Importanta Vitaminelor si Mineralelor - 5
Acidul folic (folacina sau folatul)
- necesar : 400
micrograme pe zi.
Deficitele de vitamină B12, cancerele cu diferite localizări,
sarcina şi alăptarea, folosirea anticoncepţionalelor orale, a trimetoprimului,
cât şi alcoolismul cronic conduc la stări de deficit al acidului folic.
- funcţii : - esenţială pentru buna
închidere a tubului neural la făt. În deficitul sau lipsa acestei vitamine se
constată o creştere a frecvenţei spinei bifida şi / sau a anencefaliei
- vitamină anti-cancer importantă în special pentru cancerul
de col uterin şi colon
- utilă în leucemii
- participă la transcrierea corectă a informaţiei
genetice la nivelul acizilor nucleici
- participă la biosinteza bazelor purinice şi
pirimidinice
- ajută la maturarea şi regenerarea hematiilor
- intervine în sinteza Hemoglobinei
|
- esenţială pentru diviziunea celulară
- rol desensibilizant (anti-alergic)
- creşte capacitatea de memorizare
- stimulează imunitatea anti-infecţioasă
- reduce frecvenţa atacurilor de cord şi scade
necesarul de oxigen al inimii ischemice. Ajută la scăderea nivelului seric al
amino-acidului homocisteină
- are şi uşor efect vaso-dilatator pe arterele mici
cerebrale şi cardiace
- participă la sinteza proteică şi la metabolismul
aminoacizilor
- ajută la absorbţia Fierului din intestin
|
- surse (micrograme / 100 g produs) : frunzele de morcovi (300), drojdii (100-300), cartof (100), sparanghel,
spanac (100-150), rădăcina morcovului (40), varza, fasolea verde (10-40),
castraveţi, roşii, păpădia, anason, aloe, nuci, broccolli, cereale integrale.
Procesarea termică a alimentelor, dar şi expunerea acestora la lumină
puternică, diminuă conţinutul lor în acid folic.
|
Inozitolul
- necesar : 100
mg / zi
- funcţii : - alături de colină intră în structura LECITINEI
- surse : germenii de grâu, polen, soia
Vitamina B10 (acidul paraaminobutiric –
PABA)
- necesar : 100
mg / zi
- funcţii : - asigură integritatea
tegumentelor, protejându-le în special de infecţiile fungice
|
- implicat în metabolismul Fierului
- este indispensabil în procesul de formare al
hematiilor
|
- surse : germenii de grâu,
drojdiile, tărâţele de cereale, soia
|
Vitamina B12 (hidroxi-cobalamina după unii,
cian-cobalamina după alţii)
- necesar : 2-3
micrograme pe zi.
Absorbţia sa intestinală este mult redusă de medicaţia
hipocolesterolemiantă, alcool, pilulele contraceptive, omeprazol şi colchicină
; rezecţiile gastrice îi blochează cuplarea cu factorul intrinsec (care se va
produce într-o cantitate cu atât mai mică cu cât rezecţia gastrică a fost mai
importantă), sarcina şi alăptarea necesită doze mai mari de vitamină, în timp
ce cuptorul cu microunde distruge cam jumătate din cantitatea de vitamină
existentă în alimente.
- funcţii : - constituie un factor de maturare
al globulelor de sânge
- stimulează pofta de mâncare
- stimulează sinteza proteică
- scade nivelul seric al homocisteinei, prevenind
ateroscleroza şi cardiopatia ischemică
|
- are proprietăţi hepato-protectoare
- esenţială pentru replicarea ADN-ului, fiind implicată
în creşterea şi maturarea celulară
- participă la integritatea fibrei nervoase şi a
neuronului şi la sinteza tecii de mielină
|
- surse : spirulina, aloe vera,
polen, orez integral, soia, malţ, spanac, conopidă, ficat, gălbenuş de ou,
rinichi, lapte, brânză, carnea de pui şi de vită.
|
Vitamina B15 (acidul pangamic)
- necesar (?)
- funcţii : - stimulează sinteza glicogenului
hepatic şi muscular
|
- activator al respiraţiei celulare, mărind rezistenţa
unor organe (inimă) la hipoxie
- participă la sinteza colinei, metioninei, creatinei
şi a adrenalinei
|
- surse : aloe, cereale integrale,
germeni de grâu, polen.
|
0 comentários:
Post a Comment