Importanta Vitaminelor si mineralelor - 7
Vitamina D (“hormonul” D – cum este numită
mai nou)
- necesar :
400-1200 UI / zi.
Există vitamina D2 (ergo-calciferol), de sursă vegetală şi
vitamina D3 (cole-calciferol), de sursă animală.
Deşi au formule chimice
diferite, au acelaşi dozaj, potenţă de acţiune şi prezintă aceleaşi funcţii
fiziologice.
Absorbţia sa este micşorată sau chiar blocată, de unele
medicamente (Fenobarbital, AIS) şi se va ţine cont de acest lucru mai ales la
copii!
Este de reţinut că medicaţia hipocolesterolemiantă (de scădere a
colesterolului sangvin), uleiul mineral, alcoolul, cât şi bolile hepatice şi
renale, reduc concentraţia, scad absorbţia, sau / şi diminuă eficienţa
vitaminelor D !
- funcţii : - absorbţia intestinală a
Calciului şi Fosforului, permeabilizând mucoasa intestinală pentru aceste
elemente
- reabsorbţia Calciului din urina primară
- reglează concentraţia sangvină a Calciului şi a
Fosforului
- stimulează osteoblastele pentru a forma ţesut osos
- inhibă osteoclastele, care produc resorbţia osoasă
- ajută la fixarea Calciului în matricea osoasă prin
creşterea concentraţiei de acid citric şi unele modificări locale
|
- este o vitamină anti-tumorală secundară. Are
predilecţie pentru cancerele de colon, mamar, limfoame, melanom malign
- stimulează sinteza proteinelor musculare,
contracţiile şi formarea sistemului ATP, prin încorporarea fosfaţilor
anorganici în celula musculară. Ajută de-asemenea la reabsorbţia renală a
proteinelor
- la nivelul glandelor paratiroide controlează sinteza
şi eliberarea parathormonului
- vitamină utilă în tratamentul psoriazisului şi al
tuberculozei
- stimulează producţia şi eliberarea de insulină ;
administrată regulat sugarilor, se pare că are capacitatea de a reduce cu
până la 90% şansa dezvoltării unui diabet zaharat tip I
- modulator imun, mărind capacitatea de apărare a
corpului
|
- surse : germenii de grâu, uleiul
de cătină, drojdii, curmale, salată, nuci, aloe vera, uleiuri vegetale, soia,
varză, ovăz (urme), ficat, rinichi, ulei de ficat de ton, smântână.
|
0 comentários:
Post a Comment