. In final trebuie sa aveti 4 litri de amestec. Acesta trebuie baut pe parcursul unei zile dupa urmatorul plan: prima zi: dimineata faceti o clisma, dupa care beti 100 de militri de apa in care ati dizolvat o lingura de sare Glauber (sulfat de sodiu). Este de dorit ca dupa aceea sa faceti o baie calda sau un dus pentru a va incalzi corpul cit mai bine. La 30 de minute dupa administrarea sarii Glauber beti 200 de mililitri din amestecul de citrice pregatit. Veti incepe sa transpirati si veti avea senzatie de golire a intestinului. Continuati sa beti cite 100 de mililitri din amestec la fiecare 30 de minute pina cind veti ajunge la 4 litri; a doua si a treia zi continuati dupa aceeasi reteta.
Pe parcursul acestor trei zile nu trebuie sa mincati nimic. In aceasta perioada de timp din organism vor fi eliminati aproximativ 12 litri de limfa toxica (vor fi inlocuiti cu aceeasi cantitate de lichid purificator). In cea de-a patra zi incepeti sa beti sucuri de legume proaspete, sa mincati legume proaspete si fructe, iar dupa una-doua zile puteti sa reveniti la alimentatia obisnuita.
Merele previn dizenteria
Merele constituie un mijloc foarte accesibil si pretios de insanatosire. Tot ceea ce are nevoie organismul se gaseste in mere. Diversele cercetari au aratat ca merele nu numai ca previn unele boli, dar le si vindeca adesea. Sucul de mere poate distruge microbii care provoaca dizenteria.
Exista un proverb vechi, potrivit caruia un mar pe zi tine bolile departe. Dar daca este vorba despre doua mere, consumate seara, ele pot scadea si regla continutul de zahar in singe. Experimentele facute in Franta si Italia au aratat ca merele normalizeaza cantitatea de colesterol - pentru aceasta este sufient sa consumam doua-trei mere pe zi.
Fenomenul terapeutic al merelor se poate explica prin continutul ridicat de pectine, care se combina foarte bine cu acidul citric si cu zaharurile. Potrivit declaratiilor unor cercetatori, in sucul de mar se gaseste foarte mult potasiu (74-115 miligrame la 100 de grame) si putin sodiu (2-6 miligrame la 100 de grame). Sucul de mar este folosit cu succes in tratarea anemiei. La 100 de parti de suc se adauga doua parti de fier. Merele acre sint foarte bogate in fier.
Exista si un mijloc domestic de imbogatire a merelor cu fier: 15-20 de cuie din fier (nu din otel) se infig intr-un mar, iar dupa 24 de ore, marul in care s-a acumulat foarte mult fier poate fi mincat.
Anghina, hipertensiunea arteriala se trateaza cu otet de mere
Din resturile care ramin dupa pregatirea sucului se poate prepara otetul de mere. In acesta sint continute toate elementele minerale care intra in componenta merelor. Are proprietati antiseptice si influenteaza in mod favorabil tubul digestiv, este foarte indicat in raceli. Otetul de mere poate fi folosit si ca produs alimentar dietetic - adaosul acru este uimitor in pregatirea salatelor, a mincarurilor gatite, permite scaderea cantitatii de sare, ceea ce contribuie la o alimentatie sanatoasa.
Cea mai interesanta insa este folosirea otetului de mere in scopuri terapeutice. In cazul unui efort intelectual si fizic intensiv este recomandata urmatoarea bautura: doua lingurite de miere si doua lingurite de otet de mere se amesteca cu un pahar cu apa si se beau de trei ori pe zi. Folosirea otetului de mere imbunatateste starea bolnavilor cu hipertensiune arteriala, a celor care sufera de ameteli, de dureri de cap si extenuare.
In cazurile de anghina este recomandata gargara la fiecare o ora cu o solutie pregatita dintr-o lingurita de otet la un pahar cu apa. In acelasi timp, otetul de mere se administreaza si intern in aceeasi proportie. In acest fel se poate vindeca anghina in 24 de ore, iar membrana falsa formata pe amigdale dispare si mai repede.
Reteta otetului de mere
Resturile ramase dupa ce au fost stoarse merele sau mere date pe razatoare se pun intr-un vas emailat sau din sticla si se acopera cu apa fierbinte (in proportie de 0,5 litri de apa la 0,4 kilograme de mere). Dupa aceea se adauga 100 de grame de miere sau zahar, 10 grame de drojdie si 20 de grame de piine neagra.
Amestecul obtinut trebuie tinut la temperatura de 20-30 de grade Celsius, intr-un loc intunecat, astfel incit razele solare sa nu participe la fermentare. Acoperiti vasul cu un tifon si, pentru a imbunatati contactul cu aerul, din cind in cind amestecati continutul vasului cu o lingura din lemn.
Dupa 10 zile puneti tot amestecul intr-un saculet din tifon si stoarceti-l. Sucul obtinut se mai strecoara inca o data si se adauga 50-100 de grame de miere (sau zahar) pentru fiecare litru, amestecind pina cind se dizolva bine. Acoperiti din nou vasul cu un tifon si pastrati-l la caldura pina cind lichidul se opreste din fermentat si se limpezeste. De obicei, otetul de mere este gata dupa 40-60 de zile.
Otetul de mere se poate cumpara si de la magazin, dar cel mai adesea acesta este pregatit din coaja si seminte de mar. Daca aveti nevoie de otet pentru tratarea unei afectiuni, atunci acesta trebuie facut din fructe de calitate.
Sucul de struguri are actiune de calmare a inimii
Nu este numai o bautura placuta, ci si un mijloc terapeutic cunoscut si vechilor greci, romanilor si arabilor. Continutul lui complex din punct de vedere chimic este comparat cu continutul apelor alcaline - iata de ce tratamentul cu ajutorul strugurilor este considerat analog cu cel pe baza de minerale. Pentru ca este asimilat foarte repede de catre organismul uman, sucul de struguri are proprietati asemanatoare mierii.
Organismului ii este mai usor si mai comod sa primeasca acizi necesari sub forma zaharului din struguri (glucoza). Prin aceasta este usurat procesul digestiei si sint economisite fortele organismului, ceea ce este foarte important pentru o persoana bolnava. In continutul sucului intra sarurile de potasiu, care au actiune calmanta asupra inimii, a vaselor sangvine si a sistemului nervos.
In cazul afectiunilor cronice ale stomacului (gastritele cu aciditate crescuta sau scazuta), fara tulburari organice ale functiei motrice, sucul de struguri proaspat scade continutul de mucozitate, imbunatateste pofta de mincare, scade senzatia de greutate si durere in stomac si contribuie la inlaturarea constipatiei.
Strugurele si sucul pregatit din el creste continutul de hemoglobina din singe, creste de asemenea numarul eritrocitelor, regleaza relatia dintre leucocite si limfocite. Are o actiune stimulatoare asupra maduvei spinarii si asupra sistemului reticulo-endotelial.
Regulile terapiei cu suc de struguri
In timpul terapiei cu suc de struguri exista niste reguli bine determinate:
1. In timpul tratamentului nu trebuie folosite in alimentatie bauturi care fermenteaza usor - iaurt, bere, alcool, de asemenea sosurile marinate, mincarurile sarate si grase, afumaturile. Toate acestea consumate in acelasi timp cu sucul de struguri pot provoca tulburari intestinale.
2. Dupa ce ati consumat suc trebuie obligatoriu sa va clatiti gura cu apa calduta sau cu o solutie cu bicarbonat de sodiu dizolvat in apa, pentru a va curata dintii de zaharul si acizii din sucul de struguri.
3. Nu este recomandata folosirea peste masura a sucului de struguri in caz de obezitate, de ulcer gastric, colita insotita de diaree.
Sucul de prune scade absorbtia de colesterol
Daca il beti pe stomacul gol, va puteti dezinfecta intestinul, va puteti imbunatati digestia si sa va purificati organismul in general. Acest suc extraordinar normalizeaza functia motrica-secretoare a tubului intestinal, scazind in acelasi timp absorbtia de colesterol din intestin, ceea ce este foarte important in profilaxia aterosclerozei. De asemenea, contribuie la eliminarea din organism a sarurilor de sodiu si a apei, ceea ce previne reumatismul, podagra, scade tensiunea arteriala.
In acest suc se gasesc caroten, saruri de potasiu, multa vitamina PP, de aceea are un rol insemnat in scaderea aciditatii sucului digestiv, in tratarea gastritelor, a ulcerului. Atentie insa, pentru ca prunele acre pot provoca constipatie, iar cele dulci dimpotriva.
Sucul de rachitele are proprietati antibacteriene
Aceasta bautura ar fi mai bine sa fie numita medicament, un panaceu impotriva multor boli. Exista numeroase exemple cind oamenii, temindu-se sa isi rezolve problemele cu rinichii, ficatul, inima cu ajutorul unor preparate farmaceutice, au apelat la rachitele si s-au insanatosit.
Rachitelele sint un mijloc fortificant clasic, au proprietati antibacteriene si scad in acelasi timp temperatura. Aceste fructe regleaza in acelasi timp sistemul de coagulare a singelui, stimuleaza activitatea pancreasului. Sucul de rachitele cu miere va scapa foarte repede de tuse daca il consumati dupa masa timp de doua-trei zile.
Foarte folositoare este si asa-numita bautura racoritoare din rachitele: stoarceti un pahar de suc, resturile care ramin dupa stoarcere fierbeti-le intr-un litru de apa. Amestecati sucul cu decoctul, adaugati o lingura de miere si lasati sa se raceasca. Beti din aceasta bautura intre mese. Sucul nediluat de rachitele este contraindicat in ulcerul gastric si duodenal, in gastritele cu o secretie digestiva ridicata.
Sucul de catina trateaza podagra
Datorita compozitiei sale chimice deosebit de bogata, aceste fructe trateaza reumatismul, podagra, bolile tubului digestiv, bolile de piele si imbunatatesc procesele metabolice. Fructele de catina sint un concentrat natural de substante active din punct de vedere biologic: in ele se gasesc toate vitaminele solubile in apa sau in grasime.
Foarte mare valoare terapeutica are uleiul de catina, care poate fi pregatit in casa in doua moduri. Stoarceti sucul din fructe si puneti-l intr-un loc rece pentru a se limpezi. Foarte repede uleiul va aparea la suprafata si va putea fi luat. Acest ulei este considerat de cea mai buna calitate. Cel de-al doilea mod de pregatire: resturile care au ramas dupa stoarcere amestecati-le cu ulei de floarea-soarelui si lasati-le 24 de ore. Dupa aceea stoarceti-le.
Sucul de portocale vindeca ranile infectate
In sucul de portocale, ca si in miezul proaspat sint continute: zahar, acizi, substante pectinice, celuloza, saruri, coloranti, fitoncide si vitamine. Tocmai de aceea, sucul de portocale potoleste setea, este foarte recomandat in starile febrile, este un mijloc eficace in profilaxia si tratarea avitaminozelor.
Mai mult decit atit, sucul de protocale este adesea folosit pentru vindecarea ranilor infectate, pentru ca este foarte bogat in fitoncide.
Persoanele care sufera de constipatie cronica trebuie sa manince cite doua portocale sau sa bea suc dimineata, pe stomacul gol, si seara inainte de culcare. Portocalele sint indicate in cazurile de hipertensiune arteriala pentru ca sint foarte bogate in potasiu si in diverse vitamine. Sint de asemenea recomandate in ateroscleroza, in bolile ficatului, in podagra, in obezitate. Cu toate acestea, in cazurile de ulcer gastric, duodenal, in gastritele cu o aciditate ridicata si in tulburarile intestinale este mai bine sa se bea suc diluat cu apa (in proportie egala cu sucul) decit sa se consume fructe.
Reguli de pregatire a sucurilor
In incheiere trebuie sa mai amintim citeva reguli de pregatire si folosire a sucurilor in scopuri terapeutice:
1. Sucul trebuie baut in inghitituri mici si nu mai tirziu de 10 minute dupa ce a fost pregatit, pentru ca in el se inmultesc foarte repede microorganismele.
2. Sucurile pregatite din fructe cu simburi (prune, caise etc.) nu trebuie amestecate cu alte sucuri.
3. Cu cit beti sucuri o perioada mai mare de timp, cu atit efectele vor fi mai rapide.
4. Sucurile trebuie consumate cu 30 de minute inainte de masa, pentru a nu creste procesul de fermentare din intestin, ceea ce ar duce la aparitia durerilor.
5. Fructele trebuie date pe razatoare inainte de pregatirea sucului pentru a evita pierderea substantelor hranitoare.
6. Este interzisa folosirea fructelor vestejite sau stricate partial.
7. Sucul de lamiie este bine ca intotdeauna sa fie diluat cu apa si amestecat cu putina miere.
Cel mai adesea sucurile sint considerate bauturi, dar ele sint si alimente. Si niste alimente foarte hranitoare, daca ne gindim numai la necesitatile pe care le au celulele si tesuturile din organismul nostru. Cu alte cuvinte, celulelor din organismul nostru le face foarte bine un asemenea aliment lichid, care consta in cea mai mare parte din apa organica de cea mai buna calitate.
Ce este mincarea solara
Fructele sint considerate alimente, si inca unele foarte pretioase din punct de vedere energetic. Acest lucru se poate spune insa numai despre sucurile naturale, proaspete. Compotul obisnuit din fructe nu rezolva nici macar o mica parte din acele probleme care sint foarte simple pentru merele, perele, caisele si alte fructe proapete.
In anul 1914, cercetatorul Birher Benner in lucrarea sa despre bazele unei alimentatii energetice arata ca criteriul in alegerea alimentelor nu trebuie sa fie numarul de calorii, ci energia solara acumulata in ele.
Profesorul bulgar Todorov denumeste alimentele vegetale proaspete mincare solara. Cercetatorul belgian G. Dreiz a demonstrat in anul 1978 ca plantele sint capabile sa absoarba energie solara sub forma asa-numitilor biofotoni si sa o acumuleze in nucleul celulelor ADN, acolo unde se gaseste informatia mostenita. Pe baza caracteristicilor fizice ale acestor fotoni din produsele vegetale proaspete, autorul ajunge la concluzia unei diferente principiale intre influenta asupra organismului a alimentelor proaspete si influenta celor prelucrate termic.
Sucurile proaspete sint cele mai bune
Legumele si fructele sint extraordinare, dar mai bune sint sucurile din ele, acestea sint nu numai foarte gustoase, ci si au si proprietati terapeutice deosebite. Daca doriti sa fiti sanatoti, beti sucuri dintre cele mai diferite, dar intotdeauna proaspat pregatite.
Trebuie sa mai amintim ca sucurile sint digerate si asimilate la 10-15 minute dupa ce au fost consumate. In acelasi timp cu hrana are loc si refacerea celulelor, a tesuturilor si glandelor. Rezulta de aici ca sucurile va ajuta sa va imbunatatiti sanatatea si sa va purificati chiar unele sisteme ale organismului.
In zilele noastre se vorbeste tot mai mult despre necesitatea si proprietatile terapeutice ale sucurilor de fructe. Terapia prin intermediul sucurilor de fructe este unul dintre cele mai puternice, dar si cel mai placut mijloc de tratament. Daca sucurile de legume contribuie in principal la hranirea organismului, sucurile de fructe il si purifica in acelasi timp.
Sucurile de citrice curata limfa
Cu ajutorul sucurilor proaspete din citrice se poate curata limfa. Limfa este un lichid care circula in spatiile intracelulare. Daca se ia in consideratie alcatuirea, aceasta aminteste de singe. Principalele functii ale limfei sint functia trofica (hranitoare) si cea de aparare. Ea joaca un rol important in aprovizionarea celulelor cu substante hranitoare si in indepartarea elementelor prelucrate in procesele metabolice, a leucocitelor moarte, a fagocitelor, microbilor si virusilor.
Daca ganglionii limfatici si splina sint plini de toxine, nu mai pot indeplini functia de purificare si de aparare. Iata de ce curatarea limfei contribuie la inlaturarea sindromului de oboseala, la imbunatatirea starii de sanatate a persoanelor cu afectiuni pulmonare, cardiovasculare, renale.
Curatarea limfei trebuie efectuata numai dupa procedura de curatare a intestinului. Astfel, cu trei zile inainte de inceputul procedurii, faceti cite o clisma dimineata (pe stomacul gol) si seara. Alimentatia trebuie sa fie usoara, vegetariana. Dupa aceea pregatiti 2 litri de apa filtrata.
In ziua in care aveti de gind sa efectuati curatarea pregatiti 900 de mililitri de suc de grepfrut, 500 de militri de suc de portocale, 200 de mililitri de suc de lamiie. Amestecati totul si adaugati 2,4 litri de apa. In final trebuie sa aveti 4 litri de amestec. Acesta trebuie baut pe parcursul unei zile dupa urmatorul plan: prima zi: dimineata faceti o clisma, dupa care beti 100 de militri de apa in care ati dizolvat o lingura de sare Glauber (sulfat de sodiu). Este de dorit ca dupa aceea sa faceti o baie calda sau un dus pentru a va incalzi corpul cit mai bine. La 30 de minute dupa administrarea sarii Glauber beti 200 de mililitri din amestecul de citrice pregatit. Veti incepe sa transpirati si veti avea senzatie de golire a intestinului. Continuati sa beti cite 100 de mililitri din amestec la fiecare 30 de minute pina cind veti ajunge la 4 litri; a doua si a treia zi continuati dupa aceeasi reteta.
Pe parcursul acestor trei zile nu trebuie sa mincati nimic. In aceasta perioada de timp din organism vor fi eliminati aproximativ 12 litri de limfa toxica (vor fi inlocuiti cu aceeasi cantitate de lichid purificator). In cea de-a patra zi incepeti sa beti sucuri de legume proaspete, sa mincati legume proaspete si fructe, iar dupa una-doua zile puteti sa reveniti la alimentatia obisnuita.
Merele previn dizenteria
Merele constituie un mijloc foarte accesibil si pretios de insanatosire. Tot ceea ce are nevoie organismul se gaseste in mere. Diversele cercetari au aratat ca merele nu numai ca previn unele boli, dar le si vindeca adesea. Sucul de mere poate distruge microbii care provoaca dizenteria.
Exista un proverb vechi, potrivit caruia un mar pe zi tine bolile departe. Dar daca este vorba despre doua mere, consumate seara, ele pot scadea si regla continutul de zahar in singe. Experimentele facute in Franta si Italia au aratat ca merele normalizeaza cantitatea de colesterol - pentru aceasta este sufient sa consumam doua-trei mere pe zi.
Fenomenul terapeutic al merelor se poate explica prin continutul ridicat de pectine, care se combina foarte bine cu acidul citric si cu zaharurile. Potrivit declaratiilor unor cercetatori, in sucul de mar se gaseste foarte mult potasiu (74-115 miligrame la 100 de grame) si putin sodiu (2-6 miligrame la 100 de grame). Sucul de mar este folosit cu succes in tratarea anemiei. La 100 de parti de suc se adauga doua parti de fier. Merele acre sint foarte bogate in fier.
Exista si un mijloc domestic de imbogatire a merelor cu fier: 15-20 de cuie din fier (nu din otel) se infig intr-un mar, iar dupa 24 de ore, marul in care s-a acumulat foarte mult fier poate fi mincat.
Anghina, hipertensiunea arteriala se trateaza cu otet de mere
Din resturile care ramin dupa pregatirea sucului se poate prepara otetul de mere. In acesta sint continute toate elementele minerale care intra in componenta merelor. Are proprietati antiseptice si influenteaza in mod favorabil tubul digestiv, este foarte indicat in raceli. Otetul de mere poate fi folosit si ca produs alimentar dietetic - adaosul acru este uimitor in pregatirea salatelor, a mincarurilor gatite, permite scaderea cantitatii de sare, ceea ce contribuie la o alimentatie sanatoasa.
Cea mai interesanta insa este folosirea otetului de mere in scopuri terapeutice. In cazul unui efort intelectual si fizic intensiv este recomandata urmatoarea bautura: doua lingurite de miere si doua lingurite de otet de mere se amesteca cu un pahar cu apa si se beau de trei ori pe zi. Folosirea otetului de mere imbunatateste starea bolnavilor cu hipertensiune arteriala, a celor care sufera de ameteli, de dureri de cap si extenuare.
In cazurile de anghina este recomandata gargara la fiecare o ora cu o solutie pregatita dintr-o lingurita de otet la un pahar cu apa. In acelasi timp, otetul de mere se administreaza si intern in aceeasi proportie. In acest fel se poate vindeca anghina in 24 de ore, iar membrana falsa formata pe amigdale dispare si mai repede.
Reteta otetului de mere
Resturile ramase dupa ce au fost stoarse merele sau mere date pe razatoare se pun intr-un vas emailat sau din sticla si se acopera cu apa fierbinte (in proportie de 0,5 litri de apa la 0,4 kilograme de mere). Dupa aceea se adauga 100 de grame de miere sau zahar, 10 grame de drojdie si 20 de grame de piine neagra.
Amestecul obtinut trebuie tinut la temperatura de 20-30 de grade Celsius, intr-un loc intunecat, astfel incit razele solare sa nu participe la fermentare. Acoperiti vasul cu un tifon si, pentru a imbunatati contactul cu aerul, din cind in cind amestecati continutul vasului cu o lingura din lemn.
Dupa 10 zile puneti tot amestecul intr-un saculet din tifon si stoarceti-l. Sucul obtinut se mai strecoara inca o data si se adauga 50-100 de grame de miere (sau zahar) pentru fiecare litru, amestecind pina cind se dizolva bine. Acoperiti din nou vasul cu un tifon si pastrati-l la caldura pina cind lichidul se opreste din fermentat si se limpezeste. De obicei, otetul de mere este gata dupa 40-60 de zile.
Otetul de mere se poate cumpara si de la magazin, dar cel mai adesea acesta este pregatit din coaja si seminte de mar. Daca aveti nevoie de otet pentru tratarea unei afectiuni, atunci acesta trebuie facut din fructe de calitate.
Sucul de struguri are actiune de calmare a inimii
Nu este numai o bautura placuta, ci si un mijloc terapeutic cunoscut si vechilor greci, romanilor si arabilor. Continutul lui complex din punct de vedere chimic este comparat cu continutul apelor alcaline - iata de ce tratamentul cu ajutorul strugurilor este considerat analog cu cel pe baza de minerale. Pentru ca este asimilat foarte repede de catre organismul uman, sucul de struguri are proprietati asemanatoare mierii.
Organismului ii este mai usor si mai comod sa primeasca acizi necesari sub forma zaharului din struguri (glucoza). Prin aceasta este usurat procesul digestiei si sint economisite fortele organismului, ceea ce este foarte important pentru o persoana bolnava. In continutul sucului intra sarurile de potasiu, care au actiune calmanta asupra inimii, a vaselor sangvine si a sistemului nervos.
In cazul afectiunilor cronice ale stomacului (gastritele cu aciditate crescuta sau scazuta), fara tulburari organice ale functiei motrice, sucul de struguri proaspat scade continutul de mucozitate, imbunatateste pofta de mincare, scade senzatia de greutate si durere in stomac si contribuie la inlaturarea constipatiei.
Strugurele si sucul pregatit din el creste continutul de hemoglobina din singe, creste de asemenea numarul eritrocitelor, regleaza relatia dintre leucocite si limfocite. Are o actiune stimulatoare asupra maduvei spinarii si asupra sistemului reticulo-endotelial.
Regulile terapiei cu suc de struguri
In timpul terapiei cu suc de struguri exista niste reguli bine determinate:
1. In timpul tratamentului nu trebuie folosite in alimentatie bauturi care fermenteaza usor - iaurt, bere, alcool, de asemenea sosurile marinate, mincarurile sarate si grase, afumaturile. Toate acestea consumate in acelasi timp cu sucul de struguri pot provoca tulburari intestinale.
2. Dupa ce ati consumat suc trebuie obligatoriu sa va clatiti gura cu apa calduta sau cu o solutie cu bicarbonat de sodiu dizolvat in apa, pentru a va curata dintii de zaharul si acizii din sucul de struguri.
3. Nu este recomandata folosirea peste masura a sucului de struguri in caz de obezitate, de ulcer gastric, colita insotita de diaree.
Sucul de prune scade absorbtia de colesterol
Daca il beti pe stomacul gol, va puteti dezinfecta intestinul, va puteti imbunatati digestia si sa va purificati organismul in general. Acest suc extraordinar normalizeaza functia motrica-secretoare a tubului intestinal, scazind in acelasi timp absorbtia de colesterol din intestin, ceea ce este foarte important in profilaxia aterosclerozei. De asemenea, contribuie la eliminarea din organism a sarurilor de sodiu si a apei, ceea ce previne reumatismul, podagra, scade tensiunea arteriala.
In acest suc se gasesc caroten, saruri de potasiu, multa vitamina PP, de aceea are un rol insemnat in scaderea aciditatii sucului digestiv, in tratarea gastritelor, a ulcerului. Atentie insa, pentru ca prunele acre pot provoca constipatie, iar cele dulci dimpotriva.
Sucul de rachitele are proprietati antibacteriene
Aceasta bautura ar fi mai bine sa fie numita medicament, un panaceu impotriva multor boli. Exista numeroase exemple cind oamenii, temindu-se sa isi rezolve problemele cu rinichii, ficatul, inima cu ajutorul unor preparate farmaceutice, au apelat la rachitele si s-au insanatosit.
Rachitelele sint un mijloc fortificant clasic, au proprietati antibacteriene si scad in acelasi timp temperatura. Aceste fructe regleaza in acelasi timp sistemul de coagulare a singelui, stimuleaza activitatea pancreasului. Sucul de rachitele cu miere va scapa foarte repede de tuse daca il consumati dupa masa timp de doua-trei zile.
Foarte folositoare este si asa-numita bautura racoritoare din rachitele: stoarceti un pahar de suc, resturile care ramin dupa stoarcere fierbeti-le intr-un litru de apa. Amestecati sucul cu decoctul, adaugati o lingura de miere si lasati sa se raceasca. Beti din aceasta bautura intre mese. Sucul nediluat de rachitele este contraindicat in ulcerul gastric si duodenal, in gastritele cu o secretie digestiva ridicata.
Sucul de catina trateaza podagra
Datorita compozitiei sale chimice deosebit de bogata, aceste fructe trateaza reumatismul, podagra, bolile tubului digestiv, bolile de piele si imbunatatesc procesele metabolice. Fructele de catina sint un concentrat natural de substante active din punct de vedere biologic: in ele se gasesc toate vitaminele solubile in apa sau in grasime.
Foarte mare valoare terapeutica are uleiul de catina, care poate fi pregatit in casa in doua moduri. Stoarceti sucul din fructe si puneti-l intr-un loc rece pentru a se limpezi. Foarte repede uleiul va aparea la suprafata si va putea fi luat. Acest ulei este considerat de cea mai buna calitate. Cel de-al doilea mod de pregatire: resturile care au ramas dupa stoarcere amestecati-le cu ulei de floarea-soarelui si lasati-le 24 de ore. Dupa aceea stoarceti-le.
Sucul de portocale vindeca ranile infectate
In sucul de portocale, ca si in miezul proaspat sint continute: zahar, acizi, substante pectinice, celuloza, saruri, coloranti, fitoncide si vitamine. Tocmai de aceea, sucul de portocale potoleste setea, este foarte recomandat in starile febrile, este un mijloc eficace in profilaxia si tratarea avitaminozelor.
Mai mult decit atit, sucul de protocale este adesea folosit pentru vindecarea ranilor infectate, pentru ca este foarte bogat in fitoncide.
Persoanele care sufera de constipatie cronica trebuie sa manince cite doua portocale sau sa bea suc dimineata, pe stomacul gol, si seara inainte de culcare. Portocalele sint indicate in cazurile de hipertensiune arteriala pentru ca sint foarte bogate in potasiu si in diverse vitamine. Sint de asemenea recomandate in ateroscleroza, in bolile ficatului, in podagra, in obezitate. Cu toate acestea, in cazurile de ulcer gastric, duodenal, in gastritele cu o aciditate ridicata si in tulburarile intestinale este mai bine sa se bea suc diluat cu apa (in proportie egala cu sucul) decit sa se consume fructe.
Reguli de pregatire a sucurilor
In incheiere trebuie sa mai amintim citeva reguli de pregatire si folosire a sucurilor in scopuri terapeutice:
1. Sucul trebuie baut in inghitituri mici si nu mai tirziu de 10 minute dupa ce a fost pregatit, pentru ca in el se inmultesc foarte repede microorganismele.
2. Sucurile pregatite din fructe cu simburi (prune, caise etc.) nu trebuie amestecate cu alte sucuri.
3. Cu cit beti sucuri o perioada mai mare de timp, cu atit efectele vor fi mai rapide.
4. Sucurile trebuie consumate cu 30 de minute inainte de masa, pentru a nu creste procesul de fermentare din intestin, ceea ce ar duce la aparitia durerilor.
5. Fructele trebuie date pe razatoare inainte de pregatirea sucului pentru a evita pierderea substantelor hranitoare.
6. Este interzisa folosirea fructelor vestejite sau stricate partial.
7. Sucul de lamiie este bine ca intotdeauna sa fie diluat cu apa si amestecat cu putina miere.
0 comentários:
Post a Comment