-->

Importanta Vitaminelor si Mineralelor - 5


Acidul folic (folacina sau folatul)

- necesar : 400 micrograme pe zi. 

Deficitele de vitamină B12, cancerele cu diferite localizări, sarcina şi alăptarea, folosirea anticoncepţionalelor orale, a trimetoprimului, cât şi alcoolismul cronic conduc la stări de deficit al acidului folic.

- funcţii : - esenţială pentru buna închidere a tubului neural la făt. În deficitul sau lipsa acestei vitamine se constată o creştere a frecvenţei spinei bifida şi / sau a anencefaliei
- vitamină anti-cancer importantă în special pentru cancerul de col uterin şi colon
- utilă în leucemii
- participă la transcrierea corectă a informaţiei genetice la nivelul acizilor nucleici
- participă la biosinteza bazelor purinice şi pirimidinice
- ajută la maturarea şi regenerarea hematiilor
- intervine în sinteza Hemoglobinei

- esenţială pentru diviziunea celulară
- rol desensibilizant (anti-alergic)
- creşte capacitatea de memorizare
- stimulează imunitatea anti-infecţioasă
- reduce frecvenţa atacurilor de cord şi scade necesarul de oxigen al inimii ischemice. Ajută la scăderea nivelului seric al amino-acidului homocisteină
- are şi uşor efect vaso-dilatator pe arterele mici cerebrale şi cardiace
- participă la sinteza proteică şi la metabolismul aminoacizilor
- ajută la absorbţia Fierului din intestin

- surse (micrograme / 100 g produs) : frunzele de morcovi (300), drojdii (100-300), cartof (100), sparanghel, spanac (100-150), rădăcina morcovului (40), varza, fasolea verde (10-40), castraveţi, roşii, păpădia, anason, aloe, nuci, broccolli, cereale integrale. Procesarea termică a alimentelor, dar şi expunerea acestora la lumină puternică, diminuă conţinutul lor în acid folic.


Inozitolul

- necesar : 100 mg / zi
- funcţii : - alături de colină intră în structura LECITINEI
- surse : germenii de grâu, polen, soia

Vitamina B10 (acidul paraaminobutiric – PABA)

- necesar : 100 mg / zi

- funcţii : - asigură integritatea tegumentelor, protejându-le în special de infecţiile fungice

- implicat în metabolismul Fierului
- este indispensabil în procesul de formare al hematiilor

- surse : germenii de grâu, drojdiile, tărâţele de cereale, soia



Vitamina B12 (hidroxi-cobalamina după unii, cian-cobalamina după alţii)

- necesar : 2-3 micrograme pe zi. 
Absorbţia sa intestinală este mult redusă de medicaţia hipocolesterolemiantă, alcool, pilulele contraceptive, omeprazol şi colchicină ; rezecţiile gastrice îi blochează cuplarea cu factorul intrinsec (care se va produce într-o cantitate cu atât mai mică cu cât rezecţia gastrică a fost mai importantă), sarcina şi alăptarea necesită doze mai mari de vitamină, în timp ce cuptorul cu microunde distruge cam jumătate din cantitatea de vitamină existentă în alimente.

- funcţii : - constituie un factor de maturare al globulelor de sânge
- stimulează pofta de mâncare
- stimulează sinteza proteică
- scade nivelul seric al homocisteinei, prevenind ateroscleroza şi cardiopatia ischemică

- are proprietăţi hepato-protectoare
- esenţială pentru replicarea ADN-ului, fiind implicată în creşterea şi maturarea celulară
- participă la integritatea fibrei nervoase şi a neuronului şi la sinteza tecii de mielină

- surse : spirulina, aloe vera, polen, orez integral, soia, malţ, spanac, conopidă, ficat, gălbenuş de ou, rinichi, lapte, brânză, carnea de pui şi de vită.


Vitamina B15 (acidul pangamic)

- necesar (?)

- funcţii : - stimulează sinteza glicogenului hepatic şi muscular

- activator al respiraţiei celulare, mărind rezistenţa unor organe (inimă) la hipoxie
- participă la sinteza colinei, metioninei, creatinei şi a adrenalinei

- surse : aloe, cereale integrale, germeni de grâu, polen.



Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment