-->

Din livada cu sanatate


Vitamine, masti cosmetice si ajutor in gospodarie
In ultima vreme, tot mai multe patiserii au fost inchise din pricina conditiilor improprii de depozitare a alimentelor, din cauza mizeriei si a produselor alterate din cauza caldurii. Daca nu mai aveti incredere in aceste produse, fructele sint o alternativa! In afara de cocteiluri, de ceaiuri si de deserturi, unele pot fi folosite si in prepararea mastilor cosmetice, dar au si utilizari practice in gospodarie. 

Strugurii
Proprietatile strugurilor, exploatate de acum mult timp
Dupa simburii strugurilor gasiti in cavernele preistorice se poate spune ca bautura rezultata din struguri, vinul, a fost descoperita de inaintasii nostri inca de acum mult timp. Daca stramosii nostri au cunoscut si au exploatat proprietatile strugurilor, noi de ce nu am face-o?



Strugurele este un fruct energetic si foarte nutritiv. Un kilogram de struguri furnizeaza intre 600 si 800 de calorii. De asemenea, este un excelent tonic, este remineralizant, diuretic, stimuleaza actiunea ficatului si a vezicii biliare, este laxativ si dezintoxicant. Curele cu struguri sint intrebuintate pentru a dezintoxica organismul.  Este recomandat atit persoanelor convalescente, cit si sportivilor. Strugurele, alaturi de smochina, este unul dintre cele mai bogate fructe in aportul de zahar. Contine vitaminele A, B, C, dar si magneziu, potasiu, fier, calciu. Datorita aportului sau de fier este recomandat femeilor insarcinate. Strugurele este unul dintre fructele cele mai folosite in dietetica.
Cum se foloseste in cosmetica
Sub forma de lotiune, sucul de strugure tonifica si deschide culoare pielii. Stoarceti boabele de struguri, strecurati-le si pe urma aplicati acest suc cu ajutorul unei dischete cosmetice. Lasati sa actioneze timp de 15 minute.
Masca tonica
Amestecati 4 linguri de argila cu doua linguri de suc de struguri. Adaugati un pic de ulei de germeni de griu. Aplicati masca si lasati-o sa actioneze timp de 15 minute si apoi clatiti.
Balsam de buze
Intr-o cratita emailata, fierbeti pina la evaporarea apei 30 de grame de suc de struguri, 25 de grame de unt si 12 grame de ceara galbena. Treceti acest amestec printr-o sita si puneti-l intr-un borcanel!
Bun la toate
- Vinul rosu, usor sarat, pus pe gingie calmeaza iritarea acesteia.
- In caz de diaree este recomandata o infuzie din 25 de grame de frunze de vita-de-vie la litrul de apa!
- Inainte de a inlatura o pata de vin rosu de pe fata de masa, turnati vin rosu peste ea!
- Pentru a obtine o bautura racoritoare tonica, stoarceti in aparatul de stors fructe boabele unui ciorchine de struguri, adaugati acestui suc o lamiie stoarsa si un pic de inghetata!
Marul
Marul, intilnit si in Biblie



Marul este unul dintre cei mai cunoscuti arbori fructiferi, de existenta sa scriind si in Biblie. Se crede ca exista in Egipt si Palestina din anul 1.000 i.Hr. In Franta, in Normadia, plantarea sa dateaza din secolul al XI-lea, iar pentru celelalte popoare – secolul al XVI-lea. Cu ajutorul marului se face cidrul, despre care normanzii credeau ca vindeca toate bolile.
Strugurele si marul sint fructele care ofera cele mai variate binefaceri. Marul este unul dintre cele mai bune fructe medicinale, hranind atit fibra musculara, cit si fibra nervoasa. El este bogat in vitaminele A, B, C, contine numeroase saruri minerale, potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor. El elimina acidul uric – acid organic natural care se gaseste in singe si in urina, rezultat din arderea proteinelor in procesul metabolic –  si lupta contra hipertensiunii arteriale. Foarte bogat in pectina – clasa a compusilor organici care se gasesc in tesuturile celulelor vegetale, el poate scadea colesterolul. Avind proprietatea de a regulariza functiile intestinale, mai ales in caz de constipatie, marul este si un bun remediu, in combinatie cu morcovul, in caz de diaree infantila.  Sucul de mar este diuretic, laxativ, antireumatismal. De altfel, este si un intaritor muscular.
Cum se foloseste in cosmetica
Masca pentru o piele frumoasa
 Taiati un mar in bucati si fierbeti-le cu putin lapte. Odata fierte, pasati-le si adaugati-le putina faina si un pic de ulei de migdala dulce pina obtineti o pasta omogena. Aplicati-o pe fata ca masca. Lasati-o sa actioneze timp de 20 de minute, apoi clatiti. Sucul de mar este un intaritor eficace al pielii, astfel el este recomandat prentru a va intari epiderma fetei si a cea a sinilor. Se utilizeaza ca lotiune pe zonele respective.
Utilizari practice
- Pentru a obtine un suc proaspat introduceti in storcatorul de fructe doua mere, o jumatate de ananas si 200 de grame de capsuni, amestecati bine si serviti rece!
- Daca aveti probleme cu somnul, faceti-va un ceai de mar!
- Copil fiind, un mar mincat in fiecare dimineata se va dovedi a fi cel mai bun depurativ!
- Daca mincati un mar in fiecare seara inainte de culcare, puteti scapa de grija constipatiei!
Este cunoscut faptul ca la sfirsitul unei mese, marul are proprietatea de a curata dintii si de a improspata respiratia, dar si de a intari gingiile.
Para
Para, originara din Asia
Banuindu-se ca este originar din Asia Occidentala, parul si-a facut aparitia in Europa inca din epocile indepartate. Parul este unul dintre arborii cei mai cultivati in lume. Para este hranitoare, laxativa si diuretica, la fel ca si marul, ea are calitati deconstipante. Ea este bogata in vitaminele A, B, C si contine fier, magneziu, potasiu si lupta impotriva artritei si reumatismului, caci acidul tanic si potasiul pe care le contine lupta la dizolvarea acidului uric pe masura ce se formeaza.  
Cum se foloseste in cosmetica



Lapte de para
Curatati si stoarceti o para. Adaugati un iaurt, apoi o jumatate de lamiie. Mestecati bine si puneti aceasta compozitie intr-un recipient de sticla. Puneti-va laptele rezultat la frigider si utilizati-l ca demachiant obisnuit, dar folositi-l repede!
Infuzii si sucuri
- Infuzia cojilor a doua pere, timp de un sfert de ora are efecte diuretice.
- Frunzele de par utilizate in decoct (100 de grame la jumatate de litru de apa) sint diuretice si sint recomandate in caz de cistita.
- Pentru a obtine un suc de fructe savuros, taiati patru mere si doua pere in bucati si introduceti-le in storcator. Acestui amestec adaugati-i si un pic de suc de lamiie.
Ananasul
Parfumul parfumurilor“
Ananasul a fost decoperit in Brazilia, in 1555, de catre Jean de Lery. El este un fruct delicios, cu parfum exotic. In Caraibe, nana inseamna parfum, iar combinatia ana-ana inseamna parfumul parfumurilor. In Europa, culturile de ananas au fost facute pentru prima data in secolul al XVII-lea. Datorita gustului dulce, el este cel mai apreciat fruct exotic.
Ananasul este un fruct vitaminizant, continind vitaminele A, B, B1 si C. Contine de asemenea betacaroten, potasiu, magneziu si saruri minerale. Stimulind organismul, este recomandat mai ales pentru buna sa digestibilitate. Fructul acesta este nutritiv, de aceea este recomandat persoanelor anemice si convalescente. Racoritor, el este un fruct dezintoxicant, diuretic si ajuta stomacal sa digere pentru ca are capacitatea de a dizolva grasimile.
Sucurile din ananas, un excelent prieten vara
- In caz de dureri de git, beti un suc de anans! 
- Pentru a obtine un suc de fructe foarte tonic, amestecati o banana, patru felii de ananas si 15 ml de lapte de cocos. Atunci cind amestecul este destul de omogen, adaugati dupa gust miere si inghetata. Amestecati din nou si serviti-l proaspat!
- Pentru un suc de fructe racoritor si dezintoxicant, puneti in storcator doua mere taiate, 200 de grame de capsuni si patru felii de ananas. Amestecati sucul obtinut cu inghetata intr-un shaker si serviti-l asa!
Banana



Napoleon a fost fan banane
Calitatile alimentare ale bananei nu mai trebuie dovedite, caci calitatile sale nutritive au fost relatate intr-un document datind din anul 303 i.Hr. Se spune ca remarcabila istetime a hindusilor se datora consumarii bananelor in cantitati mari. Chiar si Napoleon, in timpul exilului sau in Insula Sf. Elena, le-a apreciat. Bananele se maninca ca desert usor dupa masa, dar pot fi gustate si in timpul zilei, la serviciu…
Ea este bogata in vitamina C (fortifiant muscular, antiinfectioasa si antiscorbutica, scorbutul este o boala datorata lipsei de vitamina C in alimentatie, care se manifesta prin slabirea fortei musculare, anemie, singerarea gingiilor etc.), vitamina B1, care previne durerile si nevralgiile, vitaminele B2 si B, care favorizeaza echilibrul general si previne anemiile, vitamina A, care confera protectie vizuala, si un pic din vitaminele D si E. De asemenea, contine calciu, fier, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu si zinc. Fruct energetic, banana este in special recomandata copiilor, persoanelor obosite, oamenilor care lucreaza manual si intelectual. Pentru ca digestibilitatea sa sa fie perfecta, alegeti intotdeauna bananele coapte. Banana furnizeaza 100 de calorii la  100 de grame. Fiind bogata in aportul de zahar, ea nu este indicata diabeticilor si trebuie evitata in anumite regimuri de slabire din cauza aportului mare de calorii.
Cum se foloseste in cosmetica
 Masca linistitoare
Striviti usor o banana bine coapta. Adaugati o lingurita de miere si o lingura de ulei de migdala dulce. Aplicati acest amestec pe fata, evitind portiunea ochilor. Lasati-l sa actioneze timp de 15 minute, apoi clatiti.
Masca hidratanta corporala
Amestecati doua linguri de ulei de masline, sucul unei jumatati de lamiie si o jumatate de banana. Aplicati acest amestec pe pielea corpului dumneavoastra. Lasati-l sa actioneze timp de 10 minute, clatiti si apoi ingrijiti-va corpul in mod obisnuit.
Masca speciala pentru piele uscata
 Decupati o tesatura subtire dupa forma fetei dumneavoastra, facind niste gauri pentru ochi, nas si gura. Striviti doua banane, aplicati aceasta pasta pe fata si puneti tesatura in asa fel in care sa sustina masca. Tineti-o timp de 20 de minute si apoi clatiti.
Inlatura cerneala de pe degete
Petele de cerneala de pe degetele dumneavoastra se inlatura frecindu-va degetele cu partea interioara a unei coji de banana.
Pentru a obtine un suc delicios, foarte hranitor, amestecati doua banane presate cu apa. Adaugati un pic de miere, dupa preferinte.
Portocala
Altadata, fruct de lux
Portocala este originara din China si a fost considerata mult timp ca fiind un fruct de lux, de Craciun, anumiti copii primind precum cadou portocale. Astazi, ea este prezenta pe toate mesele.
Portocala este un fruct extraordinar, foarte bogat in vitamina C. Ea contine saruri minerale, fosfor si fier, dar mai ales calciu (65 mg de calciu pentru o portocala medie). Portocalele sint recomandate copiilor, sportivilor, femeilor insarcinate, persoanelor obosite. Portocalele bune au o coaja neteda, cu o culoare deschisa si sint tari la atingere. Daca mincati portocale dupa masa, acestea au calitatea de a va dezinfecta gura. Contra guturaiului, turnati intr-o cana sucul unei portocale, continutul unui paharel de rom si doua bucati de zahar cubic. Umpleti cana cu apa fierbinte si beti  sucul cald seara, inainte de culcare. Daca sinteti stresati si nervosi, faceti-va un ceai din fructe de portocala (20 de grame la un litru de apa)! Pentru a obtine un adevarat cocteil de vitamine, presati doua portocale, un grepfrut si o lamaiie si savurati acest suc dimineata cu gheata.



Cum se foloseste in cosmetica
Lotiune pentru stralucirea pielii (recomandata pentru pielea grasa)
Pregatiti un suc de portocale si aplicati-vi-l pe fata cu ajutorul unui tampon de vata.
Masca pentru un aspect placut
Amestecati patru lingurite de miere cu o lingura de suc de portocala. Aplicati-o pe fata si lasati-o sa actioneze timp de 20 de minute si apoi clatiti.
Masca stralucitoare
Amestecati un galbenus de ou cu sucul unei jumatati de portocala. Aplicati pe fata, lasati-o timp de 20 de minute, apoi clatiti.
Alunga moliile si parfumeaza cuptorul
- Pentru a reda stralucirea obiectelor dumneavoastra din piele (posete, pantofi), frecati-le cu o coaja de portocala, apoi stergeti-le cu o cirpa moale.
- O portocala pusa in dulap sau in sertarul cu haine si intepata cu cuisoare este eficace impotriva molilor.
- Pentru a curata usor o portocala, inmuiati-o citeva minute in apa clocotita, care a fost in prealabil luata de foc.
- Citeva coji de portocala introduse in cuptorul fierbinte, dupa ce ati gatit, adica atunci cind acesta este inca cald, il confera un miros placut.
Lamiia
Lamiia este un fruct concentrat in vitamina C. In functie de prospetime si de locul de unde a fost culeasa lamiia, sucul ei poate contine de la 20 la 70 de grame de vitamina C la 100 de grame. De asemenea, contine vitaminele A, B, B2, B3 si PP, saruri minerale si oligoelemente, calciu, fier, fosfor. Lamiia este indicata impotriva oboselii si a frigului, faciliteaza efortul muscular. Datorita proprietatilor diuretice poate lupta contra gutei, hipertensiunii, litiazei urinare si biliare, aerofagiei – act reflex caracterizat prin inghitirea, o data cu saliva sau cu alimentele ingerate, a unei cantitati mari de aer –, artritismului – predispozitie la unele boli articulare si de nutritie. Lamiia este un puternic bactericid, antiseptic cunoscut si bun astringent. In caz de caldura mare, apelati la racoritoarele citronade!
Cum se foloseste in cosmetica
- Pe unghii sfarimicioase, aplicati timp de o saptamina, dimineata si seara, suc de lamiie.
- Pentru a avea miini fine, amestecati in proportii egale suc de lamiie, glicerina si apa de colonie.
- Pentru a avea picioare frumoase, faceti-va o baie de tei, urmata de o frectionare cu suc de lamiie.
- Daca pielea dumneavoastra are tendinta sa fie grasa, tamponati usor cu o bucata de vata imbibata in suc de lamiie partile care stralucesc!   
- Contra porilor dilatati, bateti spuma un albus de ou, adaugati citeva picaturi de suc de lamiie si aplicati-o timp de 10 minute.
- Contra parului gras, dupa samponare, clatiti-va pentru ultima oara cu un amestec din apa si lamiie.
Utila in gospodarie
- Pentru a alunga furnicile, puneti o lamiie mucegaita in musuroiul lor.
- Cojile de lamiie uscata bagate in tesaturi alunga moliile.
- Un pahar cu apa calduta la care ati adaugat suc de lamiie este benefic impotriva durerilor de git, acest suc il folositi ca gargara. De asemenea, puteti sa va puneti comprese cu suc de lamiie pe git!
- Contra durerilor de cap, aplicati felii de lamiie pe timple!
- In caz de ciupitura de insecte, aplicati o felie de lamiie pentru a evita umflarea!
- Pentru a evita ca fructele si legumele sa se innegreasca, puneti-le un pic de suc de lamiie imediat ce le-ati taiat.
- Pentru a alunga mirosul minilor dupa ce ati gatit peste sau ati folosit usturoi, frecati-va minile cu pulpa unei jumatati de lamiie!
- Sucul de lamiie este indicat persoanele obosite, copiilor in perioada de crestere si convalescentilor!
- Pentru a obtine un suc de fructe racoritor si care faciliteaza digestia, stoarceti doua lamii, pisati doua frunze de menta, adaugati apa minerala si agitati!
Documentar de Crina Popa
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment