-->

Importanta Vitaminelor si mineralelor - 7


Vitamina D (“hormonul” D – cum este numită mai nou)

- necesar : 400-1200 UI / zi. 

Există vitamina D2 (ergo-calciferol), de sursă vegetală şi vitamina D3 (cole-calciferol), de sursă animală. 
Deşi au formule chimice diferite, au acelaşi dozaj, potenţă de acţiune şi prezintă aceleaşi funcţii fiziologice. 
Absorbţia sa este micşorată sau chiar blocată, de unele medicamente (Fenobarbital, AIS) şi se va ţine cont de acest lucru mai ales la copii!  
Este de reţinut că medicaţia hipocolesterolemiantă (de scădere a colesterolului sangvin), uleiul mineral, alcoolul, cât şi bolile hepatice şi renale, reduc concentraţia, scad absorbţia, sau / şi diminuă eficienţa vitaminelor D !

- funcţii : - absorbţia intestinală a Calciului şi Fosforului, permeabilizând mucoasa intestinală pentru aceste elemente
- reabsorbţia Calciului din urina primară
- reglează concentraţia sangvină a Calciului şi a Fosforului
- stimulează osteoblastele pentru a forma ţesut osos
- inhibă osteoclastele, care produc resorbţia osoasă
- ajută la fixarea Calciului în matricea osoasă prin creşterea concentraţiei de acid citric şi unele modificări locale

- este o vitamină anti-tumorală secundară. Are predilecţie pentru cancerele de colon, mamar, limfoame, melanom malign
- stimulează sinteza proteinelor musculare, contracţiile şi formarea sistemului ATP, prin încorporarea fosfaţilor anorganici în celula musculară. Ajută de-asemenea la reabsorbţia renală a proteinelor
- la nivelul glandelor paratiroide controlează sinteza şi eliberarea parathormonului
- vitamină utilă în tratamentul psoriazisului şi al tuberculozei
- stimulează producţia şi eliberarea de insulină ; administrată regulat sugarilor, se pare că are capacitatea de a reduce cu până la 90% şansa dezvoltării unui diabet zaharat tip I
- modulator imun, mărind capacitatea de apărare a corpului

- surse : germenii de grâu, uleiul de cătină, drojdii, curmale, salată, nuci, aloe vera, uleiuri vegetale, soia, varză, ovăz (urme), ficat, rinichi, ulei de ficat de ton, smântână.



Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment