-->

Remedii naturiste si alimente recomandate în diabetul zaharat.

         
Bolnavii diabetici sunt în general sensibili și emotivi, chiar dacă înainte de boală nu au fost asa. Familia în primul rând trebuie să acorde interes și compasiune, mai ales înțelegere.

            Există două tipuri de diabet: diabetul insulino dependent şi diabetul zaharat.


Diabetul zaharat este o boală cronică de metabolism cauzată de lipsa parţială sau totală de insulină (hormon produs de pancreas, cu rol în metabolizarea hidrocarbonatelor, denumite şi zaharuri). Mai există diabet insipid (hipofizar), renal sau diabetul bronzat. Există două forme de diabet:
-Diabet zaharat de tip I- insulinodependent, denumit juvenil sau congenital, frecvent întâlnit la copii şi adolescenţi, cuprinzând 10-15% din totalul cazurilor de diabet.
-Diabet zaharat de tip II, insulinodependent, denumit şi „câştigat” care apare în principal la adulţi şi este de departe forma cea mai frecventă de boală, reprezentând 85-90% din totalul cazurilor. Deoarece apare la persoanele de vârstă medie, dar mai ales înaintată se numeşte şi „diabet de vârstă”. În bună măsură, această a doua formă este consecinţa unor slăbiciuni, care-l fac pe om să consume diferite dulciuri cu mare plăcere din abundenţă. Pentru ambele forme pe lângă dietă şi medicamente se poate folosi cu mare succes şi tratamente naturiste.


Dieta: aportul de glucide la un diabetic va fi redus faţă de omul sănătos. Chiar dacă zahărul trebuie consumat cu zgârcenie sau chiar exclus din alimentaţie, bolnavul poate beneficia de înlocuitori naturali (din legume şi fructe) sau sintetici la îndulcirea diferitelor produse. Unii dintre edulcoranţi (îndulcitori), fie că sunt naturali, fie că sunt sintetici au şi valoare calorigenă, deci contribuie şi cu un număr de calorii (fructoză, sorbitol, manitol, xilol, aspartam, sucrazit, thaumatin). Cu aceste substanţe chimice dovedite nedăunătoare sănătăţii se poate prepara o gamă de meniuri din care alimentele dulci să nu fie excluse; de altfel în magazine au apărut numeroase produse dietetice pentru diabetici, între care sucuri din fructe şi chir un sortiment de bere. Totuşi chiar şi acestea trebuie consumate restrictiv.
            Grăsimile vor fi şi ele reduse fiind preferate cele de origine vegetală (uleiuri, margarină). În schimb proteinele pot fi consumate în cantităţi normale sau chiar crescute, până la acoperirea optimului de calorii al raţiei alimentare zilnice. Porţiile cel puţin la începutul regimului trebuie măsurate cu exactitate, cântarul de bucătărie devenind un accesoriu indispensabil.

Tratament:

            Există foarte multe produse pe piaţă gata preparate: alge roşii (Diabtin- Franţa, Spirulina- Cehia, etc) sau sunt foarte multe plante care conţin glucozide sterolice, hipoglicine şi flavonozide: Cataranthus roseus (Vinca rosea-saschiu), Blighia sapida, Mormodica charantia- sunt suplimente se se găsesc în magazine.
            Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, aloe, alun, angelică, anghinare, asmăţui, brustur, brustur dulce, busuioc, cartof, castraveţi, căpşun, cătină, ceapă, cicoare, coada calului, creţişoară, dovleac, dud, echinaceea, fasole, fragi, Ginko-Biloba, ienupăr, in, lămâi, lemnul Domnului, măr, măslin, morcov, năsturel, nuc, orz, ovăz, păpădie, pătrunjel, pir, porumb, praz, salată, salvie, saschiu, schinduf, scorţişoară, secară, afecla roşie, salcie, sfeclă roşie, soia, spanac, sparanghel, troscot, turiţă mare, ţelină, urzică, usturoi, varză, zmeur.
-Suc de orz verde- se spală planta tânără în mai multe ape, apoi se toacă mărunt şi se pune în centrifugă. Se consumă câte 50 ml dimineaţa amestecat cu suc de mere înainte cu 30 minute de a mânca şi seara cu 30 minute înainte de cină. Se mai poate folosi şi cu suc de morcov sau de fructe de pădure. În cazul unei afecţiuni mai grave se va folosi de 3 ori pe zi. Se pot face cure oricât de lungi pentru că cu cât se continuă cura mai multe zile cu atât va fi mai bine pentru organism.





            Ca regulă diabetul de tip I nu poate fi tratat decât prin terapii alopate, cel puţin până în momentul echilibrării valorilor glicemiei. După aceia de multe ori concomitent se pot asocia şi tratamentele naturiste care pot contribui la ameliorarea bolii. În diabetul de tip II, majoritatea cazurilor se pot echilibra doar cu un regim alimentar hipoglucidic, ajutat şi de mijloacele medicinei naturale. Atunci când nu prezintă vreo complicaţie sau o infecţie supraadăugată, bolnavul poate desfăşura o activitate fizică şi psihică normală vârstei sale. Poate îmbina armonios obligaţiile sociale cu preocupări spirituale, rezervând timp suficient şi pentru odihnă activă (mişcare, sport moderat) sau pasivă (minimum 6-8 ore de somn în 24 ore).
            Produsele care se găsesc în comerţ sunt foarte diverse: preparatele din alge roşii sau brune (diabetin- Franţa, spirulină- China sau Cehia, etc). Sau din diferite plante care conţin glucozide sterolice, hipoglicine şi flavonozide: Cataranthus roseus (Vinca rosea), Blighia sapida, Mormodica charantia, din frunzele de anghinare, dud, salcie, nuc, urzică, turiţă mare, brusture, din tecile de fasole sau din pseudo- fructele de ienupăr se pot prepara ceaiuri pe care bolnavii le pot consuma fără teamă (2-3 căni pe zi) timp îndelungat(luni şi chiar ani de zile).
            Numeroase legume şi fructe conţin substanţe hipoglicemiante, motiv pentru care se recomandă în alimentaţia bolnavilor, de asemenea, din ele se pot obţine şi o serie de preparate fitoterapeutice utile în tratament. Este cazul usturoiului, cepei, verzei, fasolei, urzicilor, morcovilor, sfeclei roşii, ţelinei, asmăţuiului, pătrunjelului verde, dintre legume, iar dintre fructe, al afinelor, căpşunilor, fragilor, merelor acrişoare, lămâilor, etc. Sucul de cartofi şi de varză crudă, precum şi frunzele şi tijele de păpădie pot fi şi ele eficiente în formele incipiente sau uşoare de diabet.
Suplimente nutritive: Redigest, Nutrisan PVA, Cetvaria, Prodigest plus.
Dietoterapia: se recomandă un regim alimentar cu 80% crudităţi (legume, fructe), restul în majoritate pe un regim lacto-vegetarian (ouă, lapte, brânză, grăsimi vegetale) şi doar într-o mică măsură pe carne şi atunci preferabil peşte alb sau de pasăre fără pieliţă. De asemenea se recomandă bolnavilor înlocuirea pâinii cu mămăliguţă.
            Se va consuma cel puţin 2 litri de apă pe zi, preferabil din apă minerală sau sucuri de legume şi fructe (din cele permise). Se pot face din: căpşun, măr (nu cele foarte dulci), dovleac, roşii, castraveţi, afine, fructe de pădure, coacăze, mure, etc. se poate face chiar cură cu aceste sucuri de câte 600 ml pe zi, timp de cel puţin 30 zile consecutiv.
            -Afin- este socotită ca insulina vegetală şi este ceaiul care nu poate lipsi din nici o dietă a celor care sufere de diabet. Se va face din 1 lingură de frunze mărunţite puse la 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi pentru 15 minute şi se strecoară. Se consumă 2-4 ceaiuri din acestea pe zi.
            Se mai poate însă folosi chiar macerat: se pune 2 linguriţe de plantă măcinată cu râşniţa de cafea în 250 ml apă, pentru 12 ore, apoi se strecoară. Se poate însă lua chiar praf care se obţine din frunze uscate cu râşniţa de cafea şi se ţine sub limbă pentru câteva minute, apoi se înghite. Se poate face acest lucru de 3 ori pe zi înainte de mesele principale cu 15 minute. Se poate de asemenea folosi praful acesta la orice ciorbe sau în diferite preparate care se fac pentru diabetici, în special pentru copii ca să fie scutiţi de consumul ceaiului.
-Brusturele face să scadă nivelul zahărului din sânge- se pun la fiert 2 linguriţe de rădăcină în 250 ml apă, timp de 15 minute. Se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
            -Teci de fasole previn apariţia hipoglicemiei după ce mâncaţi. 2,5 g (1 linguriţă) de praf de teci de fasole obţinut cu râşniţa de cafea. Se pun la 250 ml apă timp de 10 ore: se strecoară şi se pot consuma până la 6 căni pe zi. Se poate înghiţi şi 1 g de teci de praf pe zi.
-Schinduful- este planta pancreasului, pentru că îi uşurează funcţionarea. Pudra de schinduf (cu râşniţa de cafea se obţine) se prepară din părţi aeriene ale plantei uscate şi pisate. Se iau câte 10 g de pudră pe zi în 3 reprize. Se pun sub limbă pentru 10 minute, apoi se înghit cu puţină apă.
-Afin- se prepară o infuzie din 1 lingură de frunze de afine mărunţite cu 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, se strecoară. Se pot consuma 2 căni de ceai pe zi.
-Anghinare- 1 lingură de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi timp de 1 lună, apoi se face o pauză de 1 lună şi se poate relua.
-Conopida- este cunoscută pentru efectele ei depurative, diuretice, fiind recomandată persoanelor care sufere de afecţiuni renale, este antianemică, decongestionantă şi energizantă. Constituie un adevărat medicament pentru diabetici, căci consumată în stare crudă, sau în diferite preparate culinare, are efect hipoglicemiant. Se indică în tratamentul adjuvant al acneei, astenii, ciroză, colici nefritice, constipaţie, flebite, infecţii intestinale. Folosită în alimentaţia curentă ajută la redresarea tensiunii arteriale atunci când are valori prea mari (hipertensiune). Acţionează de asemenea în bolile prostatei şi în ulcerele gastro-duodenale.





-Soia ameliorează boala. Este nevoie de 250 g soia boabe şi 1,250 ml apă. Se pun boabele la înmuiat în apă cât să le acopere, lăsate apoi 48 ore, după care se dau prin maşina de tocat şi se trec prin sită. Se amestecă cu apa şi va rezulta un lapte de soia. Acest lapte se ia timp de 10 zile seara la culcare cu înghiţituri mici.
Reţeta 1:Ceai complex I: 2 linguri frunze de afin, 1 lingură frunze de urzică, 1 lingură teci de fasole, 1 lingură năsturel,1 lingură măcriş de baltă, 1 lingură rădăcină de scai, 1 lingură coada şoricelului, 1 lingură rădăcină de păpădie, 1 lingură ţintaură. Se trec toate prin râşniţa de cafea. Se va pune apoi 1 lingură de praf la 200 ml apă şi se fierbe timp de 3 minute. Se acopere pentru 15 minute, se strecoară. Se va consuma dimineaţa pe stomacul gol timp îndelungat zilnic.
Reţeta2:Ceai complex II- Frunze de afin şi frunze de fragă ambele bine mărunţite în părţi egale 2 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se acopere 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi.
Reţeta 3:Ceai complex III- se face un amestec din 3,5 linguri de coacăze negre, 3 linguri de frunze de mesteacăn, 2,5 linguri de fumăriţă şi 2,5 linguri de eucalipt. Din acest amestec se opăreşte timp de 3 minute în 250 ml apă clocotită; se acopere apoi 15 minute, se strecoară. Se amestecă apoi cu un decoct din: sclipeţi 3 linguri, teci de fasole 3 linguri, care fierb 5 minute în 250 ml apă şi se strecoară. Se pot consuma timp îndelungat.
Reţeta 4:Pentru cei care sufera şi de stres sau au şi probleme cu nervii: se va consuma şi – ceai de roiniţă, talpa gâştei, păducel. Acestea se vor folosi împreună cu ceaiurile pentru diabet sau se pot folosi şi singure. Dozarea acestora se va face în funcţie de simptomele care se prezintă.
Reţeta 5:Atragem atenţia asupra schindufului care este foarte puţin folosit la noi cu toate că are efecte deosebit de puternice în această afecţiune şi dacă este folosit judicios se poate să se ajungă chiar la vindecări. Se va face un ceai din plante în părţi egale: schinduf (seminţe), frunze de afin, frunze frag, anghinare. Se pun 2 linguriţe de plante mărunţite la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară şi bea. Se pot consuma 3-4 căni pe zi.



Setea în diabet:
-Reţetă 1: se pune 20 g de pelin la 1 litru de vin de struguri. Se ţine timp de 8 zile. Se strecoară. În cazul setei se va lua 1 lingură din acest vin pentru calmarea ei.
Reţeta 2: se bea o cafea fără zahăr.
Reţeta 3: Insulină vegetală: amestecaţi într-un recipient sucurile de la 150 g fasole verde, 150 g salată sau castravete, 300 g morcovi, 200 g spanac şi 150 g varză albă ori de Bruxelles. Consumaţi întreaga cantitate în 3 reprize, cu înghiţituri mici, pe parcursul unei zile. Puteţi bea până la 1 litru din acest remediu pe zi.
Reţeta 4: mărunţiţi şi amestecaţi 10 g teci de fasole uscate cu 10 g seminţe de in, 10 g paie de ovăz, şi  10 g foi de dafin. Puneţi într-un vas emailat 3 linguri din amestec şi 3 pahare de apă. Fierbeţi la foc domol circa 10 minute, apoi strecuraţi. Beţi câte 1 pahar de 3 ori pe zi, la o jumătate de oră după mesele principale.
Reţeta 5: frunze de afin 1 lingură şi frunze de fragi 1 lingură. Se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi se strecoară. Este un ceai hipogliceminant. Se poate consuma în cursul zilei.
Reţeta 6: se curăţă o portocală de coajă şi apoi se taie mărunt. Se pune la uscat. După ce s-a uscat se transformă în praf cu ajutorul râşniţei de cafea. Se pune într-o sticlă şi se pune peste acest praf de 2 ori mai mult alcool de 70 grade (ca şi înălţime- nu greutate). Se lasă pentru 15 zile agitând des. Se strecoară apoi prin tifon pus în două. Se va lua din acest preparat câte 8-10 picături diluate în apă (100 ml,) de 3 ori pe zi. Este unul dintre cele care scad nivelul glicemiei foarte bine şi repede.
-Vin cu vânătă. Se pune într-un litru de vin 200 g de vânătă fără coajă tăiată mărunt. Se ţine apoi timp de 10 zile. Se strecoară. Se poate consuma câte 1 lingură înainte de fiecare masă.
·        Mesteacăn (Betula verrucosa) are saponozide, rezine, mucilagii, etc. Poate combate cu mare succes bolile renale şi de asemenea o serie întreagă de infecţii ale aparatului uro-genital. Se va pune 2 linguriţe de frunze bine mărunţite de mesteacăn la 250 ml de apă în clocot. Se va lăsa apoi acoperit 20 de minute şi se va strecura. Se adaugă la acesta obligatoriu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar.  Se lasă apoi 6 ore şi se poate abia atunci consuma.  Cu 4 linguriţe de plantă preparate identic, se obţine un ceai concentrat care se poate consuma în cursul zilei. La acest ceai este obligatoriu să se pună un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar înainte de a se consuma. Se indică ca diuretic fiind cel mai util ceai, în plus are capacitatea de a elimina acidul uric, colesterolul în exces şi multe alte toxine. Pentru aceste efecte deosebite se indică a fi folosit în: afecţiuni renale, vezicale chiar calculoză renală ,(fiind foarte utilă combinaţia cu coada racului în acest caz), scleroză, afecţiuni cardiace, diabet. În plus este un antiinflamator cutanat şi articular putând fi folosit cu succes la artroze, reumatism, hipertensiune, edemele cardiace, boli de ficat, dereglări uremice. Foarte important este faptul că distruge stafilococul auriu fiind deci şi un excelent antibiotic.
Se mai poate folosi seva, mugurii, coaja, ameţii. Seva este extraordinară la afecţiuni renale sau oculare. Intern seva se ia te 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Se pot face cure de lungă durată.

Schinduful vindecă afecţiunile pancreasului. Schinduful este recunoscut pentru virtuţile sale medicinale încă din antichitate. Are următoarele proprietăţi: aperitiv, galactogog, antiinflamator şi cicatrizant. Are multă vitamina PP şi este indicat în toate afecţiunile pancreasului şi în toate formele de diabet. Se ia 10 g de pudră de seminţe pe zi în 2-3 reprize cu un pahar mare de apă. Pentru tratarea anemiei, asteniei fizice şi intelectuale, pentru stimularea metabolismului şi a sistemului nervos, preparaţi un macerat din 50g seminţe la 500 ml apă rece. Se lasă apoi vasul acoperit 24 ore. Se bea 1-2 pahare pe zi. Se poate face în cure de lungă durată.


Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment