-->

Importanta Vitaminelor si Mineralelor - Q10


Co-enzima Q 10

- necesar : se presupune că ar fi în jurul valorii de 30-60 mg/zi. 
Se consideră că după vârsta de 30 de ani, ar fi excelent dacă fiecare dintre noi am folosi suplimente nutritive care să conţină Coenzimă Q10, într-o cantitate de cel puţin 1 mg pentru fiecare an vârstă / zi (deci, o persoană de 60 ani, ar fi bine să folosească cel puţin 60 mg / zi de CoQ10). 
S-au citat însă rezultate excelente în cazuri de boli severe cardiace (cardiomiopatie hipertrofică, insuficienţă cardiacă, cardiopatie ischemică avansată, angină pectorală instabilă, stările post infarct miocardic etc.), dar şi hepatice, pancreatice (diabet zaharat) sau renale, în care s-au administrat cu succes chiar şi 100-200 mg / zi !

- funcţii : - catalizator în procesul de formare a energiei celulare, stimulând acumularea şi sinteza ATP-ului. Este răspunzătoare de 95% din energia ce se formează în corp şi menţine integritatea membranelor mitocondriale.

Se concentrează în inimă, creier, ficat, rinichi, splină, pancreas, plămâni, muşchi şi glandele suprarenale. 
Medicaţia statinică (de scădere a colesterolului : lo-, pra-, sim-, atorna-vastatin), prin inhibarea enzimei HMG-CoA reductazei, determină şi o diminuare a concentraţiei şi a producţiei de Coenzimă Q10 ! Sinteza ubiquinonei se reduce odată cu vârsta, iar cei care au o dietă vegana, aduc mai multă ubiquinonă prin alimentaţie decât omnivorii. Medicaţia b-blocantă (propranolol, atenolol, metoprolol, pindolol, oxprenolol, timolol etc.) inhibă enzimele activate de către Coenzima Q10 şi-n plus determină şi o scădere a concentraţiei sale. Este justificată astfel suplimentarea cu surse alimentare sau suplimente nutritive bogate în coenzimă, dacă se impune un tratament beta-blocant. 
S-a constatat că normo- şi subponderalii prezintă concentraţii ridicate de Coenzimă Q10 comparativ cu cei care au o supragreutate.

- previne oxidarea LDL-C şi scade riscul aterosclerotic
- constituie un adjuvant extrem de util în tratamentul insuficienţei cardiace şi al cardiopatiei ischemice. Determină rărirea frecvenţei atacurilor anginoase cu 45-50%, mărind capacitatea de efort a pacienţilor cardiaci. Reduce hipertrofia miocardică şi-i satisface necesarul energetic
- are un rol important în bolile degenerative neuronale. Boala Parkinson prezintă concentraţii mici de ubiquinonă în creier, iar în SIDA există concentraţii plasmatice reduse. De aici se observă potenţiala utilitate a sa în aceste boli. Pacienţii HIV pozitivi, vor rămâne asimptomatici dacă au o concentraţie optimă a coenzimei Q10 în sânge

- este utilă în distrofia musculară progresivă, ameliorând în bună măsură simptomatologia
- este o substanţă anti-oxidantă puternică şi sporeşte numărul de limfocite TK. Determină producerea de anticorpi şi creşte concentraţia plasmatică a imunoglobulinelor G.

- creşte numărul şi mobilitatea spermatozoizilor
- deficitul său determină o reducere a capacităţii pancreasului de a sintetiza insulină
- îmbunătăţeşte funcţia cerebrală şi creşte capacitatea de memorizare
- diminuă depozitele de grăsime
- măreşte rezistenţa musculară la efort
- creşte fluxul sangvin coronarian, îmbunătăţeşte metabolismul şi asigură furnizarea de energie pentru miocard, coboară TA (lucru demn de-a fi luat în seamă pentru cardiaci)
- grăbeşte vindecarea plăgilor, menţine supleţea, elasticitatea şi tinereţea tegumentelor
- este un imuno-stimulator
- este capabilă să vindece ulcerul gastroduodenal
- adjuvant important, util şi extrem de eficace în refacerea ficatului după o agresiune toxică sau virală (hepatite A, B, C etc., acute sau cronice)
- utilă în tratamentul schizofreniei, a bolii Alzheimer şi a sclerozei multiple
- reduce placa dentară, frecvenţa bolilor gingivale şi contribuie la sănătatea dinţilor ;
- substanţă cu proprietăţi anti-tumorale (absorbind radicalii liberi), anti-SIDA şi
antileucemică

- surse : uleiul de soia, uleiul de cătină (conţine cantităţi redutabile !), frunzele de tutun (conţin şi ele cantităţi enorme, însă de aceea nu recomand fumatul şi nici mestecarea frunzelor de tutun !), alune, varză, conopidă, broccolli, spanac, ton, sardină (ultimele 2 alimente conţin însă şi cantităţi redutabile de histamină !), germenii de grâu, orez integral, uleiurile vegetale, inimă şi muşchi de vită. Exerciţiul fizic îi stimulează sinteza sa, dar este nevoie pentru aceasta de surse din vitaminele B (3, 4, 5, 6, 12) şi C. Vitamina E şi Seleniul sunt capabile să inducă o sinteză optimă de Coenzimă Q10.


Deşi am trecut-o în rândul vitaminelor, datorită importanţei excepţionale pe care ea o are pentru corpul nostru, ea practic nu face parte din categoria acestora, deoarece corpul reuşeşte să o sintetizeze din Tirozină sau Fenilalanină.

Deşi s-au făcut studii în care s-a demonstrat fără putinţă de tăgadă eficienţa ubiquinonei în toate aspectele enumerate mai sus, dar şi-n prelungirea semnificativă a duratei de viaţă (chiar cu 30-50% în experienţele făcute pe cobai) şi a calităţii vieţii (îmbunătăţind semnificativ calitatea vieţii şi starea de sănătate) totuşi rămâne o mare necunoscută în legătură cu administrarea suplimentelor de Coenzimă Q10. Problema rezidă tocmai din faptul că la persoanele cardiace (şi nu numai), după ani de administrare continuă, în care rezultatele clinice au fost excelente, la sistarea „tratamentului” starea generală a pacienţilor a început să revină la cea iniţială dinaintea tratamentului, sau chiar s-au observat alterări ale stării de sănătate. 
Întrebarea care se pune inevitabil este : odată început tratamentul cu Coenzimă Q10 acesta va trebui să fie luat continuu, zi de zi, fără pauză, ani de zile ? 
Da, incontestabil că efectele sunt foarte bune, dar oare Coenzima Q10 dă cumva dependenţă ? Pune ea oare organismul în repaus, acesta diminuându-şi semnificativ producţia, dacă oricum i se oferă zi de zi Coenzimă Q10 ? 
S-a observat că inclusiv dozele mari (de 100 mg / zi, sau chiar peste !) ar fi nepericuloase, ci din contră extrem de benefice, cu condiţia de a fi luate timp îndelungat. Dar la sistarea tratamentului…

Datorită faptului că majoritatea firmelor producătoare extrag coenzima Q10 din frunzele de tutun, recomand celor care doresc să ia suplimente de CoQ10 să o ia din uleiul de cătină, sau împreună cu acesta.


Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment