Importanta Vitaminelor si Mineralelor - 8
Vitamina E
- necesar : 20-30
mg / zi (eficienţa sa însă va creşte exponenţial la doze de 100 mg/zi).
Clorul,
pastilele cu fier anorganic şi anticoncepţionalele orale necesită cantităţi
mari de vitamină E, deoarece o inactivează.
Medicaţia hipocolesterolemiantă,
uleiul mineral (folosit ca laxativ), fumatul, sarcina şi alăptarea,
pancreatitele, hepatitele, boala Crohn etc. se însoţesc de deficite ale
vitaminei E !
- funcţii : - anti-oxidant remarcabil,
“ocroteşte” de oxidare acizii graşi nesaturaţi, vitaminele A şi C din lumenul
intestinal, dar şi membranele celulare. Ne protejează şi de efectele oxidante
remarcabile ale ozonului, de cele ale smogului, de radiaţii şi de efectele
nocive ale chimioterapiei (alături de vitamina A)
- potenţează funcţiile vitaminei C (evident în
cataractă)
- grăbeşte vindecarea arsurilor şi a rănilor
- are calităţi diuretice şi hipotensoare
- protejează vitamina A de oxidare şi globulele roşii
de factorii hemolitici
- favorizează depunerea glicogenului în ficat şi muşchi
- diminuă frecvenţa crizelor epileptice la copii. Se
pare că ar fi utilă şi în tratamentul bolii Parkinson, dar studiile sunt abia
la început
- vitamină redutabilă în general anti-tumorală, dar şi
specifică pentru cancerele prostatic, col uterin, sân şi pulmonar
- intervine în metabolismul şi-n sinteza acizilor
nucleici şi a proteinelor
- măreşte capacitatea funcţională a muşchilor,
ameliorând circulaţia capilară şi utilizând optim oxigenul la acest nivel.
Este implicată şi în producerea de energie la nivel celular
|
- asigură buna funcţionare a aparatului reproducător şi
este esenţială pentru sistemul nervos central
- reduce problemele legate de ciclul menstrual (tratând
eficient sindromul premenstrual) şi de menopauză
- reduce nivelul progesteronului
- intervine şi-n eritropoeza (formarea globulelor roşii
ale sângelui) fiziologică şi protejează eritrocitele împotriva distrugerii
(hemoliză)
- este necesară pentru eliminarea creatinei (un produs
secundar, toxic de metabolism) prin urină
- are şi proprietăţi anti-coagulante, inhibând
agregarea plachetară
- funcţiile acestei vitamine sunt potenţate în mare
măsură de prezenţa Seleniului şi asta preponderent în cancer ; alături de
Seleniu grăbeşte liza pigmentului de uzură neuronal - lipofuscina
- creşte producţia de interleukină 2, la rându-i
stimulatoare a producţiei de limfocite T
- scade VLDL şi LDL-C (pe acesta din urmă în special în
prezenţa vitaminei A), crescând în schimb HDL-C. Împiedică oxidarea LDL-C
- aportul corespunzător de vitamină E reduce
semnificativ frecvenţa şi amplitudinea crizelor de angină pectorală
|
- surse (în mg la 100 g / ml produs) : ulei de germeni de grâu (150-500), ulei de floarea soarelui (50),
migdale (25,8), ulei de măsline, soia (13,2), nuci (12,3), germenii de grâu,
măsline (8), zmeura (4,5), salata (4), ardei (3,1), avocado (3), spanac
(1,7), piersici (0,6), uleiul de cătină, creson, polen, pătrunjel, aloe vera,
mazăre, ridiche neagră, seminţele de in, bostan şi de floarea soarelui,
roşii, alune, arahide, drojdii.
|
- Observaţie :
orice aliment care conţine vitamina E, va conţine automat şi vitamina D şi F !
Vitamina F
- precizare :
este un amestec de 3 acizi graşi nesaturaţi (oleic, linoleic şi arahidonic)
- necesar : 8 mg
/ zi
- funcţii : - participă la menţinerea
integrităţii cutaneo-mucoase
- precursori în sinteza prostaglandinelor
- substanţe anti-oxidante puternice, rol anti-tumoral
|
- împiedică încărcarea grasă a ficatului
- reduce frecvenţa alergiilor
- intervine în funcţionarea optimă a glandelor
endocrine
|
- surse (mg la 100 g produs) :
frunzele de nap (470), varza de Bruxelles (360), varza (90), ficatul de
bovine (86), salata (35), brânza (33), spanac (25), lapte (3,5), măsline,
aloe, nuci, alune, arahide, migdale, soia, seminţele de in şi de floarea
soarelui, uleiul de cătină
|
Vitaminele K (Filochinona-K1,
menachinona-K2 şi menadiona-K3)
- necesar : 100
micrograme pe zi.
Curele antibiotice, medicaţia hipocolesterolemiantă şi uleiul
mineral, hepatitele, cirozele şi boala Crohn determină nivele scăzute sangvine
ale acestei vitamine. Circa ½ din necesarul de vitamină K este produsă de
bacteriile care populează intestinul gros.
- funcţii : - asigură procesul normal
de coagulare
- intervine în osteogeneza normală şi chiar la
absorbţia normală a Calciului
|
- reduce substanţial pierderile de calcice urinare la
femeile intrate în menopauză
- are rol şi-n sinteza colesterolului
|
- surse (în micrograme la 100 g produs) : frunzele de nap, soia, broccoli, varza de Bruxelles, varza, salată,
spanac, mazăre, roşie, lucernă, urzică, cicoare, fragi, cereale integrale.
Lumina puternică şi radiaţiile au capacitatea de a distruge o parte însemnată
din vitamina K de sursă alimentară.
|
0 comentários:
Post a Comment