-->

Importanta Vitaminelor si Mineralelor - 10


Fierul (vezi anemia feripriva)

Calciul

Calciul îndeplineşte cel puţin următoarele funcţii în organism :

Surse optime de Calciu (în mg la 100 grame de produs):

- este un element esenţial pentru contracţia tuturor muşchilor ;
- constituie un factor de coagulare a sângelui ;
- intervine în permeabilitatea şi-n dinamica vasculară, dilatând vasele cu creşterea fluxului sangvin dintr-un teritoriu vascular, sau determinând vasoconstricţie, cu diminuarea fluxului sangvin din aceeaşi zonă ;
- efect diuretic slab ;
- efect antiinflamator uşor spre moderat ;
- efect hipoglicemiant slab ;
- asigură funcţionarea normală a sistemului nervos central, participând la generarea şi transmiterea influxului nervos. Măreşte rezistenţa sistemului nervos la stres şi combate insomnia. Ar fi bine dacă la o persoană suferindă de insomnie cronică şi rebelă i-ar fi controlat şi nivelul calcemiei, care adesea este scăzut. Corectarea acestui deficit rezolvă frecvent problema ;
- creşte rezistenţa osoasă ;

- face parte din substanţa „ciment” intercelulară ;
- are o contribuţie minimă şi la absorbţia intestinală a Fierului ;
- aportul a 1 g pe zi reduce incidenţa HTA cu 10-15% ;
- un aport corespunzător de Calciu în perioada gravidităţii previne instalarea preeclamsiei şi a eclamsiei. De-asemenea, proteinuria şi edemele sunt excepţionale. Atenţie : un deficit de Calciu la gravide este capabil să predispună viitorul copil la cataractă ! ;
- posedă activitate antiaritmică cardiacă. În deficitele de Calciu, inima începe să bată neregulat, ceea ce-n limbaj medical se traduce prin aritmii, unele cu potenţial de risc vital ;
- stimulează secreţia gastrică acidă ;
- activează tripsina şi lipaza pancreatică, 2 enzime esenţiale în digestia intestinală a proteinelor ;
- s-a observat că persoanele care au un aport suficient de Calciu sunt grevate de o incidenţă redusă a cancerului de colon ;
- reduce frecvenţa şi amplitudinea reacţiilor alergice. Este un element chimic ce posedă şi un efect anti-şoc ;
- asigură activitatea optimă a unor enzime ;
- reducerea concentraţiei plasmatice a Calciului este însoţită adesea de o creştere a absorbţiei intestinale a Plumbului, cu acumularea şi depunerea consecutivă a acestui metal toxic în oase şi dinţi ;

- seminţele de mac 968
- prune uscate 840
- susan 783
- cartof 523
- pulberea de roşcove 352
- soia 260
- migdale 252
- ciuperci 250
- morcov 242
- alune 209
- creson 200
- seminţele de in 198
- smochine uscate 170
- spanac 133
- linte 118
- banane 110
- fasole 106
- fulgi de ovăz 71
- măsline 61
- coacăze 57
- mure 52
- mazăre 49
- apa de izvor, plată şi cea minerală între 30-150 mg / 1 litru ;
- orice plantă cu frunze verzi, poate fi considerată drept o sursă atât de Magneziu cât şi de Calciu.

- laptele de vacă 125 mg / 100 ml (problema laptelui de vacă devine pe zi ce trece tot mai controversată : există studii recente care afirmă că la adult acesta ar produce mai degrabă scoaterea Calciului din oase, decât să fie o sursă calcică demnă de încredere !)

Fosforul

- necesar : 800-1000 mg/zi

- funcţii : - participă la structura de rezistenţă a oaselor alături de Calciu
- intră în structura unor lipide complexe (fosfo-lipide) cu rol în formarea membranei celulare şi a tecii de mielină a celulelor nervoase

- intră în structura lecitinei
- ajută şi la contracţia musculară

- surse (în mg la 100 g produs) : grâu încolţit (1050), bobul de grâu integral (423), arahide (400), nuci (380), alune (337), fasole (309), fulgi de ovăz (300), linte (242), ciuperci (130), smochine (116), orez decorticat (104), morcovi (102), castane (85), mazăre, varză, soia, usturoi, ceapă, caisă, struguri, măr, polen, bostan, cicoare, spanac, hrişcă, pară, păpădie, vânătă, sfecla roşie, curmale, măsline, pepene galben, cartofi, praz, ţelină, salată, gutui, ananas, anason, banane, cireşe, fragi, năut, mere, prune, cireşe, mei, piersici, portocale, seminţele de in.


Sodiul (Natriu)
- necesar : 2 g/zi. Tratamentul diuretic intempestiv, transpiraţiile profuze şi dieta hiposodată pot produce stări asociate cu un deficit de Sodiu.
- funcţii : - asigură diferenţa de potenţial transmembranar, alături de Potasiu
- asigură conducerea influxului nervos
- are o capacitate deosebită de a reţine apa în corp, iar în exces determină creşterea tensiunii arteriale sau / şi edeme

- esenţial pentru buna funcţionare a sistemului nervos central
- asigură volumul şi calitatea mediului intern. Un atom de sodiu este capabil să reţină 8-12 molecule de apă
- menţine permeabilitatea normală a membranelor celulare

- surse : larg răspândit în cereale, legume şi fructe, la valori de sub 100 mg / 100 g produs, cu excepţia spanacului (510) şi a ciupercilor (200). Alimentele de origine animală conţin toate cantităţi de Sodiu superioare valorii de 100 mg%.


Potasiul (Kalium)

- necesar : 3-4 g / zi. 
Medicaţia diuretică, alcoolismul, diareea şi diabetul zaharat sunt stări însoţite de deficite ale Potasiului în corp.

- funcţii : - asigură diferenţa de potenţial trans-membranar al tuturor celulelor, alături de Sodiu
- participă la conducerea influxului (curentului) nervos

- menţine tensiunea arterială la valori cât mai apropiate de normal
- participă la buna contracţie a inimii (şi a muşchilor scheletici), regularizând ritmul cardiac

- surse (în grame / 100 g produs) : măsline (1), smochine (0,98), cartofi, castane, ovăz (0,5), ciuperci (0,4), spanac (0,375), caise (0,3), cireşe (0,25), piersici (0,23), vinete (0,22), grape-fruit (0,19), pere (0,13), mere (0,12), sfeclă roşie, drojdii, banane, boabe de cereale, leguminoase, vegetalele crucifere, struguri, prune, curmale, alune, nuci, migdale, polen, ceapă, usturoi, cicoare, soia, salată, mazăre, morcovi, ţelină, sparanghel, pătrunjel, năut.


Clorul
- necesar : 5 grame / zi

- funcţii : - esenţial pentru transmiterea influxului nervos

- din el stomacul face acid clorhidric pentru a asigura pH-ul optim al digestiei
- intră în structura multor proteine structurale

- surse (mg / 100 g produs) : ciuperci (800), smochine (55), vinete (50), coacăze negre (15), alune, salată, mere, pere, grape-fruit, orez, piersici, struguri, caise.


Fluorul
- necesar : 4 mg/zi

- funcţii : - creşte rezistenţa smalţului dentar

- accentuează depunerea de Calciu în oase şi previne apariţia osteoporozei

- surse : cerealele integrale, cartofi, sparanghel, caise, struguri, ceai, lapte, ridichi, roşii.


Bromul
- necesar (?)

- funcţii : este un element care participă la asigurarea unei stări de confort psihic, de calm, linişte. În exces poate scădea serios potenţa sexuală, fenomen rar întâlnit datorită etiologiei alimentare

- surse : mere, struguri, fragi, caise, pepene galben, portocale, smochine, coacăze, usturoi, sfeclă roşie, sparanghel, morcov, ţelină, varză, ceapă, praz, ridiche.


Iodul
- necesar : 200 micrograme pe zi

- funcţii : - asigură sinteza hormonilor tiroidieni
- previne depozitarea colesterolului în artere şi-i înlesneşte catabolismul
- protejează împotriva radiaţiilor ionizante în special glanda tiroidă
- iodura de potasiu este cunoscută de mulţi ani ca un expectorant eficient

- surse : usturoi, ceapă, praz, creson, spanac, varză, morcov, nap, salată, ridiche, sparanghel, roşii, mere, pere, struguri, ananas, ciuperci, fragi, cereale integrale, pătrunjel, aloe, sarea iodată.




Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment