-->

Importanta Vitaminelor si Mineralelor - 6


Vitamina C

Vitamina C, sau vitamina antiscorbutică, face parte dintre substanţele pe care organismul nostru nu şi le poate sintetiza singur, dar de care are o absolută nevoie pentru o funcţionare corespunzătoare. Carenţa acestei vitamine dă scorbutul, boală de care sufereau odinioară persoanele care se hrăneau perioade lungi aproape exclusiv cu conserve : soldaţi, marinari, exploratori.

Manifestările carenţiale îmbracă o varietate de forme şi simptome : căderea părului, ulceraţii gingivale, hemoragii subcutanate, rarefiere osoasă (ce ajunge uneori până la tasări vertebrale sau fracturi), respiraţie fetidă, infecţii dintre cele mai diverse care cedează foarte greu sau deloc, scăderea performanţelor intelectuale şi a capacităţii de efort.

După cum se observă, vitamina C are funcţii deosebite în economia organismului, la un necesar zilnic de abia 60 mg pentru adulţi, 75 mg pentru copii şi spre 100-200 mg în cazul unui individ care prestează un efort fizic sau / şi intelectual intens, cât şi-n stările febrile. Totuşi există multe voci avizate şi documentate care recomandă pe bună dreptate cantităţi de vitamina C superioare valorii de 200 şi chiar 500 mg/zi (unii indică doze ce merg până la 1 gram !).

Funcţiile vitaminei C în organism :

1) întăreşte peretele vascular, ceea ce determină prevenirea sau / şi stoparea hemoragiilor care au drept cauză de apariţie fragilitatea capilară ;

2) la valori de 5-10 ori necesarul zilnic (adică la un aport de peste 300 mg/zi), în prezenţa unui colesterol total sangvin sub 160 mg% (iar după opinia unor cercetători şi-n prezenţa niacinei), este capabilă să distrugă placa de aterom, curăţând vasele de sânge ;

3) în peste 95% din cazurile în care nivelurile colesterolului sangvin sunt crescute, un aport suficient de vitamină C, reduce sau chiar normalizează valorile colesterolemiei. Un deficit al vitaminei C determină ca ficatul să nu mai “verse” colesterolul prin lichidul biliar, ci să-l depună pe peretele intern al arterelor. La doze de peste 600 mg/zi reduce nivelul seric al LDL-C şi creşte concentraţia HDL-C. Sunt voci autorizate în domeniul medical, care susţin chiar că apariţia bolilor cardio-vasculare nu s-ar datora unui exces de colesterol sau a unui consum exagerat de grăsimi, ci în primul rând unui deficit cronic de vitamină C ;

4) măreşte potenţa, iar administrarea unor doze mari de vitamină la subiecţi care prezentau sterilitate, a dus la concluzia că poate fi folosită cu succes în combaterea acesteia. Protejează împotriva deteriorării ADN-ul spermatic ;

5) previne formarea plăcii de aterom pe vasele de sânge, prin menţinerea integrităţii peretelui vascular şi “vindecarea” leziunilor” acestuia care predispun la ateroscleroză. Factori lezionali puternici : fumatul (pro-oxidant), hipertensiunea arterială, alcoolul etilic (prin efectul său de solvent), cafeaua (prin creşterea vitezei de circulaţie a sângelui în artere) etc.

6) substanţă anti-oxidantă puternică, ce determină scăderea cantităţii şi a agresivităţii radicalilor liberi în special al celor de oxigen; cel mai sensibil organ din corp la acţiunea radicalilor liberi este cristalinul, de-aceea incidenţa cataractei este sensibil crescută la cei ce folosesc cantităţi mari de pro-oxidante : fumat, alcool, prăjeli, afumături etc. Previne cataracta sau / şi o stopează. Unele studii arată că în timp această boală regresează în prezenţa vitaminei C. Va fi adusă prin aport alimentar doar alături de bioflavonoide, pentru a ne asigura că va avea un efect maxim ;

7) este a II-a vitamină ca importanţă pe care corpul o foloseşte în lupta anti-cancer ;

8) creşte longevitatea şi scade numărul deceselor de orice cauză ;

9) s-a constatat că folosirea unor doze mari (600-800 mg / zi) de vitamină C, grăbesc vindecarea în cazul hepatitelor acute, de orice fel şi a celor cronice, blocând drumul spre ciroză sau cancer hepatic ;

10) unele studii sugerează şi faptul că vitamina C este o substanţă cu un oarecare caracter psiho-excitant, motiv pentru care se indică evitarea alimentelor bogate în acid ascorbic la masa de seară ;

11) este un trofic al endoteliilor capilare (componenta C2) ;

12) ajută la absorbţia fierului (Fe2+) şi la transformarea Fe3+ neabsorbabil în Fe2+ absorbabil. Este considerată de-altfel drept o vitamină anti-anemică ;

13) ridică nivelul performanţelor intelectuale şi indicele IQ ;

14) se opune transformării pigmentului roşu din sânge (hemoglobina) prin oxidare în methemoglobină (care este hemoglobina oxidată , ineficientă pentru transportul sângelui de la plămâni la celule) ;

15) PMN-urile (un anumit tip de globule albe, “soldaţi” ai organismului) conţin de 60 de ori mai multă vitamina C decât plasma sangvină şi în baza acestui fapt ele luptă eficient împotriva microbilor şi viruşilor, contribuind astfel eficient la apărarea corpului. Împiedică trecerea viruşilor prin membrana celulară (potenţial rol anti-SIDA ?). Participă şi la sinteza anticorpilor şi a interferonului, de-asemenea factori esenţiali în apărarea imună ;

16) participă la distrugerea toxinelor, având o funcţie epurativ-detoxifiantă ; blochează formarea nitrozaminelor, compuşi potenţial cancerigeni ;

17) asigură integritatea mucoaselor, pielii, părului, unghiilor, cât şi la vindecarea rănilor, prin funcţia de apărare, constituind cel mai puternic stimulator al sintezei colagenului. Odată sintetizat colagenul asigură elasticitatea pereţilor arteriali şi a pielii, opunându-se procesului de ridare şi de îmbătrânire a acesteia ;

18) favorizează depunerea Calciului în oase, având se pare un rol superior faţă de vitamina D, a cărei pondere se remarcă preponderent în ceea ce priveşte absorbţia Calciului din intestin în sânge şi reabsorbţia Calciului din urina primară înapoi în sânge ; dă şi o protecţie dentară anti-carie ; contribuie la creşterea osoasă şi a cartilajelor ;

19) contribuie la funcţionarea normală a glandelor suprarenale, a tiroidei şi a corpului galben ovarian. Stimulează activitatea hipofizei ;

20) alături de vitamina B1 (vitamina performanţei intelectuale) asigură buna funcţionare a procesului de memorizare, prin stimularea sintezei proteice neuronale ;

21) rol desensibilizant (anti-alergic). Studii efectuate pe persoane astmatice sau pe atopici, au demonstrat că frecvenţa şi gravitatea crizelor acestora este invers proporţională cu cantitatea de vitamină C ingerată ;

22) activează acidul folic şi conversia acestuia în acid folinic, important în formarea substanţei intercelulare ;

23) fortifică musculatura şi ţesutul conjunctiv ;

24) în boala Wilson scade absorbţia şi creşte eliminarea Cuprului, aspect deosebit de benefic ;

25) stimulează eliminarea Plumbului din sânge şi oase ;

26) participă la hidroxilarea a numeroşi compuşi : triptofan, unii steroizi, a noradrenalinei etc. ;

… şi lista se menţine deschisă.

Este absolut necesar să cunoaştem şi faptul că vitamina C, generic denumită aşa, este de fapt un complex C1-C2, şi doar sub această formă are eficienţa maximă. Sub forma acestui complex ea se întâlneşte numai în vegetale (cu excepţia leguminoaselor uscate şi neîncolţite şi a laptelui de iapă), în timp ce fiolele sau comprimatele de vitamina C conţin numai forma C1, care nu prezintă şi rolurile 1,2 şi 4 enumerate. Doar preparatul Tarosin conţine şi vitamina C2 (sau “P”), la un nivel de 20 mg per un comprimat, alături de vitamina C1 într-o cantitate de 50 mg per 1 comprimat). Acest medicament este indicat în prevenirea sau / şi tratarea fragilităţii capilare.

Sursele naturale de vitamină C sunt sub formă de poliascorbat, un “polimer” , care asigură o eliberare lentă şi persistentă a vitaminei, pe măsură ce necesităţile organismului o impun. Comprimatele tipizate din farmacii conţin (cu rare excepţii) acid ascorbic simplu, cu o eficienţă inferioară şi ca potenţă şi ca durată a acţiunii, faţă de forma naturală a acestei vitamine.

Vitamina C (deci complexul C1-C2) este o vitamină hidrosolubilă şi din nefericire este cea mai termolabilă dintre toate vitaminele, distrugându-se în proporţie de 50-90% la fierbere. Este sensibilă la lumină, în prezenţa apei (lichide, dar şi sub formă de vapori) şi a căldurii. De-asemenea, sucurile de fructe dacă nu sunt consumate imediat şi sunt păstrate la frigider până a II-a zi, îşi pierd o bună parte din cantitatea iniţială de vitamina C.

Coaja unor fructe sau legume, pe care mulţi dintre noi o îndepărtăm înaintea consumului din diverse motive (“nu-mi place”, “n-am dinţi” etc.), conţine uneori de 2-3 ori mai multă vitamina C decât tot restul fructului ; aş aminti aici doar merele, perele, lămâile, roşiile.

Alcoolul în orice cantitate blochează absorbţia vitaminei C (dar şi a complexului vitaminic B), a unor metale (fier, calciu, zinc, magneziu, mangan), iar fumatul o distruge rapid prin oxidare.

Stresul fizic şi psihic, diabetul şi unele boli cronice, tratamentul cu AINS şi tetracicline, sarcina şi alăptarea necesită doze mai mari de vitamină C.

Praful de copt este în stare să distrugă vitamina C.

Anticoncepţionalele orale spoliază organismul de vitamina C.

Persoanelor care prestează activităţi fizice grele, sau intelectuale intense, li se recomandă un aport de 100-200 mg / zi de vitamina C. Doze mari de vitamină C sunt necesare şi pentru metabolizarea alimentelor prăjite, afumate, a cafelei, sau în unele stări fiziologice sau patologice cum sunt de pildă sarcina, alăptarea, stările febrile şi cancerul. Stresul este un acerb consumator şi eliminator de vitamină C ! Excesul acestei vitamine ( zi de zi de peste 600-1000 mg un timp de peste 2 săptămâni), asociat unui aport lichidian insuficient (2-2,5 l/zi), poate fi cauză de calculoză renală (piatră la rinichi) uratică, oxalică sau cistinică. Tot hipervitaminoza C reprezintă un factor de sterilitate, iar în sarcină creşte riscul de avort.

Reţineţi : vitamina C nu face parte din categoria vitaminelor stoc, adică nu se va acumula în corpul unei persoane care consumă saltator cantităţi mari din această vitamină. Corpul îşi va reţine un maxim de 10 ori necesarul (600 mg), restul eliminându-se. Deci este recomandabil s-o aducem printr-un aport zilnic şi echilibrat şi nu printr-o cantitate mare care să ne ajungă mai multe zile.
Surse de vitamina C, în mg / 100 g produs

400-1500 măceşele
400 coacăze negre 60-75 portocalele
300 kiwi 60 conopida
240 pătrunjel frunze 58 căpşunile 195 frunze de hrean
50 lămâi, castane
150 guava 40-80 spanac
129 nap 30 mandarine, agrişe
124 măcriş 25 pepene, dude
120 tarhon 20 roşii, ananas, zmeură, salata, ciuperci, avocado, usturoi
100 ardei, mărar 10 cireşe, caise, cartofi, corcoduşe, afine
80-120 varza 6 piersici, prune
60-80 fragi 4 măr, pară, strugure

Deci 1 kiwi (are circa 100 g) poate asigura necesarul de vitamina C pentru 5 zile. Necesarul zilnic al acestei vitamine poate fi asigurat şi din 600 g de cireşe, 1,5 kg de struguri (mere sau pere), 200 g de mandarine etc. Totuşi se recomandă să nu se folosească surse unilaterale de vitamina C, folosind un meniu cât mai variat. În acest fel nu va exista nici o urmă de “plictiseală” referitoare la anumite alimente, fie ele şi fructe, iar sănătatea dvs. va fi foarte bună.
Cercetări recente plasează fructele de cătină albă şi respectiv, uleiul de cătină aproape, sau chiar în vârful piramidei celor mai bogate alimente în vitamina C.



Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment