-->

Medicamentul complex care este varza


Virtutile terapeutice ale verzei - acest aliment atat de comun pentru noi - sunt cunoscute inca din antichitate, ea fiind considerata la un moment dat un adevarat panaceu. Calitatile sale sunt de necontestat, astfel ca varza poate fi folosita cu succes in prevenirea si tratarea unui numar extrem de mare de boli, ea fiind o adevarata farmacie naturala.
Ea este bogata in special in provitamina A, vitaminele C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor. Din pacate insa, multi o acuza de provocarea unor tulburari digestive. Sa nu uitam insa ca, in cele mai multe cazuri, tulburarile respective pot aparea in urma consumului verzei impreuna cu carnea (sarmale sau varza calita). In schimb insa, nimeni nu se poate plange ca ar fi avut probleme dupa ce a mancat o salata de varza proaspata. 
Interes nutritional si dietetic
Varza este o leguma foarte putin calorica, ea avind in jur de 25 de calorii (100 kjouli) la 100 de grame de produs. Glucidele, care furnizeaza o parte din calorii, sunt constituite in primul rand din pentosan, glucide partial asimilabile. In afara de asta, ele mai contin zaharoza, glucoza si fructoza. Protidele, care completeaza aportul energetic, sunt prezente si ele la un nivel ridicat. Bogatia vitaminica a verzei trebuie insa subliniata, ea figurind printre legumele cu cel mai mare continut de vitamina C (cele mai bogate sunt foile aflate la exterior). Prin fierbere insa se pierde cam 30-40 la suta din continutul de vitamina C. Varza este de asemenea foarte bogata in vitamina E: 2-7 mg la 100 g, ceea ce constituie un adevarat record pentru o leguma, 200 de grame de varza consumate zilnic acoperind necesarul zilnic de vitamina E.
200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A
Provitamina A (sau carorenul, care se transforma in vitamina A in organism) este si ea foarte bine reprezentata, astfel ca o portie de 200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A. Vitaminele din grupa B sint si ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adica toate cele care constituie grupa anticanceroasa.
Efect benefic in preventia cancerului de colon
Cercetarile efectuate in ultimii 20 de ani au confirmat faptul ca un consum regulat de varza are efect benefic in preventia cancerului de colon in special, a celui de stomac, dar si de plamani, esofag si rect (cercetari realizate la Universitatea din Minnesota si J. Hopkins din SUA, in Grecia, Israel, Japonia, Norvegia). Cercetarile au relevat deci ca persoanele care consuma legume din familia crucifere, varza in special, sunt mult mai putin expuse ca celelalte cancerului de colon (studii efectuate de Institutul National American al Cancerului).
Mare continut in minerale
Continutul in minerale este si el foarte bine reprezentat: calciu, magneziu, fier, la fel si cel in oligoelemente: iod, cupru, mangan, sulf. Fibrele alimentare sunt abundente, fiind compuse in majoritate din celuloza si hemiceluloza, ceea ce explica si anumite intolerante intestinale. Modul de preparare a verzei poate inlatura insa aceste efecte. Fibrele alimentare sunt capabile sa stimuleze intestinul si sa previna constipatia. O portie de 200 de grame de varza asigura peste 20 la suta din cantitatea de fibre necesara zilnic (30-37 g).
Proprietati terapeutice
Varza este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant si tonifiant si este preferabil sa se manince in stare cruda, pentru a i se pastra intacte proprietatile.
Caracteristici:
• Prezinta proprietati dezinfectante si cicatrizante la nivelul tesuturilor
• Poseda o actiune antiseptica pulmonara importanta si proprietati expectorante
• Favorizeaza metabolismul glucidelor si absorbtia oxigenului in celule
• Are actiune anticancerigena: specialistii recomanda folosirea verzei in mod regulat, deoarece continutul ei crescut de caroten diminueaza riscul aparitiei cancerului. In acelasi timp, sulful si hitidina pe care le contine varza diminueaza tumorile, asigurind eliberarea toxinelor



• Este aperitiva si antidepresiva. Romanii, de exemplu, erau incredintati ca varza vindeca melancolia. Fiind foarte bogata in vitamine si saruri minerale, varza asigura elementele indispensabile sezonului rece
• Alte proprietati: antidiareica, antiscorbutica, antiseptica, depurativa
• Contine un pricipiu hipoglicemiant, care face sa fie recomandata in regimul pentru diabetici
Indicatii terapeutice generale
Gratie continutului sau bogat in vitamine, saruri minerale si clorofila, varza restabileste flora intestinala si contribuie la cresterea numarului de hematii (in special varza alba). De aceea varza este recomandata in:
• Astenii
• Imbatranire prematura
• Demineralizari
Indicatii particulare:
• Sfera cardiovasculara si sanguina: ulcere varicoase, anemie simpla
• Sfera respiratorie: afectiuni bronho-pulmonare, TBC
• Sfera digestiva: ulcer gastric si duodenal, colita ulceroasa
• Sfera genito-urinara: fenomene congestive spasmodice si inflamatorii
• Sfera ORL: angina, laringita, sinuzita
• Inflamatii si infectii intestinale: ciroza ascitica
• Sfera dermatologica: infectii cutanate (abcese, panaritii, furuncule, antrax) si complicatiile acestora, contuzii si rani



• Sfera neuro-psihica: nevroza
• Sfere diverse: insolatii, stari congestive cerebrale, nevralgii, diabet
Extern, varza se foloseste sub forma de cataplasme in entorse, nevralgii faciale, guta, abcese, furuncule, afectiuni ale gambelor (varice, flebita, arterita) si multe altele. (O cataplasma foarte utila in diverse stari congestive - hepatice de exemplu - sau dureri de origini diverse - lumbago - se prepara din 4 foi de varza, 2 cepe rase, 4 pumni de tarate si apa, cat sa le acopere. Dupa ce s-a evaporat apa, se aplica cataplasma pe zona dureroasa si se mentine timp de 2-3 ore sau toata noaptea, daca se aplica seara, la culcare).
Compozitie medie pentru 100 g
Compusi g
Glucide 2,8
Protide   2,8
Apa 88,0
Fibre alimentare   3,4

Minerale mg
Potasiu 293,000
Fosfor    40,000
Calciu     53,000
Magneziu 21,000
Sulf         70,000
Sodiu     20,000
Clor        40,000
Fier         0,500
Cupru     0,040
Zinc        0,300
Mangan 0,180



Vitamine   mg
Vitamina C 80,000
Provitamina A (caroten) 3,000
Vitamina B1          0,100
Vitamina B2          0,200
Vitamina B3 (PP) 0,300
Vitamina B5          0,210
Vitamina B6          0,160
Vitamina B9 (acid folic) 0,100
Vitamina E       1,700
Aport energetic   Kcal
                22

Elisabeta Olaru


Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment