-->

Sindromul Rendu-Osler


  Maladia Rendu-Osler sau teleangiectazia familială, constă în dilataţii ale vaselor mici de sânge cu perete cu structură anormală, ceea ce le conferă fragilitate care produce sângerări frecvente. După cum îi spune numele este o boală transmisă genetic
, deci o predispoziţie a întregului organism. Ca să poată fi stabilit acest diagnostic, trebuie să existe doi factori: prezenţa bolii în cadrul aceleiaşi familii la mai mulţi membrii, precum şi conformaţia specifică a vaselor de sânge, cu dilataţiile respective. De obicei, este afectată nu numai mucoasa nazală, dar şi circulaţia cutanată, la nivelul pielii existând o mulţime de mici vase de sânge vizibile ca o reţea. Indiferent dacă diagnosticul mamei este acelaşi sau nu este posibil ca predispoziţia la hemoragii să fie controlată cu tratamente naturiste.



Tratament.
Fiind o boală genetică se va face tratament de foarte lungă durată, practic întreaga viaţă, pentru diminuarea efectelor acestei afecţiuni. Din această cauză se vor alterna aceste tratamente, pentru a  nu produce obişnuinţa organismului, la tratament.
Se vor putea folosi următoarele plante medicinale: anin, castan, cătină, cinci degete, coada calului, coada şoricelului, creţişoară, mesteacăn (sevă), năprasnic, păpădie, pătlagină, salvie, sânzâiene galbene, stejar, traista ciobanului.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Anin (Alnus glutinosa) 1 linguriţă de coajă măcinată se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este indicat datorită faptului că are mult tanin care este un astringent. De asemenea se pot face comprese sau chiar cataplasme cu ceaiul acesta de mai multe ori pe zi.
Castan (Aesculus hippocastanus) 1 linguriţă de coajă măcinată se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este indicat datorită faptului că are mult tanin care este un astringent. De asemenea se pot face comprese sau chiar cataplasme cu ceaiul acesta de mai multe ori pe zi. Se mai poate folosi mugurii 1 linguriţă de muguri se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 100 ml în cursul întregii zile cu înghiţituri mici. Cantitate mai mare poate produce intoxicaţii. Conţine esculină. Se poate însă aplica extern de mai multe ori pe zi sub formă de comprese locale cu scopul de a reface circuitul venos în special. Există în comerţ o serie de preparate care se vor folosi doar conform indicaţiilor producătorului. Se poate folosi şi coaja de la fructe tot ceai ca şi coaja şi de asemenea fructele se pot fierbe, se pasează şi se fac diferite creme sau unguente.
Cătină (Tamarix ramosissima) fructele se pot consuma sub diferite forme. În primul rând proaspete se pot lua câte 1-2 linguriţe o dată şi este indicat să se folosească perioade lungi de timp de 3 ori pe zi, luate înaintea meselor cu 15 minute. Se mai pot folosi uscate şi măcinate sub formă de praf cu râşniţa de cafea, după care se cern cu sita fină. Se pun apoi în gură pentru 15 minute şi se lasă pentru 10-15 minute, apoi se înghit cu apă. Se face de 3 ori pe zi cu 15 minute, înaintea meselor. Se mai pot folosi şi sub formă de ceaiuri. 1-2 linguriţe de fructe zdrobite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Sirop există la toate magazinele naturiste şi se poate lua câte 3 linguriţe pe zi, una înainte de fiecare masă. Uleiul de cătină se poate lua direct de la magazinele naturiste şi se poate folosi conform indicaţiilor producătorului. Din acesta se fac şi creme şi unguente care se folosesc pentru ungeri locale contribuind la catifelarea pielii şi hrănirea ei. Este socotită op polivitamină naturală şi se poate folosi perioade lungi de timp în tratament.



Cinci degete (Digitala purpurea) se va consuma numai cu acordul medicului curant şi se ia câte 0,5 g de praf de frunze de 3 ori pe zi, contribuind la refacerea circulaţiei sângelui, prin reglarea activităţii inimii. Este bine ca tratamentul cu această plantă să se facă nu mai la indicaţia medicului, pentru că se pot produce accidente.
Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de praf de plantă se poate măcina cu râşniţa de cafea şi se cerne, după care se va pune în gură pentru 10 minute şi apoi se înghite cu apă. Ajută la dezintoxicarea organismului şi totodată este un renumit alcalinizant al stomacului. Extern se vor pune 2-3 linguri de plantă mărunţită la 1 litru şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot face băi locale care vor ajuta le refacerea circulaţiei sângelui.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.  Mai active sunt florile. Sunt şi cu efect antibiotic, datorită azulenelor.
Creţişoară (Alchemilla vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Contribuie la reglarea glandulară fiind indicată la cei sau la cele cu astfel de dereglări, contribuind şi la diminuarea secreţiilor organismului.
Mesteacăn (Betula verrucosa) se va folosi seva care se va consuma câte 50 g dimineaţa la trezire contribuind la refacerea sistemului venos şi curăţirea arterelor de depuneri.
Năprasnic (Geranium robertiarum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se foloseşte în special la afecţiunile cronice cu efecte foarte puternice.
Păpădie (Taraxacum officinale) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai poate folosi rădăcina mărunţită 1 linguriţă se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. De asemenea frunzele tinere se pot folosi crude făcându-se o salată la care se va adăuga şi puţin suc de lămâie, pentru a nu mai fi aşa de amare şi pentru suplimentarea cu vitamina C. Se mai pot de asemenea consuma tijele florale. În acest caz se culeg 10 tije cu flori cu tot. Se spală cu apă multă, apoi se rup florile şi se consumă în fiecare dimineaţă câte 10 tije. Este bine ca acest lucru să se facă sub formă de cură timp de 20-30 zile zilnic pentru curăţirea ficatului şi pentru o mai uşoară circulaţie a sângelui.
Pătlagină (Plantago lanceolata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se poate aplica frunze proaspete strivite şi apoi se pansează putându-se lăsa pentru 12 ore, după care se schimbă cu altele proaspete. Contribuie la refacerea ţesuturilor şi chiar mai profund contribuie la refacerea vaselor de sânge.
Salvie (Salvia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se foloseşte atunci când este nevoie de diminuarea secreţiilor. Se poate folosi şi extern la băi care de asemenea pot contribui şi la diminuarea transpiraţiei. Intern se pot consuma 3 căni ajutând la reglarea organismului.
Sânzâiene galbene (Asperula odorata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot folosi pentru refacerea capilarelor în băi şi comprese.



Stejar (Quercus robur) 1 linguriţă de coajă măcinată se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este indicat datorită faptului că are mult tanin care este un astringent. De asemenea se pot face comprese sau chiar cataplasme cu ceaiul acesta de mai multe ori pe zi.
Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot folosi pentru refacerea capilarelor în băi şi comprese. Are şi efect hemostatic.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment